Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 2:47 pm Temat postu: odpalanie rakiet na bazie karmelki |
|
|
Witam!
Jestem nowym uzytkownikiem na ty forum lecz mimo to pozwalam zalozyc sobie nowy temat. Pirotechniką interesuje sie od wczoraj - mam juz za sobą parę godzin buszowania po internecie - w tym temacie jeszcze wczoraj bylem laikiem i nie wiedzialem nawe co to jest karmelka ale mniejsza z tym.
Tematem budowania rakiet zainteresowalem sie po ogladnieciu jednego z odcinków "wysypiska"
Mam nadzieje ze to nie będzie to dla nie problem poniewaz jestem studentem elektroniki no a poza tym kiedys bylem tez troche modelarzem
Mianowicie chcialbym zbudowac sobie w wolnej chwili rakiete na bazie silnika karmelkowego ale brakuje mi jeszcze kilku informacji, więc jeśli ktoś by był w stanie mi ich udzielić (tylko sensownych proszę ) to będe bardzo wdzieczny.
Po pierwsze:
Jezeli by to byl silniczek karmelkoy zbudowany na bazie rurki pcv 0 fi 3/4 '' i dlugosci karmelki ok. 10 cm ( z kanalem ) to na jaką wysokosc tak realnie taka rakieta ma szanse poleciec?
Po drugie: Jak odpalic taka rakiete bo ja bym to zrobil za pomoca opisywanego sposobu z rezystorkiem - no właśnie! Czy ten rezystorek po nagrzaniu(spłonięciu) ma odpalić bezpośrednio karmelkę czy dopiero lont, no bo jak ja bym go wcisnal do środka przez wysze i mial pewnośc ze to zadziala.
No a jak będe robil lont to czy moze to byc jakis mocny sznurek nasączony benzyną? No i jak go wkleic tzn. czy na poczatku kanalu zaraz przy dyszy czy moze przykleic go przez cala dlugość kanalu?
Z góry dziekuję za odpowiedz
Pozdrawiam wszystkich elektroników i nie tylko na forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAL-RAKIETOMAN
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 3:12 pm Temat postu: |
|
|
po pierwsze do silniki rakietowe odpala sie od gory tzn od zatyczki
po drugie lont z benzyny jest do >tyłek< lepiej zaopatrzyc sie w lont visco 2mm |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 4:34 pm Temat postu: |
|
|
Kurcze od góry ? Tzn. czy mozecie to sprecyzować bardziej bo nie rozum iem jak ma tam być ten lont umieszczony dokladnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 4:40 pm Temat postu: |
|
|
tzn. czy mam wsadzić lont do kanału tak głeboko jak sie da, czy po prostu z drugiej strony w zatyczce zrobić mała dziurke i przez nią włożyć lont? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 5:37 pm Temat postu: |
|
|
owiń lont najlepiej visco (jest wiele ofert taneigop lontu na giełdzie, np maxlam ) folią alu oklej taśmą zostaw tylko koniec (1cm) wolny i tym wolnym końcem 'wsadz jak najgębiej' i git
pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedz teraz już wiem o co chodzi.
Jednakże im dłużej czytam forum coraz bardziej zastanawiam się dlaczego ludzie robią karmelki ( na początku też chciałem od tego zacząć) ?
Z tego co wyczytałem to saletrę można kupić w ogrodniczym za grosze a jako lepiszcza zastosować nie sacharoze bo są z tym problemy ale np. żywice epoksydową - więc dlaczego męczyć się z tymi karmelkami?
Tylko jakie proporcje są wtedy najlepsze? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 6:53 pm Temat postu: |
|
|
revorf napisał: |
Jednakże im dłużej czytam forum coraz bardziej zastanawiam się dlaczego ludzie robią karmelki ( na początku też chciałem od tego zacząć) ?
|
http://www.nakka-rocketry.net/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 6:55 pm Temat postu: |
|
|
żywica: 24 godziny schnięcia, koszty wysokie. A karmelke robisz 10 minut i gotowe. Tania, dobra, MOCNA (ja z odpowiednio zrobionej strzelalem z mojego samopała wiec to o czyms swiadczy) i bezpieczna w miare, nie deflagruje w silnikach (co innego w samopałach :p) łatwa w prodokcji. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomaszko
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Dlaczego rakietę nalezy zapalać od góry?? Przecierz gazy zaczną zbierać sie górze i tlyko nei wielka czesc wydostanie się kanałem. Czy właśnie po to, to sie robi zeby jeszcze bardziej sprężyć te gazy? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:09 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak powiedział Dexter 1990 karmelke można przygotować łatwo , tanio no i jej moc jak na początkowe "zabawy" z silnikami rakietowymi jest wystarczająca. Paliwo które opisywałeś czyli żywica + Kno3 to paliwo RNX (według przepisu Nakki w paliwie było jeszcze kilka procent tlenku żelaza dla skatalizowania procesu spalania). Paliwo to niestety nie nadaje sie dla poczatkujacych ze względu na wymagane bardzo duże cisnienie spalania a co za tym idzie stosowanie bardzo mocnych korpusów silnika.
Pozdr.Luk
Ostatnio zmieniony przez Luk dnia Nie Lis 27, 2005 7:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Gość
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Dla początkujących proponuje odpalanie od dołu a dlaczego BO PROŚCIEJ ale niestety nie wiem jak lepiej ja odpalam od dołu i jest spoko |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi sie że zapalenie paliwa od góry powoduje równomierne rozłożenie sie ciśnienia na całej długości kanału, natomiast zapalenie od dołu może spowodować wieksze ciśnienie spalania na dole kanału a małe na górze skutkiem czego silnik nie wykorzystuje całkowicie swojego potencjału.
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie chcę się kłócić bo przecież wciąż jestem przed zrobieniem swojej pierwszej rakiety ale wobec tego jakie lepiszcze mozna zastosowac do azotanu potasu zeby mozna bylo zastosowac korpus pcv a ziarno przygotowac na zimno? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Gość
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam
A jak zapalisz od dołu to karmelka spala się od góry szybko a potem powoli przygasa i paliwo które jest na dole spala sie wolniej więc może zatkaźć dysze i BBBBBBBBBUUUUUUUUUUMMMMMMMMMMMM!
bo ciśnienie w silniku za duże sie zbierze i ścianki nie wytrzymają a w najlepszym przypadku wywali dysze lub zatyczke |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Ciśnienie w całym silniku jest takie samo, i ile tylko ktoś nie zrobi znacznych przewężeń w kanale.
Zapłon powinien być od góry, bo w tedy gazy spalinowe powodują odpalenie reszty kanału. Żadne gazy niebędąsięzbierały na górze. Zawsze z silnika wydobywa sie tyle samo gazu, co w nim powstaje.
Przy zapłonie od dołu może sie okazać, że zanim ogieńdojdzie na górę kanału, to na dole już nie będzie paliwa, co oznacza, że w ogóle nie będzie ciągu. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam bardzo no bo ja wciąż nie rozumiem jak ma wyglądać to odpalenie od góry czy ja mam zrobić dziurę w zatyczce i tamtędy wsadzić lont czy przez dyszę go wsadzic |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Popatrz bierzesz lont owijasz, go w folie aluminiowa, zostawiasz na końcach 1-2cm wolne , wkładasz od strony dyszy tak aby końcówka dotkęła zatyczki w środku. I ot cała filozofia .
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
revorf

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Ok teraz już jarzę (nareszczie) ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomaszko
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Bo może lepszym rozwiązaniem jest zrobienie kanały nie przechodzącego an wylot karmelka. To wtedy wszystko sie ładnie zapali i nie wybuchnie. Chyba ze na dole paląca się paliwo zatka dysze ale to mało prawdopodobne. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|