Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luk

|
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 11:18 pm Temat postu: STARHAWK |
|
|
Witam.
A więc zauważyłem że duzo osób zaczyna prace nad rakietami lub pokazuje ich udoskonalone
wersje no i stwierdziłem że i ja nie moge być gorszy. Tak więc przedstawiam wam swój
projekt o nazwie STARHAWK. Jest to rakieta która wprowadzi mnie niejako w grono modelarzy
rakietowych i bedzie to moja pierwsza rakieta tych rozmiarów. A wiec do rzeczy.
Wymiary:
korpus rura PCV długość łączna 895 mm, średnica 50 mm
składa się on z trzech części:
-segment napedowy dł.260 mm
-segment na elektronike ( elektroniczny układ odzysku oparty na KMZ-cie) dł.235 mm
-segment przeznaczony na umieszczenie w nim spadochronu dł.400 mm
głowica (wytoczona na tokarce) drewno bukowe długość 150 mm i masie 155g
stateczniki balsowe ze rdzeniem sklejkowym, ich grubość to 5 mm.
długość rakiety wyniesie 1045mm a masa nie powinna przekroczyć 1,5kg
A oto foty:
- głowica
-statecznik
- korpus
- stateczniki
Pozdr.Luk
Ostatnio zmieniony przez Luk dnia Pią Sty 05, 2007 3:59 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 6:57 am Temat postu: |
|
|
podobaja mi sie zwlaszcza stateczniki Jak łączysz poszczególne segmenty? Jaki silnik? czemu z rury PCV?? a nie z papierowej ręcznie zwijanej? _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 4:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
1.Czemu z rury PCV?
Dlatego że jest sztywna, ma gładką powierzchnie, nie jest taka ciężka (ok 600g) no i mniej zachodu z robieniem. Rura papierowa mogłaby być niedostatecznie sztywna i estetyka też pozostawiłaby pewnie wiele do życzenia. Następną rakiete przewiduje zrobić w całości z włókna szklanego (o ile fundusze pozwolą ). A rura PCV ma jeszcze to do siebie że jest o wiele wytrzymalsza na wszelkie uszkodzenia niz rura z papieru.
2.Jak łącze segmenty?
Poszczególne segmenty będą łączone tak:
-segment napedowy z segmentem przeznaczonym na elektronike za pomocą walca zrobionego z drewna bukowego o dł. 5 cm. Segmenty te będą łączone trwale za pomoca śrub które bedzie mozna odkręcic w celu rozłączenia członów.
- segment przeznaczony na elektronike z segmentem przeznaczonym na spadochron będzie łączony za pomocą wpustu (rurka o mniejszej srednicy ) zrobionej z papiery nasączonego wikolem lub z tuby zrobionej z maty szklanej.
3.Jaki silnik?
I tu jest najwiekszy problem . Silnik jest opracowany tyle że nie może być uzyty do rakiety z powodu braku rury PCV 1 calowej . Poprostu na moim zadupiu są 2 sklepy Wod-Kan i 1 budowlany ale nie mogę w nich dostac rury o średnicy większej niz 3/4 cala. Silnik działał na rurce o ś.wew. 29mm i grubości ścianek 1mm( ) czego skutkiem jest zawsze ( 6 prób) rozerwanie silnika w ostatnim stadium pracy. Silnik działa przez ok 1s. Paliwem jest karmelek 65/35 o masie 110g. Teoretycznie powinienem wycisnąc ok 100Ns i ciąg max 150N. No ale do póki nie bede miał tej rurki to nic więcej nie bede w stanie zrobić z tym silnikiem. No i jeszcze wymiary silnika :
-2 ziarna paliwa o dł 55m i srednicy 27mm. fi kanału 10mm.
-srednica dyszy 7mm co daje zacisk pocz. ok Kn 150 a końc. Kn ok 170.
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 5:31 pm Temat postu: |
|
|
silnik mozesz zrobic równierz z papieru Serio Serio. Ale fakt faktem ze SRy z PCV so git  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 10:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Ładnie się zapowiada -niezła głowiczka i stateczniki .Tak trzymaj
A masz jakiś ciekawy pomysł na pomalowanie,oznakowanie itp. ?
Pozdrawiam i czekam na więcej _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skałt

|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 11:24 pm Temat postu: |
|
|
heheh podobna do skałta 100 tylko że inny korpus :] a jakie założenia coś konkretnego czy rakieta do testów ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 11:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Co do malowania to mam wiele koncepcji głównie w kolorach żółto- granatowych a założenia to takie: oderwanie się od ziemi, w miare spokojny lot na ok. 200m i spokojne delikatne lądowanie .
Jutro prawdopodobnie będą sklejone stateczniki i jak wszystko bedzie przebiegało zgodnie z planem to zapodam zdjecia.
P.S.
Jedno z założeń kolorystycznych.
http://photos1.blogger.com/blogger/2687/2457/1600/STARHAWK.0.jpg
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 8:26 am Temat postu: |
|
|
Luk napisał: | Co do malowania to mam wiele koncepcji głównie w kolorach żółto- granatowych |
Jeśli mógłbym ci coś poradzić w sprawie malowania to, jeśli chodzi o obiekty poruszające się na tle nieba należy używać kolorów jaskrawych-mocnychi tu najlepszy jest czerwony z rakietą nie ma problemu jak np. z samolotem zdalnie sterowanym tu musimy pomalować tak płatowiec by widzieć bez sprzecznie, w jakim kierunku względem nas się porusza itd..., co w cale nie jest tak łatwe i oczywiste
W modelarstwie malowanie oprócz wrażeń estetycznych ma znaczenie praktyczne a więc pomoc w obserwacji oraz w odnalezieniu modelu.
P.S.
Jak mój były szef mówił a jest to stwierdzenie bardzo obrazowe, jaki ten kolor powinien być a mianowicie kolor powinien być oczojebny 
Ostatnio zmieniony przez maxlam dnia Sob Mar 11, 2006 3:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Rakietka zapowiada się bardzo ładnie
Najbardziej podoba mi się głowica i starannie oszlifowane stateczniki
Co do silnika wysłałem ci pw  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 10:52 pm Temat postu: |
|
|
Sorki ze tak późno ale miałem kłopociki z akumlatorami w aparacie. Naszczęście zapodaje już zdjęcia jak obiecywałem:
- rakieta w całej okazałości narazie prowizorycznie złozona do "kupy" .
- a tu segment silnikowy.
Pozdr.Luk
Ostatnio zmieniony przez Luk dnia Pią Sty 05, 2007 4:25 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
YagYelskY

|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 11:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Sprzęt całkiem, całkiem, pogratulować
Co do kolorystyki to biały nie sprawdzi się na tle chmur, w takim przypadku lepszy jest jakiś ciemny kolor. Generalnie czerwony oczobij powinien być dość uniwersalny jeśli chodzi o śledzenie lotu i znajdowanie w trwie...
Trochę to chyba będzie ważyć co?
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Co do masy to mysle że nie przekroczy 1,5 kg a jeśli chodzi o tą kolorystyke to już mam naprawde metlik w glowie. Albo uzyje koloru metalic czerwony na głowice i stateczniki (taki oczojeb ) albo pomaluje tak: http://photos1.blogger.com/blogger/2687/2457/1600/red%20STARHAWK2.jpg - choć bardziej podoba mi sie tamto malowanie .
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 1:03 pm Temat postu: |
|
|
A ja wtrące swoje 3 peso
Jak zamocowałeś stateczniki Mam nadzieję, że nie przykleiłeś ich tylko do zmatowionej PCVki Takie rozwiązania lubiły mi się poprostu "rozintegrować" podczas lotu Najlepszym mocowaniem jest wpuścić stateczniki w szczeliny w rurce, zaryglować je od wewnątrz i całość dopiero wtedy usztywnić jakimś klejem
Fly high and safe
Cya _________________
plany na dziś są takie, że ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo ładna głowica, też takie kiedyś toczyłem
Zauważyłem że pcv-ka której używasz ma bardzo grubą ściankę, po co ci taka? Trza było użyś standardowej 5 która ma wagę 300g/m.
ps. Cholera firma Wavin jest 30km od mojego domu a mimo to nigdzie nie mogę dostać pcv-ek grubszych niż 1,5mm  _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 1:14 pm Temat postu: |
|
|
Też myślę nad jakimś większym modelem w tym roku i zastanawiałem się nad mocowaniem stateczników i doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie je przykręcić za pomocą trzech kawałków blachy jeden w środek rury w postaci płaskiego lekko owalnego płaskownika i dwa w postaci kątowników razem skręcone śrubkami powiedzmy M4 nawet będzie za dużo takie rozwiązanie ma swój duży plus, że w razie uszkodzenia statecznika łatwo było by zmienić dokręcasz dwie trzy śrubki i masz nowy statecznik.
Ale każdy ma swoje najlepsze rozwiązanie ja raczej zrobię tak choć może coś jeszcze wymyślę do tego czasu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 5:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Co do mocowania to zrobiłem tak, że w tej rurze porobiłem pilnikiem takie jakby rynienki i wkleiłem je za pomocą Distalu. Jak narazie trzyma sie bardzo mocno. Czemu taka gruba (3mm)? Bo nie mogłem u mnie kupic cieńszej . Ale nie jest aż tak bardzo ciężka. Korpus razem ze statecznikami i głowicą waży 800g. Masa silnika to ok. 250g no i ze 300 g na elektronike + spadochron. I wychodzi nam niecałe 1,5 kg.
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
no model fajniusi nieoficjalnie informuje was że mam projek na mój nowy model powiem tylko że będzie miał 1100mm długości. Ale nie o mnie miałem tu pisać... Ja na twoim miejscu pomieszałbym kolory czarny z czerwonym. Fajnie to wygląda i na tle nieba widac dobrze. Ale twój wybór. Nepewno nie malowałbym na biało tak jak pisali poprzednicy biały dobrze komponuje sie z chmurami I mam pytanie co do wyżutn tzn. pręt czy szyna?
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 1:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Nastapiła chwilowa przerwa z projektem spowodowana moja chorobą ale czuje sie coraz lepiej i od przyszłego tygodnia wznawiam prace nad rakietą. Za ten czas wkleiłem złączke która łączy segment przeznaczony na elektronike z segmenten silnikowym oraz złączke która łączy segment elek. z segmentem spadochronowym. Udało mi się takze ustalic ostateczną ( już zostało przesadzone ) wersje kolorystyczną która jest chyba najlepszym kompromisem między fajnym wygladem a funkcjonalnością :
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Oto kolejne zdjęcia z postępu prac:
Głowica wraz z uchwytem liny głównej.
Dolny człon (silnikowy) wraz ze złączką z drewna bukowego o masie 50g.
Otwory na śruby mocujące ze sobą dwa człony.
A tu już po przykręceniu śrub.
Złączka górnego członu zrobiona z rurki po papierowych ręcznikach . Będzie ona jeszcze usztywniana od wewnątrz żywicą epoksydową.
A tu ta sama złączka podczas złączania dwóch członów.
Pozdr.Luk
Ostatnio zmieniony przez Luk dnia Pią Sty 05, 2007 4:18 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|