Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

POPSAR 2004
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (mod. rakietowe)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ksard

PostWysłany: Wto Lis 25, 2003 8:14 pm    Temat postu: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

Witam

Co myślicie o zorganizowaniu w lecie przyszłego roku Pierwszego Ogólnopolskiego Plenerowego Spotkania Amatorów Rakiet (POPSAR 2004)?
Bardzo jestem ciekawy Waszych opinii.
Byłaby okazja zobaczyć wiele ciekawych konstrukcji rakiet i silników „ na żywo” no i osobistego kontaktu.

Pozdrawiam

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Gość

PostWysłany: Wto Lis 25, 2003 9:14 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

ksard napisał:
......Co myślicie o zorganizowaniu w lecie przyszłego roku Pierwszego Ogólnopolskiego Plenerowego Spotkania Amatorów Rakiet (POPSAR 2004)?......

Uprzedziłeś mnie Evil or Very Mad . Jestem jak najbardziej za Wink . Przygotuje rakietę z kamerą i SR o masie paliwa 2 kg ( jak eltopsj mi zrobi "radio" - wiadomo o co chodzi ).

Pozdr. A
Powrót do góry

ksard

PostWysłany: Wto Lis 25, 2003 9:35 pm    Temat postu: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

No właśnie to miała być ta niespodzianka.
Myślę, że jest dużo czasu i że będzie zainteresowanie.

Chyba że większość na tym forum to teoretycy.

Pozdrawiam

Powrót do góry
KML

PostWysłany: Wto Lis 25, 2003 10:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... Pomysł przedni, tylko szkoda, że w lato... sporo ludzi pewnie będzie pracować ( np. ja Smile ) a wtedy nici z wyjazdu, ale gdyby tak pod koniec czerwca, odrazu po końcach szkół.... Kto wie Smile
MICHAŁ

PostWysłany: Wto Lis 25, 2003 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KML ty będziesz pracował może i tak ale za to jak i gdzie.Piękny słoneczny ciepły Rewal ja bym chcciał pracować tak jak ty.A w rewalu jest tyle osób że nieda się chodzić po chodnikach byłem w Rewalu w tym roku na wakacjach.Ale trzeba by miejsce skombinować może gdzieś centralna Polska.Oczyiscie jestem za.To był by Piknik Rakietowy.

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
dziadek kermit

PostWysłany: Sro Lis 26, 2003 3:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JESTEM ZA

coś nakształt już się w tym roku odbyło, będzie co wspominać Exclamation

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
KML

PostWysłany: Sro Lis 26, 2003 4:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... Z miłą chęcią zobaczyłbym start Xplozjii Smile Nie mówiąc o Rakietach Pirotechmana i Ksard'a Smile
ku ku

PostWysłany: Sro Lis 26, 2003 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomusł EXTRA tylko z lokalizacją może być mały kłopot
każdy by chciał jak najbliżej siebie a to trudno pogodzić wszystkich
ja akurat jestem z centralnej polski i jest mi to obojętne
ps.
MOGŁABY BYĆ FAJNA IMPREZKA
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
eltopsj

PostWysłany: Czw Lis 27, 2003 2:54 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Pyrotechman napisał:
...Przygotuje rakietę z kamerą i SR o masie paliwa 2 kg ( jak eltopsj mi zrobi "radio" - wiadomo o co chodzi ).
.

... zrobi, zrobi i nie tylko zrobi, ale udostępni projekt w wersji podstawowej (100mW, 433 MHz) wszystkim zainteresowanym konstruktorom, ale jeszcze musicie uzbroić się w cierpliwość - dlaczego?
Primo: opracowanie musi być sprawdzone i pewne w 99,9 % Cool (takie mam już "zboczenie" zawodowe Wink ).
Secundo: przy moim trybie życia - 34 h "roboty"/dobę - sami rozumiecie, że musi to jeszcze trochę potrwać Confused .

Pomysł zorganizowania zlotu, jest OK!, tylko czy uda mi się wyrwać z rodzinnych "pieleszy" Exclamation Question Confused - patrz wyżej: Secundo.....

Pozdrawiam
Powrót do góry
pablo

PostWysłany: Pią Lis 28, 2003 9:02 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

Jak to jest z legalnością takiego grupowego puszczania rur wypełnionych mieszaninami pirotechnicznymi wysoko w niebo bez wiedzy kontroli ruchu powietrznego (czy jak to się tam zwie)?
Czy ktoś sie może do tego przyczepić?
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sob Lis 29, 2003 11:09 am    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

pablo napisał:
Jak to jest z legalnością takiego grupowego puszczania rur wypełnionych mieszaninami pirotechnicznymi wysoko w niebo bez wiedzy kontroli ruchu powietrznego (czy jak to się tam zwie)?
Czy ktoś sie może do tego przyczepić?

Nie wiem . Na pewno w usa trzeba mieć zgodę Kontroli Ruchu Powietrznego ( podobna nazwa ). Ale nie wiem od jakich SR. W Polsce takiegi przepisu nie ma. Nie mniej zestrzelenie samolotu rakietą amatorską nawet z zasięgiem 1 km to na pewno mniejsze prawdopodobieństwo niz wygrana w totka ( kto chce niech zleci temat matematykowi biegle obeznanemu z rach. prawdopodobieństwa ). W Polsce kazdego dnia milony ptaszków fruwa sobie i jakoś nie slychać o katastrofach lotniczych choć problem ten znany jest władzom lotnisk. Więc skoro to ryzyko jest tak bardzo mało to nie ma co sobie głowy tym zawracać. Są inne ryzyka. Ryzyko, że rakiea spadnie na kogoś ( dom, ludzie itp. ). Dlatego trzeba mieć poligon o wielkosci zależnej od paramaterów SR. No i dlatego też przeszedłem na paliwo gasnące w momencie eksplozji. To też bardzo ważny element bhp.

Pozdr. A
Powrót do góry

krzycho

PostWysłany: Pon Gru 01, 2003 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o ile mi wiadomo chociaz nie wiem czy to jest na 100% prawda trzeba wszystko zglaszac o pulapie powyzej 500 m npm, jakoby cala strefa nad polska jest monitorowana
pozdr
Powrót do góry
knod

PostWysłany: Pon Gru 01, 2003 1:35 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisał:
... Na pewno w usa trzeba mieć zgodę Kontroli Ruchu Powietrznego ( podobna nazwa ). Ale nie wiem od jakich SR. W Polsce takiegi przepisu nie ma. Nie mniej zestrzelenie samolotu rakietą amatorską nawet z zasięgiem 1 km to na pewno mniejsze prawdopodobieństwo niz wygrana w totka ...

Moze prawdopodobienstwo jest nikle ale jest. Sporo szkody i zamieszania moze tez spowodowac samo nagle pojawienie sie na radarze sygnalu pochodzacego od takiej amatorskiej rakiety. Ja juz musialem zrezygnowac z jednego sympatycznego "poligonu" bo okazalo sie ze na podobnym pulapie co i rakiety lataja tez samoloty:
http://www.korozja.pl/rakieta/1.avi
http://www.korozja.pl/rakieta/2.avi
Powyzsze filmiki zrobione zostaly w odstepie 10min
Pozdry
knod
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Gru 01, 2003 2:34 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

knod napisał:
.....Moze prawdopodobienstwo jest nikle ale jest. Sporo szkody i zamieszania moze tez spowodowac samo nagle pojawienie sie na radarze sygnalu pochodzacego od takiej amatorskiej rakiety...

A liczyłeś Wink Question . Słowo nikłe a spore maja zupelnie inny wydźwięk Rolling Eyes . Jeśli rakiete puszczam na poligonie w odl. 30 km od lotniska w Radomiu to :

1. Lot rakiety trwa góra 10 sek. Lądowanie z wysokosci 1 km trwa 100 sek. Ale niebezpieczna wysokość to dajmy 500 - 1000 m. Z 1000 na 500 m lądowanie trwa 50 sek. Niby sporo ale :

a ) rakiete puszczam jak nic nie słyszę. Samolot odrzutowy nie leci na wysokości 1 km chyba, że podchodzi do lądowania. A poligonów w pobliżu lotnisk zdecydowanie odradzam.

b) nasza rakieta jest małym obiektem. Moja do tego jest bez części metalowych. Żaden radar jej nie zobaczy. Mozna też ustawić wlączenie spadochronu na malej wysokości wtedy w ogóle nie ma problemu .

3. Mozna też się "uprzeć" i obciążać rakiety tak aby nie poleciały wyżej jak te 500m.

Chcę przypomnieć, że za narażanie zycia innych osób i mienia jest jakiś paragraf ( do 3 lat pierdla ) . Więc paragraf jest. Dlatego sporo sił poświecam na bhp ( żadnego metalu, poligon z dala od miasta, wielkość poligonu zalezna od parametrów SR , paliwo gasnące po explozji SR ).

Pozdr. A

PS. Start bardzo ladny ale dla mnie zbyt daleki plan. Film 2 potwierdza mój pogląd aby rakiet o zasięgu ponad 500 m nie puszczać w pobliżu lotnisk. Pocieszające jest to, że takich rakiet u nas jeszcze nie ma ( amatorskich ).
Powrót do góry

ksard

PostWysłany: Pon Gru 01, 2003 9:44 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

Pirotechman napisał:

Cytat:
... mój pogląd aby rakiet o zasięgu ponad 500 m nie puszczać w pobliżu lotnisk. Pocieszające jest to, że takich rakiet u nas jeszcze nie ma ( amatorskich ).

A jesteś tego pewien Question Shocked
Skąd takie przekonania Question Question

Pozdrawiam
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Gru 01, 2003 10:17 pm    Temat postu: Re: POPSAR 2004 Odpowiedz z cytatem

ksard napisał:
......A jesteś tego pewien Question Shocked
Skąd takie przekonania Question Question

Nie, nie jestem pewien Rolling Eyes . Ale pamietajcie , że nasze posty czyta ABW, CBŚ i wymiar. Dlatego staram się Razz . I na pewno jest paragraf za narażanie życia i zdrowia osób postronnych i mienia. A chętnie bym poznał jak to jest naprawdę. Najwyżej przestanę pokazywać filmy Shocked Razz . Ale cos nie wierzę w to Wink .A to przekonanie bierze się czasami ze zdrowego rozsądku. To ona "każę" mi puszczać rakiety z dala od miasta, czasami po deszczu, robic próby statyczne a nie od razu rakiety itp. Też zdrowy rozsadek "kazał" mi wybrać PR gasnące po explozji.

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto Gru 02, 2003 8:30 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

ksard

PostWysłany: Pon Gru 01, 2003 10:43 pm    Temat postu: Szybka odpowiedź Odpowiedz z cytatem

Bezpieczeństwo to podstawa. Mam nadzieję, że wszyscy uczestnicy forum to czują.
Każdy z nas ponosi odpowiedzialność prawną i moralną za swoje postępowanie. Modelarstwo rakietowe samo w sobie niesie wiele zagrożeń. Kto o tym nie myśli nie powinien się tym zajmować. Najważniejsza jest tutaj wyobraźnia. Jest potrzebna po to aby sobie i innym nie zrobić krzywdy i móc przewidzieć skutki swojego postępowania. To, że pewne służby mogą śledzić dyskusje na tym forum to jest jasne. Dlatego też naszą rolą jest propagować wiedzę naukową i zasady bezpieczeństwa wśród może mniej doświadczonych - czyli niejako edukować - bo i tak domorośli "pirotechnicy" istnieli i będą istnieć i jak ktoś chce sobie czy innym zrobić ku-ku z własnej niewiedzy lub bezmyślności to internet nie będzie mu do tego potrzebny (patrz dział "Bezpieczeństwo" na mojej stronie http://www.ksard.republika.pl/BHP_c.htm).

Powracając do POPSAR 2004 - to proponując takie spotkanie ani przez chwilę nie myślałem aby przeprowadzać to w konspiracji. To musi być profesjonalnie, bezpiecznie i legalnie zorganizowane spotkanie.
Na świecie organizowane są od lat tego typu mitingi rakietowe. Wokół tego rozwinął się cały "przemysł" modelarski (HPR).
Wiem, iż zadanie jest ambitne ale może uda się coś zorganizować. Zależy to tylko od nas samych.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Kamil

PostWysłany: Sro Gru 10, 2003 10:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Very Happy
Panowie czy temat upadł ! W celu ułatwienia wybrania miejsca spotkania proponuje stworzenie mapy z naniesionymi namiarami na użytkowników tego forum. Graficzny sposob jest bardziej przejrzysty dla oka i być może ułatwi dokonanie sprawiedliwego wyboru Wink
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
miqs

PostWysłany: Czw Gru 11, 2003 3:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo popieram ten pomysł. Polecam Warszawę z tego względu że to stolica i jest wiele imprez modelarskich np. na Bemowie. A pozatymmożna się dogadać z Polskim Toważystwem Astronautycznym i razem z nimi zrobić taką imprezę. PS NIedawno zorganizowali seminarium które cholera opuściłem. Podaję adres PTA.

http://www.ptastronaut.org.pl/pta_jp/index.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
yetihehe

PostWysłany: Czw Gru 11, 2003 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja już pracuję nad mapką, która będzie uwzględniać położenie wszystkich forumwiczów. Będzie się wpisywało położenie geograficzne, i ona będzie dodawać wpisy do bazki, a potem je wyświetlać na mapce. Tylko muszę znaleźć trochę większą mapkę.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (mod. rakietowe) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: