Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MnichU

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Front

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Posiada wiatrak od karty graficznej | Po co?? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Taki bajerek i w moim przypadku pokazuje również czy dobrze jest podłączone wszystko jeśli tak to po przełączeniu przycisku wiatrak zwalnia obroty  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 6:47 pm Temat postu: |
|
|
A Ty wiesz co to jest ZAPALNIK? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Hm fajny patent na obudowę, wiatrak trochę ściąga Ci mA, z cze go ładujesz te akumulatory?, jaką lampkę chcesz podłączyć ? Jak masz te akumulatory podłączone ze sobą szeregowo czy równolegle? nie skręcamy drutów ! tylko je lutujemy i zwężamy koszulkę termokurczliwą w miejscu połączenia, grubsze przewody bo co niektóre to widzę cieniutkie. Żeby przewody (linki) dobrze się lutowały najpierw gorący grot w kalafonie potem na skręconą linkę a potem cynę i potem już lutujemy. Wymień ten pulpit przedni na kawał plexy z kartą A4 na której byś wydrukował wszystkie oznaczenia, przykleił od spodu plexy (od środka obudowy) potem ładnie przyciąć i zamknąć obudowę. Z czego robisz zapalniki ? Rezystorki pewnie tylko ile ohm ? stawiam że 10ohm i 1/4W |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 7:05 pm Temat postu: |
|
|
jeszcze będę wiele w nim modyfikować wiec już bez jobów Plexe wstawię a poza tym robiłem to z wszystkiego co posiadałem w domu:) Co do lutowania to na razie nie lutowałem bo to jest wstępny model wiec nie opłaca mi się w razie modyfikacji odlutować wszystkie po za tym muszę zamówić groty do lutownicy
Pozdrawiam
MnichU _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Walduś

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Pomysł dobry tylko jak widać na filmiku na dwa ostatnie rezystory nie starczyło już energii.Dodatkowe marnowanie energii przez wentylator nie potrzebne , lepiej w jego miejsce wstawić diodę Led. _________________ Walduś |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Nie Lip 27, 2008 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Niedługo i tak wymieniam zasilanie wiec problemu nie powinno być tylko zastanawiam sie mam teraz 7,4V 2100mAh a chce użyć akumulatora żelowego 6V 4,5A czy wystarczy do zapalnika  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Walduś

|
Wysłany: Nie Lip 27, 2008 1:14 pm Temat postu: |
|
|
Akumulator żelowy 6V 4.5 ampera czy amperogodziny (Ah)?.
Akumulatory te charakteryzują się małym prądem zwarcia który jest istotny przy zapalarce ale będzie lepszy niż poprzedni zestaw.Różnica napięcia 7,4V a 6V nie ma dużego znaczenia trzeba tylko trochę zmniejszyć (dobrać) wartość rezystora spaleniowego. _________________ Walduś |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Sie 20, 2008 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Nostra napisał: | A Ty wiesz co to jest ZAPALNIK? |
Mnie też denerwuje to nazewnictwo. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Sro Sie 20, 2008 3:04 pm Temat postu: |
|
|
p2008 napisał: | Nostra napisał: | A Ty wiesz co to jest ZAPALNIK? |
Mnie też denerwuje to nazewnictwo. |
Co twój post niby wnosi do tego tematu? Bo jako takiej wiedzy dotyczacej tego sprzetu to nie widze?  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|