Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 11:43 am Temat postu: zatężanie kwasów how to |
|
|
witam. Jeżeli jest ktoś w posiadaniu wiedzy lub materiałów dotyczących przemysłowego zatężania HNO3 prosiłbym o linka do takowych bądz odpisania na posta. Z gory dzięki |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hack
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 12:09 pm Temat postu: |
|
|
W skroocie :
N2O4 47 bar w H2O oraz przepuszczanie O2. Temp. reakcji 50*C
na 1 m3 N2O4 idzie 0,4 m3 H2O oraz 0,7 m3 O2.
Powierzchnia wymiany 0,2 m2 /m3.
Srednica dyfuzorow 1 mm (3 szt / dm2)
Praktycznie cisnienie regulujemy wlasnie tlenem.
Przeplyw dyfuzyjny mniej wiecej 0,05 m3 /min.
dodam, ze nalezy stosowac zawory balastowe a nie sprezynowe a kula wykonana z polipropylenu powinna byc(w Japonii widzialem jakis patent niesamowity do bilansowania cisnienia dynamicznie- zawory cieczowe)
W innej metodzie Oswalda oczywiscie destylacja prozniowa z odwadniaczmi a nastepnie dodanie pieciotlenku fosforu 5g/l.(to jest nawet na forum opisane)
dazenia na swiecie to otrzymywanie molekularne, tylko prosze nie myslec ze polega to na tym ze wrzucamy azot, 3 tleny i wodor do szejkera:P |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KNO3
|
Wysłany: Sro Sie 09, 2006 11:46 am Temat postu: |
|
|
Taki fajny tekst na temat HNO3: http://www.vmc.org.pl/articles.php?id=57
Może się przyda. _________________ Tak naprawdę to wszystko mi się przyśniło - żeby już nie pisać tego przy każdym poście |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Sie 14, 2006 11:53 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie. Mój błąd ze wyrazilem sie nie precyzyjnie. Chodzilo mi o przemsłową metode zatęzania HNO3 68 % do ok 98%. Wiem ze przez sama destylację HNO3 otrzymujemy azeotrop max68%. Dalesza destylacja juz z kwasem siarkowym. Prosiłbym moze o jakie linki do konstrukcji urządzeń które mogą robić to na dużą skale. THX |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|