Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JPalikot
|
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 3:25 pm Temat postu: Areometry |
|
|
Cześć.
Właśnie po użyciu opcji szukaj nic nie było na temat areometrów, więc zadałem to pytanie.
Nie wiecie czy są w ogóle gdzieś dostępne areometry mierzące gęstość w granicach roztworu kwasu azotowego: czyli od ok. 1.0 g/cm3 do powyżej 1.5 g/cm3?
Bo ja już odwiedziłem dwa sklepy ze szkłem labor. i w obydwu mi powiedzieli, że mają areometry tylko w stężeniach 1.....1,1 g/cm3, 1,1.....1,2 g/cm3, 1,2.....1,3 g/cm3!!! Czyli w bardzo wąskich przedziałach 0.1 g/cm3.
W sklepie mi powiedzieli, że chcąc zmierzyć stężenie HNO3 musiałbym kupić kilka areometrów na raz (od 1.0 do 1.6 g/cm3), a każdy z nich kosztuje ok 15 zł.
Więc są gdzieś dostępne areometry o jakimś szerszym zakresie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 8:14 pm Temat postu: |
|
|
uwazaj na cwaniactwo dodawania do kwasu azotowego kwasu siarkowego by zwiekszyc jego gestosc, praktyka wystepowala w Polsce oraz Ukrainie. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JPalikot
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Cześć...
No to niestety panowie nie powiem jaka była dokładna gęstość HNO3 destylowanego z nad Mg(NO3)2.
Ostatecznie przyswoiłem sobie do wiadomości, że w sklepach ze szkłem lab. dostępne są tylko areometry o gęstości w przedziale 0.1 g/cm, np od 1.0 do 1.1, od 1.2 do 1.3 itp. w cenie ok 15 zł/szt.
No to chcę kupić taki w zakresie 1.5 do 1.6 aby zmierzyć gęstość bardzo stęż HNO3 i gość mówi, że nie ma ale może sprowadzić za.... uwaga... 110 zł/szt! Chyba zwariował. W innym sklepie w ogóle nie rokowali, że można taki wykombinować.
Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić jeszcze areometr w okolicach Krakowa?? Tylko nie w sklepie na Lwowskiej i Mostowej.
nara |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Ja polecam mimo wszystko allegro. Co jakiś czas jest gość który wrzuca aerometry i ostatnio sprzedawał cały zestaw od chyba 0,5 do 2,0 cena wydaje mi się też nie była wygórowana 150zł. Co do samego kwasiora ja robie metodą saletra potasowa i siarkowy i zarówno po zważeniu i obliczeniu jak i z odczytu z aerometru piękne mi wychodzi 1,50. Pozdrawiam _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Pytałeś na Grzegórzeckiej?
Jeśli masz dokładną wagę możesz zważyć go w kolbie miarowej albo samemu wyskalować sobie jakieś naczynie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JPalikot
|
Wysłany: Sob Gru 11, 2010 12:41 am Temat postu: |
|
|
cześć Kacper. Raz się tam spytałem o HNO3 ale cena była porażająca - 26 zł/65%..
A co do areometrów to tam się nie pytałem. Po prostu nie domyśliłem się iż tam one mogą się znajdować. pzdr. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
|
Powrót do góry |
|
 |
JPalikot
|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2012 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Cześć.
Nareszcie udało mi się kupić areometr w przedziale od 1.0 do 2.0 g/cm3. Był w sklepie w Krakowie na Grzegórzeckiej po 36.05 zł.
Niestety dają tylko sam areometr-pływak bez probówki, więc trzeba się zaopatrzyć w np. cylinder miarowy lub odpowiednio szeroką rurkę szklaną i zatopić ją na końcu, gdyż sam przyrząd jest dość szeroki (sporo większy niż ten do pomiaru stężenia alkoholu). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mahalas
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 2:29 am Temat postu: |
|
|
Czesc
A ja tam se waze . Mam kolbke miarowa 50 ml i nawet na zwyklej wadze
+/- 0.1 g pomiar jest wystarczajaco dokladny.
Aerometr na pewno jest szybszy, ale na poczatek to radzil bym sprawdzic jego wyskalowanie (przynajmniej te do ksiezycowy to rozne bywaja).
No i mierzenie aerometrem takich rzeczy jak np 99% HNO3 moze byc letko upierdliwe
Pozdro mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|