|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 2:44 pm Temat postu: Fosfor czerwony (pytania) |
|
|
no wiec mam kilka pytan mianowicie
a) czy ten czerwony fosfor jest jakos obwarowany prawnie podobnie jak np KClO3 ??
b)jaka jest jego cena
c) mozna go w jakis sposob wyprodukowac domomwym sposobem (sadze ze nie ale i tak zapytam )
d) maja ten odczynnik w POCHu ?
pozdrawiam wielkie dzienki za odpowiedzi |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiek Dostęp próbny
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 3:51 pm Temat postu: Re: Fosfor czerwony (pytania) |
|
|
GUN_1917 napisał: | no wiec mam kilka pytan mianowicie
a) czy ten czerwony fosfor jest jakos obwarowany prawnie podobnie jak np KClO3 ??
b)jaka jest jego cena
c) mozna go w jakis sposob wyprodukowac domomwym sposobem (sadze ze nie ale i tak zapytam )
d) maja ten odczynnik w POCHu ?
pozdrawiam wielkie dzienki za odpowiedzi |
Fosfor czerwony
P cz.
kamyczki
25g - 10.00
50g - 17.00
100g - 28,00
Fosfor czerwony
P cz.
proszek
25g - 13.00
50g - 20.00
100g - 35.00
Jakichś problemów z kupnem nie powinno być, a przynajmniej na stronie www.Chemik.aip.pl nic nie piszą, żeby robili jakieś problemy.
No ja nie wiem, jak chcesz pierwiastki w domu produkować, ale chyba sie nie da, no chyba, że na upartego chcesz zeskrobywać z pudełek po zapałkach.
W POCHu bedą mieli po chu** drogo ale bedą go mieli
pozdro _________________ Per signum crucis de inimicis nostris libera nos, Deus noster... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Sie 09, 2006 6:14 pm Temat postu: Re: Fosfor czerwony (pytania) |
|
|
GUN_1917 napisał: |
|
najpierw trzeba zdrapać draskę z pudełek zapałek, następnie zalać ją 10% HCl i ogrzewać do wrzenia
póżniej odstaw naczynie(parownicę) aż osad opadnie na dno.Jest nim mieszanina SiO2 i P4.Następnie wyekstrachuj fosfor etanolem(można użyć innego rozpuszczalnika, bo w etanolu nie najlepiej się rozpuszcza)
niestety wydajność będzie marna, więc lepiej kupić
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|