Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
zombek

Do³±czy³: 18 Maj 2003 Posty: 75
|
Wys³any: Nie Kwi 03, 2005 7:50 pm Temat postu: Projekt Stratus |
|
|
Witam,
oto najnowszy projekt mojej rakiety, wspó³wykonawc± jest kacper. Oto wstêpne gabaryty:
wysoko¶æ : 1700mm
¶rednica zew : 74mm
Projekt wygenerowny przez SpaceCad :
- Projekt rozpoczo³em od wykonania silinka o ci±gu ~ 300N ( Silnik klasy I320 ), paliwem by³a kompozycja KN/SO 65/35 300g;
- Nastêpn± faz± bêdzie wykonanie modelu sylwetkowego ( tuba z w³ukna szklanego, stateczniki - laminat );
- £o¿e sr - rura PCV fi 50mm bêdzie ona zespolona ze statecznikami, kr±zki centruj±ce dokrêcane do tuby ¶róbami fi ~ 2mm;
- G³owica - drewno toczone lub tworzywo sztuczne ( odlew polistyrenowy plastyfikowany lub epoxydowy );
- System odzysku - Spadochron wyzwalany KMZ 51 lub Timerem elektronicznym;
- Spadochron - fi 1.5 m prawdopodobnie jako materia³ pos³u¿y tkanina do szycia namiotów;
Oto teoretyczne i wstêpne obliczenia dla rakiety o masie 1500g:
wspó³czynnik oporu : 0.70
masa : 1500.00 g
przyspieszenie max : 281.82 m/s/s
prêdko¶æ max : 248.04 m/s
apogeum : 869.62 m
Fazy lotu:
zej¶cie z wy¿utni : 0.11 sek
warto¶ci ekstremalne przyspieszenia i prêdko¶ci : ~ 0.9 sek
koniec pracy SR : 1.1 sek
apogeum : 11.02 sek
A oto Sr po pracy...
W razie zaj¶cia zmian w projekcie bêdê dokonywa³ poprawek w tym po¶cie... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Nie Kwi 03, 2005 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Spory silniczek. Móg³by¶ przybli¿yæ i jego dane? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wys³any: Pon Kwi 04, 2005 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
tak jak mysla³em zaciekawi³ was SR. Zgodnie z pro¶b± kolegi slayer2005 "przybli¿am jego dane" .
Masa Paliwa : 300g
Typ Paliwa : KN/SO 65/35
Geomeria Ziarna : 4 Segmenty o wymiarach
L - 31mm
D - 65mm
L kana³u - 15mm
Zacisk Kn : 185/150
¦rednica wew : 32mm
Materia³ korpusu : Rura PCV
Ci¶nienie Max : 352 PSI
Ci±g : ~ 300 N
Czas Ci±gu : 1,1 sek
Zap³on : Miêdzy segmentami 3mm-we przerwy; segmenty lekko pomalowane denaturatem, posypane PC; Zap³onnikiem jest 2g-wa s³omka wype³niona KClO3/C gruboziarnisty/Al gruboziarniste 65/20/15
Generalnie SR jest "pewny" ( 2 próby statyczne dowiod³y jego przydatno¶ci w rakiecie ), dolna granica zacisku zapewnia du¿e bezpieczenstwo SR. Huk przy pracy - niesamowity, ziemia dr¿y ...
Prawdopodobnie jutro wykonam stateczniki, materia³em bêdzie laminat paula : papier/w³ukno szklane/balsa 1mm/w³ukno szklane/papier. Wszystko nas±czone ¯e i lekko sprasowane; Robi³em ju¿ tego typu ustrzenie - wychodzi bardzo ³adne, jedym problemem jest szlifowanie na papierze drobnoziarnistym. Po zeszlifowaniu zostaj± niteczki w³ukna - usuwamy je papierem gruboziarnistym.
Pirotechmanie : tak to prawda na ekranie komputera wychodzi wszystko piêknie, dlatego z góry zak³adam to 100m mniej itp. Niemniej jednak obliczenia s± bardzo przydatne - jak wielu siê ju¿ przekona³o, ciê¿ko jest zrobic duzy SR na oko...
PS. Zapomnia³bym , SR nie jest od ksarda - wykonanie moje. Tym samym og³aszam, ¿e silniki na sorbicie do 300g mam juz opanowane . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
alpha

Do³±czy³: 24 Mar 2004 Posty: 51
|
Wys³any: Pon Kwi 04, 2005 9:19 pm Temat postu: |
|
|
z ta slomka to bym radzil doglebnie potestowac bo to to lubi sobie stopic sie i skutecznie stlumic plomien |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz J.

Do³±czy³: 30 Mar 2004 Posty: 73 Sk±d: pomorze
|
Wys³any: Wto Kwi 05, 2005 3:20 pm Temat postu: Re: Projekt Stratus |
|
|
zombek napisa³: |
...G³owica ... tworzywo sztuczne ( odlew polistyrenowy plastyfikowany lub epoxydowy )... |
Ciekawa koncepcja... Mo¿e opiszesz sposób wykonania takiej g³owicy bo chyba masz ju¿ w tym jakie¶ do¶wiadczenie(?)
pozdrawiam _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wys³any: Wto Kwi 05, 2005 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
o t³umienie p³omienia nie martwi³ bym siê. Te zap³onniki nie maj± najmniejszego problemu z odpaleniem na ca³ej d³ug. kana³u silnika na paliwie Amonowym - a jak wiemy te nie nalez± do "³atwych" w zap³onie. Jednak w locie Stratus'a na I320 zgodnie z twoj± uwag± zastosuje koszulkê papierow±...
Jasiaczq : Jest wiele mo¿liwo¶ci wykonanie tego typu g³owic. W Stratusie mam zamiar zastosowaæ sprawdzon± ju¿ metodê na polistyren... Pierwszym etapem bêdzie wykonanie szablonu. Wykonujemy matrycê g³owicy, jako materia³ pos³u¿y styropian ( duron ? ) - nie jest on jedanak zwyczajny, nie ma w nim kulek, przypomina on raczej piankê poliuretanow±. Tak wykonan± matrycê obk³adamy dwoma kawa³kami cieñkiej tkaniny szklanej ( nie maj± byæ na³o¿one na siebie, lecz tylko razem przykrywaæ styropian ), w³ukno szklane musi wystawaæ poza styropian. Matê nas±czamy ¯E i formujemy "dziubki", z nadwy¿ki w³ukna. Po wyschniêciu rozpuszczamy styropian Acetonem, po czym rozcinamy szablon wzd³u¿ "dziubków". Tak wykonany szablon, smarujemy ( na chama!! ) myd³em. Wymarowany szablon uszczelniamy przy "dziubkach", poczym wy¶cielamy go w³uknem szklanym/wêglowym/kevlarem. Matê nas±czamy i wlewamy lekk± nawy¿kê ¯E. Tak wykonan± g³owicê wystarczy przeszlifowaæ i usun±æ b. mo¿liwe pozosta³o¶ci po d¼ubkach.
Wykonanie takich g³owic jest bardzo pracoch³onne lecz jesli kto¶ nie ma sta³ego dostêpu do tokarki pozwala otrzymaæ identyczn± seriê g³owic. Generalnie mo¿na tak¿e zrobiæ szablon z papieru, i wyscielac papier - lecz to nie to samo . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
piroman

Do³±czy³: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys³any: Sro Kwi 06, 2005 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nie duron a depron, jest to nazwa zastrze¿ona przez jak±¶ amerykañsk± firmê i raczej pod tak± nazw± nie znajdziemy tego w polsce. Ja wyczai³em depronowe ekrany zagrzejnikowe, trzeba tylko zdj±æ foliê. To o czym piszesz (w³a¶ciwie jego czê¶æ) to dobrze znana i sprawdzona modelarska metoda "traconego styropianu" a wiêc dajemy na szablon styro np pastê do butów pod³óg (ro¼dzielacz) po czym laminujemy tkanin± szklan± z ¯E. Po wyschniêciu mo¿na nalaæ trochê benzyny lub rozpuszczalniku nitro i wymyæ kad³ub
To tyle na ten temat
Pozdro[/b] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wys³any: Sob Kwi 09, 2005 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
dzi¶ przedstawiê wam moje wyniki wytrzyma³o¶ci laminatów na korpus :
1. 1 warstwa - tkaniny szklane o ma³ych gramaturach - estetyczne, b. miêkie, trzymaj± kszta³t formy, genialnie lekkie.
2. 2 warstwy - tkaniny szklane o ma³ych gramaturach - estetyczne, ciê¿ko siê deformuj±, lekkie.
3. 3 warstwy - tkaniny szklane o ma³ych gramaturach - brak testu, ale powinno byæ ok.
4. 1 warstwa - mata szklana o gramaturze 150g/m2 - do¶æ estetyczne, twarde, grube ( 1mm ), CIʯKIE
Po testach postanowi³em u¿yæ ciê¿kiego lecz mocnego materia³u nr. 4
Do nas±czania maty u¿ywa³em mieszaniny EPIDIANU 5/EPIDIANU 53 1/2.
PS. Wykona³em materia³ na ustrzenie którego konstrukcje nied³ugo zaprezêtuje na forum.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wys³any: Pi± Kwi 22, 2005 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
tak jak obieca³em prezentuje "konstrukcjê" laminatu na stateczniki. Zdjêcia przedstawiaj± etapy laminowania z pominiêciem pierwszego nak³adania w³ukna. Laminat na ostatnim zdjêciu jest jeszcze nieprasowany - po sprasowaniu nienas±czony papier nasi±ka i laminat przybiera na estetyce.
Po d³ugich rozwarzaniach postanowi³em jednak dokanaæ bardzo istotnej zmiany w projekcie - zmiana materia³u tuby. Stwierdzi³em, ¿e PCV bêdzie du¿o pewniejszym materia³em ( przy tym nie bêdê musia³ tyle pracowaæ - brak czasu mnie dobija ). Ciê¿ar bêdzie jednak wiêkszy ni¿ przy tubie z w³ukna. Wcze¶niej zak³ada³em wagê korpusu ~ 600g, a przy PCV 1500g - jednak nie jest to dla mnie problem. Je¶li ten SR ( I320 ) nie poradzi sobie, skonstruujê wiêkszy ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wys³any: Pon Lip 04, 2005 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
po d³ugim przestoju co¶ siê wreszcie ruszy³o. Mianowicie uda³o mi siê zrobiæ ³o¿e SR ( Pozosta³o je tylko posklejaæ ). Oto dwie foty :
Zmontowa³em tak¿e tubê ze statecznikami. Wygl±da to tak :
Generalnie najciê¿ej by³o wyci±æ otwór na statecznik, ale i na to jest rada . W tej chwili pozosta³o poprzyklejaæ stateczniki oraz wykonaæ wyg³adzenia jakim¶ tworzywem. Niestety pojêcia nie mam czego u¿yæ, my¶la³em o poksipolu, ale to jeszcze nie to... Chodzi mi o co¶ o konsystêcji pasty do zêbów ( po zaschniêciu musi byæ jednak twarde ) - bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc.
Po udanym locie rakiety HTest postanowi³em u¿yæ w STRATUSie uk³adu UUWS zaprojektowanego przez jaskiniowca.
Zmianie ulegnie tak¿e silnik, gdy¿ je¶li nic konkretnego siê nie stanie to u¿yje silnika na 450g paliwa ( O paliwie postaram napisaæ siê pó¼niej ).
Podsumowuj±c - projekt ma³ymi kroczkami posuwa siê do przodu, nastêpnym etapem bêdzie wykonanie g³owicy i modu³u elektronicznego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

Do³±czy³: 01 Gru 2003 Posty: 27
|
Wys³any: Pon Lip 04, 2005 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co widzê po zdjêciach to stateczniki wchodz± trochê w ka³ub, no i to mnie trochê martwi, czy nie bêdzie ci to przeskadzaæ w zamontowaniu silnika? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wys³any: Wto Lip 05, 2005 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
³o¿e Sr wchodzi na styk w stateczniki. Przyklejenie stateczników do ³o¿a bêdzie kolejnym zabezpieczeniem przed ich odpadniêciem w locie. Takie zabezpieczenie by³o ju¿ wielokrotnie stosowane.
PS. Jeszcze raz pytam - czy kto¶ nie ma pomys³u, na klej/tworzywo/uszczelniacz którym móg³bym wykonaæ wyg³adzenie po³±czenia statecznik/tuba. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

Do³±czy³: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk±d: Trinneck
|
Wys³any: Wto Lip 05, 2005 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | PS. Jeszcze raz pytam - czy kto¶ nie ma pomys³u, na klej/tworzywo/uszczelniacz którym móg³bym wykonaæ wyg³adzenie po³±czenia statecznik/tuba. |
ja bym proponowal zwykly klej Distal uadnie sie go szlifuje lub po prostu szpachle do karoserii samochodowej (i nie tylko )
EDIT: hehe trzeba byc szybkim jak wiatr <joke> (to do postu kermita ponizej ) _________________
plany na dzi¶ s± takie, ¿e ich nie ma
Ostatnio zmieniony przez pessos dnia Wto Lip 05, 2005 8:09 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Wto Lip 05, 2005 6:54 pm Temat postu: |
|
|
K³aniam siê piêknie
W sumie to pesssos uoprzedzi³ mnie, ale i jednocze¶nie potwierdzi³ moje spostrze¿enia co do distalu.
ELZA napisa³: | distal rules!!!!
wiec udalo sie - stateczniki som na miejscu i nawet sie trzymaja  |
najlepiej zobaczcie sami co ELZA i Charli nawyczyniali
STATECZNIKI - RATUNQ!!!!!!!!!!
_________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Wto Lip 05, 2005 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Ja robi³em takie "przej¶cia" korzystaj±c z samochodowej szpachli poliestrowej. Wszystko by³o jak nale¿y. Do dostania w ka¿dym sklepiku z samochodowym szpejem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|