Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KNO3

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 2:31 pm Temat postu: Materialy pozorujące pole wlaki |
|
|
Powiem krótko, każdy kto ma ciekawy pomysł na materiał pirotechniczny pozorujący pole walki zamieścił go tutaj. Jest mi to potrzebne do gry ASG(biega się z pistoletem na kulki i strezla w innych ludzi). Chciałbym aby nasz gra była bardziej ciekawa dlatego postanowiłem ją urozmaicić pirotechniką, niestetyogranicza się to tylko do świec dymnych, petard i już niedlugo flash bangów (fb). Dlatego zapraszam wszystkich chętnych do rozmowy, wszystkie ciekawe pomysły postaram się w miare moich możliwości zrealizować. Oczywiście przepisy mają zawierac oprócz składu też sposób do jakiego korpusu to upakować itp.
Z góry wszystkim dziękuję
Acha prośba do moderatorów aby nie wyrzucali odrazu tego tematu, niech dadzą mu jakąś szanse, bo wydaje mi się że może z tego wywiązać się ciekawa rozmowa z której skorzystają inni |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 2:55 pm Temat postu: |
|
|
nom to jest ciekawe. ja tam zazwyczaj jak cos robilem z kumplami to zawsze ja siedzialem przy "panelu"( z trzema wyjsciami bo niechcialo mis ie wiekszego robic) i robilem duzo malycha petard (albo bralem zwykle malutki picolo i tak 4 cm pod ziemie zemy sie rozprysla na ziemi bylo porozkladane ladunki wolnego (tzn szybki tyljko usypany do woreczka) fb spopro swiec dynnych ikilka malych fugasow (nie wiecej niz 100ml) schowanych w ruze im zawsze idze piekny slup ognia a na zakonczenie zawsze jakis potezny wybuch i wyzutnie gwiazdek. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TIK TAK
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 4:58 pm Temat postu: |
|
|
jest juz gdzies taki temat o ile go nie skasowano i tam troche pisze malo ale zawsze cosik
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=7769masz tam jest i tam sobie piszcie o waszych sumulacjach pola walio zrobcie jeden temat gdzie by to bylo wyraznie napisane i tam byscie sobie bazgrolili _________________ jesli chcesz sciagnac cos z mojej strony wyslij mi PW to ja wlacze :] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 8:18 pm Temat postu: |
|
|
jest jeszcze ten temat, ale tam nie ma nic sensownego. Tam jest poruszony temat który rozumieją raczej osoby wtajemniczone w asg, a ja chce przepisy na jakieś ciekawe świece, może wyrzutnie świeć dymnych itp. Dlatego chciałbym aby osoby doświadczone w pirotechnice podzieliły się ze mną swoją woedzą, którą ja w razie moich możliwości wprowadze w życie i co ciekawsze efekty będę mógł opisać czy zamieścić zdjęcia. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 8:48 pm Temat postu: |
|
|
KNO3 napisał: | , może wyrzutnie świeć dymnych |
proca ręczna + swieca i masz, jeżeli mi się bedzie chcialo to nagram takei coś i zoabczysz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 8:55 pm Temat postu: |
|
|
widze że temat powoli się rozkręca, liczę na waszą blyskotliwość i nie mogę się doczekaś kiedy wyprubuje wasze pomysly w praktyce |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio sprawdzałem przepis na świece B&T i powiem wam, że świece są jak ze sklepu a może i lepsze. 0 ognia, cholernir dużo dymu białego i gęstego. Powiem jedno to jest chyba najlepszy sposób na świece na tym forum. Zauważylem też, że temperatura spalania jest dość niska, co myślicie o zabarwieniu dymu, jak komuś się to uda to proszę o raport i zdjęcia z przeprowadzonego doświadczenia. Ja niestety nie mam teraz środków, a w dodatku zdechł mi młynek elektryczny i nic teraz nie moge robić. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TIK TAK
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 8:21 pm Temat postu: |
|
|
dobry patent teraz mi sie przypomnialo to jest karmelka i do niej wrzuca sie slepaki swieca dymna + sporo huku = całkowite zdezorientowanie _________________ jesli chcesz sciagnac cos z mojej strony wyslij mi PW to ja wlacze :] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
to mój pierwszy post, ale postanowiłem się dopisać do tematu
Otóż mam podobny problem co KNO3.
Jak wiecie, istnieje wiele grup rekonstrukcyjnych różne formacje wojskowe z różnych epok.
Powstaje grupa rekonstruująca francuska piechotę liniowa 1914-1918.
Ta wojna kojarzy się ludziom z okopami i szturmującymi żołnierzami pod ostrzałem artyleryjskim.
Chodzi mi o to, aby na polu przez które mieliby biec żołnierze, "zasadzić" ładunki, które wybuchałyby i wyrzucały ziemie w gore - cos na wzór symulacji wybuchu pocisku artyleryjskiego. Ładunek powinien być takiej wielkości żeby było widać efekt, ale żeby nie pozabijało nas :] Myślałem ze cos wielkości tego średniego "achtunga" - petardy. Jest głośne i mocne.
Drugi problem - jak to wszystko zmontować żeby ktoś mógł to odpalać z np. okopu, gdy
reszta biegnie ? Żeby to wyglądało realistycznie, a na tym na zależy, trzeba zapewne jakieś kable pociągnąć, ale nie mam pojęcia co to za kable i jak to się robi.
To Wy jesteście specami od tego i mam nadzieje ze cos poradzicie.
Czekam na Wasze odpowiedzi i pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Sro Paź 26, 2005 7:27 am Temat postu: |
|
|
Ej ludzie, co to nagle zapomnieliście całą pirotechnike. Prawie nikt nie odpowiada na mój post. Ruszcie makówą i wymyślcie coś, bo wychodzi, że taki pirotechniczny lamer podał tu najwięcej pomysłów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Sro Paź 26, 2005 11:29 am Temat postu: |
|
|
ten pirotechniczny lamer to oczywiście chodzi o mnie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Yerzys napisał: | ...Chodzi mi o to, aby na polu przez które mieliby biec żołnierze, "zasadzić" ładunki, które wybuchałyby i wyrzucały ziemie w gore - cos na wzór symulacji wybuchu pocisku artyleryjskiego. . |
Szukaj słowa FUGAS. Jest tego sporo.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Paź 26, 2005 1:53 pm Temat postu: |
|
|
ASG - macie coś na początek. Same zdjecia ale widać o co chodzi. Ta robota to nędza , ale na początek dobre i to bo na bezrybiu i rak ryba
Reszta TU
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chicken2001

|
Wysłany: Czw Paź 27, 2005 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Wygląda naprawde imponującą. Jak na amatorke to kawał niezłej roboty. Ale ja tam jestem przeciwko "pozorowaniu". Krótka seryjka miedziana/PENTu 20cm pod ziemią z dobrze policzonymi odstępami po prostu.... Eghk... Brak słów, że się rozpływam, moge z nożem iść na czołgi. _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mors
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 6:07 pm Temat postu: dsfsf |
|
|
ja mam pomysł. można zrobić następująco pare stelowych rur upchać prochem wsadzić dobrą zatychke ( najlepszy jast ziemiak ;P)
dziurka na lond ustawiasz kierując w strone gdzie nikogo nie ma i za pomocą lądów o rórznej długości otrzymasz imitacje salw altleryjskich  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mors
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 6:08 pm Temat postu: sfcA |
|
|
oczywiście dzwiękową |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Nie Paź 30, 2005 8:33 pm Temat postu: |
|
|
stalrura?? nie polecam. A moj pomysl na Cytat: | może wyrzutnie świeć dymnych | to: biezemy papier rura dł 50cm kaliber 20mm scianki 5mm albo mniej ale lepiej 5mm. Zatkana na dole z dziura na lonta. Robimy 2 rodzaje karmelki: jedna z Fe2O3 szybkopalna a droga zwykła nieszybkopalna uformowana w wałek taki zeby wchodzil luzno w rurke ale zeby nie bylo za duzych przeswitów. Karmelke szybkopalną mielimy dokladnie w mozdzierzu i nasypujemy do rurki. W dziure lont a na to walek z karmelki wolnopalnej. Podpalamy lonta a to wystrzeliwywuje swieczke dymna z karmelki. Sprawdzone i działa. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jango88

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 10:19 am Temat postu: |
|
|
Zrób poprostu coś ala szelke tylko zamiast szelki urzyj świecu dymnej najlepiej B&T i miotaj to na PCH tylko musisz potrenować z ilościa miotającego to też zalerzy na jaką odległość chcesz swiece posłać.(tylko nietrzymaj w rece wyrzutni bo po 1 może cie poparzyć po 2 może ci bark przestawić ) to możesz wykorzystać na zasadzie moździeża. a propo FB jak bedziecie bawić się w budynkach to uważaj z nim bo to daje durzo chuku i komuś bembenki mogą popekać ja ci proponuje tak max 3 łyżeczki dobrego fb do granatu ręcznego odpalanego w budynku. a do symulacji wybuchłów jakiś pocisków to proponuje amonity albo anfo i zakopane pod ziemia dla polepszenia efektu. Ja też czasem sie bawie w ASG i to wszystko było testowane przezemnie. Ale pamietajcie najważniejsze BHP jak bedziecie odpalać ładunki pod ziemią to uważajcie żeby nikogo niebyło w pobliżu najlepiej miejsce w którym będą ładunki oznaczyć żeby zaden z grających nie dostał się pod pole rażenia ładunku. Pozdro i miłej zabawy _________________ Jeśli coś to na "pw" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanie, robie petardy na czarnym prochu ale nie zawsze wybuchają tak jak trzeba, czy duże znaczenie ma twardość korpusu? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 4:05 pm Temat postu: |
|
|
W słabym korpusie nie wybuchnie. _________________
 |