| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
buras
Do陰czy�: 31 Sie 2006 Posty: 4 Sk康: Wa-Wa
|
Wys豉ny: Wto Wrz 12, 2006 11:45 am Temat postu: Silnik rakietowy bezplomieniowy i bez wysokiej temperatury!! |
|
|
Tym razem chcialem zaciekawic szanownych kolegow czyms prostrzym od zwyklego,klasycznego silnika rakietowego, ktory wydziela duzo energii.
Chodzi tu o silniki wykorzystujace zbiorniki gazu pod wysokim cisnieniem.
Doskonale do tego celu nadaj� sie tanie (19pln sztuka) kapsuly do broni tak bardzo obecnie popularnej czyli paint ballu.
Tutaj mamy do czynienia z 88g CO2 upchnietego w lekka butle pod cisnieniem 25MPa (45l). Problem polega wylacznie na uformowaniu przekroju dyszy przy uzyciu niewielkiego ladunku kumulujacego zlozoneo w moim przypadku z 1mm warstwy azydku olowiu.
Na taka butle mozna nakrecic dysze (kapsula gwint zawiera w dobrym miejscu) i silnik gotowy.
Czas pracy zalezy od kilku paramatr闚, srednicy wylotowej oraz od tego czy dodatkowo podgrzewamy butle aby zwiekszyc jej efektywnosc.
Ciag uzyskany dla srednicy 10mm i p=25MPa mozna wyliczyc
C=3.14*0.5^2*250kG/cm2~190kG - oczywiscie ciagu momentalnego.
Czas pracy 1-1.5s - oczywiscie ciag bardzo szybko spada.
Ten olbrzymi ciag momentalny moze bardzo ulatwic nam start duzej rakiety. Dodatkowo mozna ogrzewac butle i zwiekszyc przez to jej ciag.
Co wy na to - wiem ze tego nie mozna nazwac pirotechnika, ale sposob wyzucenia duzej masy (20kg) na wysokosc kilkudziedieciu metrow bez ryzyka poparzenia czy wybuchu to chyba dobry, tani i latwy sposob.
Tego typu silniki polecam poczatkujacym zapalenca w dziedzinie ktora zawsze by豉 i jest mi blisk� czyli lota rakietowym.
Co wy na to??? _________________ buras
Wa-wa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Marek15

Do陰czy�: 31 Mar 2006 Posty: 43 Sk康: z miasta
|
Wys豉ny: Wto Wrz 12, 2006 12:59 pm Temat postu: |
|
|
19pln sztuka :/
Nie lepiej poprostu zrobi� karmelka???
A tak w豉軼iwie to jak mo積a gwint odczepi� od butelki,
przecie� jak zostanie troche gwintu kt鏎y sie nie odczepi od buteleczki to mo瞠 doj嗆 do zmiany kierunku lotu (wyobra盧ie sobie rozp璠zona rakieta kt鏎a z impetem walne豉 w ziemie za wami...). _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
buras
Do陰czy�: 31 Sie 2006 Posty: 4 Sk康: Wa-Wa
|
Wys豉ny: Wto Wrz 12, 2006 1:21 pm Temat postu: Gwint nie jest problemem!!! |
|
|
Gwint mozna na tokarce zjechac zawsze.
Tutakj moze sluzyc do przymocowania dyszy i tak wlasnie robie.
Nastepnie kapsule zuzyta mozna zalac karmelkiem lub inna mieszniana.
Tyle ze karmelek nie dac Ci Cisnienia 25MPa.
Dodatkowo taki silnik bez "pirotechniki" jest niewykrywalny w warunkach bojowych.
Wyczerpane kapsuly od paru lat sa wykorzystywane jako komory do silnikow nie tylko u nas w polsce.
PZD!!! _________________ buras
Wa-wa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Wrz 12, 2006 6:15 pm Temat postu: Re: Silnik rakietowy bezplomieniowy i bez wysokiej temperatu |
|
|
| buras napisa�: | ...Chodzi tu o silniki wykorzystujace zbiorniki gazu pod wysokim cisnieniem.
Doskonale do tego celu nadaj� sie tanie (19pln sztuka) kapsuly do broni tak bardzo obecnie popularnej czyli paint ballu.
Tutaj mamy do czynienia z 88g CO2 upchnietego w lekka butle pod cisnieniem 25MPa (45l). |
Czy na forum pisano ju� ,瞠 na SR mo積a wykorzysta� puste zbiorniczki od paintbala Autor poda� te� parametry gazu w takim zbiorniczku. Post ma cechy nowo軼i oraz prowokuje do pisania. Za szybko wrzucacie do 鄉ietnika. Skoro jest w 鄉ietniku co na to inni .Czy tylko ja si� czepiam
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Wto Wrz 12, 2006 8:09 pm Temat postu: |
|
|
ju� drugi post poszed� w kosz.. i napewno nie nale篡 on do tych w stylu "przepis na karmelk�" czy "anfo od petardy".. itp
Zawsze dobrze gdyby moderator napisa� dlaczego wyrzuci�, chyba 瞠 to jest post jak wy瞠j napisa貫m (jest wtedy oczywiste, dlaczego)... ale ten do takich nie nale篡.
Cho� nie powiem, projekt nie jest bezpieczny, ze wzgl璠u na mase itp. (ale co w pirotechnice jest??) _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Wiktor

Do陰czy�: 28 Sie 2003 Posty: 120 Sk康: z PiroChem
|
Wys豉ny: Wto Wrz 12, 2006 9:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Zapewne cze嗆 Waszych wypowiedzi jest do mniebo ja usuno貫m jeden z duplikat闚 tematu z tego co pami皻am kilka miesi璚y temu pojawi� si� podobny temat(ten sam , pami皻am fotki) i wyl康aow掖 w koszu i jako� nik si� nie czepia�. Jak widac po poni窺zym linku ma dost瘼 do Rakietowego przedszkola to nie widz� powodu by pisa� takie tematy w Towarzyskich !!
Tu podobny temat ta sama fotka, w豉軼iwa komnata
Dla mnie temat do kosza, cho熲y przez metalow� obudow�... ale to Ty Arku jeste� specem od SR i sam decyduj.
Pozdrawiam
Wiktor _________________ Zn闚 w bran篡 Molinos de bolos Strzelaj szelki b璠ziesz wielki  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Wrz 13, 2006 7:57 am Temat postu: |
|
|
Wg mnie metalowa obudowa nie mo瞠 by� powodem usuni璚ia postu bo jak pisa� P2 - c騜 tu jest bezpieczne . A metal ma by� u篡ty do SR a nie granatu :- )
Metalowa obudowa jest wytrzyma豉 na ci郾ienie , jako odpad mo瞠 i tania - spore zalety. Ja nie stosuj� metalu ale czasami do celow poznawczych bym jego u篡�.
Wyczuwam te� autora postu - na plus dla tego forum. Wyrzuceniem postu mo瞠cie czasami ludzi zniech璚i� do pisania. I to na samym starcie.
Wiem ,瞠 modzi robi� tu czarn� robot� i 瞠 tam gdzie drwa r帳i� wi鏎a lec� ( posty znikaj� ). Jeszcze tu zagl康am cho� szkoda ,瞠 HNIW to totalnie ola� (cho熲y tego ,瞠 nie mo積a wkleja� zdj耩 ) . A mo瞠 nie szkoda, sam nie wiem .
Ok, temat gdzie indziej jest.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Sro Wrz 13, 2006 4:27 pm Temat postu: |
|
|
Dodam jeszcze tylko to, 瞠 gdyby tego posta napisa� PROFI Rakietowiec, napewno post nie znalaz� by si� w koszu, wiem jakie tematy si� pojawiaj� i sam zajmuje si� usuwaniem bajzlu... ale mimo wszystko nie ka盥y z pierwszymi postami jest pocz徠kuj帷ym.. mo瞠 ten 1/1000 by� dla nas cennym nabytkiem, ale nasze ostre dzia豉nia mog� faktycznie zniech璚i� go do dzia豉nia..
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|