| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
zombek

Do陰czy�: 18 Maj 2003 Posty: 75
|
Wys豉ny: Nie Kwi 03, 2005 7:50 pm Temat postu: Projekt Stratus |
|
|
Witam,
oto najnowszy projekt mojej rakiety, wsp馧wykonawc� jest kacper. Oto wst瘼ne gabaryty:
wysoko嗆 : 1700mm
鈔ednica zew : 74mm
Projekt wygenerowny przez SpaceCad :
- Projekt rozpoczo貫m od wykonania silinka o ci庵u ~ 300N ( Silnik klasy I320 ), paliwem by豉 kompozycja KN/SO 65/35 300g;
- Nast瘼n� faz� b璠zie wykonanie modelu sylwetkowego ( tuba z w逝kna szklanego, stateczniki - laminat );
- υ瞠 sr - rura PCV fi 50mm b璠zie ona zespolona ze statecznikami, kr您ki centruj帷e dokr璚ane do tuby 鈔鏏ami fi ~ 2mm;
- G這wica - drewno toczone lub tworzywo sztuczne ( odlew polistyrenowy plastyfikowany lub epoxydowy );
- System odzysku - Spadochron wyzwalany KMZ 51 lub Timerem elektronicznym;
- Spadochron - fi 1.5 m prawdopodobnie jako materia� pos逝篡 tkanina do szycia namiot闚;
Oto teoretyczne i wst瘼ne obliczenia dla rakiety o masie 1500g:
wsp馧czynnik oporu : 0.70
masa : 1500.00 g
przyspieszenie max : 281.82 m/s/s
pr璠ko嗆 max : 248.04 m/s
apogeum : 869.62 m
Fazy lotu:
zej軼ie z wy簑tni : 0.11 sek
warto軼i ekstremalne przyspieszenia i pr璠ko軼i : ~ 0.9 sek
koniec pracy SR : 1.1 sek
apogeum : 11.02 sek
A oto Sr po pracy...
W razie zaj軼ia zmian w projekcie b璠� dokonywa� poprawek w tym po軼ie... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Kwi 03, 2005 8:07 pm Temat postu: |
|
|
| Spory silniczek. M鏬豚y� przybli篡� i jego dane? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Pon Kwi 04, 2005 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
tak jak mysla貫m zaciekawi� was SR. Zgodnie z pro軸� kolegi slayer2005 "przybli瘸m jego dane" .
Masa Paliwa : 300g
Typ Paliwa : KN/SO 65/35
Geomeria Ziarna : 4 Segmenty o wymiarach
L - 31mm
D - 65mm
L kana逝 - 15mm
Zacisk Kn : 185/150
字ednica wew : 32mm
Materia� korpusu : Rura PCV
Ci郾ienie Max : 352 PSI
Ci庵 : ~ 300 N
Czas Ci庵u : 1,1 sek
Zap這n : Mi璠zy segmentami 3mm-we przerwy; segmenty lekko pomalowane denaturatem, posypane PC; Zap這nnikiem jest 2g-wa s這mka wype軟iona KClO3/C gruboziarnisty/Al gruboziarniste 65/20/15
Generalnie SR jest "pewny" ( 2 pr鏏y statyczne dowiod造 jego przydatno軼i w rakiecie ), dolna granica zacisku zapewnia du瞠 bezpieczenstwo SR. Huk przy pracy - niesamowity, ziemia dr篡 ...
Prawdopodobnie jutro wykonam stateczniki, materia貫m b璠zie laminat paula : papier/w逝kno szklane/balsa 1mm/w逝kno szklane/papier. Wszystko nas帷zone 疾 i lekko sprasowane; Robi貫m ju� tego typu ustrzenie - wychodzi bardzo 豉dne, jedym problemem jest szlifowanie na papierze drobnoziarnistym. Po zeszlifowaniu zostaj� niteczki w逝kna - usuwamy je papierem gruboziarnistym.
Pirotechmanie : tak to prawda na ekranie komputera wychodzi wszystko pi瘯nie, dlatego z g鏎y zak豉dam to 100m mniej itp. Niemniej jednak obliczenia s� bardzo przydatne - jak wielu si� ju� przekona這, ci篹ko jest zrobic duzy SR na oko...
PS. Zapomnia豚ym , SR nie jest od ksarda - wykonanie moje. Tym samym og豉szam, 瞠 silniki na sorbicie do 300g mam juz opanowane . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
alpha

Do陰czy�: 24 Mar 2004 Posty: 51
|
Wys豉ny: Pon Kwi 04, 2005 9:19 pm Temat postu: |
|
|
| z ta slomka to bym radzil doglebnie potestowac bo to to lubi sobie stopic sie i skutecznie stlumic plomien |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

Do陰czy�: 30 Mar 2004 Posty: 73 Sk康: pomorze
|
Wys豉ny: Wto Kwi 05, 2005 3:20 pm Temat postu: Re: Projekt Stratus |
|
|
| zombek napisa�: |
...G這wica ... tworzywo sztuczne ( odlew polistyrenowy plastyfikowany lub epoxydowy )... |
Ciekawa koncepcja... Mo瞠 opiszesz spos鏏 wykonania takiej g這wicy bo chyba masz ju� w tym jakie� do鈍iadczenie(?)
pozdrawiam _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Wto Kwi 05, 2005 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
o t逝mienie p這mienia nie martwi� bym si�. Te zap這nniki nie maj� najmniejszego problemu z odpaleniem na ca貫j d逝g. kana逝 silnika na paliwie Amonowym - a jak wiemy te nie nalez� do "豉twych" w zap這nie. Jednak w locie Stratus'a na I320 zgodnie z twoj� uwag� zastosuje koszulk� papierow�...
Jasiaczq : Jest wiele mo磧iwo軼i wykonanie tego typu g這wic. W Stratusie mam zamiar zastosowa� sprawdzon� ju� metod� na polistyren... Pierwszym etapem b璠zie wykonanie szablonu. Wykonujemy matryc� g這wicy, jako materia� pos逝篡 styropian ( duron ? ) - nie jest on jedanak zwyczajny, nie ma w nim kulek, przypomina on raczej piank� poliuretanow�. Tak wykonan� matryc� obk豉damy dwoma kawa趾ami cie鎥iej tkaniny szklanej ( nie maj� by� na這穎ne na siebie, lecz tylko razem przykrywa� styropian ), w逝kno szklane musi wystawa� poza styropian. Mat� nas帷zamy 浩 i formujemy "dziubki", z nadwy磬i w逝kna. Po wyschni璚iu rozpuszczamy styropian Acetonem, po czym rozcinamy szablon wzd逝� "dziubk闚". Tak wykonany szablon, smarujemy ( na chama!! ) myd貫m. Wymarowany szablon uszczelniamy przy "dziubkach", poczym wy軼ielamy go w逝knem szklanym/w璕lowym/kevlarem. Mat� nas帷zamy i wlewamy lekk� nawy磬� 浩. Tak wykonan� g這wic� wystarczy przeszlifowa� i usun望 b. mo磧iwe pozosta這軼i po d彈bkach.
Wykonanie takich g這wic jest bardzo pracoch這nne lecz jesli kto� nie ma sta貫go dost瘼u do tokarki pozwala otrzyma� identyczn� seri� g這wic. Generalnie mo積a tak瞠 zrobi� szablon z papieru, i wyscielac papier - lecz to nie to samo . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys豉ny: Sro Kwi 06, 2005 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nie duron a depron, jest to nazwa zastrze穎na przez jak捷 ameryka雟k� firm� i raczej pod tak� nazw� nie znajdziemy tego w polsce. Ja wyczai貫m depronowe ekrany zagrzejnikowe, trzeba tylko zdj望 foli�. To o czym piszesz (w豉軼iwie jego cz窷�) to dobrze znana i sprawdzona modelarska metoda "traconego styropianu" a wi璚 dajemy na szablon styro np past� do but闚 pod堯g (ro寮zielacz) po czym laminujemy tkanin� szklan� z 浩. Po wyschni璚iu mo積a nala� troch� benzyny lub rozpuszczalniku nitro i wymy� kad逝b
To tyle na ten temat
Pozdro[/b] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Sob Kwi 09, 2005 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
dzi� przedstawi� wam moje wyniki wytrzyma這軼i laminat闚 na korpus :
1. 1 warstwa - tkaniny szklane o ma造ch gramaturach - estetyczne, b. mi瘯ie, trzymaj� kszta速 formy, genialnie lekkie.
2. 2 warstwy - tkaniny szklane o ma造ch gramaturach - estetyczne, ci篹ko si� deformuj�, lekkie.
3. 3 warstwy - tkaniny szklane o ma造ch gramaturach - brak testu, ale powinno by� ok.
4. 1 warstwa - mata szklana o gramaturze 150g/m2 - do嗆 estetyczne, twarde, grube ( 1mm ), CI坒KIE
Po testach postanowi貫m u篡� ci篹kiego lecz mocnego materia逝 nr. 4
Do nas帷zania maty u篡wa貫m mieszaniny EPIDIANU 5/EPIDIANU 53 1/2.
PS. Wykona貫m materia� na ustrzenie kt鏎ego konstrukcje nied逝go zaprez皻uje na forum.  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Pi� Kwi 22, 2005 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
tak jak obieca貫m prezentuje "konstrukcj�" laminatu na stateczniki. Zdj璚ia przedstawiaj� etapy laminowania z pomini璚iem pierwszego nak豉dania w逝kna. Laminat na ostatnim zdj璚iu jest jeszcze nieprasowany - po sprasowaniu nienas帷zony papier nasi彗a i laminat przybiera na estetyce.
Po d逝gich rozwarzaniach postanowi貫m jednak dokana� bardzo istotnej zmiany w projekcie - zmiana materia逝 tuby. Stwierdzi貫m, 瞠 PCV b璠zie du穎 pewniejszym materia貫m ( przy tym nie b璠� musia� tyle pracowa� - brak czasu mnie dobija ). Ci篹ar b璠zie jednak wi瘯szy ni� przy tubie z w逝kna. Wcze郾iej zak豉da貫m wag� korpusu ~ 600g, a przy PCV 1500g - jednak nie jest to dla mnie problem. Je郵i ten SR ( I320 ) nie poradzi sobie, skonstruuj� wi瘯szy ... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Pon Lip 04, 2005 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
po d逝gim przestoju co� si� wreszcie ruszy這. Mianowicie uda這 mi si� zrobi� 這瞠 SR ( Pozosta這 je tylko poskleja� ). Oto dwie foty :
Zmontowa貫m tak瞠 tub� ze statecznikami. Wygl康a to tak :
Generalnie najci篹ej by這 wyci望 otw鏎 na statecznik, ale i na to jest rada . W tej chwili pozosta這 poprzykleja� stateczniki oraz wykona� wyg豉dzenia jakim� tworzywem. Niestety poj璚ia nie mam czego u篡�, my郵a貫m o poksipolu, ale to jeszcze nie to... Chodzi mi o co� o konsyst璚ji pasty do z瑿闚 ( po zaschni璚iu musi by� jednak twarde ) - b璠� wdzi璚zny za wszelk� pomoc.
Po udanym locie rakiety HTest postanowi貫m u篡� w STRATUSie uk豉du UUWS zaprojektowanego przez jaskiniowca.
Zmianie ulegnie tak瞠 silnik, gdy� je郵i nic konkretnego si� nie stanie to u篡je silnika na 450g paliwa ( O paliwie postaram napisa� si� p騧niej ).
Podsumowuj帷 - projekt ma造mi kroczkami posuwa si� do przodu, nast瘼nym etapem b璠zie wykonanie g這wicy i modu逝 elektronicznego. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Doktor X

Do陰czy�: 01 Gru 2003 Posty: 27
|
Wys豉ny: Pon Lip 04, 2005 9:25 pm Temat postu: |
|
|
| Z tego co widz� po zdj璚iach to stateczniki wchodz� troch� w ka逝b, no i to mnie troch� martwi, czy nie b璠zie ci to przeskadza� w zamontowaniu silnika? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Wto Lip 05, 2005 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
這瞠 Sr wchodzi na styk w stateczniki. Przyklejenie statecznik闚 do 這瘸 b璠zie kolejnym zabezpieczeniem przed ich odpadni璚iem w locie. Takie zabezpieczenie by這 ju� wielokrotnie stosowane.
PS. Jeszcze raz pytam - czy kto� nie ma pomys逝, na klej/tworzywo/uszczelniacz kt鏎ym m鏬豚ym wykona� wyg豉dzenie po陰czenia statecznik/tuba. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk康: Trinneck
|
Wys豉ny: Wto Lip 05, 2005 6:44 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | PS. Jeszcze raz pytam - czy kto� nie ma pomys逝, na klej/tworzywo/uszczelniacz kt鏎ym m鏬豚ym wykona� wyg豉dzenie po陰czenia statecznik/tuba. |
ja bym proponowal zwykly klej Distal uadnie sie go szlifuje lub po prostu szpachle do karoserii samochodowej (i nie tylko )
EDIT: hehe trzeba byc szybkim jak wiatr <joke> (to do postu kermita ponizej ) _________________
plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma
Ostatnio zmieniony przez pessos dnia Wto Lip 05, 2005 8:09 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Wto Lip 05, 2005 6:54 pm Temat postu: |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
W sumie to pesssos uoprzedzi� mnie, ale i jednocze郾ie potwierdzi� moje spostrze瞠nia co do distalu.
| ELZA napisa�: | distal rules!!!!
wiec udalo sie - stateczniki som na miejscu i nawet sie trzymaja  |
najlepiej zobaczcie sami co ELZA i Charli nawyczyniali
STATECZNIKI - RATUNQ!!!!!!!!!!
_________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Wto Lip 05, 2005 7:27 pm Temat postu: |
|
|
| Ja robi貫m takie "przej軼ia" korzystaj帷 z samochodowej szpachli poliestrowej. Wszystko by這 jak nale篡. Do dostania w ka盥ym sklepiku z samochodowym szpejem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|