Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eltopsj

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2003 12:46 pm Temat postu: "OBLICZANIE" SPADOCHRONU |
|
|
Witam serdecznie!
Pamiętając o problemach pirotechmaana ze spadochronem (patrz temat spadochron), podaję bardzo przydatny nomogram, który pozwala wyznaczyć - bez uciekania się do eksperymentu, czy matematyki - szybkość opadania rakiety w zależności od jej ciężaru i średnicy spadochronu. Nomogram przydatny dla większych modeli rakiet. Dla mniejszych modeli można dostosować nomogram metodą interpolacji, pamiętając, że skale są logarytmiczne.
Pozdrawiam
PS Nomogram pochodzi z "kultowej" książki P. Elsztejna "Młody modelarz rakiet". W oryginale jest jednak błąd, który poprawiłem. Kto jest ciekawy, niech porówna.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2003 1:37 pm Temat postu: Re: "OBLICZANIE" SPADOCHRONU |
|
|
eltopsj napisał: | Witam serdecznie!
Pamiętając o problemach pirotechmaana ze spadochronem (patrz temat [b]spadochron[/b....... |
Witam
Podpatrzylem spadochron u knoda . Mam już podobny czyli cieniutki , a z jakiej tkaniny nie wiem ale na pewno tworzywo sztuczne. Kolor intensywnie czerwony i bedzie widac na niebie, że ho ho . Fajny wykres i pomyśleć, że mam tę książkę a do niej nie zaglądałem
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2003 3:32 pm Temat postu: Re: "OBLICZANIE" SPADOCHRONU |
|
|
pirotechmaan napisał: | Fajny wykres i pomyśleć, że mam tę książkę a do niej nie zaglądałem  |
I właśnie, czasem w książkach dla początkujących można wygrzebać coś ciekawego, co może być przydatne (po cholerę liczyć i tracić na to czas, lub rzucać spadochron z cegłą z balkonu ) również dla profesjonalistów.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2003 3:43 pm Temat postu: |
|
|
Zapomniałem dodać, że książkę tę "obrabia" obecnie mój syn, a ja zajrzałem do niej z nostalgii za dawnymi dobrymi czasami. "Psia kość" sentymentalny robi się człowiek na "stare" lata  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2003 4:17 pm Temat postu: Re: "OBLICZANIE" SPADOCHRONU |
|
|
eltopsj napisał: | ..... (po cholerę liczyć i tracić na to czas, lub rzucać spadochron z cegłą z balkonu )  |
hehe ale ja się upieram przy folii . Spadochron taki jest bardzo, bardzo lekki i ma dużą powierzchnię ale musi być uwazniej zrobiony niz ten co ja zrobilem ( testowy z ciężarkiem 4 kg ) .
Pozdr. A
PS. Folie przetestuję na rakiecie bez kamery ( obciążonej dodatkowym ciężarem ). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kovall
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|