|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Damian

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2005 11:30 am Temat postu: Wodospad / Waterfall |
|
|
Jako że efekt bardzo ciekawy, postanowiłem założyć odrębny temat, tym bardziej że niedługo sylwester a ja mam zamiar zrobić taki pokaz aby szczeny wszystkim opadły.
Przeprowadziłem kolejną próbę tym razem:
Mieszanka:
Kod: | KNO3 41%
Siarka 4%
Pył Al 49%
Dekstryna 6% |
25% roztwór alkoholu; mieszanka jest bardzo lekka, zrobiłem na niej ok. 40 gwiazd - są lekkie jak styropian
Ubiłem to w korpusie po komercyjnej kometo-szelce o wymiarach:
śr. zew: 25,4mm
śr. wew: 25mm
wysokość: 55mm
z tym że gliniana zatyczka miała ok. 10mm więc na mieszanke zostało ok. 45mm
Odpaliłem od PCZ, jaki żem jest kamikadze to widać na filmie...
Filmowałem z użyciem opcji "Sunsetmoon" co ograniczyło "oślepienie" kamery, lecz jak widać w rzeczywistości było to naprawde silne. Jutro odpalam drugie ale w pozycji "odpowiedniej" do tego efektu. Mieszanka ogólnie mi się podoba, szczególnie pod tym względem że "daje czadu" od samego początku. Myślę o zastosowaniu innego rozdrobnienia glinu - gruby proszek, bo (cytat z moich ćwiczeń z chemii ) "Większe rozdrobnienie = większa powierzchnia kontaktu substratów co oznacza większą szybkość reakcji", a pozatym iskry są wyraźniejsze przy grubszm. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sebi88pl

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2005 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Wodospad wypas tylko poszukaj dziurek w ubraniu
ps. może przed wieczorem też zrobie watterfalla _________________ __________________________
Jestem nowy w tych sprawach
GG:7142730 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Paź 02, 2005 9:57 am Temat postu: |
|
|
Odpaliłem wczoraj dwie laski i oto efekty:
FILM
Wnioski (praktycznie moje błędy):
1) Laski wodospadu nie mogą być za blisko siebie
2) Mocowanie i jedno i drugie powinno być metalowe, odcinek laska-"statyw" to np. miedziany drut (kabel) a statyw to np. pręt
3) Ta mieszanka której ja użyłem i w tym i poprzednim teście jest zła - za silna, zbyt szybkie spalanie, za dużo dymu
4) Nie dawać tego niżej niż 3m
Pozdrawiam i życzę udanych testów.
PS. Spójrzcie na ten perfekt zapłon  _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 2:41 pm Temat postu: |
|
|
Ładnie...
Może sprubuj jakiś mieszanek uzywanych w kometach bo z tego co rozumiem to chodzi o to żeby to była stateczna kometa....
efekt jest spoko tyklo myślałem nad tym żeby dawać inny kopus, cos bardziej podłużnego mogłoby dawać lepszy efekt "wodospadu". _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wamp30

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja również próbuje zrobić tan efekt. Dziś będe testował pewną mnieszanke.
A co tego filmu Damiana to nawet spoko, szkoda tylko że za nisko powiesiłeś to i spadło. hehe chyba Ci sie prześcieradło przyjarało
Ja bym użył mieszanki na KClO3 gdzyż ma mniejszą temp. palenia i iskry są nieco wyrazistrze niz na KNO3 i się nie spalają od razu w korpusie.
Pokombinuj z opiłkami Fe, a jak chodzi tylko o takie białe to Al ale nie sam pył a opiłki lub mix opiłków i pyłu Al. W mieszance z KClO3 musi być jakis składnik który obniży tempo spalania. Mi kiedyś wyszła łądna iskrząca miesznka o składzie na oko : KClO3 40%, Al (Pył) 30%, S 10%, C 5%, Fe (opiłki) 15% . Ale niestety była trudnozapalna ale jak sie rozjarała to ładnie iskrzyła. Ten skład to na chyba tak wyglądał, ale nie jestem pewny, ale tych skłądników używam do wulkanów Więc jak dodasz do tego jeszcze troche opiłków Al zamiast Fe to bedzie git. Tylko najlepiej testój od razu jak powinno być (wylotem do ziemi), i mozno przytwierdź żęby nieodleciało
ps. Tylko dobrze upchnij (nie ubijaj) żeby ci nie buchło bo to w końcu prawie FB`k
pozdro _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 9:24 am Temat postu: |
|
|
Myślę nad użyciem mieszanki:
KMnO4 kryształki
Al płatki
Ale moge zapomnieć o acetonie, wodzie, alk. etyl. Będe poprostu ubijać,i dam primer PCZ.
Pozdrawiam. _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 10:19 am Temat postu: |
|
|
Statyw
Składa się z 14 aluminiowych rurek o śr. 15mm, 4 plastikowych złączek, 2 sznurów stabilizujących oraz 2 ciężarków utrzymujących konstrukcję (pod ręką miałem cegły). Całość po złożeniu ma ok. 3m szerokości oraz 2m wysokości i się nie przewraca...
Zdjęcie bez sznurów
 _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|