Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mały

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2005 7:55 pm Temat postu: Rakieta "Powiew" |
|
|
Witam !
Po stracie modelu rakiety "Zefirek" nie zasypałem "gruszek w popiele" lecz postanowiłem zbudować jego większego brata który zowie się "Powiew".
Ponieważ dostęp do komputera mam raczej w krótkich sesjach tudziesz będę sukcesywnie "wklejał" nowe materiały z postępów w budowie modelu.
Ogólny widok :
 _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2005 9:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Bardzo ladny model no i dosc duzy. Jaki silnik przewidujesz do tej rakiety?
Jezeli chodzi o stateczniki to bym tego zbytnio nie komplikowal, ale to juz twoja sprawy - ciekawa forma!
Pomyslales juz o tym, by ewentualnie zrobic stozkowe zakonczenie rakiety? Poprawia aerodynamike i to dosc znacznie ( opor wzrasta do kwadratu w stosunku do predkosci).
Mysle, ze system odzysku modelu bedzie wyzwalany elektronicznie (?)
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
piroman

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2005 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Bardzo cieszy mnie że w końcu w dziale rakietowym cokolwiek ruszyło, sam też powracam do prac nad silnikami i pierwszą rakietą (tak! do tej pory była tylko masa silnikczów papierowych) nawet teraz siedząc przed komputerem przygotowuję zapłonniki ( o nich postaram się napisać w temacie o zapalnikach) w weekend jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem odpalę 2 silniki z PE, jeżeli kogoś to interesuje zdam relację
PS: przepraszam za OT, ale to w końcu też związane z rakietami, po prostu chciałem się podzielić moimi planami
PS2: Trzymam kciuki i czekam na dalsze postępy! _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2005 7:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Co do silnika to jak mi się uda zdobyć taką samą rurkę to będzie wierna kopia silnika z drugiego startu "Zefirka".Cieszy mnie że model się podoba -taką miałem wizje Nie jest to model na zawody wyczynowe toteż można sobie pozwolić na mały przerost formy na treśćią.
System odpalania-- właśnie skończyłem go lutować .Jest to DentaMag ala Knod --powstały za Twoją sprawą Paul. Jeszcze raz dzięki za KMZ.
A tu jeszcze gorąca fotka
 _________________ Mały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2005 8:43 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mały
Cieszę się, że powstaje następca Zefirka. Zapowiada się całkiem, całkiem.
Mam nadzieję uczestniczyć - tym razem osobiście - w starcie tego modelu.
Może uda mi się także zakończyć pracę nad moimi rakietami, to byłoby więcej lotów.
Widzę, że zrobiłeś użytek z KMZ od Paula. Układzik super.
PS.
Ile mam czasu - kiedy przewidujesz odpalanie?
Pozdrawiam
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Najnowsza fotka - części do rakiety "Powiew"
Korpus zwinięty z kartonu --widoczne ślady po obwiązaniu taśmą podczas klejenia
Głowica -karton oklejany papierem -szpachla poliestrowa.Wstępnie -roboczo pomalowana na biało.Ponoć biały podkład wyostrza póżniejsze barwy.
Lotki -tekstolit grubości ok.2mm -krawędzie szlifowane na "ostro"
Większość wymaga jeszcze szpachlowania i szlifowania -niestety nie da się nic przyśpieszyć -pomalowanie farbą "wyciąga" wszystkie błędy i nierówności.
Tudzież kochani forumpowicze budowanie modeli uczy wielkiej cierpliwości hehe
Pozdrowionka _________________ Mały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Mały napisał: | Witam !
Korpus zwinięty z kartonu --widoczne ślady po obwiązaniu taśmą podczas klejenia |
Witam,
czy mógłbyś opisać jak zwijałeś korpus z użyciem taśmy bo sobie prawdę mówiąc tego nie wyobażam, a ciekawi mnie to ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Podejrzewam że troszeczkę żle zrozumiałeś -być może ja niejasno napisałem.Korpus zwinięty na wałku z "płachty" dość sztywnego kartonu .W czasie schnięcia kleju okręcony taśmą lub sznurkiem itp.aby się nie rozwineło. _________________ Mały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sk8

|
Wysłany: Sro Mar 02, 2005 6:46 pm Temat postu: d |
|
|
fajna rakieta. a skąd brałeś materiał na stateczniki?? i z czego silnik?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mam putanie, gdzie odbędzie się start rakiety? Jeśli na łąkach tam gdzie Zefirek chętnie bym przyszedł na start
(też bym przygotował rakiety)i moge zorganizować kamerę cyfrową i aparat.
ps; ładna rakieta  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Sob Mar 05, 2005 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Stateczniki wykonane z tekstolitu pochodzącego ze zniszczonej tzn,nieczytelnej tabliczki informacyjno -ostrzegawczej B.H.P -noew do nabycia np. w OBI.Silnik będzie powtórzeniem silnika z "Zefirka 2" gdzie korpus aluminiowy pochodzi z części sterującej zaworem termostatycznym.Zawór do bojlerów przemysłowych typu "Mertik" z byłego DDR-u (lata 80-te)
Co do startu to pewnie odbędzie się pewnie tam gdzie poprzednio tylko trochę "głębiej" czyli dalej od zabudowań ale to jeszcze trochę potrwa. _________________ Mały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Najnowsze fotki z postępu budowiy rakiety "Powiew"
waga głównych części :
głowica 370 g (bez wyważenia)
korpus 243 g
korpus dolny 379 g (+wkładka dopasowania silnika)
sposób malowamia nieznacznie odbiega od "wirtualnej wizji"
A teraz "razem"
i mała panorama
Zefirek I Powiew w proporcji http://members.lycos.co.uk/bartlomiejw/pliki/wielkosci.jpg
Pozdrowienia dla wszystkich _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę"
Ostatnio zmieniony przez Mały dnia Pią Mar 25, 2005 2:40 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Nie Mar 13, 2005 5:32 pm Temat postu: |
|
|
witam,
ładna rakieta, fajne malowanie. Mam pytanko, wjuz od kilku dni jestem w trakcie budowi małej rakietki testowej do pirotechnicznego odpalania spadochronu. Ale chciałbym sie zapytać jak pomalowałesś tą rakiete?? Sprayem??? A może oddałes do lakiernika??
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Nie Mar 13, 2005 6:56 pm Temat postu: |
|
|
TomekJ napisał: | witam,
ładna rakieta, fajne malowanie. Mam pytanko, wjuz od kilku dni jestem w trakcie budowi małej rakietki testowej do pirotechnicznego odpalania spadochronu. Ale chciałbym sie zapytać jak pomalowałesś tą rakiete?? Sprayem??? A może oddałes do lakiernika??
Pozdro |
Witaj !
Wszystkie papierowe części były najpierw szpachlowane i szlifowane.
Malowałem rakietę osobiście.
> głowica -efekt koloru -malowana sprayem "obrotowo" tzn.głowica obracana w trakcie malowania (w moim przypadku mechanizm od bateryjnego wyciskacza do cytrusów)dwa lakiery i czujna ręka hehe.Spore straty lakieru ze względu na konieczność malowania odcinka środkowego głowicy "z dalsza"
> korpus -najpierw pędzlem (dla oszczędności ) potem spray -tudziesz uwaga przy malowaniu srebrzanką w sprayu nie zauważyłem szczegulnej różnicy w wyglądzie (jakości) malowania -pędzel a spray.Ale to chyba wynika ze specyfiki samej srebrzanki.
Po malowaniu kolorem wszystkie części rakiety malowane bezbarwnym sprayem.
> napis i oznaczenia (nanoszone na gotowe części)- szablony kartonowe - puncowanie gąbką -w tym przypadku farby ftalowe(olejne) nieżle kryją i w przypadku nieudanej próby można zmyć benzyną nie uszkadzając malowanego korpusu (korpus spray nitro) _________________ Mały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mały
Piękna rakieta - staję w kolejce po bilet na to widowisko.
A może wybierzemy się wszyscy razem (z Jaskiniowcem) na nowy poligon ?
Będę miał 2 nowe modele rakiet i kilka silników do przetestowania.
Jaką średnicę zewnętrzną ma Twój silnik napędowy do POWIEWU?
Kiedy będziesz gotowy do odpalenia?
Pozdrawiam
KSARD |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
ksard napisał: | A może wybierzemy się wszyscy razem (z Jaskiniowcem) na nowy poligon ?
|
Co masz na myśli nówiąc nowy poligon, czy w pobliżu nowej huty jest jakiś lepszy poligon od łąk nowohuckich??
Bardzo chętnie wybrał bym się na start i mogę odrazu pare rakietek przynieść.
Ps: Bardzo ładna rakieta  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksogen pl

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 9:00 pm Temat postu: |
|
|
hehe a gdzie i kiedy start, będe niedługo kilka razy w krakowie...zabrałbym swoją rakietę (tą z tematu na forum "modele rakiet")  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli mały POPSAR (http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2347) może warto było by powrócić do tematu . Jeśli coś by z tego miało wyjść to pisze się na listę ( Moja Smuga i nowa partia EPA3 czeka )
Kacper napisał: | Co masz na myśli nówiąc nowy poligon, czy w pobliżu nowej huty jest jakiś lepszy poligon od łąk nowohuckich?? |
Napewno jest. jak ja sobie przeglądałem pewną mapkę to widziałem chyba z 4 lepsze poligony... Poza tym ksard już o tym pisał (tematy: Lepiszcza do AP oraz Podzespoły rakiety Hipersonal) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 11:31 pm Temat postu: kmz |
|
|
Mały napisał: | Jest to DentaMag ala Knod |
Witam,
i tu bym się zastanowił. Jeśli w zefirku nie zadziałał oznacza że jednak nie jest 100% . A zdecydowanie szkoda było by tego modelu.
PS. No chyba, mały źle skonstruował SOS w co jednak nie wierze gdyż sam widziałem szczątki tego modelu.
PS2. A JESZCZE JEDNO!!! - Paul kiedyś pisał, że ferromagnetyki zakłucają pracę układu. W pierwszej części zefirka są dwie śrubki z żelaza (zardzewiały) co by chyba rozwiązywało problem... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2005 7:29 pm Temat postu: Re: kmz |
|
|
zombek napisał: | Mały napisał: | Jest to DentaMag ala Knod |
Witam,
i tu bym się zastanowił. Jeśli w zefirku nie zadziałał oznacza że jednak nie jest 100% . A zdecydowanie szkoda było by tego modelu.
PS. No chyba, mały źle skonstruował SOS w co jednak nie wierze gdyż sam widziałem szczątki tego modelu.
PS2. A JESZCZE JEDNO!!! - Paul kiedyś pisał, że ferromagnetyki zakłucają pracę układu. W pierwszej części zefirka są dwie śrubki z żelaza (zardzewiały) co by chyba rozwiązywało problem... |
Witam !
Panowie układ DentaMag jest spoko jeśli jest "pewnie" zrobiony i z tą wrażliwością na "śrubki" nie należy przesadzać bo układ na ziemi działał w pobliżu śrubek.Być może trzeba będzie się pokusić o wersję kol.Jaskiniowca posiadającą możliwość diagnostyki przed startem.
Dałem plamę bo powinienem zrezygnować ze startu jeśli pojawiły się nawet drobne niepokojące symptomy -a takie były.
Poza tym spiritus-mowens mógł tkwić w przeciążeniu przy starcie.
Mogło dojść do przerwania żarnika w żaróweczce albo w przypadku gdyby baterii udało się przemieścić w korpusie -mogło dojść do rozłączenia konektora bat,6F22 to wn tej kwestii tyle.
Teraz jeszcze nuszę popracować nad jakąś zgrabną "kapsułą" wsuwaną w korpus stanowiącą cały zespół odzyskiwania modelu no i zrobić silnik-
chyba ze kol.Ksard użyczy swojego motorka. Na dzień dzisiejszy korpus mojego silnika ma 32 mm. _________________ Mały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|