Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
p8p8

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 180 Skąd: granica UE.. taki kraj Polska może kto słyszał :D
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 5:41 pm Temat postu: Rakieta "V2" constructor by p8p8 :) |
|
|
Witam chciałbym się pochwalić moim nowym modelem i przy okazji usłyszeć pare uwag o nim
nazwałem ją v2
oto zdjęcie rakiety oraz projekty zrobione w Spacecardzie
http://img87.imageshack.us/my.php?image=zdjcierakietysrajtamowej6oi.jpg
http://img383.imageshack.us/my.php?image=rakietasrajtamowashemat5pq.jpg
DANE
czubek
długość - 48mm
szerokość - 41mm
korpus1
długość - 80mm
szerokość - 41mm
złącze
długość - 10mm
korpus2
długość - 195mm
szerokość - 47,4mm
waga rakiety (bez silnika) - 29g
lot wg. spacecardu - 435m
jeszcze się zastanawiam jaki silnik dać (napewno paliwem będzie karmelka ale myśle ile dać gram oraz pręt przy startowni nie wiem jaki długi chyba z 1 m wystarczy
czekam na wasze uwagi _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co widze to twoja rakieta będzie niestabilna.
CG powinno być przed CP nie na odwrót. Dodam tylko że przy zachowaniu wartości tego stosunku od 1,5-2,0 osiąga się najlepszą stabilność.
pozdrawiam _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 180 Skąd: granica UE.. taki kraj Polska może kto słyszał :D
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 6:24 pm Temat postu: |
|
|
jeszcze nie wiem jaki będzie silnik ten w spacecardzie "E10" to jest tylko przykładowy
od poniedziałku u mnie rekolekcje 3 dni wolnego to będę działał może jakiś zrobie _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 10:51 am Temat postu: |
|
|
No teraz dobrze, tylko jaką kalibrację ci pokazuje? Najlepiej żeby było od 1,5 do 3 _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 6:56 pm Temat postu: |
|
|
o teraz będzie dobrze komputer podaje że jest stabilna
http://img93.imageshack.us/my.php?image=rakietasrajtamowaschematwywazo.jpg
mam jeszcze takie pytanie przeciwwaga jest dość wysoko i jak podczas lotu zawieje silniejszy wiatr to nie zboczy z kursu i nie udeży w ziemie  _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2006 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Zawsze jest taka możliwość, najgorsze jest to że gdy na dole wiatr stoi to zazwyczaj 15m wyżej dmucha jak podczas huraganu. _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Przed startem można puścić balonik dla sprawdzenia warunków  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 4:03 pm Temat postu: |
|
|
trzeba mieć hel
p.s chyba żeby wodoru wyprodukować  _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Balonik może być z bibuły na ogrzane powietrze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 4:39 pm Temat postu: |
|
|
zrobienie woreczka śniadaniowego napompowanego wodorem trwa jakies 10 minut... To jest dobry pomysł  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 6:36 pm Temat postu: |
|
|
ja produkcje baloników wskaźnikowych widzę tak
bierzem szklaną butelkę nalewamy H2SO4 ze 20ml wzucamy jakiś stary pręt (metalowy) i szybko na gwint naciągamy balonik, kondoma, woreczek albo jeszcze coś innego w co da się wpompować wodór  _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Wto Kwi 04, 2006 7:35 pm Temat postu: |
|
|
ja wolal bym osobiscie h2so4 i Mg ale ja stosuje najczęściej NaOH z woda i aluminium  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

|
Wysłany: Sro Kwi 05, 2006 6:30 am Temat postu: |
|
|
marnować cenny Mg to woła o pomstę do nieba
p.s. może by tak wrucić do tematu przypomnę: uwagi na temat mojej rakiety V2  _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|