Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
spiryt
Do³±czy³: 17 Kwi 2002 Posty: 69 Sk±d: Rzeszów
|
Wys³any: Sob Lut 08, 2003 1:20 pm Temat postu: AA jako paliwo |
|
|
hey
co muy¶licie o AA jako paliwie do rakietek? da sie co¶ z niego wycisnac czy lepiej daæ sobie z nim spokój?
Je¶li nadaje ie to w jakim sk³adzie?
[/code] _________________ Tak naprawdê to mnie tu nigdy nie by³o !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

Do³±czy³: 16 Lis 2002 Posty: 174 Sk±d: tu ten smród?
|
Wys³any: Sob Lut 08, 2003 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Rzeczywiscie, AA móg³by byc dobrym utleniaczem (duuuzo gazów).
S³ysza³em o takim paliwku:
AA - 90%
poliuretan - 10%
Nie próbowa³em jeszcze, ale jutro siê postaram sprawdzic.... _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lut 08, 2003 8:11 pm Temat postu: Re: AA jako paliwo |
|
|
spiryt napisa³: | ....co muy¶licie o AA jako paliwie do rakietek? da sie co¶ z niego wycisnac czy lepiej daæ sobie z nim spokój? Je¶li nadaje ie to w jakim sk³adzie? |
Ma du¿e potencjalne mo¿liwo¶ci. Ale wysz³o mi , ¿e jest niepowtarzalne. Szybko zrezygnowa³em ale my¶lê, ¿e warto nim siê zaj±æ. Ja u¿ywa³em sk³ad AA/KNO3/Cdrzewny/NC - 50/20/25/5 ( % ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pablo
Do³±czy³: 06 Gru 2002 Posty: 154 Sk±d: ³ódzkie
|
Wys³any: Sob Lut 08, 2003 10:38 pm Temat postu: |
|
|
juleks napisa³: | Rzeczywiscie, AA móg³by byc dobrym utleniaczem (duuuzo gazów).
S³ysza³em o takim paliwku:
AA - 90%
poliuretan - 10%
Nie próbowa³em jeszcze, ale jutro siê postaram sprawdzic.... |
Sk±d we¼miesz poliuretan i jak wymieszasz oba sk³adniki w takiej proporcji? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DeTonix Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 2:37 am Temat postu: |
|
|
pablo napisa³: |
Sk±d we¼miesz poliuretan i jak wymieszasz oba sk³adniki w takiej proporcji? |
Poliuretanowy jest wk³ad do np siedzenia motocykla WSK Niestety z tego co wiem s³abo siê rozpuszcza nie tak jak styropian , ale zawsze troche, trzeba by go ugnie¶æ z jakim¶ plasrtyfikatorem no i katalizator ale w ksi±¿kach o tym sza pisze ¿e to tajemnica firmy???? mo¿e klasycznie troche MnO2 z bateryjek,Cr z chromianu,Cu,KMnO4 i py³u ¿elaznego ???
Stosowa³em go jako substytut kno3 ,-ci±g³e braki sk³ad, jak u Pirotechmana zauwa¿y³em ¿e na powietrzu to To ledwo siê pali ale pod ci¶nieniem w komorze przyspiesza, AA nie jest tak czêsto stosowasny bo: daje mniej tlenu ni¿ chloran amonu,ma sk³onno¶æ do detonacji, jest higroskopijny co mo¿e zmieniæ geometrie paliwa (ma on pare przej¶æ fazowych niestety)i wolno raczej siê spala. w usa trafi³em na jedno takie paliwo: NH4NO3 80% + 18% kauczuk polibutadienowy (jako C2H4O) + katalizator No ale do¶æ teoretyzowania
Cze!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 11:36 am Temat postu: |
|
|
DeTonix napisa³: |
Poliuretanowy jest wk³ad do np siedzenia motocykla WSK Niestety z tego co wiem s³abo siê rozpuszcza nie tak jak styropian |
Czyli uwazasz ze styropian byl by dobry? bo jesli tak to mozna by nad tym popracowac
nara _________________ Tak naprawdê to mnie tu nigdy nie by³o !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 11:49 am Temat postu: Noi wiêc .. |
|
|
DeTonix napisa³: | ...AA nie jest tak czêsto stosowasny bo: daje mniej tlenu ni¿ chloran amonu,ma sk³onno¶æ do detonacji, jest higroskopijny co mo¿e zmieniæ geometrie paliwa (ma on pare przej¶æ fazowych niestety)i wolno raczej siê spala. w usa trafi³em na jedno takie paliwo: NH4NO3 80% + 18% kauczuk polibutadienowy (jako C2H4O) + katalizator No ale do¶æ teoretyzowania.... |
Co do detonacji paliw na bazie AA to nie ma siê tego co obawiaæ. AA trudno sp³onk± detonuj±c± pobudziæ a co tam mówiæ o komorze spalania Chyba, ¿e mówimy o ekspolzji. Sam mia³em jeden taki przypadek. Tak szybko nastapi³ wzrost prêdko¶ci palenia, ¿e rozerwa³o korpus. Ale takich przypadków ( eksplozji ) mia³em w uk³adzie KNO3/Mg/¯E/ skrobia znacznie wiêcej ( dzi¶ wiem dlaczego - za du¿o by³ proszku Mg ) AA jest teoretycznie bardzo dobrym utleniaczem - no i dla amatorów ciekawym bo TANIM Produkty rozk³adu i palenia sa wy³±cznie gazowe a to "lubi" paliwo rakietowe Przy KNO3 ( podobnym utleniaczu ) w produktach spalania obecne sa cz±stki sta³e. Obni¿a to impuls w³. paliwa.
Reasumuj±c : AA powinno byæ bardzo dobre je¶li zabezpieczymy SR przed zawilgoceniem i do AA dodamy nie co KNO3 ( zabezpiecza dobrze AA przed niekorzystnymi dla paliwa przemianami krystalograficznymi ). Bym siê za to paliwo "wzi±³" gdybym nie by³ zadowolony z mojego paliwa
"Dopie¶ciæ" SR z nowym paliwem to znowu kilka tygodni ciê¿kiej pracy. Wolê plastyk zrobiæ
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DeTonix Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 2:00 pm Temat postu: AA come back |
|
|
spiryt napisa³: | Czyli uwazasz ze styropian byl by dobry? bo jesli tak to mozna by nad tym popracowac |
Jako lepiszcz nie najgorzej mi zwi±za³o po dok³adnym wygnieceniu ale niestety bez dodatków to w ogóle nie chcia³o siê paliæ
Pirotechman napisa³: | Co do detonacji paliw na bazie AA to nie ma siê tego co obawiaæ. AA trudno sp³onk± detonuj±c± pobudziæ a co tam mówiæ o komorze spalania |
Absolutna racja z tym ¿e ja jakgdyby opisywa³em zastosowania profesional, a tam nie mo¿e byæ cieñia niepotrzebnego ryzyka,choæ profesjon. stosuje siê chloran, wiêc nie ma o czym mówiiæ
Cytat: | AA jest teoretycznie bardzo dobrym utleniaczem - no i dla amatorów ciekawym bo TANIM Produkty rozk³adu i palenia sa wy³±cznie gazowe a to "lubi" paliwo rakietowe Przy KNO3 ( podobnym utleniaczu ) w produktach spalania obecne sa cz±stki sta³e. Obni¿a to impuls w³. paliwa. |
Tak dostêpno¶æ i cena a przy tym ustêpuje tylko chloranowi, dla amatorów rzek³bym "przysz³o¶ciowe" , warto badaæ. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 2:11 pm Temat postu: Re: AA come back |
|
|
DeTonix napisa³: |
Absolutna racja z tym ¿e ja jakgdyby opisywa³em zastosowania profesional........................ustêpuje tylko chloranowi........ |
!. AA w ogóle nie stosuje siê w zastosowaniach profesjonalnych choæ takie pomys³y s±. Dla celów amatorskicj i pó³ profi jest bardzo obiecuj±ca.
2. Chloranów tez nie stosuje siê - co najwy¿ej w zastosowanich równie¿ amatorskich. Pewno chodzi³o Ci o nadchloran. Do tego je¶li to amonu nadchloran to jest najlepszy.
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DeTonix Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 3:50 pm Temat postu: Sprostowanie |
|
|
Pirotechman napisa³: | AA w ogóle nie stosuje siê w zastosowaniach profesjonalnych choæ takie pomys³y s±. Dla celów amatorskicj i pó³ profi jest bardzo obiecuj±ca.
|
Mówi±c o zastosowaniach profesjonalnych niejako (miêdzy wiersszami)chcia³em zaznaczyæ ¿e posi³kowa³em siê literatur± fachow± w której opisane s± powody niestosowania w/w paliwa.nb migdy nie s³ysza³em aby taki silnik explodowa³.
Pirotechman napisa³: | 2. Chloranów tez nie stosuje siê - co najwy¿ej w zastosowanich równie¿ amatorskich. Pewno chodzi³o Ci o nadchloran. Do tego je¶li to amonu nadchloran to jest najlepszy. |
Jak przeczyta³em to a¿ podskoczy³em gdy¿ W tym wypadku to ja mam racjê , po prostu zastosowa³em w wypowiedzi new nomenklature która jak s±dze obowi±zuje od paru lat i mówi³em o
chloranie VII amonu I (potocznie nadchloran), musze te¿ przyznaæ ¿e nie tylko w moich ale i we szystlich wypowiedziach panuje chemiczny ba³agan np: tcap,tacp,nadtlenek,NA-tonu,tylu,AC, itp
"pot. Chloranów" oczywi¶cie ¿e siê nie stosuje!!!
Za¶ najpiêkniejszym zastosowaniem chloranu VII s± rakiety SRB Space Schutlle podan kilkaset ton materia³u, "nadchloran amonu,py³ Al, oraz pochodna polibutadienowa, najciekawsze ¿e to w³a¶nie w nim zawiod³o z³±cze miêdzysegmentowe w STS-25/51L jak widaæ nie tylko my mamy problem z korpusami. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zebik

Do³±czy³: 13 Sty 2003 Posty: 66 Sk±d: lublin
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 4:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Szperaj±c w sieci znalaz³em taki sk³ad paliwka z AA:
NH4NO3 = 160 g
KNO3 = 40 g
Pak CH = 26 g
Dwuchromian amonu = 2 ÷ 6 g
PS. Tylko za Boga nie wiem co to jest PAK- proszê o u¶wiadomienie (hehe).
PS2. Mam te¿ przepis i sk³ad na paliwko odlewane z KCLO4- gdyby to kogo¶ interesowa³o to wklejê na forum.
Pozdro... _________________ "Bez ryzyka nie ma zabawy
powiedzia³ saper do bomby" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wys³any: Nie Lut 09, 2003 9:16 pm Temat postu: |
|
|
próbowa³em mieszaæ styropian z AA i wysz³o z tego takie twarde cudo tylko problem w tym ¿e sie pali ma³o energicznie no i tródno odpaliæ. Jednak my¶le ze styropian bdzie dobrym spoiwem dla mieszanki AA z KNO3. Wyniki podam nied³ugo
NAra _________________ Tak naprawdê to mnie tu nigdy nie by³o !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Pon Lut 10, 2003 9:58 am Temat postu: Ja juz Ci .... |
|
|
spiryt napisa³: | .....Wyniki podam nied³ugo ... |
Ja juz Ci je podam. Guzik z tego. A próbê robi³em w swojej g³owie Fotel, kawa , zamykam oczy i ......... nie chcê Ci siê to zapaliæ - jako paliwo rakietowe. W stanie lu¼nym jeszcze siê pali - tak jak napisa³e¶ - czyli JAKO TAKO. I zapewiniam, ¿e nigdy AA / KNO3 z polistyrenem nie pali³em. Popraw mnie jak bêdziesz mia³ wyniki. Czyli jako paliwo - ZERO SZANS.
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
$nop

Do³±czy³: 13 Kwi 2002 Posty: 211
|
Wys³any: Pon Lut 10, 2003 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Pirotechman podal dobry sklad paliwa rakietowego i nat tym powiniscie poprobowac (tylko moze inny sklad %)
Samo AA niezbyt nadaje sie jako paliwo, gdy sie doda kno3 to efekty sa odrazu inne pozytywne. (te opcje rozpatrywalem z kolega od chemicznego punktu i fizycznego i doszlismy do pewnego punktu ale co tam)
Mieszanina z aa kno3 i wegla drzewnego byla stosowana do dzial i to z duzym powodzeniem rowniez moze byc i do SR
dodatek NC powoduje ze spalanie prochu na bazie aa jest bardziej stabilniejsze (rownomierne) oraz zwieksza sie zapalnosc teog prochu. Dos duzym problemem bylo zapalanie tego prochu w pociskach bez NC.
Szczegoly dotyczace tego znajdziecie w III tomie urbana na poczatku prochu czarnego.
A amatozy mieszanin KCLO3 + siarka tez niech sobie poczytaja Prochy chloranowe albo biale KCLO3 + cukier.
AA jako paliwo do SR to cholerny problem dla specow od tej dziedziny robiono duzo badan nad tym zmniejszenia higrospijnosci, temp palenia itp. poczytajcie w Paliwach rakietowych stalych, ale jak dla amatorow jak my te fakty mozemy pominac (wiekszosci chodzi o to zeby rakieta mala duzy uciag, przyspieszenie, predkosc, tanie paliwo i latwe w produkcji no i sam SR byl tani w produkcji z obudowa) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wys³any: Pon Lut 10, 2003 7:28 pm Temat postu: Re: AA jako paliwo |
|
|
pirotechmaan napisa³: |
Ja u¿ywa³em sk³ad AA/KNO3/Cdrzewny/NC - 50/20/25/5 ( % ).
Pozdr. A |
W³asnie o podobny sk³ad mi chodzi³o tylko nie napisa³em o wêglu przepraszam.
poprostu chcia³em zamiast Nc dodaæ styropian, ale wszystko wyjdze w praniu jka to sie mówi:-)
pozdrawiam _________________ Tak naprawdê to mnie tu nigdy nie by³o !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

Do³±czy³: 16 Lis 2002 Posty: 174 Sk±d: tu ten smród?
|
Wys³any: Wto Lut 11, 2003 10:42 pm Temat postu: |
|
|
Z tym poliuretanem oczywiscie nic nie wysz³o . A przynajmniej nic godnego uwagi.
Lepiej cukru dodaæ .
A robi³em tak: klej PU rozpusci³em w acetonie i przegryz³em tym przez noc AA (wysuszon±, zmielon±). Cha³a. _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DARK
Do³±czy³: 29 Gru 2002 Posty: 38
|
Wys³any: Pon Lut 24, 2003 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Wie mo¿e kto¶ który tlenek ¿elaza jest katalizatorem w paliwach z AA?
Pozdrowienia. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

Do³±czy³: 28 Gru 2002 Posty: 28
|
Wys³any: Pon Lut 24, 2003 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdza sie zapewne tlenki zelaza, olowiu, miedzi. Musza byc odp. rozdrobnione 15-1x u. Podobnie z metalami, Mg wiory sie nie nada. _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Czw Maj 01, 2003 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Dawno dawno temu...
Próbowa³em robiæ na aa ale doszed³em do tych samych wniosków co pirotechman.
Mieszanki s± nieprzewidywalne zw³aszcza ,¿e nie wiadomo ile wody wch³onê³o wcze¶niej aa, a wiêc trudno mówiæ o jakim¶ okre¶lonym sk³adzie mieszaniny.
Poza tym to siê nie spala tylko raczej sma¿y i efekt jest mizerny. _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|