Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maciek888

|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 11:32 pm Temat postu: Pirotechnika a środowisko naturalne |
|
|
Witam,
Wszyscy zachwycamy się efektami pirotechnicznymi, ale mało kto zdaje sobie sprawę że niektóre, nawet najprostsze środki mogą być szkodliwe dla środowiska. Nie chodzi mi nawet o związki baru, ołowiu lub antymonu, ale wydawałoby się że mało szkodliwe związki potasu.
Żeby pokazać jaki mogą mieć wpływ posłużę się przykładem:
żywopłot bukowy (Fagus Silvatica) po wybuchu petardy o masie ładunku 3,5g w odległości ok. 40cm.
Prawe zdjęcie kontrolne, na lewym widoczne szkodliwe działanie produktów spalania z 3,5 gramowej petardy po 30 dniach, w postaci nekrotycznych i chlorotycznych zmian w liściach.
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam,
Maciek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 7:02 am Temat postu: |
|
|
Kolejny powód dla którego mieli by się do nas przypieprzyć ?
Żywopłot oznacza zabudowania, a 3,5g robi dużo huku a tego nie lubią spokojni mieszkańce pobliskich zabudowań czy nawet ludzie na działce. Jak wiesz a może nie nie "strzelamy" przy zabudowaniach. I tu się ktoś do mnie przyczepi... ja przynajmniej robiłem to cicho (sm). Ja tu bardziej bym postawił na fontanny, świece dymne. I teraz tak: mamy już tą świadomość i co dalej ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 9:29 am Temat postu: |
|
|
I dalej oczywiście powrót do epoki jaskiniowej i redukcja liczby ludności do pół miliarda, bo więcej to zachwianie równowagi w przyrodzie. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maciek888

|
Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
No i temat upadł, a miałem nadzieję że przynajmniej poteoretyzujemy.
Skoro tak to proszę odpowiednie osoby z forum o przeniesienie całego tematu do śmietnika |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 2:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nie uwazam, aby stosowne bylo usuniecie tego tematu zwlaszcza, ze w pierwszym poscie jest bardzo ciekawe zdjecie. Nie wiedzialem, ze tak niewielka ilosc MP moze spowodowac takie zmiany. W sumie interesujace jak ilosc i rodzaj substancji emitowanych podczas 10 minutowego sporego pokazu (200-300kg netto materialu) ma sie do pozostalych zanieczyszczen.
Oprocz samej chemii warto jeszcze zwroc uwage na odpady jakie pozostaja po pokazach. Ogromne ilosci papierowych rur po kometach i bateriach, ktorych recykling nie jest oplacalny z ekonomicznego punktu widzenia. Oprocz tego stosy papieru i tektury po wybuchajacych ladunkach. Nie wiem czy ktos widzial jaka byla tego gora po Pyromachinie na bloniach. Ba.. papier jeszcze wczesniej czy pozniej sie rozlozy, ale coraz czesciej komercyjne korpusy sa plastikowe...
Do mojej malej kolekcji trafily ostatnio 100% biedegradowalne Japonskie korpusy wykonane z naturalnej masy opartej na luskach kukurydzianych i ryzowych. Na pierwszy rzut oka wygladaja jak plastik, ale po lekkim zwilzeniu zaczynaja sie kleic. Teoretycznie przy opadach nie pozostaje po nich zupelnie nic juz po 3 dniach od pokazu.
Na fotce 4", 3", 2,5" i lift cup od 4".
Pozdrawiam
Irek _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 4:25 pm Temat postu: |
|
|
zdjęcie z miesiąc po wybuchu wulkanu zawierającego kclo3, mg, al ba(no3)2 itd... Mp się rozsypało trochę następnego dnia jakoś zmyć próbowałem ale nic się nie dało, dziura w trawniku zostanie na jeszcze trochę...
Cytat: | Oprocz samej chemii warto jeszcze zwroc uwage na odpady jakie pozostaja po pokazach. Ogromne ilosci papierowych rur po kometach i bateriach, ktorych recykling nie jest oplacalny z ekonomicznego punktu widzenia. Oprocz tego stosy papieru i tektury po wybuchajacych ladunkach. | W Boga nie wierzysz ? Przecież dużo tego zostaje po sylwestrze a w niektórych wsiach czy miastach wtedy właśnie recykling idzie pełną parą lepiej śmiecić papierami po szelkach itd. niż wyrzucać śmieci do lasu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | lepiej śmiecić papierami po szelkach itd. niż wyrzucać śmieci do lasu |
Taa w lesie to jak na smietnisku. Ale po pokazach nie zostają tylko same kawalki szelek. Ja po pokazie (sylwek jakis festyn) zawsze znajduje kilka calych
a tak po za tym to IrkaceK skad masz takie korpusy [/quote] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 2:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mowiac o ekonomii mialem na mysli firme. Takie rury sa zatkane mieszanka betonitu ktory trzeba usunac. Biarac pod uwage czas jaki trzeba poswiecic na wykruszenie tych korkow i koszta transportu...
Cale szelki? No moze sie zdarzyc, ze szelka wroci, a znalezienie jej w srodku nocy,najczesciej wsrod traw jest niestety niewykonalne. Co ciekawe, to na ziemie spada takze calkiem sporo nieodpalonych gwiazd .
Co do korpusow to sa one przywiezione z Japonii, ale niestety nie przezemnie. Swoja droga ciekawe jak je lacza?
Pozdrawiam _________________ Koniec z praktyka amatorska
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 3:29 pm Temat postu: |
|
|
IrkaceK napisał: | No moze sie zdarzyc, ze szelka wroci, a znalezienie jej w srodku nocy,najczesciej wsrod traw jest niestety niewykonalne. |
Nie trzeba akurat w nocy zbierac wystarczy nastepnego dnia zobaczyc  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Mowie z perspektywy firmy strzelajacej. Raczej nikt nie bedzie nastepnego dnia jechal specjalnie np. 200km sprawdzic czy nic nie zostalo.
Pozdrawiam! _________________ Koniec z praktyka amatorska
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Nie Lis 16, 2008 10:53 pm Temat postu: |
|
|
U siebie na trawie wysypałem całkiem sporą i solidną ścieżkę z Pcz, którą oczywiście spaliłem
Co ciekawe, trawa nie odrosła nawet po pół roku od tamtego czasu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Pewne jest, że efektowne pokazy pirotechniczne, w których w powietrzu rozpyla się setki kilogramów albo i więcej MP nie są dla okolicznego środowiska przyjazne  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|