Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2005 7:01 pm Temat postu: Kiodai nitrowanie |
|
|
Witam
Wleję Wam linka do ściagnięcia ciekawego artykułu ( ru ).
Kiodai - Nitrowanie . Słowo Kiodai pochodzi z języka japońskiego i oznacza potężny albo braterski. Ale Kiodai to tez uniwersytet w Kioto - Japonia. Autorzy tej metody pracują na tym uniwerku.
Czynnikiem nitrującym nie jest znany nam dobrze jon nitroniowy (NO2)+ a trójtlenek azotu czyli NO3. Jest to cząsteczka krótko żyjąca o dużej elektrofilowości. Ogromną zaletą tej metody jest brak środowiska kwaśnego ( stęż. kwasy ). W metodzie tej wykorzystuje się m.in. agregaty ozonu - dostepne na rynku o wydajności kikudzięsiu kg ozonu / h. Surowcem do jego produkcji jest powietrze. Istota metody polega na tym, że aromatyczny substrat zmieszany jest w inerntnym rozpuszczalniku jak : nitrometan, CH2Cl2 . Przez mieszaninę przepuszcza się NO2 wraz z powietrzem z zawartym w nim ozonem. Temp. reakcji 0 C i niżej. Reakcja zachodzi łatwo i szybko . Przykładowo pirydyna lekko nitruje się wg tej metody
Wiecie o czym pomyślałem O produkcji NC w dawnym Pronicie. Tysiące ton HNO3, H2SO4 , ogormne problemy z ocvhroną środowiska i kosztami. Zakład m.in. dlatego upadł bo robił za drogo. Ten tekst przeczytałem szybko ale tu sugestia do naukowców . Ciekawe by były próby z kioto-nitrowaniem celulozy .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NVX

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Tylko że "nitrowanie" celulozy to w rzeczywistości reakcja estryfikacji a nie nitrowania. Tak więc nie ma innej rozsądnej procedury niż użycie HNO3/H2SO4.
Arkadiusz ---> Użyłem nazwy zwyczajowej ( tak jak np. nitrogliceryna a nie trójazotan gliceryny ). W reakcji etsryfikacji ten samo jon nitroniowy estryfikuje co nitruje w reakcji nitrowania. Jako kandydat na naukowca nie powinieneś pisać "nie ma innej metody". Szukajcie a znajdziecie :- ) _________________ Mądry od inteligentnego różni się zdolnością do powstrzymania się od złośliwych komentarzy... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Arkadiusz napisał: | Użyłem nazwy zwyczajowej ( tak jak np. nitrogliceryna a nie trójazotan gliceryny ). W reakcji etsryfikacji ten samo jon nitroniowy estryfikuje co nitruje w reakcji nitrowania. Jako kandydat na naukowca nie powinieneś pisać "nie ma innej metody". Szukajcie a znajdziecie :- ) |
Tu sie mylisz. Reakcja nitrowania to podstawienie elektrofilowe (przynajmniej w aromatach) a estryfikacja to podstawienie nukleofilowe.
Zwyczajowo mozna to wrzucic do jednego wora, ale jesli chodzi o przebieg reakcji juz nie za bardzo.
No i takie nitrowanie do NC juz raczej tak latwo nie bedzie zachodzic w tej metodzie. Gdzies mialem tez fajna publikacje o metodach nitrowanie (m.in. (CF3CO)O/CF3COOH/HNO3) i tam takze nie rozpatrywali O-nitrowania w ozonie.
Pozdro
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Tchemik napisał: | ...Reakcja nitrowania to podstawienie elektrofilowe (przynajmniej w aromatach) a estryfikacja to podstawienie nukleofilowe.
..... |
Fakt. W opracowaniu pisze tylko o nitrowaniu . Ale wygląda na to, że Ty piszesz o estryfikacj kwasów karboksylowych a to nas nie interesuje . W przypadku esfryfikacji tych kwasów - katalizowanej przez silne kwasy mineralne - reakcja zaczyna się od tego, że na początku kation hydroniowy przyłącza się do atomu tlenu grupy karbonylowej. Następnie do powstałego karbokationu przyłącza się cząsteczka alkoholu ( atak nukleofilowy ). Wytworzony w ten sposób nietrwały związek rozkłada się z wydzieleniem kationu hydroniowego ( skorzystałem z wilkipedi ).
To teoria dotyczy kwasów karboksylowych a co mamy o estryfikacji alkoholi przy pomocy stęż. HNO3
Na początek co pisze
1. Dziadek Urban, strona 11 t2.
[...]czynnikiem estryfikującym jest ( podobnie jak w przypadku nitrowania ) jon nitroniowy NO2(+)[...] . A jon nitroniowy na pewno nie jest czynikiem nukleofilowym.
2. Orłowa ( str. 302 )
[...]Estryfikację alkoholi przy pomocy stęż. HNO3 można rozpatrywac jako
O -nitrowanie.
Badanie kinetyki tego procesu wykazało ,że występuje tu ten sam mechanizm z kationem NO2(+) co przy C-nitrowaniu. Proces idzie w dwóch stadiach. Przyłączenia NO2(+) do molekuły alkoholu ( wolno ) a następnie odszczepienie ( szybko ) atomu H.[...]
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm.... Cos w tym jest
Bede musial troche pokopac w literturze, ale to chyba dopiero po swietach bo poki co w labie trwaja przygotowania do sylwestra i na wiele czasu nie ma
Jesli sie myle (a na to wyglada), chyle czola i przepraszam.
Pozdro
Tchemik
Arkadiusz ---> Bez jaj. Nie będziemy przepraszać za to co piszemy w dobrej wierze :- ). _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NVX

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 11:46 pm Temat postu: |
|
|
Aha a co do użycia ozonu jako utleniacza - to w przypadku celulozy odpada. Zajdzie silna degradacja co prowadzi do zniszczenia struktury polimeru.
Arkadiusz napisał: | Arkadiusz ---> Użyłem nazwy zwyczajowej ( tak jak np. nitrogliceryna a nie trójazotan gliceryny ). W reakcji etsryfikacji ten samo jon nitroniowy estryfikuje co nitruje w reakcji nitrowania. Jako kandydat na naukowca nie powinieneś pisać "nie ma innej metody". Szukajcie a znajdziecie :- ) |
Napisałem "nie ma innej rozsądnej metody" - w domyśle nadającej się do zastosowania w przemyśle.
Arkadiusz -->. Pisałem tak jakby żartem :- ). ) _________________ Mądry od inteligentnego różni się zdolnością do powstrzymania się od złośliwych komentarzy... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
V1
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 9:59 am Temat postu: |
|
|
No dobże a da się tym znitrować trinitrobenzen do tetranitrobenzenu
albo nawet wyżej