Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Paulina 1
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004
Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚

PostWys豉ny: Wto Mar 21, 2006 8:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mmm... a lotki tez odpadly? no dobra niech b璠zie tylko pytalem Smile
YagYelskY

Do陰czy�: 08 Gru 2002
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Wto Mar 21, 2006 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Uk豉d by� jakie� 15 cm nad silnikiem. Mo瞠 odczu� lekki ruch silnika do g鏎y przy starcie? Albo mo瞠 kable zasilaj帷e si� przemie軼i造? Tylko, 瞠 uk豉d nie bierze du穎 pr康u wi璚 i pole wok馧 tych kabli powinno by� nik貫.
Czy to mo磧iwe 瞠by spalaniu paliwa towarzyszy造 jakie� efekty magnetyczne? W sumie to mo積a to sparawdzi� w te軼ie statycznym.
Je郵i chodzi o upadek silnikiem w d馧, to rzeczywi軼ie ca貫 trzewia rakiety zosta造 wyrwane wi璚 鈔odek ci篹ko軼i przesun掖 si� mocno do ty逝. Szczerze m闚i帷 ciekawi mnie czy gdyby odzysk nie zadzia豉� wog鏊e to rakieta spada豉by g這wic� w d馧. Stabilno軼 ze Spacekada mia豉 1,66 kalibra dla silnika pe貫go paliwa, po wypaleniu jeszcze by wzros豉. Projekt w Spacekadzie zrobi貫m do嗆 szczeg馧owo, jednak je郵i z豉pa這 si� rakiet� za 鈔odek ci篹ko軼i i wystawi這 na wiatr, to wi瘯sze parcie by這 na g鏎n� cz窷�. Martwi這 mnie to strasznie przed startem ale jak si� okaza這 - niepotrzebnie, rakieta posz豉 prosto "jak strzeli�", mo瞠 dzi瘯i du瞠j pr璠ko軼i i do嗆 d逝giej wyrzutni. A propos pr璠ko軼i to jednak co za du穎 to niezdrowo, zanim si� zorientowa貫m, 瞠 startuje to ju� trzeba jej by這 szuka� na niebie. Taki start trzebaby ogl康a� z 500 metr闚 瞠by nic nie przeoczy�, nie m闚i望 ju� o filmowaniu. Poza tym gdyby co� si� sta這, wyrzutnia pad豉 albo rakieta okaza豉 si� niestabilna to stoj帷 100 metr闚 dalej nawet by si� mrugn望 nie zd捫y這... Silnik mia� oko這 grama prochu jako zap這nnik (ziarno opr鏂z tego obtoczone w PCz) i dysz� zabit� srajta鄉� (oczywi軼ie od zewn徠rz), dzi瘯i temu nie by這 zauwa瘸lnego rozbiegu. Ehh, 瞠 nie mam filmiku Sad Sad Sad
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Wto Mar 21, 2006 1:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Czytaj帷 Twoj� relacj� z lotu rakiety PAULINA 1, przyznam szczerze, 瞠 nie bardzo jestem w stanie odtworzy� przebiegu wydarze�.
Wszystko to wygl康a ma這 typowo.
Nie chc� przez to powiedzie�, 瞠 co� pr鏏ujesz ukry� przed nami, ale przygl康aj帷 si� temu co zosta這 z rakiety, mo積a odnie嗆 wra瞠nie, i� model uleg� powa積ej katastrofie Laughing
Sam musisz przyzna�, ze takie s這wne relacje staj� si� ma這 wiarygodne.
Szkoda, 瞠 tak ma這 da貫� materia堯w fotograficznych, nie m闚i帷 ju� o filmie.

Bardzo ma這 a w豉軼iwie nic nie znalaz貫m w opisie modelu, co dotyczy這by mocowania silnika i uk豉du do odzyskiwania.

No i jeszcze to...
Cytat:
Wyrzutnia pr皻owa z rurki alu 8mm d逝go軼i 180 cm w這穎na w felg� ko豉 zapasowego (niezbyt to eleganckie,ale dzia豉) wywo豉豉 odpalenie uk豉du UUWS pomimo resetu uk豉du ju� na wyrzutni. Troch� to dziwne, mo瞠 to jednak od przeci捫enia co� mu si� pokr璚i這... W ka盥ym razie ustawi貫m ca這嗆, w陰czy貫m uk豉d, odpali貫m lont (30 sek), rakieta ruszy豉 (i to jak!!) i po przepisowych 2 sekundach wyskoczy� z niej spadochron (przy oko這 300km/h...).

Co znacz� s這wa
Cytat:
i po przepisowych 2 sekundach
Question
nic z tego nie rozumiem. - mo瞠sz jeszcze raz to skomentowa�? - bo to wa積e.

Powiedz, czy przypadkiem nie dosz這 do uszkodzenia silnika (wyrwanie zatyczki lub rozszczelnienie silnika na jego ko鎍u)?
To mog這by spowodowa� zniszczenie korpusu rakiety, a co zatem idzie gwa速own� zmian� kierunku lotu rakiety i zadzia豉nie uk豉du na KMZ-cie.
Do tego scenariusza pasuje r闚nie� historia z lotkami. Ich zniszczenie bardziej przypomina uszkodzenie nie zwi您ane z uderzeniem w ziemi� a raczej po豉manie od si� aerodynamicznych.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004

PostWys豉ny: Wto Mar 21, 2006 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"i po przepisowych 2 sekundach"

Mo瞠 ja skomentuj�. Jak ju� pisa貫m, nie by� stosowany uk豉d UUWS, tylko troch� inna konstrukcja. W陰czenie elektroniki poprzez uk豉d KMZ przy przechyleniu na pu豉pie w陰cza這 tajmer Po czasie nastawionym na sta貫 nast瘼owa這 za陰czenie zapalnika. Czas ten wynosi� oko這 2s. To jest uk豉d o mniejszych rozmiarach i by� robiony z przeznaczeniem do mniejszych (i zarazem l瞠jszych) modeli. Dlatego te� kombinowa貫m sobie tak: jak model jest lekki, to przy prawie zerowej pr璠ko軼i na pu豉pie mo瞠 wyrzuci� spadachron, ale mo瞠 si� on nie roz這篡�. Dlatego te� da貫m op騧nienie. Po 2s model lec捷c ku ziemi b璠zie mia� ju� spor� pr璠ko嗆 (ale nie za wielk�) i po wyrzuceniu wspadochronu s� wi瘯sze szanse na rozwini璚ie si� spadochronu. Po prostu p璠 powietrza zrobi swoje.

Co do mo磧iwo軼i niespodziewanego odpalenia, to faktycznie wchodz� w gr� jeszcze 2 mo磧iwo軼i. Przesuni璚ie si� silnika oraz by� mo瞠 wp造w tej felgi. KMZ nie jest tak bardzo wra磧iwy, ale co stalowy pilnik (kt鏎ego u篡wa貫m do test闚) to nie felga.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
YagYelskY

PostWys豉ny: Wto Mar 21, 2006 9:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
No to kwesti� 2 sekund mam z g這wy:)
Tak sobie jeszcze my郵�, jest jeszcze jedna mo磧iwo嗆 cho� tylko hipotetyczna - wypadni璚ie g這wicy. Przy du瞠j pr璠ko軼i op鏎 powietrza dzia豉j帷y na wypadni皻� g這wic� m鏬豚y wyci庵n望 spadochron. Nie jestem w stanie teraz stwierdzi� ale to faktycznie mog這 by� szybciej ni� po 2 sekundach, co znaczy這by, 瞠 to nie uk豉d wyrzuci� spadochron. ζdunek miotaj帷y jest ma造 wi璚 nie zauwa篡貫m jego p騧niejszego odpalenia. Tylko czy g這wica mog豉dy wypa嗆? Wk豉dana z lekkim oporem, nie by這 mo磧iwo軼i wypadni璚ia przy odwr鏂eniu rakiety.
Ehh, >ty貫k< z takiego gdybania, na nast瘼ne pr鏏y za豉twi� kamer� i b璠zie mo積a czego� dochodzi�.
Poni瞠j fotki, najpierw uk豉d w swoim pojemniku, mocowane to by這 na 4 wkr皻y 20 mm, dwa w balsie nad uk豉dem i 2 pod:
http://img56.imageshack.us/my.php?image=ukad7vs.jpg
Poniewa� ba貫m si�, 瞠 silnik wyrwie si� z mocowania i wyskoczy razem z g這wic� Very Happy, wklei貫m wielki korek przy u篡ciu 浩, na kt鏎y par� silnik:
http://img59.imageshack.us/my.php?image=korek0av.jpg
Mocowanie silnika proste jak budowa cepa, sam silnik w rurce z balsy pasuj帷ej na wcisk do rurki wklejonej w kad逝b:
http://img84.imageshack.us/my.php?image=mocowanie1el.jpg
Z ty造 by� jeszcze drut zabezpieczaj帷y silnik przed wypadni璚iem (na zdj璚iu go nie ma).
Silnik i mocowanie spisa造 si� wzorowo. Tylko odrobina gaz闚 przedosta豉 si� przez uszczelk� przy zatyczce (lekko okopci這 ten wklejony korek). Korpus rakiety by� nienaruszony a� do spotkania z ziemi�. O zasadzie dzia豉nia systemu odzysku mo積a sobie poczyta�:
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=8109&postdays=0&postorder=asc&start=20
Jutro napisz� o tym co� wi璚ej bo chyba warto, system do嗆 prosty, bezpieczny i dzia豉 (z tego mam filmiki).
Ksard, bez obrazy ale za stary jestem na to, 瞠by zmy郵a� na forum, cho� faktycznie pisa貫m chaotycznie (za co przepraszam). To przez podekscytowanie pierwsz� rakiet� Very Happy
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Wto Mar 21, 2006 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

YagYelskY napisa�:
Ksard, bez obrazy ale za stary jestem na to, 瞠by zmy郵a� na forum, cho� faktycznie pisa貫m chaotycznie (za co przepraszam). To przez podekscytowanie pierwsz� rakiet� Very Happy
Pozdrawiam!

Witam

Nie u篡貫m s這wa "zmy郵a�" a jedynie
Cytat:
Nie chc� przez to powiedzie�, 瞠 co� pr鏏ujesz ukry� przed nami, ale przygl康aj帷 si� temu co zosta這 z rakiety, mo積a odnie嗆 wra瞠nie, i� model uleg� powa積ej katastrofie
.
Mniejsza o to. Wink
Dzi瘯i Twoim i Jaskiniowca wyja郾ieniom, obraz lotu jawi si� ju� zupe軟ie inaczej.
Zapene nie uda si� jednoznacznie ustali� przyczyn zachowania si� modelu w locie na podstawie samych s這wnych relacji.
Aby m鏂 robi� post瘼y w naszej dziedzinie - nale篡 z ka盥ego eksperymentu (udanego, czy te� nieudanego) wyci庵a� wnioski.
Do tego potrzebny jest materia� - najlepiej fotograficzny i filmowy.
Ka盥y 郵ad jest wa積y.
Z ostatnio zamieszczonych fotek widz�, 瞠 odwali貫� kawa� dobrej roboty.
Silnik i rakieta wykonana bardzo profesjonalnie. Zwa篡wszy, 瞠 jest to pierwsza Twoja powa積a pr鏏a rakietowa, nale膨 Ci si� wielkie s這wa uznania.
Mam nadziej�, 瞠 nast瘼ny start PAULINY b璠� mia� przyjemno嗆 ogl康a� osobi軼ie, je郵i oczywi軼ie mnie zaprosisz. Very Happy
My郵�, ze wcze郾iej, czy p騧niej i tak spotkamy si� na poligonie przy startach naszych modeli.
Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
YagYelskY

PostWys豉ny: Czw Mar 23, 2006 3:28 pm    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Witam!
Dzi瘯i Ksard, na takie s這wa czeka貫m Very Happy
Co do modelu to by這 par� rzeczy z kt鏎ych nie by貫m zadowolony: niesymetrycznie zamocowane stateczniki, nier闚nomierna grubo嗆 軼ianki korpusu itp. g堯wnie zwi您ane z brakiem do鈍iadczenia z 浩. Nie mam wog鏊e dost瘼u do warsztatu ani 瘸dnych narz璠zi, wi璚 wszystko w modelu by這 improwizowane, tylko g這wica by豉 zrobiona na wiertarce, ca豉 reszta to n騜 tapicerski i papier 軼ierny. Heh, nawet foli� na spadochron zgrzewa貫m zapalniczk� z 2 work闚 na 鄉ieci a wszelkie druty pochodzi造 z zabezpiecze� kork闚 od szampana Smile
Jeszcze dzisiaj zaczn� odbudow� modelu, 軼i郵ej to konstrukcj� nowego bo z pierwowzoru niewiele si� uratowa這 Rolling Eyes My郵a貫m o nieco l瞠jszej konstrukcji ale i tak 鄉iga to strasznie wi璚 chyba zrobi� taki sam model, zmieni� tylko nieco stateczniki i postaram si� nie pope軟i� jeszcze raz tych samych b喚d闚.
Co do spotkania rakietowego to jestem jak najbardziej za Very Happy (patrz pierwsze zdanie pierwszego postu w tym temacie).
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
YagYelskY

PostWys豉ny: Sro Maj 17, 2006 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Jednak trening czyni mistrza, start rakiety "Paulina 1 bis" by� bez por闚nania bardziej udany...
Calo嗆 odby豉 si� 13.05.2006 w ramach "Picknicku rakietowego".
Ba貫m si� troch� o przeci捫enia wi璚 da貫m w silniku spalanie paliwa tylko w kanale zamiast, jak poprzednio, na ca貫j powierzchni. R騜nica by豉 ogromna - model nie wystrzeli� tak jak ostatnio ale z wolna (cho� zdecydowanie) podni鏀� si� z wyrzutni rozp璠zaj帷 si� stopniowo. Przesadzi貫m troch� z pochyleniem pr皻a wyrzutni i tor lotu przypomina� krzyw� balistyczn� ale i tak jakie� 400(?) metr闚 zdobyte Very Happy
Wszytko zadzia豉這 tak jak powinno ale nie powinno by這 tak zadzia豉� Arrow uk豉d odzysku (sterowany KMZtem, ten sam co poprzednio) mia� wbudowane op騧nienie, kt鏎e pozwoli這 modelowi nabra� takiej pr璠ko軼i, 瞠 po otwarciu spadochronu linki, a 軼i郵ej stalowy przypon zosta� zerwany. Szarpni璚ie znacz帷o wyhamowa這 jednak "Paulin�" a ca這嗆 odby豉 si� ju� na tyle nisko, 瞠 model wytrzyma� upadek (od豉ma� si� tylko jeden statecznik) Very Happy By造 ogromne problemy ze znalezieniem modelu (kawa� drogi...) ale tu niocenion� okaza豉 si� pomoc Pauliny (tej jedynej Very Happy) Jak to okre郵i� Jaskiniowiec: "odnalaz豉 siebie" Wink . Spadochron z g這wic� i amortyzatorem odlecia� z wiatrem w nieznane...
Niestety osobi軼ie nie kr璚i貫m startu wi璚 na materia造 audio-video trzeba poczeka�.
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
YagYelskY

PostWys豉ny: Pi� Maj 19, 2006 11:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
"Paulina 1 bis" w ca貫j okaza這軼i:
http://img139.imageshack.us/img139/9082/cala0np.jpg
Oto fotka z odpalania:
http://img161.imageshack.us/img161/5711/odpalanie2gc.jpg
A dzi瘯i uprzejmo軼i Jaskiniowca mam ju� filmik ze startu:
http://rapidshare.de/files/20835196/3.avi.html
Jak wida� niski zapas stabilno軼i spowodowa�, 瞠 model nie mia� tendencji do ustawiania si� przodem do wiatru (a wia這 do嗆 silnie). Nie spodziewa貫m si� takiego zachowania ale to nawet lepiej, 瞠 rakieta jest ma這 czu豉 na wiatr.
Model zas逝篡� na pomalowanie i naklejenie napisu (stwierdzi貫m, 瞠 nie ma sensu w niego inwestowa� je郵i ma nie prze篡� pierwszzego lotu).
Nast瘼ne loty b璠� juz bez op騧nienia w uk豉dzie odzysku.

Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Maj 19, 2006 12:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bajeczne zachowanie w locie wspomina貫s o wietrze jaka by豉 jego predkosc?
Powr鏒 do g鏎y
YagYelskY

PostWys豉ny: Sro Maj 24, 2006 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Trudno powiedzie�, na moje oko to wia這 z 15 m/sek.
Dzi瘯uj� za wklejenie fotki (chyba Ksardowi...)!

Powstaje ju� z wolna "Paulina 2". Silnik, jak poprzednio, wielorazowego u篡tku, Alu, ok. 350 Ns (dla karmelki), z kompletem wymiennych dysz (pod r騜ne paliwa). Zak豉dam, 瞠 najcz窷ciej b璠zie pracowa� na KNOSALu, Kn ok. 400.
P鏦i co b璠� jeszcze loty "jedynki".
Post瘼y w tej dziedzinie pewnie mocno zwolni� bo jestem w prze這mowym momencie 篡cia...
I rakiety porzuci� trzeba - dla chleba...
Pozdrawiam.
Powr鏒 do g鏎y
YagYelskY

PostWys豉ny: Nie Cze 11, 2006 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Z op騧nieniami ale wreszcie gotowy silnik do "Pauliny 2":
http://img98.imageshack.us/img98/6530/silnikbok7gt.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/592/silniktyl5zy.jpg
Alu, 40 cm d逝go軼i, fi wew. 35 mm, 軼ianka 3mm. Dysza r闚nie� aluminiowa, z wk豉dk� (wymienn�) ze stali nierdzewnej (a niebawem mam nadziej� - z grafitu) fi kryt. 15mm. Szacowany ci庵 - 800 N, moc w granicach 400 Ns. Wn皻rze wys豉ne PCV grubo軼i 2,2 mm jako termoizolacja. Ca這嗆 mojego projektu.
Jest te� ju� rura na korpus modelu, 153 cm x 57 mm. Ca趾owita wysoko嗆 modelu - 180 cm, masa oko這 2 kg. Kawa� rakiety... Very Happy
Ci庵 dalszy prawdopodobnie dopiero po wakacjach... Confused
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Cze 11, 2006 1:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robi貫� jakie� pr鏏y tej izolacji z PCV?

Ja ostatnio testuj� gum� i musz� powiedzie�, 瞠 jestem mile zaskoczony.
Powr鏒 do g鏎y
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Nie Cze 11, 2006 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem 瞠 to nienajlepsze miejsce do dyskusji na temat twojeo silnika- mo瞠 utworzyc osobny w sposobnym dziale?.
Mam kilka obiekcji, bo widz� 瞠 zastosowa貫� grub� 軼iank�, a dysze umiejscowi貫� i zabezpieczy貫� pier軼ieniem co wi璚 je瞠li podskoczy ci郾ienie, przy 鈔ubunku z miejscowym os豉biniem mia豚y� w miar� pewny bezpiecznik, zapobiegaj帷y rozerwaniu korpusu.
Ja osobi軼ie mia豚ym strach o szrapnele Rolling Eyes

YagYelskY

PostWys豉ny: Nie Cze 11, 2006 6:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Cytat:
a dysze umiejscowi貫� i zabezpieczy貫� pier軼ieniem

Fox musisz pami皻a�, 瞠 silnik rakietowy 陰czy z "ka盥ym kijem" pewna cecha - dwa ko鎍e. Nawet (a mo瞠 "zw豉szcza") kto� z tak szale鎍zymi jak moje zap璠ami ku metalowym silnikom zawsze zostawia "wentyl bezpiecze雟twa". Dysza faktycznie siedzi prawie na sta貫 ale Seger od strony zatyczki jest zamontowany w rowku tu� przy kraw璠zi rury wi璚 w razie draki zostanie wystrzelony (mam nadziej� Rolling Eyes ). Je郵i system si� nie sprawdzi, b璠� wykorzystywa� zatyczki z cie雟zej blachy. Wog鏊e to zwr鵵cie uwag�, 瞠 nie pakuje si� takiego potwora od razu do rakiety, najpierw czeka go jakie� 5 odpale� naziemnych, wszystkie z za這瞠niem, 瞠 wybuchnie a najlepiej r闚nie� przynajmniej jedno "wysadzenie" celem sprawdzenia co si� stanie (prawid這wo zaprojektowany silnik nie ko鎍zy 篡wota wraz z wybuchem ale nadal nadaje si� do u篡tku). Nie da si� ukry�, to niebezpieczna maszyna i trzeba do niej podchodzi� ostro積ie, co te� mam zamiar czyni�.

Je郵i chodzi o PCV to jeszcze nie pr鏏owa貫m ale zak豉dam, 瞠 na karmelce izolacja nada si� do ponownego u篡cia (ze 4 razy...). Dla bezpiecze雟twa jednak prawdopodobnie b璠zie jednorazowa, tym bardziej, 瞠 mam zamiar lata� r闚nie� na gor皻szych paliwach.
Pozdrawiam.
Powr鏒 do g鏎y
fox

PostWys豉ny: Nie Cze 11, 2006 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ci tylko powiem 瞠 nieumiejscawia� bym bezpiecznika na tym ko鎍u "kija" Rolling Eyes . Pomy郵 jakie to mo瞠 mie� konsekwencje dla rakiety i samego silnika w locie w razie- niedaj Bo瞠- "awarii".
Metod� test闚 masz tak� jak ja Razz. 砰cz� powodzenia Smile

YagYelskY

PostWys豉ny: Pon Pa� 23, 2006 3:23 pm    Temat postu: Raster Odpowiedz z cytatem

Witam!
Dawno si� nie odzywa貫m, co nie znaczy, 瞠 nic nie dzia豉m Very Happy
Przedstawiam nowy silnik ze "Stajni Krakowskiej" - Uniwersalny Silnik Wielorazowego U篡tku "Raster". Fotki by造 wcze郾iej w temacie, teraz tylko widok na obra瞠nia stalowej wk豉dki dyszy.
http://img54.imageshack.us/img54/918/imgp1312lo5.jpg
Jak wida� jednak KNOSAL jest w stanie zrobi� "kuku" stali, trzeba pomy郵e� o graficie Rolling Eyes Paliwo lekko zmodyfikowane - dodatek 0,7% Fe2O3 celem przyspieszenia spalania, uk豉d typu "Bates", Kn od 333 do 426. Termoizolacja spisa豉 si� znakomicie, aluminium pozosta這 nienaruszone a po pracy korpus silnika mia� ok. 80 st. C. Oto filmik z pr鏏y:
http://rapidshare.com/files/363898/Raster1.wmv.html
Zastanawia mnie tylko pewna niestabilno嗆 pracy pod koniec spalania, mo瞠 to efekt odrywania si� resztek paliwa i przytykania dyszy ale trudno powiedzie�. Ciufanie chyba jest ma這 prawdopodobne dla KNOSALa... Prosilbym o opini� fachowc闚. Ca這kszta速 do嗆 obiecuj帷y, czu� ogromn� moc a p這mie� wylotowy wysoko軼i� przekroczy� metr Twisted Evil Model "Paulina 2" w budowie (planowana kamera na pok豉dzie), powinien by� gotowy przed zim�.
Pozdrawiam.
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Wto Pa� 24, 2006 8:27 am    Temat postu: Re: Raster Odpowiedz z cytatem

YagYelskY napisa�:

Zastanawia mnie tylko pewna niestabilno嗆 pracy pod koniec spalania, mo瞠 to efekt odrywania si� resztek paliwa i przytykania dyszy ale trudno powiedzie�. Ciufanie chyba jest ma這 prawdopodobne dla KNOSALa...

Witaj
Podobne zjawiska obserwuj� w moich silnikach na KNOSAL'u. Nie znajduj� jeszcze prezyczyny na ich wyt逝maczenie. Pocz徠kowo s康zi貫m, 瞠 ze wzrostem zacisku "rozb造ski" (jak je umownie nazywam) ustan�, ale myli貫m si�.
Pinot uwa瘸, 瞠 to mo瞠 z貫 wymieszanie sk豉dnik闚, ale Tw鎩 test chyba obala t� teori�.
Ciufanie i przytykanie dyszy- to tak瞠 nie jest to.
Tak wi璚 musi by� inna przyczyna. Taki urok tego paliwka. Wa積e, 瞠 nie gro幡e, a przy lotach to nawet ciekawie wygl康a (patrz: silniki KNOKS). Na ostatnim poligonie zwr鏂i� na to uwag� Jaskiniowiec.

Wracaj帷 do Twojego silnika - rozumiem, ze to ten sam silnik, kt鏎y testowa貫� na karmelce?.
Pot璕a - 300 gram闚 paliwa Very Happy

Fajnie, 瞠 dzia豉sz - bo na forum og鏊nie bryndza, nic ciekawego si� nie dzieje. Apeluj� do administrator闚 o rozwa瞠nie przywr鏂enia mo磧iwo軼i pisania przez wszystkich cz這nk闚 forum w ka盥ym temacie. Exclamation

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
fox

PostWys豉ny: Wto Pa� 24, 2006 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czym inchibitujesz powierzchni� boczn� blok闚 paliwa?
Bo to nie przypadek 瞠 pod koniec pracy silnik闚 z tym paliwem z dyszy wyfruwaj� jego partie . Ten efekt zaobserwowa貫m i u siebie ,a rozwi您aniem, sprawuj帷ym si� jak do tej pory, by這 inchibitowanie przy u篡ciu 鈔odka kt鏎y stanowi lepiszcz paliwa czyli w tym przypadku defakto 浩(+mata).

YagYelskY

PostWys豉ny: Wto Pa� 24, 2006 8:31 pm    Temat postu: Rasterowanie Odpowiedz z cytatem

Witam!
Rzeczywi軼ie, intryguj帷e s� te "rozb造ski". Nie jest to efekt z貫go wymieszania sk豉dnik闚, ca造 sk豉d mieli貫m razem...
Skoro jednak zdarza si� to nie tylko mnie a silniki nie wybuchaj� to mo瞠 nie ma si� czym martwi�.
By這 to pierwsze odpalenie tego silnika, gotowy by� ju� kawa� czasu ale zmienia貫m pewne rzeczy i troch� nad tym zesz這 (tak czasu jak i pieni璠zy...). Do karmelki musz� dorobi� inn� wk豉dk�.
Fakt, nie jest to ma造 silnik; w stanie gotowym do odpalenia wa篡 r闚ne 900 gram闚 ale to cena wielkiej wytrzyma這軼i ci郾ieniowej i cieplnej. A propos to chc� zmusi� AA do normalnej pracy ale to w przysz這軼i.
Co do inhibitowania powierzchni, ziarna by造 prasowane w rurce PCV:
http://img112.imageshack.us/img112/7798/imgp1279ll7.jpg
Takich segment闚 pakuje si� siedem.
Tu fotka kamerki do zamontowania w "Paulinie 2":
http://img407.imageshack.us/img407/614/imgp1283xk1.jpg
Wa篡 50 gram闚 i kr璚i 11 sekund filmiku, na kt鏎ym ledwie co� wida� Laughing
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 2 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum