Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Nieudane próby tworzenia karmelka
Id¼ do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Nastêpny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
grinder



Do³±czy³: 21 Mar 2004
Posty: 14
Sk±d: Poznañ

PostWys³any: Nie Gru 26, 2004 11:46 pm    Temat postu: Nieudane próby tworzenia karmelka Odpowiedz z cytatem

na ³a¿ni wodnej nie zrobisz karmelka(za ma³a temp.), co najwyzej na olejowej, na ktorej nie ma prawa sie zapalic(chyba ze berdzo tego bedziesz chcial i pomagal zapalkami Very Happy). Swoje droga, ja karmelki zaczynalem od 50g, pozniej szybko zaczalem robic wieksze i nigdy mi sie nie zapalil. Trzeba wszystko robic powoli, dokladnie i czesto mieszac.Moje karmelki maja kolor od prawie bialego (cos a`la kosc sloniowa) po miodowe. Lepiej sie pala te jasniejsze
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
maslak666



Do³±czy³: 27 Wrz 2003
Posty: 110
Sk±d: Radom

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 3:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robi³em nieraz po 200g i wiêcej karmelka na sacharozie be¿ ¿adnej ³a¼ni w aluminiowym cienko¶ciennym kubku i nigdy siem nie zajara³o - chocia¿ teraz ju¿ bym tego nigdy tak nie robi³ Confused .

Ogólnie trzeba przede wszystkim ca³y czas mieszaæ, zwracaj±c uwagê, ¿eby mieszaæ przy dnie i przy samych dolnych krawêdziach naczynia, tam, gdie ¶cianka ³±czy siem z dnem, bo je¶li tam nam zostanie karmelek - kuchnia zjarana.

Wa¿ne jest te¿ ¿eby nie przesadzaæ z d³ugo¶ci± trzymania karmelka na ogniu - pogarsza to bardzo jako¶æ. Zdejmujemy naczynie z ognia jak karmelek ma kolor jasno-be¿owy, nie br±zowy.

Dobrze jest dodaæ trochê wody - ja dodawa³em bodaj 4ml na 100g karmelka, dobrze ju¿ nie pamiêtam, ale jako¶ tak. £atwiej jest wtedy kontrolowaæ karmelizacjê.

To siem tyczy³o karmelki na sacharozie. Na zakoñczenie wszystkim polecam robienie karmelki na sorbitolu zamiast sacharozy. Cena ok. 12z³/kg u usera, ca³kowicie bezpieczna karmelizacja na ³a¼ni wodnej i co bardzo wa¿ne - mo¿na uzyskaæ powtarzalno¶æ paliwa, bo siem go nie przegrzeje - za ka¿dym razem bêdzie karmelizowany w tej samej temp. (100C).

Pozd.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Rafa³



Do³±czy³: 27 Sty 2005
Posty: 81
Sk±d: to umiesz??

PostWys³any: Nie Mar 13, 2005 4:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja na pocz±tku gdy tylko siê zacz±³em rakietami interesowaæ
zabra³em siê za karmelkê robi³em w pokoju w kieliszku nad ¶wieczk±
i wszystko by³o ok.
Pó¼niej gdy siê najara³em na karmelki bo wszystko lata³o Razz
poszli¶my z kolegami robiæ paliwo, u mnie na szczê¶cie byli rodzice.
Zrobili¶my garnek z puszki taki z dziobkiem i u kumpla na chacie wwalili¶my 250g paliwa do karmelizacji puszka by³a prawie pe³na i z tego powodu nie da³o siê mieszaæ przy dnie.
Wstawili¶my to na kuchenkê i mieszamy(po wierzchu) a w pewnym momencie siê zapali³o Sad Shocked Shocked Sad ka¿dy z nas mia³ dziury na koszulce nadpalone w³osy.
Ale wszystko uprz±tnêli¶my i nikt siê nie dowiedzia³ Razz .
to wynika³o z naszego niedoinformowania i braku do¶wiadczenia,
teraz robiê karmelki w ilo¶ciach do 50g i nic mi siê niezapalna.
Polecam ³a¼niê olejow± i sorbitol zamiast saletry.

_________________
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
maxlam
Go¶æ





PostWys³any: Pi± Maj 13, 2005 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maslak666 napisa³:

Wa¿ne jest te¿ ¿eby nie przesadzaæ z d³ugo¶ci± trzymania karmelka na ogniu - pogarsza to bardzo jako¶æ. Zdejmujemy naczynie z ognia jak karmelek ma kolor jasno-be¿owy, nie br±zowy.


Co¶ o kolorkach karmelka:



The upper grain in the photo had a oxidizer/fuel ratio of 60/40, and the lower grain, a ratio of 75/25. Note the colour difference--the greater the oxidizer percentage, the darker the colour.
Powrót do góry
Go¶æ






PostWys³any: Pi± Lip 01, 2005 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pierwszy raz robi³em karmelka ze starym ( wiedzia³ ze co¶ kombinuje to chcia³ to zrobiæ ze mn± ) .Wiêc wsypa³em 6 ³yzek saletry, 4 ³y¿ki cukru ( nie pudru ) i zacz³em sma¿yæ na ma³ym ogniu .Gdy karmelek by³ ju¿ jasnobr±zowy stary wyla³ go na deskê i zacz±³ formowaæ wa³ki ( tak mu powiedzia³em ) zrobi³ dwa wa³ki oko³o7 cm a poniewa¿ saletra wysz³a krucha to wzi±³ kawa³ek na deske i podpali³ i ......... nic, wiêc podpali³ jeszcze raz i ........ siê zapali³o, w u³amku sekundy warkocz (!!) ognia od ma³ego kawa³ka karmelka saletry zapali³ 7 cm wa³ek który spad³ na ziemie i sun±³ po pod³odze. Chocia¿ w kuchni by³y 3 osoby to nikomu siê nic nie sta³o (!). W kuchni do dzi¶ na pod³odze ma m "narysowan± " trajektorie lotu karmelki. Pózniej robi³em sam karmelki i wychodzi³o dobrze ,chocia¿ nie lata³o. Czy to wina tego ¿e zrobi³em kana³ na wylot ??
Powrót do góry
jaskiniowiec



Do³±czy³: 22 Lut 2004
Posty: 597
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Pi± Lip 01, 2005 7:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pogratulowaæ m±drego ojca Smile Tak, mo¿liwe ¿e to przez kana³. Zwiêksza to powierzchniê spalania.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Go¶æ






PostWys³any: Sob Lip 02, 2005 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robie karmelke do 100g na kuchence elektrycznej( u nas po za tym
nie ma kuchenek gazowych). Garnek mam z czystej stali z gröbym
dnem. W czasie nieustannego mieszania paliwa odchylam od czasu do czasu garnek z plyty, tak na 45%, aby röwnomiernie wymieszac. Na gazowej nie idzie uchylac, bo plomienie dosiegaja garnka, po za tym
garnek ogrzewa sie nie röwnomiernie.
Przy pierwszych objawach zabarwienia ( idze to bardzo szybko, a wiec
caly czas bez ustanku mieszac!!!) Shocked zciagam garnek z plyty i wsadzam
go, dalej mieszajac, na chwilke do lazni wodnej z wrzaca woda. Wstawiam
doslownie na pare sekund. Jak widze ze karmelka sie nie zciemnia wiecej, mieszajac wyciagam z lazni, przecieram garnek od spodu szmatka i odlewam poliwo, po dodaniu eventualnie pare dodatköw, do dalszej obröbki, albo do Formy. Razz Laughing Cool
Jeszcze mi sie nigdy nie przypalila, albo co gorsze zapalila. Im czesciej sie robi to lepiej, bo sie nabiera wprawy. Idea
Powrót do góry
Arkadiusz
Go¶æ





PostWys³any: Sob Lip 02, 2005 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ilonaim97 napisa³:
Ja robie karmelke do 100g na kuchence elektrycznej( u nas po za tym
nie ma kuchenek gazowych


Karmelka to "prze¿ute" paliwo Rolling Eyes , polecam choæby testy Ol29 , mo¿e i my siê nauczymy co¶ od Ciebie Wink

Skoro jeste¶ facet ( tylko ich rajcuj± rakiety ) to dlaczego masz niewie¶ci nick Question Wink

Pozdr. A
Powrót do góry
Dave



Do³±czy³: 13 Wrz 2004
Posty: 5
Sk±d: Myslowice

PostWys³any: Pi± Lip 08, 2005 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co robilem pierwszy raz dzis karmelke w stosunku objetosciowym 6,5/3,5 (KNO3/cukier puder) i cholender mieszalem caly czas na b. malym ogniu i zamiast sie topic to mi sie to zrobilo prawie czarne i pozlepialo w brylki.Co robilem nie tak?Dodalem oczywiscie pare kropel wody.Samej mieszaniny nie mialem duzo bo jakies dwie lyzki stolowe.Czyzby zla mieszanka?Chyba nie moze byc roznicy w tym ze robilem to w stosunku objetosciowym a nie wagowym bo przeciez masa tych dwoch zwiazkow jest podobna...Moze to ze mialem przeterminowana saletre?Znalazlem stara paczke z 2001r. ale pytalem kiedys tu na forum czy jest jakas roznica ze saletra jest przeterminowana i powiedzieli mi ze nie ma...Wiec co??

Pozdro

_________________
Never say never!
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
dziadek kermit



Do³±czy³: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"

PostWys³any: Pi± Lip 08, 2005 6:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak widzisz niestety ma znaczenie.
A Twoje niepowodzenie jest na to przyk³adem.
Podobny to nie znaczy taki sam. Zw³aszcza dla produktów sypkich. Sa tutaj wyró¿niane dwa parametry, a mianowicie ciê¿ar w³a¶ciwy i tak zwany ciê¿ar nasypowy, które generalnie nie s± sobie równe bo nie mog±.
W efekcie mierzenie objêto¶ciowe jest bardzo ma³o miarodajne i je¶li chcesz mieæ jako tako powtarzalne wyniki to musisz braæ substancje na wagê.

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!"
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
maxlam
Go¶æ





PostWys³any: Pi± Lip 08, 2005 7:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam takie ma³e spostrze¿enie dotycz±ce proporcji w karmelku i nie dotyczy ono kolorku karmelka (patrz mój post wy¿ej) tylko parametrów pracy szczególnie chodzi mi o ci¶nienie pracy silnika. Wydaje siê i¿ dla silników o niskim ci¶nieniu pracy lepiej stosowaæ karmelek o wiêkszej ilo¶ci paliwa a mniejszej utleniacza i odwrotnie w silnikach o wiêkszym ci¶nieniu mo¿na ju¿ w pe³ni wydajnie zastosowaæ karmelka z wiêksz± ilo¶ci± utleniacza.

Rozwinê trochê temat z moich spostrze¿eñ wynika i¿ ró¿nica 5% robi ju¿ kolosaln± ró¿nicê we w³asno¶ciach paliwa karmelka 60/40 du¿o lepiej sprawuje siê w silniczkach o niskim ci¶nieniu pracy gdzie paliwo 65/35 nie jest ju¿ dobre i odwrotnie. Tak wiêc koledzy wa¿yæ sk³adniki gdzie¶ na forum by³ kiedy¶ opis wagi proporcjonalnej czy jak to siê nazywa³o zasada dzia³ania by³a banalna czyli na sznurku zawieszona listwa (na ¶rodku) i dwie szalki jedna na koñcu a druga proporcjonalnie do stosunku mas jaki chce siê uzyskaæ no i sypiemy na jedn± i drug± gdy mamy listwê w poziomie mamy zwa¿one banalnie proste i skuteczne ka¿dy mo¿e wykonaæ w 15min i mieæ bardzo powtarzalne paliwo.
Powrót do góry
hemist
Go¶æ





PostWys³any: Sob Lip 09, 2005 11:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxlam napisa³:
gdzie¶ na forum by³ kiedy¶ opis wagi proporcjonalnej


no ja tak± wage mia³em Wink Jaskiniowiec bodaj¿e opisywa³ j±.

Kod:
wystarczy wzi±æ 26cm listewkê a "¶rodek" zaznaczyæ 10cm od koñca i wbiæ tam gwó¼d¼ tak aby siê swobodnie krêci³. Zamocowaæ na koñcach listewki jakies pojemniczki i do krótszego koñca sypaæ KNO3 a do d³u¿szego cukier. wyjdzie wtedy proporcja 8kno3/5cukru czyli ~65/35 (+/- 0.25) i super waga, któr± mo¿na zamocowaæ np do deski d³ugiej poprzez wcicie do niej gwó¼dzia. Deske oprzeæ o scianê i heja.


ja to napisa³em, ¿eby nie by³o ¿e kopiuje Jaskiniowca i do tego jeszcze ¼le Wink
pozdr,
hemik
Powrót do góry
jaskiniowiec



Do³±czy³: 22 Lut 2004
Posty: 597
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Sob Lip 09, 2005 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano by³, na portalu Modelarstwo rakietowe, ale chyba ju¿ nie ma. Bêdê mia³ czas to napiszê jeszcze raz i wrzucê na Twardowskiego
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
crave



Do³±czy³: 27 Wrz 2003
Posty: 481

PostWys³any: Sob Lip 09, 2005 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.rakiety.info/modules/news/article.php?storyid=7

Jest nadal

Dziêki , grzeba³em z dziesiêæ minut i nie znalaz³em. Chyba w poniedzia³ek pójdê do okulisty. Ale to mi³o, ¿e opis tej wagi jeszcze tam jest. JASKINIOWIEC
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Jacek R.



Do³±czy³: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Sk±d: Z ³±k Arkadii a tak serio Kraków

PostWys³any: Sob Lip 09, 2005 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam taki problem z karmelka... podgrzewam ja i w momencie kiedy jest p³ynna ma ju¿ zbyt ciemny kolor a jak mniej podgrzeje to nie jest jeszcze p³ynna... co mma zrobiæ bo taka do¶æ ciemna sie nie najlepiej pali...
_________________
Czasem okoliczno¶ci zmuszaj± cz³owieka do porzucenia swojej dawnej dzia³alno¶ci Sad
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Adres AIM
maslak666



Do³±czy³: 27 Wrz 2003
Posty: 110
Sk±d: Radom

PostWys³any: Nie Lip 10, 2005 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma byæ lekko-be¿owy. Nie musi byæ p³ynna - wystarczy, ze bêdzie plastyczna (nawet lepiej). Wtedy robisz sobie paliwo w ten sposób:

http://www.jamesyawn.com/38mm/index.html

Jak ¶ciemnieje za bardzo, to mo¿esz wyrzuciæ.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Jacek R.



Do³±czy³: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Sk±d: Z ³±k Arkadii a tak serio Kraków

PostWys³any: Pon Lip 11, 2005 8:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki maslak. Wczoraj zrobilem z 10 takich malutkich kijanek na patyczkach do szasz³uków i robilem to tak ze z pudeleczka w ktorym robie kamelke biore moim mieszadelkiem drobinke karmelki miekkiej ale nie plynnej i pa¿±c sobie palce formuje c niej waleczek 0,5 cm srednicy okolo i dlugi na... jaki mi wujdzie. Póki jesszcze miêkki wsadzam lont a potem zawijam w papier... Lata cudownie!!! Dziêki Maslak i chwa³a £odyginowi bo to troszke zmieniona jego metoda na ma³e rakietki!!!
_________________
Czasem okoliczno¶ci zmuszaj± cz³owieka do porzucenia swojej dawnej dzia³alno¶ci Sad
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Adres AIM
maslak666



Do³±czy³: 27 Wrz 2003
Posty: 110
Sk±d: Radom

PostWys³any: Pon Lip 11, 2005 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak robisz paliwo, to jak juz zdejmiesz z ³a¼ni, postaw np. na stole ¿eby sta³o 5 minut w temp. pokojowej. Wtedy konsystencja bêdzie idealna, a i r±k nie poparzysz.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Jacek R.



Do³±czy³: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Sk±d: Z ³±k Arkadii a tak serio Kraków

PostWys³any: Pon Lip 11, 2005 2:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

% minut? to juz jest g³az!!! A teraz doszedlem do wprawy i w odpowiedniej temperatuze zaczynam lepienie i formowanie w d³oniach... Pozdro
_________________
Czasem okoliczno¶ci zmuszaj± cz³owieka do porzucenia swojej dawnej dzia³alno¶ci Sad
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Adres AIM
Mystic Vintage



Do³±czy³: 13 Lip 2005
Posty: 9
Sk±d: Seattle

PostWys³any: Wto Lip 26, 2005 4:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Im wiêcej karmelka tym trudniej przypaliæ... mo¿e to trochê dziwne ale tak jest Smile
Po 1. tygodniu nauki zacze³y mi wychodziæ ³adne karmelki, w prawdzie dalej ze mnie lama, ale ju¿ mam pewne do¶wiadczenie zw³aszcza w karmelizacji Smile Smile
Tak wiêc osoba zaczynaj±ca zabawê w piro zawsze daje ma³o mieszanki do garnka i potem w konsekwencji nie jest w stanie wymieszaæ, bo to "taki glut na dnie" i potem siê zapala wszystko, chocia¿ ma³o jest to daje dym i trochê ognia, potem wiadomo Wink I kole¶ siê ura¿a do karmelków, a bez nich g³upio Smile Na szczê¶cie ja nie mia³em tak Smile

Wiêc rada dla m³odszych piro ode mnie: Sypcie do gara porz±dnie i potem dajcie z siebie wszystko, to siê nie zajara Smile

_________________
Grunge is dead but live in us.
gg:9293512
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Nastêpny
Strona 1 z 12

 
Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP