Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:35 pm Temat postu: Rakieta Jennifer MK. VII |
|
|
Dzis poleciala kolejna moja rakieta Jennifer.
Miała zbyt krotką wyzutnie bo po zejsciu z niej zaczęła swirować ale wyprostowala lot i dalej poleciala pod kontem okolo 70 stopni. Silnik byl rurką papierową a dysza z zaproasowanej folii Al śr. 2mm przyklejona distalem (polecam ten klej) zatyczka z prasowanej folii Al. Na distalu. Można bylo zastosować dłuższy silnik ja mialem 70mm bez kanału.
Pozdro w planach kolejna rakieta Jennifer tym razem metrowej długosci. Będę w tym temacie opisywał moje osiągnięcia w dziedzinie mod. rakietowego jesli nie zostanie pierw skasowany. Pozdro wszystkim!!! _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Teraz jeszcze kilka fotek Tutaj jest pierwotna wersja silnika, Rakieta leciała z innym 
a na tym zdjeciu jest jesscze bez silnika:)
 _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:44 pm Temat postu: |
|
|
witam,
a wyważyłeś rakietę???
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Niesądze, aby silnik na karmelku bez kanału był w stanie rozpędzić rakietę do prędkości wystarczającej do ustabilizowania modelu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:49 pm Temat postu: |
|
|
wiec srodek ciezkosci wypada kawalek w kierunku stoka licząc od początku lotek tzn byl 80mm od dyszy. Za mało? A co do lotek To: Powiezchnia lotek: 1000mm2 x 3 to daje 3000mm2 a powiezchnia samej rakietytzn rury wynosila 12390mm2 Jeśli ma to jakieś znaczenie. a wyzutnia miala tylko 60cm czyli sporo za mało... To na pewno wina zbyt krotkiej wyzutni.
Cytat: | Niesądze, aby silnik na karmelku bez kanału był w stanie rozpędzić rakietę do prędkości wystarczającej do ustabilizowania modelu. |
Hmmm... Ale karmelka wyszla mi idealna wręcz musialo wystarczyc bo pi kilku zakrętach i osemkach wyrównała lot. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:54 pm Temat postu: |
|
|
no tez mi sie wydaje że silnik na karmelku BEZ kanału raczej nie dał by rady ustabilizować lotu. Znam karmelka bardzo dobże i z moich obserwacji spalania, nawet na własnym doświadczeniu wiem że jak jest nawet zbyt mały kanał silnik nie ciągnie rakiety (nie ma wogóle ciągu), a co dopiero bez. Mam dziwne mysli na ten temat, nie bede sie nimi dzielił.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Podziel sie. Może sie czegoś naucze? Silnik jak najbardziej bez kanału zwaz ze rakieta byla w calosci z papieru i byla bardzo lekka Pozatym niejeden patyczak (kijanka) polecial juz na silniku bez kanału. Pozdro _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:01 pm Temat postu: |
|
|
nie bede sie tym dzielił bez urazy ale nie chce nikogo urażać na forum. Moim zdaniem to jest niemozliwe zeby silnik na karmelku bez kanału potrafil fruwac (daj mi film z lotu tej rakiety, albo z lotu jakiejs kijanki bądź testu statycznego silnika) jak nie dasz filmu nie uwieże w to. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Czemu mialbym sie obrazic. Spoko akurat mam 2 filmy ze startów kijanek BEZ kanału bo robione w pospiechu i na luzie na wsi. Filmy srzed miesiąca okolo zapodajcie ino adresik free serwera na filmy a pojutrze zapodam filmy bo jutro jade na imieniny babci (a moje urodziny) i mnie w domu niet a tera ide szykowac sprzęt na jutro. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:12 pm Temat postu: |
|
|
O mam juz te prosze ja Ciebie foty silników bez kanału Sam blok paliwa:
A tutaj gotowa kijanka Zrobiona w 5 minutek nie licząc czasu na zrobienie karmelki (na ognisku!!!)
 _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:22 pm Temat postu: |
|
|
To paliwo było włożone luzem do korpusu?? Jeśli tak to ma nie inhibowane powierzchnie boczne czyli jest coś w rodzaju kanału tylko degresywnego wraz z czasem spalania zmniejszała się ilość gazów wytwarzanych przez silnik  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Widziales filmiki przeciez to wiesz lak wygladały loty Maxlamie bez kanału a zbyt ciasno woinięte nie byly w papier thx za serwer _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Widziałem i potwierdzam że fajnie latały
Co do tego pseudo kanału to tak jest gdyby karmel był wlany do korpusu wtedy było by zupełnie inaczej a tak paliło się na powierzchni  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:34 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie pozatym jest troche malo jednoity... widac to na fotografii bloku paliwa, jest porowaty Thx Maxlam _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Filmik!!!!
http://rapidshare.de/files/3983104/HPIM5692.AVI.html _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności 
Ostatnio zmieniony przez Jacek R. dnia Czw Wrz 15, 2005 10:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dybol

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Na filmie nic nie widać. Chyba nie zdjales wieczka z obiektywu  _________________ NADPH - zredukowany fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 10:01 pm Temat postu: |
|
|
Dybol napisał: | Na filmie nic nie widać. Chyba nie zdjales wieczka z obiektywu  |
Zobacz czy masz dobre kodeki ja kiedyś oglądałem te filmiki i było OK  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pon Sie 15, 2005 11:08 am Temat postu: |
|
|
No to ja nie wierm co niehalo u mnie filmiki pierwsza klasa  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Pon Sie 15, 2005 4:30 pm Temat postu: |
|
|
witam,
mogłeś od razu mówic że tak modelowałes blok paliwa!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pon Sie 15, 2005 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak to znaczy jak? _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|