Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jak nauczyć się sporządzania karmelki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomash
dostęp próbny do MW


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 382
Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWysłany: Pon Lis 21, 2005 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli boicie się przegrzania paliwa, wydajcie tę stówkę - dwie i kupcie sobie porządną frytkownicę albo nawet może sam termostat na 1kW i grzałkę elektryczną (może być do wody - też działa) ustawiasz temp (około 120-140st. C) i jak wyłączy się termostat cofasz odrobinkę pokrętło i dla pewności sypiesz na olej odrobinę suchej mieszanki (za ciepło = zapłon) w to wsadzasz rondel i resztę już znacie. Jedyny problem to przekładanie paliwa do silnika (nie można wychylić i wylać z rondla bo jest umazany w oleju i się nam do silnika wleje olej zamiast paliwa. Ogólnie używam plastikowej łyżeczki i ubijam - tak jak pisał Kermit (swoją drogą pozdrówka dziadku Wink trzymaj się Wink )
Powodzenia.
Tomash.

_________________
Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ktoś



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 1

PostWysłany: Nie Gru 11, 2005 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no własnie...jak palni sie przegrzana karmelka, a jak normalna.
Ale nie tak w silniku tylko gdziej na chodniku Smile
Może ktoś zamieścić filmy i dokładna barwę takich karmelek ?
Ile razy robię karmelkę to tyle razy wydaje mi się że ją przegrzałem.
Przyrządzam ją na patelni teflonowej o grubym dnie i na małym ogniu, najpierw topie cukier a później do tego stopionego dodaje kno3...wszystko bez wody.
Ale jak później odbalam próbny pręt z takiej karmelki to pali mi się z prędkościoą 2mm/sek...ciężko zapala się od zapałki...
Może mi ktos pomóc ? Będę wdzięczny...tylko prosze nie odsyłajcie mnie nigdzie tylko potraktujcie indywidualnie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Urghai



Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 39
Skąd: Z Władcy Pierścieni

PostWysłany: Nie Gru 11, 2005 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem bo nie próbowałem ale czy można zrobić karmelkę z NaNO3+Sarachoza ?

(jaskiniowiec) Poszukaj na forum, kiedyś o tym pisałem. Bez tlenku żelaza bądź dodatku KClO4 palić się to raczej nie będzie. A jak wygląda to z dodatkiem KNO3, to zerknij sobie tutaj http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=6610&start=60

_________________
WEJDŹ TU !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
szpaner



Dołączył: 11 Paź 2004
Posty: 561

PostWysłany: Nie Gru 11, 2005 9:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

można, ale:
jest bardziej higroskopijna
muszisz dodać soli potasu, ako katalizatora, bo na samym sodzie za dobrze się nie pali

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dawidq



Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 13
Skąd: Konstantynopol

PostWysłany: Sob Sty 14, 2006 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ostatnio niebawie sie w karmelki używam saletry i cukry (60:40) zrekrystalizowanej i bardzo mocno ubitej ma potężnego kopa i bardzo często rozpetardzia nawet b.mocno ubite paliwko.i można dłużej je przechowywać niż karmelka... Jest spox polecam do kijanek z zaciskanymi dyszami i grubym korpusem a więc dla początkujących .
_________________
Petardy,lonty itd to zajrzyjcie tutaj do sklepu internetowego http://www.bum.bytom.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
wojtek



Dołączył: 26 Sty 2003
Posty: 168

PostWysłany: Nie Sty 15, 2006 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio znalazłem chwilę czasu aby wykonać kilka ładunków paliwowych wszystko szło ładnie, karmelek jak ta lala miękki /przy napełnianiu/ w kolorze jasne toffi tylko jakoś nie chciał się palić przyczyna ...??? ...nie należy ufać swojej pamięci po prostu odwróciłem proporcje zamiast 35 % cukru ja dawałem 65%

Co zaś do higroskopijności karmelki 65/35 /pozostałosci paliwa przechowywane w luźno zawiązane w woreczku foliowym świetnie sie palą sa twarde nawet po roku trzymania w domu/ uważam, że jest ona znacznie mniej higroskopijna od np. 60/40
Również zauważam się większe pochłanianie wilgoci wykazuje nawet lekko przegrzana /ciemniejsza/ karmelka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon Sty 16, 2006 3:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Mam pytanko czy jak do saletry z cukrem doda się saletre amonową będzie dobry efekt ?? Bo czytałem na jakiejś stronie że jak dodamy 5 % z całej mieszczki seletry amonowej to będzie duuuuużo więcej dymu !!
Powrót do góry
SWAT
&& ( 2-gie ostrzeżenie )


Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 55

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 12:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie. Czy 2 % dodatek parafiny może zwiększyć ciąg silnika czy ustabilizowac jego prace. Dodałem 3 % i mieszanka była trudniej zapalna i słabszy ciąg miała.
PS: czy można użyć miodu zamiast cukru do karmelka??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miód ?? raczej nie chociaż szczerze powiem że nie próbowałem .Ale wydaje mi się że,miód bedzie miał inny skład niż cukier co spowodowało by złe skarmelizowanie cukru przy karmelce właściwej , nie fałszywej.
_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 1:36 pm    Temat postu: odpowiedzi Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie:)
SWAT napisał:
Mam pytanie.
A Czy 2 % dodatek parafiny może zwiększyć ciąg silnika czy ustabilizowac jego prace. Dodałem 3 % i mieszanka była trudniej zapalna i słabszy ciąg miała.

B PS: czy można użyć miodu zamiast cukru do karmelka??


ad A: potwierdzam. Dodatek parafiny albo stearyny osłabia karmelkę i właściwie to trudno mówić że jest to karmelka, bo zlepienie następuje nie przez stopienie cukru, ale stearyny. Flegmatyzacja faktycznie następuje i jest bardzo widoczna tak, że powyżejkilku % tego flegmatyzatora nie ma możliwości normalnego zapalenia mieszanki w silniku.

ad B Można ,pisałem o tym zresztą że można dać sztuczny miód zamiast syropu CARO w mieszance Rcandy. Daje to podobny skutek, czyli obniżenie temperatury topnienia cukru. Poszukaj pod hasłem C35S(i)

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 1:48 pm    Temat postu: Re: odpowiedzi Odpowiedz z cytatem

ad B Można ,pisałem o tym zresztą że można dać sztuczny miód zamiast syropu CARO w mieszance Rcandy. Daje to podobny skutek, czyli obniżenie temperatury topnienia cukru. Poszukaj pod hasłem C35S(i)[/quote]

co znaczy podobny skutek ? lepsze osiagi ? gorsze? i jak to sie ma do wyrubstwa karmelki na miodzie jest łatwiej ja robic ? krótszy, dłuższy czas ?

_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 1:55 pm    Temat postu: Re: odpowiedzi Odpowiedz z cytatem

dziadek kermit napisał:

ad B Można ,pisałem o tym zresztą że można dać sztuczny miód zamiast syropu CARO w mieszance Rcandy. Daje to podobny skutek, czyli obniżenie temperatury topnienia cukru. Poszukaj pod hasłem C35S(i)


Możliwe że się mylę ale jeśli się użyje miodu to chyba nie bedzie trzeba karmelizować.
Jeśli źle napisalem to mnie poprawcie i usuńcie post.
Powrót do góry
Luk



Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 101
Skąd: Libiąż

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
No niestety z przykrością musze stwierdzic że sie mylisz Laughing .
Wyobraź sobie jakby taka karmelka wygladała taki rozpływający sie glut.
Jak niby miałaby stwardnieć ? Poczytaj troche o rekrystalizowanej karmelce i będziesz wiedział o co z tym miodem chodzi.

Pozdr.Luk
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No w sumie masz racje. Usunąć mój post.
Powrót do góry
Luk



Dołączył: 14 Lis 2005
Posty: 101
Skąd: Libiąż

PostWysłany: Nie Sty 22, 2006 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tu coś dla tych których interesuje karmelka rekrystalizowana
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=7203

Pozdr.Luk
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon Lip 10, 2006 10:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skałt napisał:
Przepraszam że pytam ale czy nie lepiej jest poprostu to zalać wodą wymieszać i zostawić do wyschnięcia efekt jest prawie ten sam i nie ma żadnego niebezpieczeństwa że ktoś podpali sobie dom


domu se raczej nie podapalisz ale paliwo bedzie gorszej jakosci niz kazmelka

eee juz niewazne
Powrót do góry
Kokos-:)



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 1

PostWysłany: Czw Gru 28, 2006 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też probowałem stopic sól i cukier, ale mi sie nic nie przypaliło Razz Wink
Jotro proboje skarmelizowac moją pierwszą partię zobaczymy Rolling Eyes
macie jeszcze jakies uwagi?? na co uwazac?? Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MIROR



Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 264

PostWysłany: Czw Gru 28, 2006 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważaj żeby ci się nie zapalił Laughing Załóż jakieś okulary a najlepiej maskę ubierz się odpowiednio, tzn. tak żeby ubranie możliwie jak najgorzej się paliło i żeby chroniło cię przed poparzeniami. Przygotuj sobie wiadro zimnej wody i pomyśl co by się stało jakby karmel się zapalił, jeżeli będziesz miał jakieś obawy co do tego na razie zrezygnuj z prób. I co najważniejsze nigdy nie myśl że jesteś w 100% bezpieczny - to ostatnie tyczy się nie tylko robienia karmelka ale wszystkich testów związanych z pirotechniką i chemią.

Jak pewnie wywnioskowałeś z mojego wywodu najpierw skup się na BHP, a jak nabierzesz wprawy popracuj nad jakością paliwa Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
hansklos



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 10

PostWysłany: Czw Lut 22, 2007 5:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdy mieszacie nie mieszajcie zbyt energicznie bo może chlapać na brzegi i nastąpi zapłon
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Squealer



Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 7

PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ehh ja nigdy nie daje od łyzeczki czy tam miarki 60/40 albo 65/35
dobry kucharz chyba sam wie (tzn w naszym przypadku pirotechnik) ile czbea dac tego i tego :]

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP