Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
B&G
Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
|
Powrót do góry |
|
|
DJ MHz
Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 380 Sk±d: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 9:47 am Temat postu: |
|
|
filmiku nie ma tam gdzies ?? Jesli zastowujemy dobry otwarty u gory korpus to nawet H3 albo jakis FB zachowa sie tak jak ten efekt na fotce. gor±ce gazy wylec± przez gore bardzo szybko i nam takie cos powstanie
.
Ok znalazlem filmik. jednak jakas mieszanka to nie jest . Moze racja ze NC _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja mysle ze to poprostu silnik rakietowy z malym KN.
Na stronie pinota sa podane paliwa ktore zabarwiaja wylotowy plomien na rozne kolory.
Niestety adresu nie pamiêtam.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DJ MHz
Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 380 Sk±d: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 12:43 pm Temat postu: |
|
|
ale zobacz ze silniki rakietowe wyrzucaj± ogromn± ilosc gazow i ognia z dyszy. a tu masz tylko ogien _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dodo
Do³±czy³: 07 Sty 2006 Posty: 47 Sk±d: z zakopalisk
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 1:14 pm Temat postu: |
|
|
celuloid
(NC+camfora ) tylko ognia nie zdmyuchnac bo zaiast flema bedzie zadyyyyma |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DNF
Do³±czy³: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk±d: Bydgoszcz
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 3:32 pm Temat postu: |
|
|
A mnie sie wydaje ze to jest pokazna flara.
W programie o pirotechnice na Discovery widzialem jak koles odpalil flare czerwona ktora dawal ogien na ok 150cm przez 4-5sek. Jak to mozna zrobic (nie koniecznie czerwona).
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczêta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga³czyñski |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
Do³±czy³: 11 Pa¼ 2004 Posty: 561
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Sr(NO3)2 / KClO3 / C12H22O11
1:1:1
pakujesz w tutkê ~2.5-3cm, o d³ugo¶ci ~10cm, ubijaj±c wokó³ kredki.
odpalasz od do³u, tj. od strony zatyczki. Powinno wyj¶æ co¶ podobnego... prêdko¶æ palenia odwrotnie proporcjoinalna do si³y ubicia, wiêc nie przesad¼ z t± si³±. u mnie mieszanina pali³a siê do¶æ powoli, mimo, ¿e nie mam prasy, wiêc nie mog³em tego ¶cisn±æ zbyt mocno. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 4:22 pm Temat postu: |
|
|
dokladnie to co napisal Szpaner z tym ze grubusc tulejki zwiekszyl bym gdzies do 8-10cm .. i grubosc moze 1cm warstwa MP ale moze tez byc jakas nisko nitrowa NC na jedno wyjdzie z czego NC lepsza bo mniej smrodu a to sie liczy na przedstawieniach...tyle pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Dziêki za odpowiedzi, ale ja jednak upiera³bym siê przy nitrocelulozie.
Zauwa¿cie, ¿e dymu tam prawie niet.
Na s±siednich obrazkach mo¿na znale¶c podobne efekty w ró¿nych kolorach.
Osobn± spraw± s± efekty, które mo¿na by³o ogl±dn±c na zakoñczeniu olimpiady. To by³a dopiero jazda. Fugasiki i s³upy ognia na wysoko¶c 4-5 m. Ale to ju¿ chyba zas³uga propanu - nie by³o tam te¿ zbyt wiele dymu- tylko ¶ladowe ilo¶ci czarnego. Bardzo ciê¿ko co¶ takiego stworzyc. Zw³aszcza te s³upy ognia. P³ynny propan czy jaki inny butan (a mo¿e eter) pod wysokim ci¶nieniem? Jak takie dziadostwo zapalic?
Trza bedzie poeksperymentowac.
Pozdrawka G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 7:02 pm Temat postu: |
|
|
B&G napisa³: | .... ja jednak upiera³bym siê przy nitrocelulozie.
Zauwa¿cie, ¿e dymu tam prawie niet.........Osobn± spraw± s± efekty, które mo¿na by³o ogl±dn±c na zakoñczeniu olimpiady. To by³a dopiero jazda. Fugasiki i s³upy ognia na wysoko¶c 4-5 m. Ale to ju¿ chyba zas³uga propanu - . |
Te¿ tak uwa¿am ( ¿e mieszanka na NC ) . Krótki ten czas 2 -3 sek , jak SR choæ silnikiem to nie jest. Mo¿e jest jaka¶ dysza jak w wulkanach .
Ten propan wg mnie musi byæ przedmuchiwany w rurze sprê¿onym powietrzem i to pod sporym ci¶nienieim. Takie wybuchowe przedmuszki. W odleg³o¶ci np. 5 m od rury mo¿e byæ jaki¶ mikro¿arnik , którego okiem nie widaæ .
Mo¿na te¿ potestowaæ z czym¶ takim ( mój pomys³ ).
Kilka uj¶æ gazu , bocznych i jedno g³ówne u góry. Ciekawe czy p³omieñ by siê zla³ w jeden o dlugo¶æ takiej jak rura. W nocy rury i tak by nie by³o widaæ . Uwa¿±m jednak ¿e te wybuchowe przedmuszki by³y by chyba lepsze i bli¿sze orygina³owi.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 9:46 pm Temat postu: |
|
|
¯arnik to jest my¶l, ale raczej u podstawy p³omienia i to do¶c solidny. Praktycznie ¿arnik taki mo¿na by wykorzystac do barwienia p³omienia jak w chiñskich zapalniczkach.
Spotka³em w necie komercyjn± machinê do robienia takowych kolorowych p³omieni. Na pewno jako paliwa u¿ywaj± gazu. Poszukam siakiego¶ odno¶nika i wstawie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pon Mar 27, 2006 11:23 pm Temat postu: |
|
|
zatka³o mnie jak zobaczy³em te foteczki...
NC to raczej pewne, jasno¿ólty p³omieñ te¿ przynajmniej nie wyklucza NC, a raczej podobny:) Tylko d³u¿czy czas spalania. Choæ sucha NC nawet nie wysoko % (taka jak± User sprzedaje) w postaci py³ku zaprasowaæ do rurki:)
a H3 ani FB to nie jest, celuloid tez - bylby czarny dym (odpisuej tam na inne posty wy¿ej)
Ale zabawy z propanem i bardzo ciekawe kolory p³omienia mnie zaskakuj±...
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dodo
|
Wys³any: Wto Mar 28, 2006 8:58 am Temat postu: |
|
|
piroman 2 napisa³: | H3 ani FB to nie jest, celuloid tez - bylby czarny dym |
jak sobie przypominam to celuloid nie daje wlasnie czarnego dyma
atak mozez inejbeczki cos jak celuilojd tylko lzejszy balast np zamiast kamfory ocrtan amonowy albo aldehyd octowy czyli w siumie NC + latwopalny i lartwoparrujacy skladnik
samospalanie musi bycbardzo lagodne zeby nie robic tyurbulencij czyli to nie jak silnik rakietowy musi dzialac bo lomienbylby znaczniekrotszy i rozmyty to musi byc spalanie gazuew wypluwajacych prawie laminarnie wtedy mozna sadze uzyskac bardzo dlugi plomien prawie koliumne ognia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Wto Mar 28, 2006 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Celuloid [...]Próbka wprowadzona do p³omienia palnika spala siê gwa³townie jasnym p³omieniem wydzielaj±c du¿o sadzy i brunatne dymy tlenków azotu. Przy spalaniu mo¿na wyczuæ zapach tlenków azotu i kamfory. |
_________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dodo
|
Wys³any: Wto Mar 28, 2006 1:38 pm Temat postu: askad to (cytat teroretyczny)? |
|
|
to moze ja za male probki palilem
codopolistyrrenu to nakjjmniejszych wartpliwosci nie mam ze sie sadza wydziela i to w duzych ilosciach ale z celuilojdu tam sie nie ma z czeg sadza wydzielac NC ma dodatni bilans tlenowy a kamfory jako plastyfikatora tez nei ma tyle aby sie spalala z wydzielaeniem sadzy
kiedys duzo tego spalalem robiac swiece dymne ale niezauwazylem zby przed zagaczseniem plomien dymil na czarno chiba zemnie pamiec zawodzi co jak nakjbardzei j byc moze wiec sie nie bede spieral
dzisiaj raczej trudno byloby to zweryfikowac bo celuloid jako twoerzywo sztuczne wyszedljuz z uzycia ( no moze poza pileczkami pingpongowynmi ) ale ktio by sie na tak horrendalkne koszta narazal dla sprwawdzenia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
Do³±czy³: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Sob Kwi 01, 2006 2:58 pm Temat postu: |
|
|
trzeba to wdorzyc do pirotechnika wewnetrzna/koncertowa _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pessos
Do³±czy³: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk±d: Trinneck
|
Wys³any: Czw Kwi 27, 2006 5:52 pm Temat postu: |
|
|
EUREKA
Wiem jak zrobic zielony p³omieñ prawie* taki sam jak w tym p³ynie do lampek z linku Rozwi±zanie ju¿ nie raz mia³em pod nosem ale w³a¶nie sobie u¶wiadomi³em ¿e takie co¶ jest tak proste
Potrzebujemy kwas ortoborowy (borowy) H3BO3 i metanol CH3OH. Poprostu rozpu¶ciæ odmierzon± ilo¶æ kwasu w metanolu i powstanie ester + woda która zbytnio nie przeszkadza bo toto jest bardzo ³atwopalne
3 CH3OH + H3BO3 = (CH3)3BO3 + 3 H2O
Spala siê to prze¶licznym zielonym p³omieniem nie kopci i jest co tu du¿o mówiæ ¦LICZNE
Pozdrawiam
Szymon
*Prawie poniewa¿ nie widzia³em jak taki komercyjny p³yn siê pali na ¿ywo i nie mogê jednoznacznie stwierdziæ i porównaæ _________________
plany na dzi¶ s± takie, ¿e ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
|
Wys³any: Nie Kwi 30, 2006 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem, pomys³ niez³y, ale niezbyt "zdrowy".
W komercji nie do wykorzystania, poniewa¿ rozporz±dzenie wyklucza u¿ywanie zwi±zków Boru. I chyba s³usznie.
W ma³ych ilo¶ciach, do ogródka np. na grila mo¿e siê nadac
pozdro G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pessos
Do³±czy³: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk±d: Trinneck
|
Wys³any: Wto Maj 30, 2006 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
A gdzie w ustawie jest napisane, ¿e nie mo¿e zawieraæ zwi±zków boru
Rozp. Ministra Gospodarki i pracy z dnia 29 lipca 2005r. (Dz. U. z dnia 23 Sierpnia 2005r.) mówi tylko, ¿e nie mo¿na u¿ywaæ boru, o jego solach nie wspomina ani s³owem (co ma miejsce w przypadku np o³owiu czy rtêci ) Z rozmowy z Tchemikiem, nt. interpretacji ustawy, jasno wynika, ¿e zwi±zki boru s± dozwolone a jedynie bor w czystej postaci zabroniony
Pozdrawiam
Szymon _________________
plany na dzi¶ s± takie, ¿e ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|