|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bada Bum
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 12:05 am Temat postu: Rodzaje aluminium |
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
Mam nadzieję, że nie dostane po uszach za nowy temat ale wydaje mi się, że poruszona kwestia w przypadku uzyskania jasnych i wyczerpujących informacji okaże się niezwykle pomocna i wyjaśni wiele, nie tylko moich niepowodzeń.
Pytania jak zwykle kieruję do tych mądrzejszych!.
Żecz jak w temacie tyczy aluminium.
Chodzi mi o to, że w wielu przepisach pojawia się aluminium jako jeden ze składników np. gwiazdki, tyle tylko, że za skrótem alu. możemy doczytać inne nazwy, takie jak:
Atomized - rozpylane
Bright - jasne
Flitter
Dark pyro - ciemne pirotechniczne
Spherical - kuliste
Flake - płatki
Moje pytanie brzmi o co w tym chodzi, dlaczego stosując spherical zamiast atomized nie uzyskam właściwego dla danej mieszaniny efektu. To samo dotyczy dark pyro i bright.
Jakie są własności fizyczne i chemiczne każdego z podanych rodzaji al.
Jeśli chodzi o płatki to jakie stosuje się wielkości.
I wreszcie jeśli używam opiłków aluminium powstałych podczas piłowania pilnikiem to właściwie jakiego alu. używam.
I jeszcze jedno , co to jest Rosin i Cryolite .
Będę zobowiązany za jakąkolwiek rzeczową odpowiedz lub link.
Pozdrawiam Bada Bum _________________ BURDELLO BUM BUM !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 11:52 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
Pozwolę sobie tutaj odpowiedzieć i nie ukrywam że czuje się specem od Al. Dlatego, że bardzo wiele czasu, a ujmujać wpizdu, zajęło mi by się o tym dowiedzieć. Podziele się ciężko zdobytymi informacjiami ( i szkoda że ja nie moge ostatnio nauczyć się tutaj nic, nie pozostaje nic innego jak czytać ang. forum itp)
Al bright to aluminium typu srebrzanka, RODZAJ płatki o wielkim rozdrobnieniu, z lekko 60mikronów i mniej. Jasne i tłuste ponieważ pokrywane stearyna itp środkami. Szary pył, rozciera się w rękach. Bardzo reaktywne, najlepsze do mieszanin FB. Najbardziej pospolite. Robi się w młynach kulowych. Pyli jak cholera.
Al flitter to aluminium typu płatkowego, jak w/w lecz rozmiar płatków jest duży, np. 0,2mm używane może być do tzw. brylantowych ogni, do fonntan, do gwiazd też dobre. Płatki są niereguralne, mają więc dużą powierzchnię i nadal te Al jest reaktywne, lecz już nie tak jak bright.
Ma wygląd pięknych srebrzystych płateczków.
Nie ma gorszego świnstwa, pyli na maksa, latające sreberka wszędzie się unoszą i osiadają, Fee...
Al dark pyto, dark german - słynne Aluminium dark, najbardziej reaktywne ze wszystkich, o bardzo piroforycznych właściwościach, niezbepieczne. Typ płatkowy, lecz rozdrobnienia poniżej 0,005mm (5mikronów i niżej) powierzchnia niesamowicie rozwienięta, jak gąbka, przez to bardzo reaktywne. To na tym robią najsilniejsze Fb na świecie, słynną mieszankę KClO4 z Al dark.
INFO: zareklamuje, że niebawem dostępne u KeteNa, ale na mniej niż 100zł/kg nie ma co liczyć. (jest to właśnie najdroższe al, te rozdrobnienie)
Nazywany dark z racji ciemnego połysku, dodaje się też do niego miminalną ilość grafitu.
Używany w pimerach czasem, daje niesamowitą temperature.
Al spherical zwane atomized! = typ aluminium proszek, kształt cząsteczek to idealne kule, nie pyli się i nie jest już tak aktywny, powierzchnia kuli jest bardzo mała. Warto używać co najmniej 63mikrony.
Informacja też moja praktyczna-> zmieszany z KMnO4 nie odpali od zapałki czy lontu (dopiero dodatek siarki daje kopa)
Stosowany do glitterów, fontann gwiazd itp,
Al spheroidal = aluminium typu proszek, podobne do w/w aczkolwiek to są takie nieregularne kule, jakby porozwalane, ma już znacznie większą powierzchnię niż Al atomized i one najcześciej jest w przepisach do gwiazd itp, Świetny środek iskrotwórczy, srebrne piękne iskry.
Najczęsciej używane w rozdrobnieniach 325mesh i grubsze, to okolice 45mikronów.
Al granural - to Al typu ziarnka piasku, bardzo często używane do wodospadów fontann i innych tego typów fajerwerków To aluminium coś pomiędzy typami płatkowymi a proszkowymi. Średnio reaktywne.
Każde Aluminium inne efekty daje po spaleniu, jedne jest bardziej reaktywne drugie mniej, przykładowo inaczej wygląda miesanina złożona z Pcz80g i 20g Al ale np. atomized czy bright.. itp. Czasem po prostu aluminium nie daje rady i prawie wogóle się nie spala (tyczy się tych proszkowych, czy granular).
Ja już kiedyś dawno mówiłem o aluminium, że rodzaje są waże, ale co tam, poziom na forum mamy zajebisty i niektórzy podają składy i cisną Al i tyle. Bo dla niektórych, na srebrzance się kończy (nie mam nic przeciwko jeśli ten ktoś robi FB, bo wtedy wybrał idealnie:) )
Dodatkowo stosuje się stopy z tytanem czy żelazem np:
#stop tytanowo-aluminowy sferyczne struktury - maloreaktywne, ale dodatek tytanu zapewnia jeszcze piekniejszy efekt srebrnych iskier (wodospady, fontanny itp...)
#stop zelazowo-aluminiowy nieregularny mikrogranulat (dodatek zelaza przesunie spektrum wydzielanego promieniowania w strone swiatla zoltego i zmniejszy jaskrawosc spalania - bardziej reaktywny od form sferycznych jak pisal P2)
Cryolite - to kryolit, Na3F6, heksafluorektrisodu. Wiadomo że do żółtych ogni i gwiazd. Musi dawać mocny jasny żółty..
Rosin - to żywica, jeśli nie napisano nic dajel, to kalafonia.
Opiłki to opiłki, jeszcze nikt tego nie nazwał a efekt też da inny niż wszystko powyżej.
konkretne pytanie, konkretna odpowiedź. Jak widać nie wszystko usuwamy i czasem ktoś odpisze i pomoże.
pzdr.
P2
HF->Dodałem parę zdjęć, które P2 dobrze zna, a innym na pewno coś nie coś wyjaśnią. Zielony tekst jest dopisany przeze mnie - mam nadzieję, że P2 nie ma nic przeciwko _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bada Bum
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 11:31 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie i serdecznie dziękuję.
Panowie, odpowiedź jak na Profi przystało.
Teraz nieco mi się rozjaśniło, jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam _________________ BURDELLO BUM BUM !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
$nop

|
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Mam w zasiegu nowy glin o ponizszych parametrach
Jestem zainteresowany jaka nazwe mozemy przypisac temu glinowi i do czego wy byscie go uzyli
Prosze o komentarza, ja niestety nie mam za duzo czasu zeby zaglebiac w temat.
Po wyciagnieciu konkluzji niepotrzebne posty usune
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|