Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 1:11 am Temat postu: H2O2 >30% - poprzez elektrolizę H2SO4 |
|
|
A więc czy udało by się wytworzyc H2O2 około 30% lub więcej poprzez elektrolizę rozworu 10% H2SO4 ??
Napięcie - 3V
Natężenie - 20-40A
Ale pozostaje kwestia resztek H2SO4 mozna by je strącic za pomocą
Ba(OH)2.
Proszę o nie usuwanie tego tematu
Wypowiedzcie się na ten temat.
Pozdrawiam
Czarny Iwan |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 8:50 am Temat postu: |
|
|
W tej reakcji chyba nie został urzyty H2SO4 tylko HSO4-
H2SO4 dysocjuje tak:
H2SO4 -> 2H* + SO4 2-
oczywiście mogę się mylić
Swoją drogą to reakcja ciekawa
To jest niby komercyjny sposób otrzymywania H2O2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
V1
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:52 am Temat postu: |
|
|
hmm nie sądzę aby po amatorsku się udało trza by to chłodzić intensywnie
i mieć elektrody platynowe to już lepiej zatężyć 30% H2O2 przez odparowane wody pod zmniejszonym ciśnieniem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CTX Gość
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 11:32 am Temat postu: |
|
|
Albo wymrozić. Da się w ten sposów uzyskać 62% H2O2. Jeśli chcemy uzyskiwać jeszcze bardziej steżony to odparowywanie wody pod zmniejszonym ciśnieniem, ale ja osobiście bym tego nie robił  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Ktoś kto chce otrzymać więcej niż 60% powinien szukać pomocy u specjalisty... psychiatry albo grabarza. Masz jakieść bardziej szczegółowe informacje o samym procesie wymrażania? _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CTX Gość
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście. To zwykłe wymrażanie frakcjonowane Ustawiasz temperaturę na -2*C i trzymasz aż większość roztworu się zamrozi. Odsączasz kryształy zamarźniętej wody. Taka metoda jest mało oplacalna bo traci się dużo H2O2 i kupa roboty. Można otrzymać max 62% bo potem H2O2 tworzy z H2O azeotrop. Jak chcesz więcej to dalej destylacja po zmniejszonym ciśnienem
Jest też metoda z nadtlenkiem baru i kwasem siarkowym
BaO2 + H2SO4 ----> BaSO4 + H2O2 I oczywiście trzeba operować odczynnikami cz.d.a jak nie czystrzymi żeby to się nie rozłożyło.
Tak wogóle otrzymywanie ponad 60% H2O2 to już przesada troszkę Drobinka kurzu w probówce i H2O2 na twarzy...
P.S Niech Wam nie przyjdzie do głowy destylować perhydrolu w normalnym ciśnieniu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NVX

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 12:25 pm Temat postu: |
|
|
CTX napisał: | Można otrzymać max 62% bo potem H2O2 tworzy z H2O azeotrop.
|
Jeżeli już to eutektyk, czyli mieszaninę kryształów, której nie da się fizycznie rozdzielić. _________________ Mądry od inteligentnego różni się zdolnością do powstrzymania się od złośliwych komentarzy... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zuberus

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Oj chyba jednak azeotrop (bo od kiedy H2O2 czy H20 ma budowę krystaliczną? ) _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:56 pm Temat postu: |
|
|
od kiedy zamarznie.
Azeotrop to mieszanina, któej nie da sięrozdielić przez destylację, ponieważ wrze w jednej temperaturze (innej niż substancje składowe) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zuberus

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Ale mi chodziło o destylację,w której to i H2O i H2O2 są w stanie ciekłym  _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CTX Gość
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 3:33 pm Temat postu: |
|
|
NVX ma rację, chodziło mi o eutektyk. Przecież mówiłem o wymrażaniu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pablo
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:53 pm Temat postu: |
|
|
CTX napisał: | Oczywiście. To zwykłe wymrażanie frakcjonowane Ustawiasz temperaturę na -2*C i trzymasz aż większość roztworu się zamrozi. Odsączasz kryształy zamarźniętej wody. Taka metoda jest mało oplacalna bo traci się dużo H2O2 i kupa roboty. Można otrzymać max 62% bo potem H2O2 tworzy z H2O azeotrop. |
Skąd wziąłeś te -2 stopnie?
Z tego wykresu wychodzi, że w tej temperaturze to dałoby się uzyskać jakieś 5% ze słabszego roztworu. Roztwór o wyższym stężeniu można by trzymać do us... śmierci, a i tak by nie zamarzł. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CTX Gość
|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 9:00 am Temat postu: |
|
|
No wiesz...perhydrol w lodówce zamarza  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 3:29 pm Temat postu: |
|
|
H2O2 zamarza w temperaturze dodatniej _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SBKch
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 10:21 am Temat postu: |
|
|
H2O2 przy gęstości 1,47 g/cm3 (100%) zestala się w temp. -0,9C
A co do elektorlizy to tylko elektrody platynowe (wbrew pozorom można je zdobyć i nie wydawać przy tym fortuny ), elektrolizuje się stężony siarkowy, na anodzie powstaje kwas nadtlenosiarkowy H2S2O8 który reaguje z wodą: H2S2O8 + H2O -> H2SO4 + H2SO5 (kwas Caro), a później: H2SO5 + H2O -> H2SO4 + H2O2.
Można też inaczej :
http://www.hniw.info/h2o2_1.jpg
http://www.hniw.info/h2o2_2.jpg
Pozdro
SBKch
Ostatnio zmieniony przez SBKch dnia Nie Maj 28, 2006 11:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 5:58 pm Temat postu: |
|
|
CO????
Przecież H2O2 rozkłada się w niższej temperaturze niż wrze!
Cytat: | Nadltenek wodorzu - H2O2, bezbarwa siecz , d=1.47 g/cm^3, t.topn. 0,9*C. Roztwór wodny nosi nazwę wody utlenionej. Ogrzana i w obecno sci katalozatorów wydziela ditlen O2. stosowana w chemii jako utleniach i reduktor ( tlen z -I stopnia utlenienia może orzejść na -II i 0 stopień utlenienia); stosowany w leczictwie, kosmetyce, jako środek bielący i utleniacz paliw rakietowych. |
źródło: słownik chemiczny, wydawnictwo EUROPA, wydanie pierwsze 2003 _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 10:20 am Temat postu: |
|
|
eksykator, na dno pojemnik w steż. H2SO4, na górę pojemnik z perhydrolem
podobno to działa i można ladnie zatężyć niewielka ilosc H2O2....
nie sprawdzalem... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sativ

|
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Wymrażanie jak wynika z wykresu napisano nic praktycznie nie da.( no chyba że chcecie podciagnać wode utleniona z apteki o pare %)Chyba zeby dawać na chłodzeniu suchy lód+aceton, ale to sie mija z celem...
Cytat: | W tej reakcji chyba nie został urzyty H2SO4 tylko HSO4-
H2SO4 dysocjuje tak:
H2SO4 -> 2H* + SO4 2-
|
A dysocjacja stopniowa
H2SO4-->H+ + HSO4-
HSO4- --->H+ + SO4 2-
Elektrolizy nie próbowałem, o wiele badziej skuteczna jest dest. pod (najlepiej) próżnią, zmiejszone cisnienie też daje rade, H2O2 mozemu uzyskać nawet ponad 90%. Nie próbowałem, nie mam zamiaru, H2O2 90% utlenia wszystko .
Cytat: | P.S Niech Wam nie przyjdzie do głowy destylować perhydrolu w normalnym ciśnieniu |
Racja, stracicie H2O2 bo Wam sie rozłoży
Metoda z nadtlenkiem baru jest skuteczna, da sie wyciagnac niezłe stezenie... Tak poza tym po co Wam H2O2 >60%??
Pozdro
P.S To z eksykatorem raczej niezbyt mi pasuje, z tego co pamiętam po pierwsze preznosć par, po 2gie rozkład H2O2......
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SBKch
|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:18 am Temat postu: |
|
|
sativ napisał: | Wymrażanie jak wynika z wykresu napisano nic praktycznie nie da. |
Praktyka w takim razie nie idzie tu w parze z teorią
sativ napisał: | Elektrolizy nie próbowałem |
Zresztą potrzebował byś elektrod platynowych...
sativ napisał: | H2O2 90% utlenia wszystko |
Nie to jest problemem
sativ napisał: | Racja, stracicie H2O2 bo Wam sie rozłoży |
Rozłoży się i może to być baaardzo niebezpieczne
quote napisał: | Tak poza tym po co Wam H2O2 >60%?? |
Domyśl się. Że nie masz pomysłu na wykorzystanie to nie znaczy że niepotrzebne
A wszelkie eksperymenty z rakietkami? I parę innych fajnych rzeczy
Jak pobudzisz spłonką to samo wybuchnie... a może nawet zdetonuje... Nie mówiąc o mieszankach
sativ napisał: | To z eksykatorem raczej niezbyt mi pasuje, z tego co pamiętam po pierwsze preznosć par, po 2gie rozkład H2O2. |
Prężność par ?! Może podaj konkrety o co chodzi bo coś nie kumam
Po drugie podaj powód dlaczego H2O2 ma się rozkładać, bo ja takowego nie znalazłem...
Pozdro
Seba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sativ

|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Jak udało Ci sie poprzez wymrażanie w zamrażarce uzyskać 60% H2O2 to opisz dokładnie, jestem bardzo ciekawy
Platynowe elektrody sa raczej poza kieszenia zwykłego człowieka, samoróbki z drucika platynowego nie będa najlepsze... Chyba ze ktoś ma folie Pt
H2O2 rozkłada sie na tlen i wode w temp. troche ponad 90*.
Cytat: | sativ napisał:
H2O2 90% utlenia wszystko
Nie to jest problemem
|
Nie?? Kropla spada Ci na sucha drewniana podłoge- sa duze sznse ze Ci sie podłoga zapali... Ale jeśli to nie problem Ogólnie obcowanie z tak stężonym H2O2 jest co najmniej niebezpieczne.
Cytat: | sativ napisał:
Racja, stracicie H2O2 bo Wam sie rozłoży
Rozłoży się i może to być baaardzo niebezpieczne
|
Po prostu w myśl reakcji H2O2-->H2O+ 1/2O2 wydzieli nam tlen...
Cytat: | Tak poza tym po co Wam H2O2 >60%??
Domyśl się. Że nie masz pomysłu na wykorzystanie to nie znaczy że niepotrzebne
A wszelkie eksperymenty z rakietkami? I parę innych fajnych rzeczy
Jak pobudzisz spłonką to samo wybuchnie... a może nawet zdetonuje... Nie mówiąc o mieszankach
|
Nie mowie ze niepotrzebne.. Pytam z ciekawości
Rakietki domowej konstrukcji typu V1 są normalnie przebezpieczne... Ale ciekawe zagadnienie Nie zajmuje sie modelarstwem rakietowym, ale z tego co wiem budowa silnkia napędzanego mieszanka na stęz. H2O2 jest "dosć" trudne...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C5%9Bnienie_pary_nasyconej
H2O2 rozkłada sie samoistnie pod wpływem zanieczyszczeń na tlen i wode. Po zamknięciu pojemniczka z H2O2 w eksykatorze, mozemy liczyc na eksykatorek pełen tlenu, moze cos by sie udało przy uż. P2O5, chociaż watpie.. Trzeba spróbować Juz niejednokrotnie przekonałem sie ze motto "je..ac teorie" ma sens
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|