Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nowe paliwo (mój pomysł :P)- a może już takie istnieje?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rambooster

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 2:50 pm    Temat postu: Nowe paliwo (mój pomysł :P)- a może już takie istnieje? Odpowiedz z cytatem

Witajcie.
2 tygodnie temu (około) zacząłem bawić się w małego pirotechnika (piromana?) z paroma kolegami. Mam na koncie pare działających petard, wuklanów i rakiet (i jeszcze więcej które nie działały Razz). Ostatnio właśnie skupiłem się na rakietkach i szukałem jakiegoś dobrego paliwa, skończyło się (jak zwykle) że się mocno zasugerowałem znalezionymi informacjami ale zrobiłem swoje Wink. Jest to najzwyklejsza karmelka ale, że się naczytałem że siarka daje dużo gazów, dodałem ją.
Porporcje:
65% saletra potasowa
30% cukier
5% siara
Wszystko skarmelizowane (bardzo trudno się karmelizuje i jest mało plastyczne) ubijam w rurce o średnicy silnika i robie dziurke przez środek (chyba że nie trafie Razz) o średnicy 2 mm. Powstałe paliwo jest bardzo twarde (jak to karmelek). Daje jak na swą objętość bardzo dużo dymu, więcej niż zwykły karmelek i proch czarny. Rakiety które średnio chciały latać na ubitej saletrze (bez kanału w środku) i PCZ (też bez kanału) na tym śmigają pięknie (ok. 15 m w ok. 0,7s wielkość rakietki- dł 6 cm średnica 22 mm dysza 3-4 mm) Czy ktoś mógłby mi napisać co sądzi o tym paliwie? Smile Ewentualnie jakieś sugestie? Jak dodam gliceryny to się uplastyczni nieco może? I jeszcze prosiłbym o adres jakiegoś dobrego sklepu internetowego z odczynnikami do piro Wink.

Prosze, filmik z jednej rakietki Razz http://tiny.pl/dmkh
Pozdrawiam, Marcin.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
beaker

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zwykly,karmelek siarkowy-patent na forum omawiany
pzdr
Powrót do góry
MIROR

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy próbowaliście zwykłego karmelka (65:35)? Wydaje mi się że powinien mieć większy impuls, a już na pewno bezie zdrowszy - nie będzie oparów S podczas produkcji i SO2 w produktach spalania. http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=1746 - nic nowego nie wymyśliliście. A odnośnie tej rakietki z filmiku, to w rzeczywistości też był taki gwizd jak na filmie?

PS Nieźle poszła Smile

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 9:21 pm    Temat postu: Nowe paliwo (mój pomysł :P)- a może już takie istnieje? Odpowiedz z cytatem

Nu, odgłosów nie przerabiałem Wink. Wszystko oryginalne Very Happy. Tylko kolega tam zrobił odgłos ciut przed startem "jiuułłł" ale to chyba idzie odróżnić Very Happy. I rakietka tak naprawde syczała Wink. Zrobiłem jeszcze jedną co miała wybuchnąć w powietrzu ale przesadziłem z ilością paliwa (pow. spalania) i w efekcie tak się stało że był mały wybuch, paliwo zostało palące się na ziemi a rakietka (korpus) 30m nad ziemią Very Happy
Powrót do góry
Sylwek

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 10:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Niestety nie jest to nic nowego, ale w tych czasach naprawdę trudno coś już wynaleźć Wink

Jeśli chodzi o ten dodatek S to nie wydaje mi się by poprawiał własności paliwa na forum było już o tym chyba nazwano to tefelit czy jakoś tak nie pamiętam dobrze. Jutro jak znajdę chwilę to wrzucę do programu (Bo teraz to spać dopiero, co przyszedłem z roboty...) i zobaczymy, jakie ma parametry stawiam, że gorsze od zwykłego karmelu.

Ostatnio zmieniony przez Sylwek dnia Wto Kwi 10, 2007 10:44 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie róbcie wybuchowych głowic, dopóki nie jesteście w stanie przewidzieć, gdzie toto poleci Evil or Very Mad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
rambooster

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2007 8:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na tamtą głowice dałem jakieś 1,5 cm^3 prochu i małą zatyczke by wybuchło Wink. Czyli co w końcu produkuje więcej gazu? Bo mi się wydaje że właśnie ten siarkowy. A jak dla mnie więcej gazów= większa ich masa i prędkość wylotowa co z zasady zachowania pędu da większą prędkość. Wiem jednak że są jakieś paliwa co nie dymią- jak one działają?
Powrót do góry
Sylwek

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2007 8:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rambooster napisał:
Wiem jednak że są jakieś paliwa co nie dymią- jak one działają?

Dym to zawiesina cząsteczek stałych.

A jeśli chodzi o paliwa to optymalne to H2+ 2O2 więc odpowiedz sobie jak to jest...

Jacek R.

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 4:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A jak dla mnie więcej gazów= większa ich masa i prędkość wylotowa co z zasady zachowania pędu da większą prędkość.
Niestety nawet gdyby to paliwko rozkładało sie tylko do produktów gazowych to ze 100g paliwa nie otrzymasz 101g gazów nijak. Proponuję natomiast pouczyć sie chemii. Przy obliczeniach molowych dowiedziec się można że gaz w warunkach normalnych ma zawszę objętość 22,4dm^3/mol Very Happy czyli im lżejszy gaz powstanie (SO2 bynajmniej lekki nie jest) tym wiekszą będzie miał objętość Smile

Wydaje mi się ze jednak zwykła karmelka bezie miała lepsze osiągi.

tryt

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to czy lekki czy ciężki nie ma znaczenia jeżeli chodzi o objętość

wartość siły ciągu jest wprost proporcjonalna do szybkości wypływu gazów
względem rakiety do masy spalonego paliwa w jednostce czasu

więc nie tylko objętość (czyli defakto V gazów wylotowych)
ale i ich gęstość (masa) ma znaczenie

dobrym przykładem są "rakiety na wodę" prędkość taka sobie ale
gęstość wody duża więc i ciąg większy (samo powietrze pod tym samym ciśnieniem nie da takiej siły

Cytat:
A jak dla mnie więcej gazów= większa ich masa i prędkość wylotowa co z zasady zachowania pędu da większą prędkość.

Więcej gazów nie koniecznie oznacza że mają większą masę Rolling Eyes

100g paliwa może dać (teoretycznie nie czepiać się Wink )
50 moli gazu o masie molowej 2g/mol
albo 2 mole gazu o masie molowej 50g/mol

objętość różna ale masa ta sama (wnioski sami wyciągnijcie)
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Więcej gazów nie koniecznie oznacza że mają większą masę Rolling Eyes

100g paliwa może dać (teoretycznie nie czepiać się Wink )
50 moli gazu o masie molowej 2g/mol
albo 2 mole gazu o masie molowej 50g/mol

objętość różna ale masa ta sama (wnioski sami wyciągnijcie)

NO dokładnie o to mi chodziło. Konkretnie te 100g gazu może mieć wieksza bądź mniejszą gęstość a co za tym idzie: objętość a dalej: dają inne ciśnienia co daje nam różną V wylotową gazów.

Achtung

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

trzeba również wziąć pod uwagę temperaturę, i rozszerzalność cieplną gazów wylotowych.
Jacek R.

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a temperatura spalania karmelki z siarką może być wyzsza wiec V gazów wieksze co w efekcie mimo ich mniejszej gęstosci w warunkach normalnych moze dac w sumie lepsze osiągi... ale czy różnica w temperaturce spalania bedzie az tak znaczna? I czy rozszezalnosc temperaturowa aż tak duza?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: