| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
YagYelskY

Do陰czy�: 08 Gru 2002 Posty: 90 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pi� Lis 04, 2005 2:02 am Temat postu: Paulina 1 |
|
|
Witam!
Jako efekt dawnych marze� (to m鎩 pierwszy model) oraz niejako celem wkupienia si� w 豉ski ukszta速owanego ju� Kr璕u Rakietowc闚 Krakowskich powstaje rakieta "Paulina 1". Model ma by� pocz徠kiem serii "Paulin" r騜ni帷ych si� tylko numerkiem. W dalekich planach jest r闚nie� "Paulina X" maj帷a przekroczy� szybko嗆 d德i瘯u. Ale do rzeczy.
Jednostka nap璠owa to lekka przer鏏ka silnika A100 Nakki, nazywana przeze mnie A130 (liczby od masy paliwa w gramach) nap璠zana klasyczn� karmelk�. Korpus - rura ze stali nierdzewnej grubo軼i 1,5 mm, spawana. D wew. 27mm. Wiem jakie g這sy si� natychmiast podnios� odno郾ie silnik闚 ze stali. Nie przecze, podzielam obawy jednak silnik wielorazowy to powtarzalno嗆 a ta z kolei jest podstaw� bezpiecze雟twa modelu jako ca這軼i. Bardziej si� boj�, 瞠 ca這嗆 komu� spadnie na g這w� ni� samego wybuchu silnika. Fakt, mog貫m zrobi� aluminiowy jednak trudniej jest znale潭 dobr� rur� alu ni� stalow�. No, tak czy inaczej silnik ju� jest kompletny, troch� testowany (3 odpalenia). Liczony SRM-em na 7,93 MPa jednak wol� p鏦i co puszcza� go na spokojniejszej (i ch這dniejszej) mieszance 60:40. Ci庵 mi璠zy 502 a 412 N (SRM dla 65:35). Bez hamowni trudno powiedzie� ale powinien si� mie軼i� w klasie G.
Model. Korpus – laminat: papier, w堯kno szklane + ZE, stateczniki - balsa (po paru startach pewnie trzeba b璠zie zmieni�; stawiam, 瞠 si� po豉mi� przy l康owaniu). Korpus robi貫m na 鈍ietl闚ce - polecam, idealnie r闚na i sztywna. G這wica obecnie z pianki do suchych bukiet闚 pokryta ZE ale jest to kruche jak cholera i nie podoba mi si�. Mo瞠 raz z tak� odpal�.
字ednica korpusu - 41 mm, wysoko嗆 ca趾owita - 125 cm. Masa pustego modelu powinna si� zamkn望 w 350 gramach a masa lift-off - w 850 (stal jednak wa篡...).
Przewidywany pu豉p ok. 600 metr闚.
Chyba za bardzo si� rozpisuj� nad szczeg馧ami .
Poni瞠j par� fotek. Silnik jest umieszczony w rurce z balsy - termoizolacja oraz cz窷� monta簑, malowanie dopiero zacz皻e wi璚 estetyka pewnie si� b. mocno zmieni.
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc036312rl.jpg
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc036322qs.jpg
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc036360qb.jpg
Klasycznie cierpi� na brak systemu odzysku. Mam cz窷ci do timera Rtoipb to mo瞠 go zmontuj� i wykorzystam (timer ). Teraz nie jestem w Polsce ale my郵�, 瞠 na 安i皻a b璠zie pierwsze odpalenie.
Je郵i macie jakie� sugestie to b璠� mile widziane.
Pozdrawiam. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tryt

Do陰czy�: 19 Maj 2004 Posty: 156 Sk康: Gda雟k
|
Wys豉ny: Sob Lis 05, 2005 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Pomys� do嗆 ciekawy ale my郵� 瞠 korpus rakiety ze stalowej rury to nie zbyt dobre rozwi您anie po pierwsze masa a po drugie jak nie zadzia豉 uk豉d odzysku to nie chcia豚ym nim dosta�. Model testowy wygl康a fajnie ale bez uk豉du odzyskiwania b璠zie 豉dny tylko do l康owania (z 600 metr闚 ) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚
|
Wys豉ny: Sob Lis 05, 2005 5:41 pm Temat postu: |
|
|
ζdne, czekamzniecierpliwoscia na filmy i forty ze start闚 :d _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
marlionkk

Do陰czy�: 06 Sie 2005 Posty: 26 Sk康: k-k
|
Wys豉ny: Sob Lis 05, 2005 6:32 pm Temat postu: |
|
|
No mi tez ten pomys� bardzo ciekawi, ale tez niepokoi.
Taki silnik to granat...mo瞠 wybuchn望 i mocno okaleczyc a nawet zabi�.
Silnik musi by� naprawde mocny 瞠by wytrzyma� lot na 600m.
Ale jak wszystko bedzie dobrze to r闚nie� czekam z niecierpliwo軼ia na zdjecia ze startu i filmik
砰cze powodzenia! _________________ "Saper myli sie tylko raz" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

|
Wys豉ny: Sob Lis 05, 2005 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... jesli silnik nie wybuchnie to z pewnoscia powinno poleciec na te 600m. A mam pytanie: ja robisz t� g堯wice ze taka 豉dna wychodzi? :p _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

|
Wys豉ny: Nie Lis 06, 2005 2:25 pm Temat postu: |
|
|
Tryt, troch� 幢e zrozumia貫�, korpus rakiety jest z laminatu a silnik jest stalowy. Mo瞠 faktycznie troch� enigmatycznie to napisa貫m.
| Cytat: | | Taki silnik to granat... |
Dlatego narazie chodzi na spokojniejszej mieszance. Poza tym w razie draki wystrzeli zatyczk� (2 鈔uby M4) a nie ruszy korpusu. Ten system dzia豉. Kiedy� do podobnego silnika zapoda貫m paliwo KP+Al+silikon na zacisk = 200. Efekt wiadomo jaki, 豉dnie obci窸o 鈔ubki.
W A130 liczy貫m 鈔uby i ko這 6MPa powinno je poucina�.
| Cytat: | | ja robisz t� g堯wice ze taka 豉dna wychodzi? |
Potrzebna jest wspomniana wy瞠j pianka (patent kt鏎ego� z forumowicz闚, niestety nie pami皻am czyj), wkr皻 i wiertarka. Wkr皻 豉piesz w wiertark�, nakr璚asz kawa貫k pianki bierzesz papier 軼ierny i jazda. Bardzo fajnie si� obrabia jednak jest strasznie delikatne. Analogicznie mo積a zrobi� g這wic� z balsy (pisa� o tym PaulS).
Co do odzysku to skontaktowa貫m si� "z kim trzeba" i udost瘼ni mi uk豉d do test闚. Jednym s這wem juz niewiele zosta這 .
Pozdrawiam. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

|
Wys豉ny: Sro Lut 22, 2006 7:12 am Temat postu: |
|
|
mmm 豉dniutkie. moglbym przyj嗆 na start?  _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sro Lut 22, 2006 8:46 am Temat postu: |
|
|
Witam!
Rakieta bardzo 豉dna. Gratuluj� .
Mam pytanie odno郾ie poligonu. Czy masz ju� jaki� konkretny, kt鏎y b璠zie dobry na miejsce startu?
Rekieta b璠zie startowa� z prowadnicy pr皻owej? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

|
Wys豉ny: Sro Lut 22, 2006 10:51 am Temat postu: poligon |
|
|
Witam!
Co do poligonu to my郵a貫m o Pobiedniku ale sam nie wiem czy to dobry pomys�. Jak macie jakie� pomys造 to prosz� na priv. Tak, wyrzutnia b璠zie pr皻owa ale jeszcze jej nie mam
W tej chwili ko鎍z� sprawy z odzyskiem (okrojony UUWS od Jaskiniowca, kt鏎emu dzi瘯uj� i pozdrawiam ). Chc� zrobi� jakie� 5 udanych pr鏏 otwarcia "na sucho" zanim to poleci, jednak ca這嗆 wa篡 prawie kilo a rakieta jest smuk豉 wi璚 spada� b璠zie szybciutko
No i ma jeszcze problem z nagraniem tego bo aparat le篡 w serwisie w Warszawie ju� prawie miesi帷 , ale mo瞠 ode郵� do ko鎍a tygodnia.
Odezw� si� po testach odzysku.
Pozdrawiam! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

|
Wys豉ny: Sro Lut 22, 2006 12:28 pm Temat postu: |
|
|
eee jakopoligon to "bia貫 morza" cha責y. Kuuupa miejsca. _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sro Lut 22, 2006 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Je郵i chodzi o film to s逝輳 pomoc�. Pobiednik wymiarami jest ca趾iem dobry ale trzeba jecha� autobusem i chyba z przesiadk� albo busem do tego jest tam sporo modelarzy kt鏎zy zdaje si� niezbyt lubi� rakieciarzy. Solwaj odpada bo jest zdecydowanie za ma造 a po za tym zdarzaj� si� tam ludzie. Ja znam do嗆 du篡 poligon 鈔ednicy kolo 2km i drugi mniejszy a w oko這 niema prawie 瘸dnych zabudowa�.
To jest moja propozycja. Z tym 瞠 problem z dojazdem. Mi (narazie ) te poligony starczaj� a doje盥瘸m samochodem(z tat�). |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

|
Wys豉ny: Sob Mar 18, 2006 12:55 am Temat postu: Gotowe! |
|
|
Witam!
Ostrzela貫m si� tym odzyskiem jak g逝pi... Zu篡貫m kilkadziesi徠 瘸r闚eczek choinkowych tylko po to, 瞠by z nich w ko鎍u zrezygnowa� bo ma這 mnie krew nie zala豉. W ko鎍u z這篡貫m w豉sne zapalniki:
http://img104.imageshack.us/my.php?image=druty0gp.jpg
http://img106.imageshack.us/my.php?image=glowka4hg.jpg
Taka g堯wka siedzi w 700mg czarnego prochu bez siarki, specjalnie zrobionego na t� okazj� (wog鏊e w tej rakiecie nie wykorzysta貫m 瘸dnych gotowych element闚, poza UUWS'em, kt鏎ego sam nie by貫m w stanie zrobi�... to si� chyba nazywa "built from scratch"). Jak b璠� mia� gdzie wrzuci� filmiki to poka輳 jak dzia豉 taki uk豉d.
W niedziel� zrobi貫m jeszcze jeden test naziemny silnika, bardzo 豉dnie wyszed� (te� jest filmik), no i zrobi貫m wyrzutni� pr皻ow�. Wszystko le篡 teraz grzecznie w k帷ie i czeka a� pogoda si� poprawi, bo w tej chwili chmury nad Krakowem s� mo瞠 na 400 metrach... Je郵i si� przeja郾i to mo瞠 ju� jutro
Pozdrawiam! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

|
Wys豉ny: Sob Mar 18, 2006 6:58 am Temat postu: |
|
|
mmm bede sie mug� zabra�? a tak serio to jakiej srednicy spadocron?I zapodaj zdj璚ia wuzytni :)ostatnimi czasy mam problem z zywutni�... 2m pret do rakiety kt鏎a ma 180cm.. to za ma這 (mowa o rakiecie "pan i w豉dca" nad kt鏎� prace stale trwaj�) _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

|
Wys豉ny: Pon Mar 20, 2006 11:15 am Temat postu: hmmm |
|
|
Witam!
No i sta這 si�! Wczoraj oko這 godziny 18tej na Pobiedniku odby豉 sw鎩 pierwszy i ostatni lot "Paulina 1". Jak to zwykle bywa zawi鏚� element po kt鏎ym si� tego najmniej spodziewa貫m. Wyrzutnia pr皻owa z rurki alu 8mm d逝go軼i 180 cm w這穎na w felg� ko豉 zapasowego (niezbyt to eleganckie ale dzia豉) wywo豉豉 odpalenie uk豉du UUWS pomimo resetu uk豉du ju� na wyrzutni. Troch� to dziwne, mo瞠 to jednak od przeci捫enia co� mu si� pokr璚i這... W kadym razie ustawi貫m ca這嗆, w陰czy貫m uk豉d, odpali貫m lont (30 sek), rakieta ruszy豉 (i to jak!!) i po przepisowych 2 sekundach wyskoczy� z niej spadochron (przy oko這 300km/h...). Nie pom鏬� amortyzator z 4 metr闚 gumy, zerwa這 oczywi軼ie linki, rakieta zrobi豉 par� fiko趾闚, ulecia豉 jeszcze kilkadziesi徠 metr闚 (pu豉p szacowany z czasu spadku - 300 metr闚) i z gwizdem run窸a na ziemi�. Spad豉 silnikiem na d馧 i wbi豉 si� ze 20 cm (ci篹ko by這 wyrwa� z ziemi). Spadochron z linkami opada� kilka minut a� niesiony wiatrem wyl康owa� idealnie na s逝pie elektrycznym (mo積aby pu軼i� sto tysi璚y rakiet a nie wycelowa這by si� tak...). Mam nadziej�, 瞠 zwieje go i nie wywo豉 spi璚ia.
Generalnie mieszane uczucia: pierwszy model, pi瘯ny start, idealnie stabilny i bardzo energiczny (my郵�, 瞠 przesz這 30g bo silnik ma grubo ponad 20kg ci庵u a rakieta nie mia豉 nawet kilo, Nakka by si� nie powstydzi� ), 豉dnie wyrzucony i otwarty bez problemu spadochron, za這瞠nia wysoko軼i by si� sprawdzi造, 500 metr闚 bez problemu by by這 ale jednak tylko jeden start i model zniszczony. Ocala� silnik (jak m鏬豚y nie ), UUWS i g這wica ale ona wisi sobie pod spadakiem (gdyby kto� kiedy� znalaz� to dajcie zna�).
http://img58.imageshack.us/my.php?image=imgp04157gw.jpg
http://img74.imageshack.us/my.php?image=imgp04173ow.jpg
Filmiku nie b璠zie bo z niewiadomych przyczyn aparat nagra� tylko 2 sekundy filmiku a potem sam d德i瘯, mo瞠 operator co� pokr璚i�... Na wszelki wypadek jednak nie kupujcie Pentaxa Optio S 55, same z nim problemy.
Rozpisa貫m si� strasznie ale jestem troch� rozgoryczony
Aha, po wyj璚iu UUWS dzia豉 bez zarzutu... Jaskiniowcu wypowiedz si� co si� mog這 sta�, 瞠 uk豉d zadzia豉� za wcze郾ie? Chyba zrobi� wyrzutni� z tworzyw sztucznych.
Mo瞠 "Paulina 2" odb璠zie 2 loty ...
Pozdrawiam! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pon Mar 20, 2006 7:33 pm Temat postu: |
|
|
C騜, gratulacje i...przykro mi, 瞠 elektronika tak ograniczy豉 pu豉p. Co mog這 sie sta�, naprawd� trudno mi powiedzie�. Nie testowa貫m UUWS闚 na przeci捫enia, ale wydawa這 si� jak dotychczas, 瞠 raczej im to nie szkodzi. Tym dziwniejsze, 瞠 po wyl康owaniu uk豉d dzia豉� prawid這wo. W sumie podejrzenia mam takie:
1) zbyt delikatny kt鏎y� z przycisk闚 (je郵i blaszka kontaktowa by豉 by zbyt blisko styku, to pod przeci捫eniem m鏬� si� w陰czy�). Jest to element
fabryczny, trudno to oceni� przed startem. Prawdopodobie雟two ma貫.
2) Przesuni璚ie si� baterii podczas startu. Ma這 prawdopodobne, gdy� KMZ nie jest a� tak bardzo wra磧iwy na obecno嗆 ferro magnetyk闚.
3) Jaka� przewa na 軼ie磬ach, zimny lut itp. Prawdopodobne.
4) Je郵i te przewody wysokiego napi璚ia by造 niedaleko, to mog造 lokalnie do嗆 mocno zak堯ci� pole magnetyczne. Chyba najbardziej prawdopodobne.
Gwoli wyja郾ienia dodam, 瞠 to nie by� klasyczny UUWS, tylko m鎩 pierwszy , eksperymentalny uk豉d z jednym zapalnikiem. Robiony na bazie schematu UUWSa, ale ze zmianami. Na ziemi sprawowa� si� OK. Jak pisze YagYelskY uk豉d sprawowa� si� dobrze przed i po. Niestety nie w trakcie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

|
Wys豉ny: Pon Mar 20, 2006 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Nie, te druty by造 豉dne kilkaset metr闚 od miejsca startu.Nie wiem jak dok豉dnie dzia豉 KMZ ale mo瞠 ju� sama du瘸 pr璠ko嗆 jest w stanie "oszuka�" go, np. je郵i dzia豉 cyklicznie to jeden cykl jest na ziemi a drugi powiedzmy 100 metr闚 nad ni� i uk豉d widzi zmian� pola... Nie wiem.
Troch� jestem zdezorientowany. Niebawem zacznie powstawa� "Paulina 1L", model prawie identyczny tylko troch� "odchudzony" (jakie� 700 gram). Skoro ju� wiem jak si� ten model sprawuje, mo積a b璠zie pobada� UUWS no pr璠ko軼i i przyspieszenia, np. timer do odzysku a 鈍ieca dymna do UUWSa.
Wracaj帷 do "Pauliny 1" to raczej jestem zadowolony, to pierwszy model a opr鏂z odzysku wszystko zadzia豉這 jak trzeba, no i to przyspieszenie .
Pozdrawiam! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pon Mar 20, 2006 11:43 pm Temat postu: |
|
|
| Jak dasz rad�, to przetestuj uk豉d poprzez spuszczanie go z niewielkiej wysoko軼i na ziemi�. Powstaje chwilowe, du瞠 przyspieszenie w momencie uderzenia. Sam uk豉d spoko powinien to wytrzymywa�. Na pustyni rakieta Ksarda wyglebi豉 do嗆 mocno, a uk豉d prze篡� i nic mu nie by這. Uk豉d by� gdzie? przy g這wicy czy zaraz za silnikiem? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

|
Wys豉ny: Wto Mar 21, 2006 7:17 am Temat postu: |
|
|
nie rozumiem czego�. jak spadaj帷 z 300 metr闚 wbi豉 sie raketa silnikiem w ziemie?!?!?! Moze mi to ktos wyjasnic?? _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Micha訛R

Do陰czy�: 03 Sty 2006 Posty: 212 Sk康: Mazowsze
|
Wys豉ny: Wto Mar 21, 2006 7:42 am Temat postu: |
|
|
| To chyba jasne 瞠 jak spad z g這wic� sie urwa�, to odesz這 sporo masy na przedzie rakiety i zmieni� sie 鈔odek ci篹kosci. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|