Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szoker
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Pią Sie 22, 2003 7:30 pm    Temat postu: Szoker Odpowiedz z cytatem

Po tym tytulem będę informował o swoich próbach z nowym SR. Na filmie Sr zawierał 500 g paliwa . Paliwo walec, boczna powierzchnia inhibitowana. Ale jak na pierwszy raz nie źle. Celem moim jest zrobienie SR o dłuższym czasie pracy ( nie co krotszym niz na filmie ).

..........[SR "SZOKER"

Film : http://www.pirotechnika.one.pl/Szoker/Szoker500g.mpg

Pozdr. A
Powrót do góry

leszek

PostWysłany: Pią Sie 22, 2003 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

od 5 do 30 sekundy w miarę równy ciąg - na ile go szacujesz?
Nazwa trafna w 100 %.
Pozdrawiam. L.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Pią Sie 22, 2003 9:34 pm    Temat postu: Wg mnie .... Odpowiedz z cytatem

leszek napisał:
od 5 do 30 sekundy w miarę równy ciąg - na ile go szacujesz?

Wg mnie za dlugo pracuje, na pewno. Przewiduję czas pracy do 10 sek. Hm .... trudno ocenić ciąg. Podobnie pracuje jak predator ( jest film na stronie ) więc ciag wg mnie coś okolo 4 kG Wink . Za mało Wink

Pozdr. A
Powrót do góry

leszek

PostWysłany: Pią Sie 22, 2003 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmniejszenie czasu pracy 3-krotnie w zamian za 3-krotny wzrost ciagu - to by było coś. Poszłaby rakieta ok. 4 kg. Nie mylę się?
Powrót do góry
pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Sob Sie 23, 2003 7:35 pm    Temat postu: c.d Odpowiedz z cytatem

Witam

A więc cd
.

Czyli :

1. Wyeliminowałem eksplozje paliwa. Stosuje nowy skład paliwa. Paliwo jest zalewane w postaci płynnej. Potem wytrząsanie aby pozbyć sie powietrza i ........... wychodzi cudo Wink . Coś jak paliwko z prochu nitroglicerynowego. Aby pozbyć się resztek por moczę w pokoście i suszę.

2. W próbie SR "SZOKER-2" zastosowałem dwa paliwa. Jedno startowe ( czas pracy ok. 7 sek. ) , drugie marszowe. To drugie nie wyszło i z niego rezygnuję. Masa paliwa będzie 500 gram i na tej masie dopracuję SR na PROFI.

3. Jak opracuję SZOKERA to na tym SR wyniosę swoją kamerę. Niestety film uzyskany z mikrokamery nie zadawala mnie jakościowo. Ale na tej mikrokamerce tez zrobimy start Wink

4. Wieksze silniki zrobie jak eltopsi zrobi mi uklad zdalnego odpalania rakiety. Nie chcę swoich rakiet znajdować 5 km dalej Shocked Wink . Muszą być niszczone w razie zejścia z kursu Rolling Eyes Rolling Eyes

A o to film i zdjęcie z dzisiejszej próby

Silnik próbny SR "SZOKER-2"

Film : http://www.pirotechnika.one.pl/Szoker/Szoker530g.mpg

Pozdr. A
Powrót do góry

Troll_u

PostWysłany: Nie Paź 12, 2003 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Część wszystkim!!!!!!!
Wujku pirotechmanie!!! mam do ciebie pytanie:P i sugestie Twisted Evil !!!!!
Ile waży "Szoker"?? bo ja to sobie pomyślełem tak.
Nie wiem czy dobrze myśle ale gdyby zastosować dwa silniki to można by zasadniczo zwiększyć pułap rakiety. Dwa silniki muszą być ustawione jeden na drugim tak jak na rysunku z czego ten u góry to bedzie silnik pracujący długo czyli SR SZOKER a na dole inny bardzo mocny silnik SR2 zdolny do wypchnięcia w górę na tyle ciężkiej rakiety.(po to jest potrzebny SR2 bo z tego co wywnioskowałem niedopracowany SZOKER ma za maly Impuls właściwy bo unieść rakiete ) SR2 zapewni rakieci pewną wartość prędkości i gdy paliwo zostanie zużyte ten silnik sie odczepi i SZOKER prawie w tym samym momencie zacznie pracować by rakieta nie " położyla sie" (by poprostu nie miała na to czasu). Gdy zacznie działać SZOKER a on pracuje długo lecz ma mały impuls włąściwy w stosunku do innych silników ale powinien wystarczyć bo przez około 30 sekund pczać rakie ku niebiosom Twisted Evil !!!!!! W miare wypalania paliwa rakieta bedzie lżejsza i teoretcznie powinna przyspieszać, a jeśli oba silniki w sumie pracowałyby 35 sekund to pułap jaki osiągnęłaby rakieta byłby ogromny.
I oto to drugie pytanie.........
CZy to jest możliwe do wykonania?? Rolling Eyes Twisted Evil
Prosze sie nie śmiać i poważnie to przemyśleć. bo mi sie wydaje że to ma sens i może sie udać. to wypracoanie było także sugestią....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Gość

PostWysłany: Nie Paź 12, 2003 9:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Troll_u napisał:
....a jeśli oba silniki w sumie pracowałyby 35 sekund to pułap jaki osiągnęłaby rakieta byłby ogromny.
I oto to drugie pytanie.........
CZy to jest możliwe do wykonania?? Rolling Eyes Twisted Evil
....

Witam

1. Gdzie to testować Idea Question . Ograniczony jestem poligonem. Czyli z grubsza masa paliwa 500 gram, czas pracy do 6 sek. Mam juz dwa nowe Szokery i wkrotce film z próby ( zamiast kamery bedzie butelka z woda ). Masa SR Szoker to 700 gram. Wg mnie konstrukcja jest ok. Musialem tylko poprawić mocowanie dyszy i zatyczki. Wkrótce fim Evil or Very Mad Evil or Very Mad . Jak dostanę to co chcę ( a chcę być pierwszym Polakiem co nakręcil film "oddalająca się ziemia" Cool ) to od SR biorę urlop Wink

2. Wg mnie lepsze rozwiązanie to :
a) jeden wolny SR jak Predator ( czas pracy do 10 sek ),
b) trzy "szybkie" umieszczone po bokach korpusu rakiety
c) mechanizm radiowego niszczenia rakiety w razie zmiany kursu Rolling Eyes

Milych Snów Wink
Powrót do góry

Troll_u

PostWysłany: Nie Paź 12, 2003 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie to masz rację, ale okropnie trudno jest odpalić trzy silniki jednocześnie. Jeżeli to są jeszcze amatorskie silniki to staje sie to prawie niemożliwe, ale kto wie, trzeba próbować bo inaczej to kicha wyjdzie.
A mam pytanie, jakie paliwo zastosowałeś do szokera??

A ja teraz kombinuje z jedną rakietą i jak mi wszystko pójdzie ok, to sobie pokąbinuje z rakietę o dwuch silnikach których układ bedzie jak na rysunku poniżej

Pozdro troll_u
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Paź 13, 2003 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorka! Jakie paliwa stosujecie do swoich maszyn???
Powrót do góry

Troll_u

PostWysłany: Pon Paź 13, 2003 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja stosuje PR typu karmelka: 55% KNO3 i 45% sacharoza.
A co stosuje Pirotechman?? NIkt tego do końca nie wie co on tam do swoich silnikow upycha Razz Twisted Evil . Ale pewnie karmelke magnezową. Zresztą co ja tam bede pisał, jak sam wiem tylko troche. Nech sam Ci powie.
POZDRO
TROLL_u
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon Paź 13, 2003 3:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robiłem karmelka w tych proporcjach i coś sie strasznie wolno paliło. Do SZOKERA też dałeś karmelka?
Powrót do góry

rocketman

PostWysłany: Pon Paź 13, 2003 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisał:

1. Masa SR Szoker to 700 gram. Wg mnie konstrukcja jest ok. Musialem tylko poprawić mocowanie dyszy i zatyczki. Wkrótce fim Evil or Very Mad Evil or Very Mad . Jak dostanę to co chcę ( a chcę być pierwszym Polakiem co nakręcil film "oddalająca się ziemia" Cool ) to od SR biorę urlop Wink

Milych Snów Wink

Jedno pytanko: czy ten wielgachny SZOKER zmieści się do Jadwiga 1(czy może szykujesz Jadwiga 2)?
Powrót do góry
Troll_u

PostWysłany: Sro Paź 15, 2003 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kopeć napisał
Cytat:
Robiłem karmelka w tych proporcjach i coś sie strasznie wolno paliło. Do SZOKERA też dałeś karmelka?

NIe wiem czy to dobrze zinterpretowałęm i......
Chyba zaszło małe nie porozumienie. Podkreślam że Szoker to SR autorstwa Pirotechmana, a nie mój, jeśli sobie ktoś tak pomyślał to jest w błędzie. Gratuluje pirotechmanowi pomysłu i jego wykonania.
Pozdrawiam, Troll_u
Powrót do góry
morpiel

PostWysłany: Pon Lis 03, 2003 2:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie myślę o testach silników i...
Przypomniało mi się "z kamerą w obłoki Wink "
Oglądałem testy pirotechmaana i:
Myślę sobie, że inne parametry może mieć silnik "do góry nogami" bo:
- Roztopiony "żużel" dzięki sile grawitacji opada i szybko odpala pozostałą mieszankę,
- Nie ma pzryśpiesenia (jak w rakiecie), które dodatkowo "ciągnie" żużel i gorące spaliny do dyszy.
Może dlatego w niektórych silnikach stosuje się zapłon od góry??
Myślę, że w ziemii silnik może mieć mocniejszy ciąg niż potem w rakiecie.

Ale wszytko co napisałem to tylko moje przypuszczenia.
Co o tym myślicie??
Pozd.
Maciej
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
dziadek kermit

PostWysłany: Pon Lis 03, 2003 10:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy Exclamation
Co do grawitacji to akurat ta siła ma dla palenia się ziarna paliwa najmniejsze znaczenie, a żużel się nie zdąży nawet wytworzyć i masz go już poza silnikiem.
Jeśli się jednak tworzy to paliwo masz do kity i rakieta na tym nie poleci Sad

morpiel

PostWysłany: Wto Lis 04, 2003 1:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dzisiaj zrobiłem silnik na saletra + węgiel + sacharoza i...
Ładnie dawał (w ziemii) tylko, że pulsował strasznie, lecz równomiernie Confused
Co mogło być tego przyczyną?? Korek jako dysza sprawdził się nieźle ale jest dość ciężki. A i uciąć ją niełatwo będzie. A i co to jest ta czarna karmelka?? Nie słyszałem o niej tu.
Pozd.
Maciej.

Ps. Myślę, że jakby nie pulsował to by wzniósł w powietrze średniej wielkości rakiete Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Troll_u

PostWysłany: Wto Lis 04, 2003 10:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mnie to czarna karmelka to jest spalona karmelka, Laughing Very Happy ale może jest jakieś paliwo z dużą ilością węgla które ma kolor czarny???? wie ktoś coś o tym??
Jakk tak to dać znać, bo może być fajne paliwo:P. A zna ktoś paliwo na bazie nadamnganianu potasu (KMnO4)??? tylko takie które nie wybucha?!
Powrót do góry
Charly

PostWysłany: Wto Lis 04, 2003 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czarną karmelke opisał Kermit w temacie o paliwach: Różne paliwa stałe - zbiór przepisów.
kermit napisał:
Skład paliwa Czarna Karmelka Kermita
Cukier - 30%
Węgiel drzewny - 4%
Saletra potasowa - 66%[/b]

C1533S2W
2cz. Węgiel drzewny mielony
15cz. Cukier
33cz. Saletra potasowa
Po skarmelizowaniu wychodzi czarny karmelek, przypominający w wyglądzie tworzywo sztuczne. Szybkośc spalania dość duża, na rakiety się nadaje, daje mniej dymu od zwykłej karmelki i wyraźny płomień wylotowy.
Powrót do góry
Troll_u

PostWysłany: Wto Lis 04, 2003 11:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogień, tego mi trzeba na rakiete sylwestrową. Tylko do tego potrzbuje zrobić żeby rakieta wolno z wyrzutni schodziła. A sposoby które mi opisaliście nie działają niestety. Rakiet albo sie wywracją albo nie zchodzą z wyrzutni. Bedzie rakieta w nocy odpalana i mi zależy na ogniu. Więc jak ktoś może coś doradzić to pisać śmiało
Powrót do góry
Mały

PostWysłany: Sro Lis 05, 2003 6:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Troll_u napisał:
Ogień, tego mi trzeba na rakiete sylwestrową. Tylko do tego potrzbuje zrobić żeby rakieta wolno z wyrzutni schodziła. A sposoby które mi opisaliście nie działają niestety. Rakiet albo sie wywracją albo nie zchodzą z wyrzutni. Bedzie rakieta w nocy odpalana i mi zależy na ogniu. Więc jak ktoś może coś doradzić to pisać śmiało

Witaj !
Kiedys silnik na proch czarny tak mi ładnie -majestatycznie poleciał .
Myslę że z "druta" to Ci się raczej nie uda.Mała prętkosć -zejscie z druta =brak sterownosci.Mój startował ze sporej długosci patykiem który dosć konsekwętnie kierował go do góry.Był też stosownie obciążony "fajerwerkiem".Najpierw ze 3 -4 sekundy pracy (pióropusz iskier z prochu) na wyrzutni (rurka) po czym własnie majestatyczny odlot z piękną kitą -potem bum.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: