|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:09 pm Temat postu: Artyku³ o RCANDY (rekrystalizowane KNO3/cukier) |
|
|
Witam
Przez ostatnie dwa dni t³umaczy³em artyku³ o rcandy, Pana Jimmiego Yawna, ze strony http://www.jamesyawn.com/rcandy/index.htm .
T³umaczenie zawiera zasady BHP, opis produkcji oraz wyja¶nienia kilku nazw. £±cznie zajmuje 8 postów. Zosta³o tak podzielone ¿eby u³atwiæ czytanie i stworzyæ pewnego rodzaju interaktywno¶æ .
Wszelkie uwagi o b³êdach, propozycjach, uwagach etc. kierujcie na .
Pozdrawiam, FJ _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego .
Ostatnio zmieniony przez swallower dnia Wto Lip 12, 2005 3:32 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Jak robiæ rekrystalizowan± karmelkê (RCANDY) i najprawdopodobniej nie doznaæ obra¿eñ.
Artyku³ ze strony http://www.jamesyawn.com/ zosta³ przet³umaczony i okrojony przezemnie . Zastrzegam sobie prawo do b³êdów . Tekst nie zosta³ wiernie t³umaczony - czê¶æ zosta³a okrojona, czê¶æ zmieniona, czê¶æ te¿ pisa³em sam.
Mark Twain napisa³: | Musisz uczyæ siê z b³êdów innych. Nigdy nie bêdziesz mia³ czasu, aby pope³niæ je samemu. |
Wchodzimy do obcego i niebezpiecznego ¶wiata pirotechniki i musimy szukaæ porad u tych, którzy ju¿ tu byli wcze¶niej.
_________________________________
Podstawowe zabezpieczenia:
1. NIE jest zalecane produkowanie tego paliwa w domowej kuchni.
2. Rób wy³±cznie ma³e porcje! Nie wiêcej ni¿ wed³ug standardowego
przepisu, który daje ~160g paliwa.
3. No¶ ochronne ubranie. Powiniene¶ mieæ zakrywaj±c± ca³± twarz os³onê,
koszulkê z grubej bawe³ny i d³ugimi rêkawami, mocny fartuch, termo-odporne
rêkawiczki (np. grube bawe³niane).
4. Nie dopuszczaj dzieci albo zwierz±t domowych do pomieszczenia
gdzie pracujesz z paliwem.
5. Nie dopuszczaj rozpraszaj±cych, nieuwa¿nych, nietrze¼wych albo po prostu
niekompetentnych doros³ych, w szczególno¶ci je¶li pal±.
6. B±d¼ czujny na wszystkie mo¿liwe ¼ród³a iskier, p³omienia i gor±cych temperatur,
które mog³yby zapaliæ paliwo. Nie b±d¼ lekkomy¶lny, produkuj paliwo z my¶l±,
¿e MO¯E siê zapaliæ i NIE potrzebuje ¿adnego powodu do tego.
7. Je¶li palisz, po³ó¿ papierosa w innym pomieszczeniu, lub z dala od siebie,
¿eby¶ go pod¶wiadomie nie wzi±³.
8. Oczy¶æ swoje miejsce pracy z palnych materia³ów.
9. Zawsze miej przygotowan± sprawn± ga¶nicê. Posiadanie ga¶nicy to dobry
pomys³, a szczególnie dobry, je¶li przygotowujesz paliwo rakietowe.
Jeszcze litrowy pojemnik z wod± i w±¿ ogrodowy w pobli¿u nie zaszkodzi.
10. Upewnij siê, ¿e jest dobra wentylacja i szybka droga ucieczki do ¶wie¿ego powietrza.
11. Unikaj g³upich pomy³ek*.
12. Unikaj nadmiernego wystawienia siê na dzia³anie KNO3*.
_________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego .
Ostatnio zmieniony przez swallower dnia Wto Lip 12, 2005 3:14 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Kilka przyk³adów g³upich pomy³ek:
1. Nie przechowuj ¿adnego paliwa albo mieszanki w szklanym pojemniku!
Je¿eli mieszanka/paliwo siê zapali pojemnik wybuchnie rozrzucaj±c chmarê ostrych
od³amków, które mog± okazaæ siê bardziej niebezpieczne ni¿ sam wybuch.
Te ostrze¿enie jest równie¿ wa¿ne przy stosowaniu opakowañ z metalu lub twardego plastiku.
2. NIE podgrzewaj paliwa w MIKROFALÓWCE Zapali siê natychmiast!
3. NIE pal robi±c, albo trzymaj±c paliwo.
4. Nie przegrzewaj zmielonej KN/cukier, bo gdy siê zapali lubi pluæ gor±cymi kawa³kami pal±cego siê paliwa w ka¿dego, kto jest w pobli¿u.
5. Nie u¿ywaj chemikaliów, których jeszcze nie znasz. Trzymaj wszystkie eksperymentalne
próbki w bardzo ma³ych ilo¶ciach.
Pamiêtaj, ¿e to nie wszystkie pomy³ki które mog± Ci siê przytrafiæ _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Przepis na RCANDY
(alternatywa do mielenia - rekrystalizowany azotan potasu i cukier)
Rcandy to technika robienia paliwa rakietowego z azotanu potasu i cukru, bez potrzeby mielenia ¿adnego ze sk³adników. Zamiast tego s± rozpuszczone i rekrystalizowane, tworz±c stabilnie pal±ce siê paliwo przy ciekawych w³a¶ciwo¶ciach modelowania - po uprzednim podgrzaniu mo¿e byæ formowane w rêce w dowolny kszta³t. My¶lê, ¿e ta metoda jest bezpieczniejsza, ni¿ tradycyjne mielenie sk³adników razem, ale nie zosta³o to jeszcze udowodnione...
______________
S³owa wstêpu
Lubiê ten rodzaj paliw, dlatego, ¿e s± nietoksyczne. Zawieraj± one dodatek do jedzenia i nawóz. Wiêc nie trzeba siê specjalnie przejmowaæ trzymaj±c je, albo upuszczaj±c resztki na ziemiê. Azotan potasu jest u¿ywany przy konserwowaniu miêsa, jak i w medycynie. Zauwa¿y³em te¿, ¿e jest jednym ze sk³adników mojej pasty do zêbów. Tak¿e nie musimy siê martwiæ o jego toksyczno¶æ (do pewnych granic - zobacz na post o KNO3).
¬ród³a u których mo¿emy zdobyæ sk³adniki.
___________________________
Pozytywne cechy RCANDY
1. Stabilna, nie rozk³ada siê ³atwo je¿eli jest przechowywana bez dostêpu powietrza.
2. Mo¿na j± powtórnie modelowaæ, mo¿e byæ powtórnie podgrzana i uformowana
w rêkach w dowolny kszta³t, oraz ugnieciona w korpusie bez u¿ycia narzêdzi.
3. Ma wysok± wytrzyma³o¶æ na ¶ciskanie, dobry ci±g.
4. Produkuje gêste chmury bia³ego dymu, mo¿e byæ serwowana jako mieszanka
wyznaczaj±ca tor lotu.
5. Tempo palenia mo¿e byæ dostosowane poprzez temperaturê gotowania,
tak dobrze jak poprzez dodatki.
6. Relatywnie niewra¿liwe na zapalenie poprzez wstrz±s lub tarcie, mo¿e byæ wiercone,
ciête, uderzane m³otkiem bez zapalenia*
*) ¿adnych obietnic – ka¿de paliwo ma w³asny stopieñ czu³o¶ci i na pewno siê zapali.
Osobi¶cie nie mia³em ¿adnych wypadków zapalenia paliwa, przy setkach okazji.
Ale nie mogê zagwarantowaæ, ¿e paliwo nie zapali siê od wstrz±sów lub tarcia.
___________________________
Negatywne cechy RCANDY
1. Nie lubiê faktu, ¿e te paliwo jest higroskopijne, wci±gaj±ce wilgoæ z powietrza. Musi byæ zapakowane bez dostêpu powietrza, bo stanie siê nieprzydatne w krótkim czasie. Z drugiej strony jest to czynnik zabezpieczaj±cy – resztki upuszczone tu i tam przy produkcji nie bêd± ³atwopalne przez d³ugi czas. Szybko stan± siê ciecz± i powróc± do ziemi, gdzie zjedz± je ro¶liny .
2. Te paliwo jest trochê kruche, dlatego musi byæ wkomponowane w silnik tak aby nie pêk³o i nie powsta³y szczeliny podczas spalania lub mocowania. Jest obawa zwi±zana z ziarnami, które s± ¶ci¶le zwi±zane z korpusem, mog± pêkn±æ kiedy korpus siê rozszerzy. Przy tzw. ziarnach typu BATES (3 segmentowe), mo¿e byæ problem przy urywaniu siê kawa³ków paliwa, poprzez du¿e przyspieszenie, które mog± zablokowywaæ wylot dyszy, co spowoduje rozerwanie silnika. Dobre zaprojektowanie silnika mo¿e skompensowaæ ten limit, ale mo¿e te¿ ograniczaæ opcje geometrii ziarna.
3. Te paliwo ma s³abszy ISP (impuls w³a¶ciwy) ni¿ kilka innych paliw.
4. Tworzy bardzo ma³y p³omieñ, gdy spala siê w silniku. To jest bardziej problem estetyczny – niektórzy woleli by piêkny, kolorowy p³omieñ. Ale mo¿na wzbogaciæ paliwo o jakie¶ dodatki – np. proszek tytanowy (iskry).
5. Robienie paliwa t± metod± wymaga u¿ycia kuchenki, normalnie znajduj±cej siê w kuchni. Proszê, zauwa¿, ¿e nie zalecam robienia tego paliwa na domowej kuchence! Ryzyko wypadku mo¿e nie byæ mniejsze, ale konsekwencje zap³onu w domowej kuchni na pewno bêd± wiêksze ni¿ na otwartej przestrzeni!
____________________
Przepis na RCANDY
UWAGA
Zanim zaczniesz czytaæ dalej, zapytaj sam siebie
czy napewno przeczyta³e¶ zasady BHP, które znajdziesz wy¿ej.
Oryginalna recepta na RCANDY
100g KNO3 (azotan potasu)
50g cukier
18g syrop kukurydziany (standardowa marka – Karo Syrup)
50ml woda (5 sto³owych ³y¿ek wody)
Niestety syrop kukurydziany jest do zdobycia tylko w stanie Kalifornia.
Ale autor strony wzi±³ to pod uwagê i obliczy³ recepty dla ludzi spoza kraju.
Jedna z nich, uproszczona:
100g KNO3 (azotan potasu)
30g cukier
20g dekstryna
50ml woda (5 sto³owych ³y¿ek wody)
Paliwo wed³ug tej recepty jest bogate w utleniacz (67.5% KNO3, 32.5% cukrów), przez co pali siê w bardzo wysokiej temperaturze – mo¿e ³atwiej przepalaæ dyszy i korpusy. Je¶li chodzi o osi±gi – paliwo jest ca³kiem niez³e, lecz trudniejsze przy produkcji, potrzebuje drugiego odgrzewania.
Pan Jimmy Yawn, zaproponowa³ jeszcze jedn± receptê, w której stara siê symulowaæ syrop kukurydziany, dodaj±c jeszcze fruktozy. Jest to „cukier dla diabetyków”, mo¿na go dostaæ w aptece. Jest oczywi¶cie dro¿szy ni¿ zwyk³y cukier.
Recepta z fruktoz±:
Wed³ug tej recepty zrobimy paliwo bogate w paliwo (36% wszystkich cukrów, 64% utleniacz), przez co bêdzie paliæ siê w ni¿szej temperaturze.
Której recepty u¿yjesz, zale¿y od Ciebie, opis produkcji jest uniwersalny do wszystkich przepisów.
____________________
Produkcja RCANDY
Jeszcze raz odwo³ujê do zasad BHP. Ostro¿no¶ci nigdy nie za wiele .
Potrzebny ekwipunek:
- dwa szklane, ¿aroodporne naczynia
- dwa szklane, ¿aroodporne talerze które bêd± dobrze pasowaæ do wy¿ej wymienionych naczyñ, jako przykrywki
- ma³y garnuszek
- dok³adn± wagê
- sztuæce (nó¿, ³y¿ka, widelec – przydadz± siê)
- piekarnik, podgrzany do 150*C
- rêkawiczki aby siê nie poparzyæ
Oprócz tego potrzebujesz ochronnego i przeciwpo¿arowego ekwipunku. Aby dowiedzieæ siê wiêcej, kliknij tutaj.
Produkcja:
____________________________
Etap I - mieszanie sk³adników
Ka¿dy ze sk³adników wsyp w odmierzonej ilo¶ci do garnuszka, a nastêpnie zalej 5 ³y¿kami sto³owymi wody.
____________________________________________
Etap II - rozpuszczanie sk³adników w wodzie
Stopieñ zagro¿enia: niski
Ten etap jest do¶æ bezpieczny, ale musisz uwa¿aæ ¿eby:
1. Nie zostawiæ garnuszka z mieszanin± na ogniu bez w³asnej opieki.
2. Nie podgrzewaæ mieszaniny zbyt gwa³townie. Mieszanina mo¿e wykipieæ i spowodowaæ zapalenie gdy wyschnie na palniku.
3. Pamiêtaj - mieszaninê podgrzewaj a¿ cukier i azotan potasu siê rozpuszcz±, gdy to zrobi±, podgrzewanie NIE jest ju¿ potrzebne.
Rekomendacje
-> Je¶li to mo¿liwe, rób to na zewn±trz. Kempingowy palnik, lub elektryczna kuchenka powinna sprawdziæ siê dobrze.
-> Pamiêtaj o ubraniu ochronnym!
-> Nie zostawiaj garnuszka na ogniu bez opieki!
Przygotuj stanowisko pracy.
Po³ó¿ garnek nad ogieñ. Ca³y czas obserwuj, je¶li musisz odej¶æ na chwilê od kuchenki, zdejmij garnuszek z ognia i zga¶ palnik. Zawsze mo¿esz kontynuowaæ pó¼niej.
_________________________________________________
Etap III - przygotowanie do suszenia w piekarniku
Stopieñ zagro¿enia: niski
Gdy mieszanina stanie siê prze¼roczysta, zdejmij j± z ognia i szybko rozlej do dwóch ¿aroodpornych naczyñ, przygotowanych wcze¶niej. Staraj zrobiæ siê to jak najszybciej, ¿eby mieszanina by³a równomierna i aby nie zachwiaæ proporcji sk³adników w paliwie. Dwa osobne naczynia przydaj± siê dlatego, ¿e mieszanina szybciej wysycha, poza tym, gdy bêdzie zbyt du¿a ilo¶æ mieszaniny w jednym naczyniu, paliwo wolno wysychaj±c bêdzie siê na ¶ciankach przylepiaæ, tworz±c trudny do zdrapania ko¿uch.
_______________________________
Etap IV - suszenie w piekarniku
Stopieñ zagro¿enia: ¶redni
S± dwa ryzyka wypadku:
1. Je¿eli "pieczesz" paliwo i jaka¶ sprawa odwróci Twoj± uwagê, lepiej ¿eby¶ wy³±czy³ kuchenkê. Zawsze mo¿esz kontynuowaæ pó¼niej . Ale je¶li paliwo jest ju¿ prawie suche musisz byæ bardzo uwa¿ny. Je¶li chcesz przerwaæ na chwile prace, wtedy musisz wyj±æ naczynia, przykryæ je talerzami i od³o¿yæ w bezpieczne miejsce.
2. Drugim niebezpieczeñstwem jest pobieranie próbek z naczyñ. Mia³em kiedy¶ taki przypadek, ¿e wzi±³em próbkê, obej¿a³em i chcia³em j± w³o¿yæ z powrotem do naczynia. Nie trafi³em i próbka spad³a na ¶ciankê kuchenki, naszczê¶cie tylko zmieni³a siê w czarn± plamê i siê nie zapali³a. Uff...
Rekomendacje
-> Pamiêtaj o ubraniu ochronnym gdy zagl±dasz do piekarnika!
-> Gdy we¼miesz próbkê, nie wsadzaj jej z powrotem do naczynia - wrzuæ j± do donniczki .
-> B±dz czujny na wszystkie mo¿liwe ¼ród³a p³omienia, np. nie pal gdy trzymasz naczynia z paliwem!
-> Pamiêtaj, nie niszcz b±bli powsta³ych z mikstury . Pod nimi znajduje siê ciecz i gdy je zniszczysz, proces bêdzie trwa³ bardzo d³ugo i z gorszym skutkiem. Dlatego pozostaw w spokoju mieszaninê, taka jaka jest.
Oba naczynia id± do piekarnika podgrzanego do 150*C.
[url=http://www.jamesyawn.com/rcandy/Dcp03677.jpg]
[/url]
Po oko³o 10 minutach. Zaczynaj± pojawiaæ siê b±ble.
[url=http://www.jamesyawn.com/rcandy/Dcp03678.jpg]
[/url]
Po oko³o 25 minutach. B±ble ju¿ osi±gnê³y w³a¶ciw± formê, ale pod nimi jest jeszcze ci±gle ciecz.
[url=http://www.jamesyawn.com/rcandy/Dcp03679.jpg]
[/url]
Po oko³o 35 minutach. Nie widaæ ju¿ cieczy, ale b±ble s± nadal bia³e.
[url=http://www.jamesyawn.com/rcandy/Dcp03680.jpg]
[/url]
Po oko³o 40 minutach ju¿ gotowe. Kolor mikstury zmieni³ siê z czysto bia³ego, do be¿owego. Nie widaæ tego dobrze na zdjêciach. Inny kolor paliwa w naczyniu bardziej oddalonego od aparatu, jest tylko kiepskim odwzorowaniem barw, tak naprawdê oba paliwa maj± dok³adnie ten sam kolor.
Po oko³o 45 minutach, wyci±gamy naczynia.
_______________________________
Snaptest - próba tekstury paliwa
Zaraz po wyjêciu naczyñ z piekarnika, pobieramy ma³± próbkê:
Rolujemy j± w ma³± kulkê, wielko¶ci grochu i przygniatamy do twardek powierzchni, tak aby powsta³ placek.
Gdy wystygnie, ³amiemy j± w po³owie.
Je¶li po próbce mo¿emy stwierdziæ, ¿e paliwo jest za suche (to po prostu widaæ - ziarnisto¶æ tekstury, konsystencja suchego ciasta) musimy ratowaæ paliwo.
Je¶li natomiast próbka wykaza³a, ¿e paliwo jest zbyt wilgotne, tj. nie pêk³o, tylko siê rozerwa³o (te¿ oceniamy na oko), musimy jeszcze troche je przypiec w tej samej temp., do uzyskania po¿±danego efektu.
_______________________________
Etap V - zdrapywanie paliwa
Stopieñ zagro¿enia: WYSOKI
Zdrapywanie wyschniêtego paliwa jest najniebezpieczniejszym etapem produkcji rcandy. Na tym etapie powiniene¶ obowi±zkowo mieæ ca³e ubranie ochronne. Nigdy nie przytrafi³o mi siê nic z³ego, ale lepiej byæ zabezpieczonym.
Niebezpieczeñstwa:
1. Paliwo jest teraz suche i przez to ³atwo zapalne.
2. Jest ciep³e, przez co skracamy drogê do zap³onu.
3. Operujemy tu¿ nad paliwem.
4. P³atki zdrapanego paliwa pal± siê bardzo, bardzo szybko, przy okazji lataj±c we wszystkie strony.
5. Wszystkie problemy zwi±zane z ¼ród³ami ognia, z dymem, obserwatorami i... s±siadami s± aktualne.
Rekomendacje:
1. Rób to nazewn±trz, je¶li to mo¿liwe.
2. No¶ ubranie ochronne.
3. Sprawd¼ wszystkie potencjalne ¼ród³a zap³onu.
4. Nie dopuszczaj ¿adnych obserwatorów
5. Zrób to wreszcie!
So, come on, let's do it .
Paliwo z obu naczyñ jest zeskrobywane do jednego.
Ugniataj i wyrabiaj paliwo ³y¿k±, dopóki nie zacznie siê wi±zaæ. Z pocz±tku mog± nie chcieæ siê zlepiaæ, ale jak chwile popracujesz zacznie wszystko ³adnie wygl±daæ. Nawet je¶li zbyt wysuszy³e¶ paliwo, powinno w koñcu siê wyrobiæ.
Po minucie, albo dwóch ch³odzenia, paliwo jest gor±ce, ale mo¿e byæ ju¿ lekko trzymane w rêce. Przerzucam je z rêki do rêki, aby utrzymaæ dobre relacje z moimi komórkami nerwowymi .
Biorê kawa³ek paliwa i roluje w patyczek. Zwróæ uwagê na podk³adkê na jakiej to robiê - jest wy³o¿ona d¿insami. Na takiej podk³adce ¶wietnie wychodzi rolowanie tego paliwa!
Je¶li chcesz podtrzymaæ plastyczno¶æ paliwa jeszcze przez chwilê, przykryj naczynie w którym je trzymasz talerzem i wsad¼ do pieca na temp. 93*C. Tam bêdzie bezpieczne i plastyczne.
Alternatyw± do ugniatania paliwa w rêkach, jest zmielenie go w maszynce do miêsa. Lecz nie jest to bezpieczna metoda, wiêc zachowaj wszelkie ¶rodki ostro¿no¶ci.
Po wiêcej informacj na temat mielenia paliwa w maszynce do miêsa, odsy³am na link:
( http://www.jamesyawn.com/rcandy/index.htm ).
_____________________
Testy paliwa rcandy
Snaptest by³ czê¶ci± produkcji, wiêc zosta³ zamieszczony wy¿ej. Tutaj opiszê sposoby testowania nowo wyprodukowanego paliwa.
Test burnrate - prêdko¶ci spalania
Z plastycznego paliwa rolujemy pa³eczkê grubo¶ci mniej-wiêcej 0,5cm i odcinamy kawa³ek d³ugi na 5cm.
K³adziemy kawa³ek np. na cegle i przyciskamy jego jeden koniec drug± ceg³±. W jedn± rêkê bierzemy stoper a w drug± ¼ród³o ognia - zaleca siê stosowanie zapalnika na przed³u¿eniu, ogieñ od rcandy mo¿e poparzyæ nam rêce przy zapalniu zapalniczk± lub zapa³k±.
Staramy siê dok³adnie odmierzyæ czas palenia. Dziêki temu wiemy z jak± prêdko¶ci± nasze paliwo siê pali - 5cm/czas palenia[s].
Wiêc burnrate na tym przyk³adzie wynosi: 1cm/(czas palenia[s]/5).
To wszystko . ¯yczê powodzenia przy produkcji paliwa RCANDY. Zaj¿yj do przypisów i pamiêtaj o BHP _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego .
Ostatnio zmieniony przez swallower dnia Czw Lip 14, 2005 2:21 pm, w ca³o¶ci zmieniany 8 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Problemy dotycz±ce KNO3:
Mimo, ¿e KNO3 zosta³o uznane przez US FDA za nietoksyczny zwi±zek, niektórzy mog± byæ na niego uczuleni. Je¶li zobaczysz po kontakcie z KNO3 na Twojej skórze zaczerwienione miejsca, musisz przemyæ je dok³adnie ciep³± wod±. Unikaj potem bezpo¶redniego kontaktu zwi±zku ze skór±.
Wdychanie du¿ej ilo¶ci oparów azotanu potasu te¿ nie jest zdrowe, wiêc unikaj d³ugotrwa³ej pracy nad nim bez maski.
Co do dymu powstaj±cego podczas spalania mieszanki RCANDY, jest on z³o¿ony g³ownie z wêglanu potasu, który jest ¶rednio szkodliwy oraz z ma³ych ilo¶ci wodorotlenków, które s± niestety bardzo kaustyczne.
Reasumuj±c dym, opary i bezpo¶redni kontakt z KNO3 jest bezpieczny w normalnych dawkach.
Gdzie zdobyæ KNO3?
Sprawa jest w miare prosta, bo KNO3 nie jest drog± i rzadk± substancj±.
Najpewniejszym ¼ród³em, bêdzie forumowa gie³da - http://forum.pirotechnika.one.pl/viewforum.php?f=10 . Tam mo¿na zakupiæ go przez internet u ró¿nych u¿ytkowników. Osoby które mogê poleciæ to Maxlam i User, wiêcej sprzedawców znajdziesz na gie³dzie.
Je¶li bardzo nie chcesz kupowaæ przez internet, co jest zalecane (!), mo¿esz poszukaæ KNO3 w sklepach, ogrodnikach jako:
- azotan potasu,
- saletra potasowa,
- sól do peklowania miêsa (koniecznie tylko KNO3, bo mog± byæ z dodatkami),
- nawó¼ (te¿ z KNO3 - patrz na opakowanie)
Wiêcej ¼róde³, u których mo¿na by w rozs±dnej cenie zdobyæ KNO3 nie ma.
Co do gie³dy, to cena KNO3 waha siê od minimum 4z³ do 6z³ za kilogram. Powy¿ej 7z³/kg ju¿ mocno przep³acasz. _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego .
Ostatnio zmieniony przez swallower dnia Wto Lip 12, 2005 3:36 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Co to jest impuls w³a¶ciwy (ISP)?
Impuls w³a¶ciwy jest to iloczyn ci±gu przez czas pracy silnika.
Co to jest impuls ca³kowity?
Impuls ca³kowity to ci±g jaki mo¿na uzyskaæ po spaleniu 1kg paliwa w czasie 1s.
_________________
Materia³y edu.
Zamieszczam skan jednej ze strony o parametrach silnika
(z ksi±¿ki P. Elszteina), który mo¿na ¶ci±gn±æ:
[url=http://xthost.info/swallowerstore/book/P.Elsztein.pdf]
TUTAJ
[/url] _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Co to jest dekstryna?
Jest to wypra¿ona na patelni m±ka ziemniaczana. Nie mo¿e byæ to zwyk³a m±ka tortowa, musi to byæ m±ka ziemniaczana. Produkcja jest na tyle prosta, ¿e nie trzeba jej opisywaæ. To, na co trzeba uwa¿aæ, to ¿eby nie przypaliæ m±ki. Warto sypaæ cienk± warstwê na ma³ej patelni, bêdzie szybciej i pro¶ciej trwa³o. Gotowa dekstryna ma kolor be¿u.
Je¶li to i tak za ma³o, odsy³am do tematu:
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2150&highlight=dekstryna _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Co to jest fruktoza?
Odys³am do Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza
Gdzie zdobyæ fruktozê?
W aptece. Gdy zapytamy o fruktozê, napewno bêd± wiedzieli o co chodzi. W±tpie ¿eby sprzedawali j± w spo¿ywczych, ale mo¿na spróbowaæ. Fruktoza jest do¶æ droga - zdaje siê ¿e jakie¶ 12z³ za 50g. Ale starcza jej na d³ugo. Mo¿e te¿ znajdziemy j± w domu? Wystarczy poszukaæ. _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Jak ratowaæ paliwo?
Gdy przesuszymy paliwo, musimy dodaæ 1 ³y¿kê sto³ow± wody do ka¿dego naczynia z paliwem i przykryæ oba naczynia talerzem. Nastêpnie wsadziæ do pieca na 15 minut. Powtarzaæ a¿ do porz±danej tekstury paliwa. _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
swallower
Do³±czy³: 05 Maj 2004 Posty: 67 Sk±d: mam wiedzieæ?
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 3:31 pm Temat postu: |
|
|
K O N I E C
A R T Y K U £ U
OK - zdaje siê ¿e skoñczone. Mo¿ecie czytaæ i komentowaæ . Mam nadzieje, ¿e na co¶ sie ta robota przyda .
Pozdrawiam, FJ _________________ Nie ma tego dobrego, od którego nie ma lepszego . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
piroman
Do³±czy³: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 4:07 pm Temat postu: |
|
|
compression strenght to nie tylko stopien sprezania w wolnym tlumaczeniu moze byc to takze wytwarzanie wysokiego cisnienia tak ja uwazam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pablo
Do³±czy³: 06 Gru 2002 Posty: 154 Sk±d: ³ódzkie
|
Wys³any: Czw Lip 28, 2005 10:01 pm Temat postu: |
|
|
piroman napisa³: | compression strenght to nie tylko stopien sprezania w wolnym tlumaczeniu moze byc to takze wytwarzanie wysokiego cisnienia tak ja uwazam |
To raczej chodzi o wytrzyma³o¶æ na ¶ciskanie.
B³±d, który mi siê rzuci³ w oczy to tlumaczenie s³owa dextrose. To nie jest dekstryna! To jest glukoza. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pi± Lip 29, 2005 5:38 pm Temat postu: syrop karo |
|
|
K³aniam siê piêknie
swallower napisa³: |
W³a¶ciwie przet³umaczy³
Oryginalna recepta na RCANDY
100g KNO3 (azotan potasu)
50g cukier
18g syrop kukurydziany (standardowa marka – Karo Syrup)
50ml woda (5 sto³owych ³y¿ek wody)
|
Ju¿ to w którym¶ temacie napisa³em, ale widzê ¿e nie da³o ¿adnego echa.
Co do tego który to temat to ju¿ mnie skleroza trafia wiêc nie bêdê siê wysi³a³ ¿eby go szukaæ .
Najwa¿niejsze :
W sk³ad mieszanki RCANDY wchodzi cukier oraz fruktoza
Fruktoza jest z kolei w sk³adzie sacharozy, jako jeden z jej sk³adników.
Jest co¶ takiego co nazywa siê cukrem inwertowanym, czyli zhydrolizowana sacharoza.
Dobra a teraz najlepszy myyyyyyyk
Cukier inwertowany jest g³ównym sk³adnikiem
sztucznego miodu
Ergo zamiast syropu karo waln±æ ³ychê sztucznego miodu i powinno byæ po problemie.
( a z t± ³ych± to ¿artowa³em, bo trzeba to dok³adnie obliczyæ ile tego daæ, a jest pó³ na pó³ glukoza i fruktoza ) _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lip 29, 2005 8:10 pm Temat postu: |
|
|
hmm wszystko ladnie tylko ja bym sie nic z pirotechniki nie odwazyl do piekarnika wlozc Swallower---> u nas taki upal nie mozna by tego za okno o 12 w poludnie ??
pozdrawiam
zostane raczej przy normalnym karmelu oje sie do piekarnika to wkladac a jakby sie zapalilo tam to starsza by mi leb urwala... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kapucino
Do³±czy³: 18 Gru 2004 Posty: 52
|
Wys³any: Sob Sie 06, 2005 1:54 pm Temat postu: |
|
|
swallower napisa³: | Co to jest fruktoza?
Odys³am do Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza
Gdzie zdobyæ fruktozê?
W aptece. Gdy zapytamy o fruktozê, napewno bêd± wiedzieli o co chodzi. W±tpie ¿eby sprzedawali j± w spo¿ywczych, ale mo¿na spróbowaæ. Fruktoza jest do¶æ droga - zdaje siê ¿e jakie¶ 12z³ za 50g. Ale starcza jej na d³ugo. Mo¿e te¿ znajdziemy j± w domu? Wystarczy poszukaæ. |
fruktoze mo¿na kupiæ tak± spo¿ywcz± i nie jest taka bardzo droga. chyba w opakowañiach 500g j± sprzedaj± _________________ GG: 3575667
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
tryt
Do³±czy³: 19 Maj 2004 Posty: 156 Sk±d: Gdañsk
|
Wys³any: Pi± Sie 12, 2005 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Brzmi to ciekawie
Zamierzam wyprubowac to paliwo w najblirzszym czasie
Mam pytanko Ile morzna takie gotowe paliwo przechowywaæ?
i gdzie? i czy po d³urzszym czsie mogê je poprostu podgrzæ i formowaæ?
Co do tego piekarnika to chyba jest bezpieczniejszy nirz patelnia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pi± Sie 12, 2005 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Wed³ug mnie je¶li zabezpieczysz przed namokniêciem to mo¿na to przechowaæ bardzo d³ugo. Karmelka z dodatkiem kalafonii po roku odpali³a bez problemu. ( kalafonia zadzia³a³a tutaj jako inhibitor wilgoci ) _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 12, 2005 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Tylko trzeba dodaæ, ¿e kalafonii dodaje siê bardzo malutko |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pi± Sie 12, 2005 9:01 pm Temat postu: |
|
|
dok³adnie pó³ promila bo jak bêdzie wiêcej to siê trudno bêdzie zapala³a tutaj o kalafonii w karmelce
Widzê ¿ê Maxlam czyta³e¶ ten artykulik _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
veteran5
Do³±czy³: 14 Pa¼ 2004 Posty: 22 Sk±d: z Browaru ;-)
|
Wys³any: Nie Sie 28, 2005 3:30 pm Temat postu: |
|
|
o ile dobrze pamiêtam to fruktoza jest g³ównym sk³adnikiem naturalnego miodku _________________ Do Admina/moda: Proszê o usuniêcie tego profilu. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|