Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nowe ciekawe paliwo

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Paliwa rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 6:29 pm    Temat postu: Nowe ciekawe paliwo Odpowiedz z cytatem

Witam

Ja w temacie
. KNO3 /Sorbit/ S/ Al. Napisał o tym Ol29 na ruskim fourm. Dla mnie tylko jedno jest w tym paliwie ciekawe. Bez siarki zauważyłem, że Al zachowuje się jak balast ( żadnego ognia i iskier ). Obecność siarki powoduje, że Al sie spala.

Autor Ol29

Pozdr. A

Zdjecia poprzednio na

http://forums.airbase.ru/uploads/post-2768-1091985252.jpg

http://forums.airbase.ru/uploads/post-2768-1091985285.jpg

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto Sie 10, 2004 9:39 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

Szajba

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmmmm a proporcje Question Paliwko jest skarmelizowane Question
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Łodygin

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 7:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobre efekty daje też "karmelka siarkowa" + Al ... (ale jak dla mnie za gorace-nie posiadam tak wytrzymałych korpusów Wink )
POZDRAWIAM

Gość

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robiłem raz karmelkę siarkową. Śmierdzi jak ..... cholera Wink . Mnie interesuje paliwo to w kombinacji z ZE zamiast sorbitu. Myślałem o tym dawno ( jak wyniuchałem ten piękny zapach Rolling Eyes ) bo wiem, że Al z KNO3 spala się w obecności siarki ale Ol29 pierwszy pokazał mi piękne ujęcie z pracy tego paliwa. Al jest po prostu tańszy niż proszek Mg. I jak widać równie efektowny.

Pozdr. A
Powrót do góry

Alien_

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
to nowe paliwko mi sie bardzo podoba chodzi mi tu a efektywnosc Very Happy ale nie wiem czy to bedzie dobre paliwko do amatorskich silnikow tak jak lodygin mowil mnie sie zdaje ze to bedzie za gorace paliwko. A widze ze na zdjeciu jest silnik chyba z metalu wiec nie wiem czy by do silnikow papierowych sie nadalo Rolling Eyes

Pozdr.T

P.s Bo ja jak narazie to sie bawie w paliwka na bazie karmelki nieskarmelizowanej na bazie lipiszcza lakieru NCz dodatkami.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Łodygin

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
na bazie lipiszcza lakieru NCz dodatkami

o nie ! moje najgorsze wspomnienia związane są z nko3+cukier+NC Wink niestety- to sie o dziwo (nawet przy NC "wyskoko nitrowej") pali sie KIEPSKO a czasami WOGÓLE... źle sie mieszają skłądniki... powstają straszne grudy... jednym słowem-"blleee" Wink...

no nie wiem-pirotechmanie -sam w niektórych silnikach nażekałeś na "ciepłote" paliwa (gorące) i specjalnie zmiejszałeś ilość Mg bo ci korpus przepalało-o ile pamiętam (a może z kimś mi sie pomyliło? Wink-całkiem możliwe)

POZDRAWIAM

Gość

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łodygin napisał:
..pirotechmanie -sam w niektórych silnikach nażekałeś na "ciepłote" paliwa (gorące ) ....

Może kiedyś kiedy mniej wiedziałem Wink . W SR "GROM" proszku Mg jest 10 % a ogień słabo widać. Więc nie narzekajcie Wink . Ol29 chyba stosuje rurki papierowe o grubości ścianki 4 mm. Może i metal ale wg mnie pokazane paliwo powinno być nie co gorsze impulsem wł. od tego z proszkiem Mg - ale i tak pracuje efektownie. Na pewno je sam przetestuję.

Rakietowych Snów Życze A
Powrót do góry

Łodygin

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co do tego widowiskowego ognia z silnika (zdjęcia) Wink
nie sądze by była to oznaka (jak przy innych paliwach) złych parametrów paliwa (przez źle dobrane proporcje) - to chyba bedzie coś w stylu paliwka Zn+S (powstaje siarczek cynku) a już ZA dyszą powstaje produkt UBOCZNY czyli min. SO2 (utlenia sie) co powoduje ten niesamowity efekt.. >? moge sie mylić...

ja lubie takie piuropusze ognia-tylko żeby podczas startu (jeśli zbyt wolny) nie zniszczyły rakiety ! (może pomyśleć nad jakąś wyżutnią która by ukierunkowywała gazy wylotowe -jak w "profesjonalnych" wyżutniach?

POZDRAWIAM

MICHAŁ

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 2:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Co do wyrzutni wystarczy zastosowac kawałek blaszki pod silnik i nic sie nie stanie, co do paliwka to siarka z aluminium sie pali Wink

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Łodygin

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 7:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
co do paliwka to siarka z aluminium sie pali

no co ty? naprawde? Wink
a tak powaznie to Al+S mimo że sie pali to na paliwko rakietowe sie NIE NADAJE..... co innego niewielka ilość % S+Al w karmelku Smile
POZDRAWIAM

Łodygin

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pirotechman-a może na tamtym forum był jakiś film?
oglądając film można by coś więcej powiedzieć na temat paliwa niż tylko po zdjęciach... Smile
POZDRAWIAM

Gość

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łodygin napisał:
Pirotechman-a może na tamtym forum był jakiś film?

Nie. Jak przetestuję to dam film. Pisze, że prędkość palenia 3 mm/s

To samo paliwo :

Wg mnie karmelizacja odpada. I ja wolę ZE, szczególnie dla paliw o masie ponad 100gram.

Pozdr. A
Powrót do góry

Łodygin

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
szczególnie dla paliw o masie ponad 100gram.

a może tak paliwko w kawałkach...? (np. aurora) nigdy nie robiłem ale można by odlawać kilka razy?

POZDRAWIAM

Pietruszkin

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 1:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szajba napisał:
hmmmmm a proporcje Question Paliwko jest skarmelizowane Question

powtórze pytanie szajby Wink jakie proporcje?

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pietruszkin napisał:
....jakie proporcje?

A no tego niechce Ol29 napisać ale to wg mnie .......... mało ważne Wink Al wg mnie 7 - 10 %, siarki nie więcej jak 10. KNO3 pewno maksimum 58 - 60 %. Czyli wychodzi na sorbit ok. 20 - 25. Jak próbował uplastycznic to sorbitu raczej 25 %. Dla mnie mało ważne bo i tak ja zrobię z ZE. Być może prasował to jak "Fałszywą karmelkę".

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto Sie 10, 2004 9:20 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

jaskiniowiec

PostWysłany: Pon Sie 09, 2004 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Podejrzewam, że dodatek siarki faktycznie może umożliwić spalanie się aluminium przy KNO3. O ile dodatek Al do karmelka, to moim zdaniem nieporozumienie (próbowałem nie raz, z marnym skutkiem), o tyle do paliw na ŻE może być nieźle. Wydaje się, że Al dla paliw palących sie w formie płynnej (jak kamelek) reaguje w masie z utworzenie cholera wie czego (może gliniany?) i stąd brak światła i mizerny efekt, tworzenie się spieków itp. Dla paliw niecukrowych palenie przebiega już przynajmniej częściowo w formie zgazowanej, pozostaje tylko kwestia KNO3. Przy wiązaniu potasu siarką, może być nieźle. Zwłaszcza, że w większym stopniu można wykorzystać tlen z saletry. Przecież Al dodane do p.cz. daje już ładne światełko. Problem w tym, że o ile dodanie Al zwieksza impuls, to siarka go zmniejsza. Kwestia zużycia części energi na tworzenie się K2S i zwiększenia sie cząstek o dużej masie molowej w gazach wylotowych Sumarycznie na impulsie zysk niewielki, ale może być zysk na efekcie wizualnym. Pobawiłem się trochę symulacjami w Guipep i sugeruje coś koło składu: 63% KNO3, 17% ŻE, i po 10% S i Al. Impuls (obliczeniowy!) wychodzi przy ciśnieniu 450 psi koło 154. Klasyczna karmelka ma dla tych warunków impuls 140. Ale jak się to zachowa pod ciśnieniem? Trudno przewidzieć, tu trzeba po prostu popróbować Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Gość

PostWysłany: Wto Sie 10, 2004 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wreszcie Ol29 napisał Wink

Elaboracja - prasowanie paliwa plastycznego. Zmieszał KNO3 z S i Al.
Potem stopił sorbit i wlał jego do naczynia z wyż. wym. i wymieszanymi składnikami. Dokładnie i szybko wymieszał. I od razu ubijał w korpusie.
Paliwo z wewnętrznym kanałem. Dł. 145 mm , fi 23 mm, fi kanału 8 mm. Fi kryt, dyszy 8 mm.
Składników Ol29 nie ważył. Brał części objętościowe.
KNO3/Sorbit/Al/S - 6/5/1/1

Pozdr. A

Oryginał informacji post nr 245

Pozdr. A
Powrót do góry

Pietruszkin

PostWysłany: Wto Sie 10, 2004 4:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://forums.airbase.ru/index.php?s=75e8c38ec5ed1666ece425ae8e03fb15&act=Attach&type=post&id=7139

filmik

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Paliwa rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: