Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakieta "Powiew"
Id� do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002
Sk康: krak闚

PostWys豉ny: Pon Sty 24, 2005 7:55 pm    Temat postu: Rakieta "Powiew" Odpowiedz z cytatem

Witam !
Po stracie modelu rakiety "Zefirek" nie zasypa貫m "gruszek w popiele" lecz postanowi貫m zbudowa� jego wi瘯szego brata kt鏎y zowie si� "Powiew".
Poniewa� dost瘼 do komputera mam raczej w kr鏒kich sesjach tudziesz b璠� sukcesywnie "wkleja�" nowe materia造 z post瘼闚 w budowie modelu.
Og鏊ny widok :

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Paul S

Do陰czy�: 24 Lis 2003

PostWys豉ny: Pon Sty 24, 2005 9:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Bardzo ladny model no i dosc duzy. Jaki silnik przewidujesz do tej rakiety?
Jezeli chodzi o stateczniki to bym tego zbytnio nie komplikowal, ale to juz twoja sprawy - ciekawa forma!
Pomyslales juz o tym, by ewentualnie zrobic stozkowe zakonczenie rakiety? Poprawia aerodynamike i to dosc znacznie ( opor wzrasta do kwadratu w stosunku do predkosci).
Mysle, ze system odzysku modelu bedzie wyzwalany elektronicznie (?)

Paul
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004

PostWys豉ny: Pon Sty 24, 2005 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cool
Bardzo cieszy mnie 瞠 w ko鎍u w dziale rakietowym cokolwiek ruszy這, sam te� powracam do prac nad silnikami i pierwsz� rakiet� (tak! do tej pory by豉 tylko masa silnikcz闚 papierowych) nawet teraz siedz帷 przed komputerem przygotowuj� zap這nniki ( o nich postaram si� napisa� w temacie o zapalnikach) w weekend je郵i wszystko p鎩dzie zgodnie z planem odpal� 2 silniki z PE, je瞠li kogo� to interesuje zdam relacj� Wink
PS: przepraszam za OT, ale to w ko鎍u te� zwi您ane z rakietami, po prostu chcia貫m si� podzieli� moimi planami
PS2: Trzymam kciuki i czekam na dalsze post瘼y!

PostWys豉ny: Wto Sty 25, 2005 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Co do silnika to jak mi si� uda zdoby� tak� sam� rurk� to b璠zie wierna kopia silnika z drugiego startu "Zefirka".Cieszy mnie 瞠 model si� podoba -tak� mia貫m wizje Very Happy Nie jest to model na zawody wyczynowe tote� mo積a sobie pozwoli� na ma造 przerost formy na tre嗆i�.
System odpalania-- w豉郾ie sko鎍zy貫m go lutowa� .Jest to DentaMag ala Knod --powsta造 za Twoj� spraw� Paul. Jeszcze raz dzi瘯i za KMZ.
A tu jeszcze gor帷a fotka

ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Wto Sty 25, 2005 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ma造

Ciesz� si�, 瞠 powstaje nast瘼ca Zefirka. Zapowiada si� ca趾iem, ca趾iem.
Mam nadziej� uczestniczy� - tym razem osobi軼ie - w starcie tego modelu.
Mo瞠 uda mi si� tak瞠 zako鎍zy� prac� nad moimi rakietami, to by這by wi璚ej lot闚. Smile

Widz�, 瞠 zrobi貫� u篡tek z KMZ od Paula. Uk豉dzik super.

PS.
Ile mam czasu - kiedy przewidujesz odpalanie?

Pozdrawiam

Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Sro Lut 02, 2005 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Najnowsza fotka - cz窷ci do rakiety "Powiew"

Korpus zwini皻y z kartonu --widoczne 郵ady po obwi您aniu ta鄉� podczas klejenia
G這wica -karton oklejany papierem -szpachla poliestrowa.Wst瘼nie -roboczo pomalowana na bia這.Pono� bia造 podk豉d wyostrza p騜niejsze barwy.
Lotki -tekstolit grubo軼i ok.2mm -kraw璠zie szlifowane na "ostro"
Wi瘯szo嗆 wymaga jeszcze szpachlowania i szlifowania -niestety nie da si� nic przy酥ieszy� -pomalowanie farb� "wyci庵a" wszystkie b喚dy i nier闚no軼i.
Tudzie� kochani forumpowicze budowanie modeli uczy wielkiej cierpliwo軼i hehe Very Happy
Pozdrowionka

zombek

Do陰czy�: 18 Maj 2003

PostWys豉ny: Sro Lut 02, 2005 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma造 napisa�:
Witam !
Korpus zwini皻y z kartonu --widoczne 郵ady po obwi您aniu ta鄉� podczas klejenia

Witam,
czy m鏬豚y� opisa� jak zwija貫� korpus z u篡ciem ta鄉y bo sobie prawd� m闚i帷 tego nie wyoba瘸m, a ciekawi mnie to Wink ...
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Sro Lut 02, 2005 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Podejrzewam 瞠 troszeczk� 磧e zrozumia貫� -by� mo瞠 ja niejasno napisa貫m.Korpus zwini皻y na wa趾u z "p豉chty" do嗆 sztywnego kartonu .W czasie schni璚ia kleju okr璚ony ta鄉� lub sznurkiem itp.aby si� nie rozwine這.

sk8

Do陰czy�: 04 Sty 2005

PostWys豉ny: Sro Mar 02, 2005 6:46 pm    Temat postu: d Odpowiedz z cytatem

fajna rakieta. a sk康 bra貫� materia� na stateczniki?? i z czego silnik??
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Adres AIM
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pi� Mar 04, 2005 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam putanie, gdzie odb璠zie si� start rakiety? Je郵i na 陰kach tam gdzie Zefirek ch皻nie bym przyszed� na start
(te� bym przygotowa� rakiety)i moge zorganizowa� kamer� cyfrow� i aparat.

ps; 豉dna rakieta Wink
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
Ma造

PostWys豉ny: Sob Mar 05, 2005 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Stateczniki wykonane z tekstolitu pochodz帷ego ze zniszczonej tzn,nieczytelnej tabliczki informacyjno -ostrzegawczej B.H.P -noew do nabycia np. w OBI.Silnik b璠zie powt鏎zeniem silnika z "Zefirka 2" gdzie korpus aluminiowy pochodzi z cz窷ci steruj帷ej zaworem termostatycznym.Zaw鏎 do bojler闚 przemys這wych typu "Mertik" z by貫go DDR-u (lata 80-te)
Co do startu to pewnie odb璠zie si� pewnie tam gdzie poprzednio tylko troch� "g喚biej" czyli dalej od zabudowa� ale to jeszcze troch� potrwa.

Ma造

PostWys豉ny: Pi� Mar 11, 2005 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Najnowsze fotki z post瘼u budowiy rakiety "Powiew"

waga g堯wnych cz窷ci :
g這wica 370 g (bez wywa瞠nia)
korpus 243 g
korpus dolny 379 g (+wk豉dka dopasowania silnika)
spos鏏 malowamia nieznacznie odbiega od "wirtualnej wizji"

A teraz "razem"

i ma豉 panorama

Zefirek I Powiew w proporcji http://members.lycos.co.uk/bartlomiejw/pliki/wielkosci.jpg
Pozdrowienia dla wszystkich

Ostatnio zmieniony przez Ma造 dnia Pi� Mar 25, 2005 2:40 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004

PostWys豉ny: Nie Mar 13, 2005 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
豉dna rakieta, fajne malowanie. Mam pytanko, wjuz od kilku dni jestem w trakcie budowi ma貫j rakietki testowej do pirotechnicznego odpalania spadochronu. Ale chcia豚ym sie zapyta� jak pomalowa貫s� t� rakiete?? Sprayem??? A mo瞠 odda貫s do lakiernika??

Pozdro
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Nie Mar 13, 2005 6:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TomekJ napisa�:
witam,
豉dna rakieta, fajne malowanie. Mam pytanko, wjuz od kilku dni jestem w trakcie budowi ma貫j rakietki testowej do pirotechnicznego odpalania spadochronu. Ale chcia豚ym sie zapyta� jak pomalowa貫s� t� rakiete?? Sprayem??? A mo瞠 odda貫s do lakiernika??

Pozdro

Witaj !
Wszystkie papierowe cz窷ci by造 najpierw szpachlowane i szlifowane.
Malowa貫m rakiet� osobi軼ie.
> g這wica -efekt koloru -malowana sprayem "obrotowo" tzn.g這wica obracana w trakcie malowania (w moim przypadku mechanizm od bateryjnego wyciskacza do cytrus闚)dwa lakiery i czujna r瘯a hehe.Spore straty lakieru ze wzgl璠u na konieczno嗆 malowania odcinka 鈔odkowego g這wicy "z dalsza"
> korpus -najpierw p璠zlem (dla oszcz璠no軼i ) potem spray -tudziesz uwaga przy malowaniu srebrzank� w sprayu nie zauwa篡貫m szczegulnej r騜nicy w wygl康zie (jako軼i) malowania -p璠zel a spray.Ale to chyba wynika ze specyfiki samej srebrzanki.
Po malowaniu kolorem wszystkie cz窷ci rakiety malowane bezbarwnym sprayem.
> napis i oznaczenia (nanoszone na gotowe cz窷ci)- szablony kartonowe - puncowanie g帳k� -w tym przypadku farby ftalowe(olejne) nie磧e kryj� i w przypadku nieudanej pr鏏y mo積a zmy� benzyn� nie uszkadzaj帷 malowanego korpusu (korpus spray nitro)

ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Pon Mar 14, 2005 12:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ma造

Pi瘯na rakieta - staj� w kolejce po bilet na to widowisko. Very Happy
A mo瞠 wybierzemy si� wszyscy razem (z Jaskiniowcem) na nowy poligon ?
B璠� mia� 2 nowe modele rakiet i kilka silnik闚 do przetestowania.
Jak� 鈔ednic� zewn皻rzn� ma Tw鎩 silnik nap璠owy do POWIEWU?
Kiedy b璠ziesz gotowy do odpalenia?

Pozdrawiam
KSARD
Powr鏒 do g鏎y
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pon Mar 14, 2005 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
ksard napisa�:
A mo瞠 wybierzemy si� wszyscy razem (z Jaskiniowcem) na nowy poligon ?

Co masz na my郵i n闚i帷 nowy poligon, czy w pobli簑 nowej huty jest jaki� lepszy poligon od 陰k nowohuckich??
Bardzo ch皻nie wybra� bym si� na start i mog� odrazu pare rakietek przynie嗆.

Ps: Bardzo 豉dna rakieta Wink
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
heksogen pl

Do陰czy�: 09 Cze 2004
Sk康: ma這polska

PostWys豉ny: Pon Mar 14, 2005 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe a gdzie i kiedy start, b璠e nied逝go kilka razy w krakowie...zabra豚ym swoj� rakiet� (t� z tematu na forum "modele rakiet") Twisted Evil
Powr鏒 do g鏎y
zombek

PostWys豉ny: Pon Mar 14, 2005 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
jak tak dalej p鎩dzie to b璠ziemy mieli ma造 POPSAR (http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2347) mo瞠 warto by這 by powr鏂i� do tematu Rolling Eyes . Je郵i co� by z tego mia這 wyj嗆 to pisze si� na list� ( Moja Smuga i nowa partia EPA3 czeka Twisted Evil )

Kacper napisa�:
Co masz na my郵i n闚i帷 nowy poligon, czy w pobli簑 nowej huty jest jaki� lepszy poligon od 陰k nowohuckich??

Napewno jest. jak ja sobie przegl康a貫m pewn� mapk� to widzia貫m chyba z 4 lepsze poligony... Poza tym ksard ju� o tym pisa� (tematy: Lepiszcza do AP oraz Podzespo造 rakiety Hipersonal)
Powr鏒 do g鏎y
zombek

PostWys豉ny: Pon Mar 14, 2005 11:31 pm    Temat postu: kmz Odpowiedz z cytatem

Ma造 napisa�:
Jest to DentaMag ala Knod

Witam,
i tu bym si� zastanowi�. Je郵i w zefirku nie zadzia豉� oznacza 瞠 jednak nie jest 100% Confused . A zdecydowanie szkoda by這 by tego modelu.

PS. No chyba, ma造 幢e skonstruowa� SOS w co jednak nie wierze gdy� sam widzia貫m szcz徠ki tego modelu.
PS2. A JESZCZE JEDNO!!! - Paul kiedy� pisa�, 瞠 ferromagnetyki zak逝caj� prac� uk豉du. W pierwszej cz窷ci zefirka s� dwie 鈔ubki z 瞠laza (zardzewia造) co by chyba rozwi您ywa這 problem...
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Wto Mar 15, 2005 7:29 pm    Temat postu: Re: kmz Odpowiedz z cytatem

zombek napisa�:
Ma造 napisa�:
Jest to DentaMag ala Knod

Witam,
i tu bym si� zastanowi�. Je郵i w zefirku nie zadzia豉� oznacza 瞠 jednak nie jest 100% Confused . A zdecydowanie szkoda by這 by tego modelu.

PS. No chyba, ma造 幢e skonstruowa� SOS w co jednak nie wierze gdy� sam widzia貫m szcz徠ki tego modelu.
PS2. A JESZCZE JEDNO!!! - Paul kiedy� pisa�, 瞠 ferromagnetyki zak逝caj� prac� uk豉du. W pierwszej cz窷ci zefirka s� dwie 鈔ubki z 瞠laza (zardzewia造) co by chyba rozwi您ywa這 problem...

Witam !
Panowie uk豉d DentaMag jest spoko je郵i jest "pewnie" zrobiony i z t� wra磧iwo軼i� na "鈔ubki" nie nale篡 przesadza� bo uk豉d na ziemi dzia豉� w pobli簑 鈔ubek.By� mo瞠 trzeba b璠zie si� pokusi� o wersj� kol.Jaskiniowca posiadaj帷� mo磧iwo嗆 diagnostyki przed startem.
Da貫m plam� bo powinienem zrezygnowa� ze startu je郵i pojawi造 si� nawet drobne niepokoj帷e symptomy -a takie by造.
Poza tym spiritus-mowens m鏬� tkwi� w przeci捫eniu przy starcie.
Mog這 doj嗆 do przerwania 瘸rnika w 瘸r闚eczce albo w przypadku gdyby baterii uda這 si� przemie軼i� w korpusie -mog這 doj嗆 do roz陰czenia konektora bat,6F22 to wn tej kwestii tyle.

Teraz jeszcze nusz� popracowa� nad jak捷 zgrabn� "kapsu陰" wsuwan� w korpus stanowi帷� ca造 zesp馧 odzyskiwania modelu no i zrobi� silnik-
chyba ze kol.Ksard u篡czy swojego motorka. Na dzie� dzisiejszy korpus mojego silnika ma 32 mm.

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Nast瘼ny
Strona 1 z 6

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum