Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

STATECZNIKI - RATUNQ!!!!!!!!!!
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
ELZA

Do陰czy�: 25 Cze 2003
Sk康: sopot

PostWys豉ny: Sro Wrz 03, 2003 7:28 pm    Temat postu: STATECZNIKI - RATUNQ!!!!!!!!!! Odpowiedz z cytatem

hmm jest big problem....
stateczniki - cholender z czego je zrobic "szybko, latwo i przyjemnie" i zeby sie latwo montowaly, bo na razie zrobilam jeden z tektury, ale cos mam takie nikle przeczucie ze po starcie jakos tak rakieta poleci sobie a statecznik sam sobie bedzie sterem, zeglarzem, okretem...
zwyczajnie nie mam bladego pojecia w jaki magiczny sposob zamocowac to cholerstwo do korpusu rakiety zeby sie kurcze nie odklejalo samoczynnie...
myslalam o wkretach - na dobra sprawe to nawet papier mozna skrecac, a tym bardziej sztywna tekture... ale .... jeden problem jest, mianowicie w momencie zastosowania wkretow przy srednicy korpusu 70 mm i srednicy silnika 60 mm (pozostaje po 5mm na strone) nie wiadomo, czy te wkrety nie zahacza o silnik w momencie kiedy bedzie on mial wyskakiwac, aby pociagnac za soba spadochron...
pomozcie bo ja juz nie mam pojecia co robic...

pozdro

zdesperowana
ELZA

leszek

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: TORU�

PostWys豉ny: Sro Wrz 03, 2003 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy 鈔ednicy 50 mm robie z balsy kilkakrotnie impregnowanej w lakierze poliestrowym (odpadki styropianu rozp. w nitro) i przyklejam na �.poliestrowa. Dla takiej 鈔ednicy jak podajesz to balse trzeba by zamieni� np. na sklejk� (mo瞠 odpady z jakiejs stolarni) a po przylejeniu do korpusu dodatkowo zaszpachlowa� przestrze� pomi璠zy statecznikiem a korpusem czym� g瘰tszym np.szpachl闚ka lub poxipol. tak my郵�...
pozdrawiam. L.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
tom-tom

Do陰czy�: 18 Lut 2003

PostWys豉ny: Czw Wrz 04, 2003 7:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

. r

Ostatnio zmieniony przez tom-tom dnia Pi� Mar 25, 2011 2:30 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
cyberian

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: PΜCK

PostWys豉ny: Czw Wrz 04, 2003 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Co do materia堯w na stateczniki to karton raczej si� nie nadaje (no chyba 瞠 porz康nie impregnowany lakierem nitro lub 篡wic� epoxydow�) bo karton jest ma這 sztywny i mo瞠 zacz望 falowa� podczas lotu i lot rakiety b璠zie niestabilny Sad , Balsa jest super lekka ale te� ma swoje wady jest do嗆 豉mliwa i jak to m闚i� Leszek dobrze jest j� zaimpregnowa� lub obklei� j� kartonem na wikol ale wtedy w trakcie schni璚ia kleju trzeba stateczniki 軼isn望 aby si� nie wygina造 (ja je uk豉dam na stole k豉d� na nie kawa貫k szyby a na szyb� k豉d� par� ksi捫ek).
Lecz moim zdaniem idealne na stateczniki jest laminat na p造tki drukowane (p造tka laminatowa pokryta warstw� miedzi do kupienia w ka盥ym sklepie elektronicznym) jest ona lekka i bardzo sztywna i bardzo cienka (ma貫 opory czo這we), no i ja komu� zale篡 na estetyce mo積a t� miedz 豉dnie wypolerowa� i podczas loty w s這neczny dzie� zajebi軼ie to wygl康a Very Happy .
OK. a teraz troch� o mocowaniu statecznik闚.
Ja do klejenia u篡wam tylko i wy陰cznie 篡wic epoxydowych (bardzo dobra do klejenia jest 篡wica dragona w puszkach bo jest g瘰ta i nie 軼ieka za mocno) bo tyko ona daje mocn� i pewn� powierzchnie sklejenia, dla pewno軼i 瞠 statecznik si� nie urwie mo積a zrobi� dodatkowe wzmocnienie w postaci paska w堯kna szklanego (w ostateczno軼i mo瞠 to by� pasek materia逝) przyklejonego na epoxyd albo na wikol i powstaje co� ala k徠ownik kt鏎y zwi瘯sza pole mocowana statecznika do kad逝ba rakiety.
Jeszcze par� uwag:
-przed przyklejeniem statecznik闚 z laminatu warto odt逝軼i� mied� benzyn� ekstrakcyjn� i zmatowi� miejsce klejenia drobnym papierem 軼iernym
-przy przyklejaniu statecznika do korpusu rakiety wykonanej z PCV warto zrobi� to samo co wy瞠j (odt逝軼i� i zmatowi� kad逝b )
-do mocowania statecznik闚 nie polecam 鈔ub i nit闚 zrywanych bo przy ewentualnej eksplozji silnika mog� kogo� zrani�
-p造ty CD nadaj� si� na stateczniki do mniejszych rakiet Very Happy
-p造ty CD nadaj� si� na rakiety Exclamation Exclamation Very Happy (nawet fajnie lataj�, wi璚ej info i zdj璚ia wkr鏒ce Laughing )

Pozdrawiam

ELZA

PostWys豉ny: Czw Wrz 04, 2003 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

distal rules!!!!
wiec udalo sie - stateczniki som na miejscu i nawet sie trzymaja Smile
opis mojego dziela:

stateczniki wykonalam z tektury falistej tak by karby szly prostopadle do korpusu, wycielam z tektury odpowiedni ksztalt i wywinelam konce (po 2 cm z kazdej strony) na ksztalt litery T - ze srodka usunelam karbowanie.
na statecznik nakleilam przy pomocy dekstryny kartke z bloku technicznego rowniez zawijajac ja na dole na ksztalt T
po czym wszystkie cholerstwa przykleilam klejem "wikol" (knod thx za wikol - to nie byl prezes Wink ) do korpusu
gdy wikol troche przesechl (nie wiem czy sie wyrazam gramatycznie ale chyba kumacie hihi) zaszpachlowalam wszystko distalem i teraz cholera czekam az zwiaze...
do jutra rana..
ciekawe czy nie scieknie, ale zobaczymy
efekty beda widoczne w postaci filmu z niedzieli.

i tu do charliego (no bo oczywiscie sie czeplam z radosci ze mi wyszlo) jezeli nie przykleiles jeszcze kolnierza - to sie z tym wstrzymaj bo cholera wystaja na 100mm a nie na 90 Sad

mam nadzieje ze zaqmaliscie hihi
no i powiem wam w tajemnicy ze nawet fajnie to wyglada - pirogirl w sumie jestem wiec estetyke prac tez oceniam hihi

pozdro
ELZA

pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Wrz 04, 2003 9:37 pm    Temat postu: Guzik Odpowiedz z cytatem

Witam

Guzik Ci z tego wyjdzie
. Jak czytam o tekturze, wikolu itp. to ..... brakuje mi hustki higienicznej czy patyczk闚 z wacikami Wink . Za delikatne do Olusi . Szykuj W� panno du篡 poligon bo rakieta b璠zie zapierd...a gdzie chce Wink

Pozdr. A

PS. Trac� natchnienie do forum Sad ale tym razem optymizm ELZY wydusi� ze mnie ten post Confused .
Powr鏒 do g鏎y
Charly

Do陰czy�: 31 Sie 2003
Sk康: Gda雟k

PostWys豉ny: Czw Wrz 04, 2003 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ELZA napisa�:

i tu do charliego (no bo oczywiscie sie czeplam z radosci ze mi wyszlo) jezeli nie przykleiles jeszcze kolnierza - to sie z tym wstrzymaj bo cholera wystaja na 100mm a nie na 90 Sad
pozdro
ELZA

No i oczywi軼ie przyklei貫m zanim to przeczyta貫m, ale co tam najwy瞠j troche skr鏂isz stateczniki... ustalimy to w pracy Wink
PS. jako 瞠 to m鎩 pierwszy post - witam wszystkich forumowicz闚! Mr. Green
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
ELZA

PostWys豉ny: Pi� Wrz 05, 2003 5:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

teraz pirotechmaanie to juz tak zwana "musztarda po obiedzie" ze statecznikami... przyklejone som i tyle, a na nastepna rakiete mam lepsiejszy patent bo kermitek wymyslil jak bedzie troche czasu to opisze na forum bo zaraz ide do pracy...

v-21 jestes cholera conajmniej dwuznaczny, chyba ze mi sie cos wydaje...

do charliego - spoko looza "damy rade razem" ... obetne je - dzis w pracy bede molestowac mistrza wiertarki o nozyk modelarski - moze pozyczy...

no i ps: dekstryna super usztywnia (no i w tym miejscu spodziewam sie v-21 nastepnego co najmniej dwuznacznego postu - stan na wysokosci zadania - licze na ciebie Razz )

pozdro dla all
dzieki za wszyatkie rady
mysle ze temat statecznikow jest potrzebny

ELZA

pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Wrz 05, 2003 7:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ELZA napisa�:
teraz pirotechmaanie .........dekstryna super usztywnia (no i w tym miejscu spodziewam sie v-21 nastepnego co najmniej dwuznacznego postu ........

Witam

Im pirotechman a nie pirotechmaan Wink . Raz sam siebie wyrzuci貫m z forum i potem mog貫m si� zalogowa� jako pirotechmaan Rolling Eyes . Na stateczniki mo瞠 by� sztywny karton o gr. 2-3 mm ( dla SR Oluisa czyli 120 g paliwa ). Do tego impregnacja w 浩 z acetonem p馧 na p馧. Ale statecznik ze skrzyde趾ami Razz do przyklejenia do korpusu. Moje stateczniki do rakiety z Olusia by造 przybijane dwoma gwo寮zikami ( przez skrzyde趾a ) czyli 4 gwo寮ziki na 1 statecznik. Na trzeciej rakiecie zaliczylem explozj� ( inny SR ) i tak straci貫m te stateczniki ale sobie je chwali貫m. ζtwo bylo przybi� do rakiety ale tak aby si� nie oderwa造 podczas staru. Skrzyde趾a mo積a wysuna� przed statecznik i potem oklei� dookola rakiety aby na fuul si� trzyma造.
W innych rakietach stateczniki mocowalem przy pomocy ma造ch k徠owniczk闚 jak na zdj璚iu ( powi瘯szy貫m je st康 mniejsza czytelno嗆 ale wida� o co chodzi ).

Nie jest to rozwi您anie pi瘯ne ale do test闚 wystarczaj帷e. Jeszcze jedna uwaga. Katownik to cze嗆 metalowa wi璚 trzeba mie� pewny SR. Jednak explozja SR to nie to samo co detonacja wi璚 ryzyko jest takie, 瞠 z kamera oddalam si� nie na 10 a na ok. 25 m.

A Ty ELZA lepiej sprawd� v-21 jak z t� rakiet�. Bo mo瞠 krzyku robi� a okaza� si�, 瞠 to ma豉, ledwo zipi帷e male雟two kiepsko podnosz帷e si� do g鏎y w czasie startu Razz

Pozdr. A Wink
Powr鏒 do g鏎y
ELZA

PostWys豉ny: Nie Wrz 07, 2003 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stateczniki "wacikowe" zdaly egzamin chcialam powiedziec - rakieta wcale nie zap... gdzie chce a i przy twardym ladowaniu sie nie polamaly....
jeden feler - sa latwopalne:)

Charly

PostWys豉ny: Nie Wrz 07, 2003 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tak wyglada造 te stateczniki przed startem:

... a tak po "l康owaniu" Wink

Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
ELZA

PostWys豉ny: Nie Wrz 07, 2003 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widac dokladnie przyczyne naszego niepowodzenia Smile ze spadochronem
pioropusz ognia objal statecznik hihi - jak w katastrofie chalenger'aSmile

pozdro
ELZA

Charly

PostWys豉ny: Pon Wrz 08, 2003 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze zdj璚ie statecznikow "farosa" wykonane przez Knoda:
Powr鏒 do g鏎y
ELZA

PostWys豉ny: Pi� Wrz 19, 2003 12:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do mojego patentu z distalem tektura falista blokiem technicznym dekstryna i wikolem dodalam jeszcze kilkukrotne laminowanie papieru sniadaniowego dekstryna i suszenie w piekarniku (stateczniki mozna - proch czerny raczej nie hehehe) w temperaturze 60 stopni...
wyszly miodzio ...
jutro maybe zdjecia pod wieczor jak damy rade hehe
a jak nie jutro to pojutrze...

pozdro
ELZA

ps: papier sniadaniowy - jakie to "kobiece" Wink hehe

ska速

Do陰czy�: 22 Cze 2004
Sk康: lud

PostWys豉ny: Nie Lip 04, 2004 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam przyklejam najpierw kropelk� p騧niej smaruje 篡wic� epoksydow� czekam a� wyscnie p騧niej papierem 軼iernym i juz dobrze si� trzyma
Powr鏒 do g鏎y
Bartek G.

Do陰czy�: 23 Lip 2004
Sk康: z miasta ;)

PostWys豉ny: Pon Lip 26, 2004 4:15 pm    Temat postu: Windyl Odpowiedz z cytatem

Witam tak siedze siedze i czytam o statecznikach i wpad� mi do g這wy pomys� (czy genialny sami oce鎍ie) a mianowicie zrobienie statecznik闚 ze starych p造t gramofonowych. Ja mam ich w sodomu (ponad 100 mama zbiera豉). Nie s� one az tak bardzo si篹kie 瞠 nieda si� ich zastosowa� w rakietach i co najwarzniejsze to to 瞠 wystarczy je przeci望 i przyklei� i gotowe
narazie

υdygin

Do陰czy�: 22 Maj 2004

PostWys豉ny: Pon Lip 26, 2004 4:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p造ty gramofonowe-to ju� lepszym pomys貫m by豚y laminat-u篡wany w elektronice? (czasami mo積a kupi� p造tki nie pokryte miedzi�)
POZDRAWIAM

jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pon Lip 26, 2004 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rany Exclamation Exclamation Exclamation
Taki skarb jak winyle z muzyczk� Ty chcesz na stateczniki ?! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
A� mi sk鏎a cierpnie. Nada� to by si� nada造 (patrz帷 na zimno) ale mnie by by這 szkoda. We� zr鏏 sobie stateczniki z pleksy, balsy, styropianu i co Ci tam wpadnie pasownego w 豉py, ale prosz�, jak sie da, to oszcz璠� winyle...
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004
Sk康: Trinneck

PostWys豉ny: Sro Sie 25, 2004 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja stosuje tez plytki ale cd puste i bez muzyczki Very Happy tylko pociac nozem do tapet pomalowac przykleic kropelka i jazda Very Happy

plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma
Powr鏒 do g鏎y
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004

PostWys豉ny: Czw Sie 26, 2004 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
mam pytanko. Kiedy� robi貫m rakiete, ale stateczniki pokry貫m tylko blokiem technicznym. A czy mo積a by stateczniki obkleic ta鄉� izolacyjn�?? Np. czarna?? Wink
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum