Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fryś
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 4:32 pm Temat postu: Spadochron |
|
|
Cześć
Jak składać spadochron i z czego najlepiej jest go zrobić (jak sie da to tanio i szybko:) _________________ It's COOL(odprny) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 5:11 pm Temat postu: |
|
|
spadochron najłątwiej zrobić z materiału ze starego parasola. Jeżeli nie masz żadnego pod ręką to wytnij z torby na śmieci i zrób na szczycie dziurę (tak ze 2-4 cm śr, w zależności od wielkości spadochornu). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Najlepiej jest zrobić z Parasola tak jak napisał wcześniej kolega  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fryś
|
Wysłany: Nie Sty 18, 2004 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Jak zamontować to wszystko w rakiecie i jak zrobić coś co wyciągnie spadochron?
Próbowałem z mniejszym spadochronem do wyciągnięcia tego głownego i nawet wypaliło ale proszę o jakieś inne sposoy (tanie, do zrobienia w domu i z tych dośtępnych rzeczy:) _________________ It's COOL(odprny) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 6:51 am Temat postu: |
|
|
Witam... Poczytaj waść Elszteina, rozwieje on wszystkie wątpliwosci.... _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 9:34 am Temat postu: |
|
|
do czubka przyczep spadochron to jac odpadnie to wyjmie spadochron ale mucisz ładunek założyć wyrzucający _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 10:11 am Temat postu: |
|
|
Hallo frys,
w zaleznosci od ciezaru rakiety mozesz zrobic spadochron albo z foli ( worek po smieciach albo z foli" ratunkowej" - nie wiem dokladnie czy to sie tak nazywa- ale do nabycia w aptekach. Z jednej strony jest srebrna a z drugiej zlota. Jest troche grubsza,wytrzamalsza a przede wszystkim wspaniale sie rozwija. Ten caly problem ze spadochronami to to by ladunek miotajacy wyrzucil spadochron na max. wysokosci przy minimalnej predkosci rakiety ( najlepiej V=0 ) Oczywiscie wieksze rakiety potrzebuja mocniejszych spadochronow i w tym wypadku mozna zastosowac material ze starego parasola. Do 500g z powodzeniem stosowalem folie ale to juz musi kazdy sam zadecydowac. Ksiazka Elszteina byla by ci bardzo pomocna ale jezeli jej nie masz to chetnie odpowiem na twoje pytania, inni- mysle-zrobia to samo.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 11:47 am Temat postu: |
|
|
Paul S napisał: | ....albo z foli" ratunkowej" - nie wiem dokladnie czy to sie tak nazywa- ale do nabycia w aptekach. ........Ten caly problem ze spadochronami to to by ladunek miotajacy wyrzucil spadochron na max. wysokosci przy minimalnej predkosci rakiety ( najlepiej V=0 ) .... |
W moich głowicach z butelki PET odstrzeliwuję głowicę ( czyli butelkę ) a nie spadochron. Wtedy spadochron nie poddaję przeciążeniom przy wystrzale. A butelkę mogę ostrzelić niemal dowolnym ładunkiem. Znacznie uprasza to konstrukcję rakiety . A ta folia apteczna to ciekawa sprawa. Widział to "cudo" ktoś u nas
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fryś
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 12:00 pm Temat postu: |
|
|
No a z czego zrobić ten cały ładunek miotający co ten spadochron wyżyci? Jak można kupić to powiedzcie gdzie a jak zrobic to w jaki sposób, i z czego najlepiej?
Z góry dzieki  _________________ It's COOL(odprny) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 12:32 pm Temat postu: |
|
|
Ja uwazam, ze przy odpaleniu glowicy i spadochronu na spadochron nie dzialaja az tak duze sily ( jast zwiniety i ze wzgledo na jego ksztalt w tym momencie ma stosunkowo duzy opor powietrza oraz maly ciezar a co za tym idzie mala energie kinetyczna) . Problem stanowi za ciezka glowica oraz za duzo ladunku miotajacego jak rowniez wyrzucenie spadochronu za wczesnie albo za pozno. W tym to przypadku gdy rakieta posiada jeszcze ( albo znowu) za duza predkosc no i oczywiscie duza energie kinetyczna w momencie jego otwarcie, moze dojsc do jego zniszczenia. Mozna temu przeciwdzialac zakladajac kawalek gumy miedzy rakieta a spadochronem ale i ten sposob ma swoje wady.
Maly przyklad:
Jadac samochodem z predkoscia ok. 50km/h sprobujmy wystawic reke z naszym spadochronem o srednicy czaszy ok. 50 cm. Ciekaw jestem co z niego zostanie po jego otwarciu???? Moze sie i myle w moich rozwazaniach ale temat warty przedyskutowania.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2004 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Paul S napisał: | ....na spadochron nie dzialaja az tak duze sily ( jast zwiniety i ze wzgledo na jego ksztalt w tym momencie ma stosunkowo duzy opor powietrza oraz maly ciezar a co za tym idzie mala energie kinetyczna) . ..............Jadac samochodem z predkoscia ok. 50km/h sprobujmy wystawic reke z naszym spadochronem o srednicy czaszy ok. 50 cm. Ciekaw jestem co z niego zostanie po jego otwarciu....Paul |
!. Wiem, że knod miał spore problemy przy wystzreliwaniu spadochronu. Wiem tez, że mocuje strune od gitary bo jest wytrzymała.
2. Auto ma sporą masę a więc bezwładność. To nie dobry przykład. Dobrym rozwiązaniem to gumki czyli amortyzatory jak i opóźnicze otwarcie spadochronu. Ale początkującym i tak polecam butelkę. Ładunek miotający umieszczam w nakrętce. W niej też mocuję ( sterczący ) opóźniacz. Reszta jasna. Po odstzeleniu butelki spadochron ( który był w butelce ) po prostu sam się rozwija od pędu powietrza.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2004 1:16 pm Temat postu: Siły działające na spadochron |
|
|
Witam
Jak duże siły mogą zadziałać na spadochron miałem okazję przekonać się podczas jednej z prób z rakietą wyposażoną w system MESOR czyli (Magnetoczno Elektryczny System Odzyskiwania Rakiet).
Układ zadziałał za wcześnie, w momencie, kiedy zakończyła się praca silnika i rakieta miała maksymalną prędkość. Linka łącząca kadłub rakiety z głowicą została zerwana. Jak ogromna siła musiała zadziałać niech świadczy fakt, że gruba i mocna linka, którą nie sposób urwać pękła niedaleko od miejsca jej mocowania? Oględziny jednoznacznie wykluczyły możliwość jej przepalenia od ładunku miotającego. Dwie linki w spadochronie również uległy uszkodzeniu. Nie przypuszczałem, że tak mocna linka ulegnie uszkodzeniu. Oczywiście, iż nie stałoby się nic złego gdyby spadochron uruchomił się w momencie osiągania przez model maksymalnego pułapu.
Pozdrawiam
KARD. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Sty 28, 2004 7:59 pm Temat postu: |
|
|
poco komu spadochron  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Sro Sty 28, 2004 9:10 pm Temat postu: |
|
|
pirex napisał: | poco komu spadochron  |
widocznie w alwerni rzucają komputerami (komórkami, zegarkami) o glebę!?!?!?!?!?!?
Pozdr.L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qrld

|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Nie Lut 29, 2004 10:37 pm Temat postu: NRC |
|
|
Witam
Jeśli chodzi o tą folię ratunkową, to nazywa się to folią NRC. Jest do kupienia w niektórych aptekach, a na pewno w sklepach turystycznych. W sklepach ze sprzętem alpinistycznym jest zazwyczaj jakiś wybór. Widziałem np. folie NRC produkcji niemieckiej firmy Edelrid, która miała grubość niewiele mniejszą niż folia z worka po nawozach. Kosztowała niestety dwadzieścia parę zł. Wszystkie NRC to folie poliestrowe z napyloną próżniowo warstwą aluminium. Działa to w ten sposób, że jako folia chroni od wiatru, deszczu (chyba zrozumiałe dlaczego ) a jeszcze dodatkowo lekko grzeje, wykorzystując zasadę odbijania promieniowania podczerwonego (jest tego niewiele, ale zawsze coś). GORĄCO POLECAM jako wyposażenie na wycieczki, a zwłaszcza w Tatry. Chroni też przed udarem słonecznym. Oczywiście dzięki odbiciu światła. Jeśli jest z jednej strony srebrna, a z drugiej złota, to przy chłodzie zawijamy się srebrem do środka, a przy udarze słonecznym odwrotnie.
Dla wykorzystania jako spadochron jest świetna !!! Bardzo lekka, mocna i sprężysta, co znakomicie ułatwia rozkładanie. Ale są dwie ważne sprawy: cięcie folii w sposób CIĄGŁY , bo jak gdzieś będzie zadzior, to na pewno się tam roztarga. Korzystne wzmocnienie całego brzegu lepcem np. przeźroczystym. Druga sprawa to przechowywanie spadochronu w formie rozłożonej. Jak złożony pobędzie w rakieciew dłużej, to zachowa tą postać i sprężystość folii podziała akurat odwrotnie, przeciwdziałając rozłożeniu. Ewentualnie można wyprasować, ale trzeba dobrze dobrać temperaturę żelazka.
NRC jest extra, jako grotołaz noszę to pod kaskiem...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2004 12:54 pm Temat postu: |
|
|
Tak zrobiłem kilka spadochronów historyjka obrazkowa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sob Kwi 03, 2004 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Wykonałem spadochron metodą rtoipb'a, korzystając z szablonu nakki. Na początku było tródno, ale jak się człowiek wprawi, to wychodzi świetnie.
Spadochron pójdzie do rakiety którą puszczę w najbliższym tygodniu, zobacyzmy jak się sprawi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lip 24, 2004 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mam do was pytanie:
Czy ma ktoś z was tabele lub wzór opisujący stosunek masy modelu do wielkości czaszy (Sensowny? Stosunek )
Jeśli tak to prosiłbym o przedstawienie na Forum
Interesuje mnie wielkość czaszy do modelu 300g...
Cześć... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
|
Powrót do góry |
|
 |