Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piroman2
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 2:14 pm Temat postu: Baterie pirotechniczne / Cakes |
|
|
Nowy temat wiadomo co tutaj ma być
Oto moja bateria komet.. odrazu mówie, że to któryś z testów. Kometki są bardzo małe, rozmiar 28mm, masa pirotechniczna która zawierają to ok 28g. Cała kometka waży ok. 35g.
Łączone Visco, wyrzucane Pcz (my quality ),
Tylko kilka (bodajże 4 komety) zawierały kilka dragon eggsów.
komety zawierały mieszankę Silver streamer oraz Golden rain.
Przez jakośc kamery jak już kiedys mówiłem.. ciężko znaleść różnice między kometami Silver streamer a Golden R... wychodzi to raczej jako oślepiające światło.. ale będzie lepiej
Cakes
A no i ta jedna kometka była dziwna, dość długo się paliła i chciała mnie zaatakować .. musiałem ją za to zbluzgać
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Wto Sie 23, 2005 11:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Bardzo ładna ta bateria komet, no jedna nie posłuchała i chciała zatakować Ale ładne te kometki. Oby tak dalej
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dinde Dostęp próbny
|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Ładne nawet bardzo...
A jakby było tak że:
1)Pierwsze lecą komety.
2)Na końcu jakaś ładniutka szelka <aerial shell> i to by dało ładne wrażenie końcowe...może akurat nie o to chodzi w tym temacie ale ladniej to by wyglądało [ imho ]. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2005 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Pozwole sobie to jeszcze dodać.. choć teoretycznie pisze siano;)
Kaco1 napisał: | [...]Ale ładne te kometki. Oby tak dalej |
Niestety ja się do tego nie poczuwam, a właściwie oceniam się troszkę inaczej i dla mnie to jeszcze nic aż tak nadzwyczajnego...
Więc oby lepiej, a nie oby tak dalej:wink:
A co do tej szelki Dinde, czy innych rzeczy to spokojna głowa.. ja wiem co ma być i jak:] Ale nie odrazu... Nie bój żaby _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
hemist Gość
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 10:15 am Temat postu: |
|
|
Hi,
No ja miałem zamiar zrobić cos identycznego, ale....skończył mi się butapren na stopinkę i w ogóle to sie na stopsil przerzuciłem bo wydajneijszy to po 1
po 2 to bez przybitki te szeleczki ładujesz???? ja zawsze dawałem przybitke to je rozwalało w mozdzierzu czyli moze przez to...
czy zauważyliście że 80% wszystkich fotek z fireworksami, rakietkami itp jest NOKIA 3310?? na moich też
tochu tu zasianowałem ale pytanie nr2 jest dosyć konkretne jak by mi mógł ktoś odpisać i to wywalić
pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zbigniew
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 2:45 pm Temat postu: |
|
|
no jak dajesz H3 to przybitka jest raczej zbędna, tak jak napisał Wiktors, z lekkim oporem powinna wchodzic szelka. Na Fb to czasem nawet i ten opór to za duża przybitka Ale jak stosujesz PCz to przybitka jest niemalze konieczna. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
hemist Gość
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 3:19 pm Temat postu: sfd'dfdsfg |
|
|
lol ja dawalem czubatą lyzeczkę H3 i doj***ną przybitkę
nie dziwota ze rozwalało |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HellFire
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Co do roboty wiktorsa to widze ze nie tylko ja stosuje zaplon odgorny, ktory nota bene rulez z tym ze ja robie quick match a Ty wykonales sticky match, ale na jedno wychodzi. Zachecam innych userow do stosowania takiego rozwiazania bo dziurka w mozdzierzu znacznie pogarsza jego wytrzymalosc _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wiktor
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 4:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam
To nie podłoga tylko lenteks którym jest wyłożony mój stół laboratoryjny
Zapłon odgórny jest najepszy - zapewnia szybkostrzelność _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki
Ostatnio zmieniony przez Wiktor dnia Nie Lip 03, 2005 7:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Moja bateria, kolejno:
WG 1"
2x Kometa 1"
Szelka 1"
Szelka 2"
FILM
Za mało ładunku miotającego w kometach oraz szelce 1" _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 10:10 am Temat postu: |
|
|
WGwiazdki + WGwiazdki + WGwiazdki + WGwiazdki = bateria gwiazdek
Prosta rzecz a cieszy czyli jak zrobić rzymskie ognie nie w jednym ale w wielu korpusach. Rzecz jest wręcz banalna, a mianowicie:
1) Bierzemy cztery tekturowe "rurki" (oczywiście może być więcej, ja podaję jako przykład; użyłem moździerzyków po komercyjnych świszczałkach) których stosunek średnicy wew. do wysokości wynosi 1:8, np. śr.wew.: 1cm, wys.: 8cm
2) Robimy gipsowe zatyczki których wysokość wynosi 1/16 h korpusu.
3) Kiedy zatyczki wyschną robimy 2mm nad nimi otwory, o średnicy lontu którego mamy zamiar użyć.
4) Powtarzamy tę czynność aby każda z rurek wyglądała w ten sposób:
5) Bierzemy odpowiedniej długości lont aby dał radę przejść szeregowo przez każdy otwór w każdej rurce.
6) Przekładamy lont:
7) Składamy rurki tak aby patrząc na nie z góry widzieć kształt kwadratu (ilość rurek musi wynosić wtedy cyfrę/liczbę którą da się spierwiatkować) lub koła.
Ucinamy taśme papierową i obklejamy naszą baterie.
9) Przygotowujemy sobie ładunek miotający, gwiazdki oraz papier toaletowy.
10) Teraz wsypujemy do każdej rurki PCZ w ilości obj. równej obj. gwiazdki.
11) Gwiazdka powinno wchodzić luźno lecz niewiele powinno brakować jej aby wchodziła z oporem.
12) Jeśli wszystkie gwiazdki już siedzą () wypełniamy każdą z rurek kawałkiem papieru toaletowego w ilości (po ubiciu) 2x wielkość gwiazdki.
KONIEC !
Nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na to ale zdecydowałem się po chwili namysłu. Nie jest to sztywny "przepis", proporcje sprawdzone. W sam raz dla początkujących, a wszytko co proste i efektowne może zachęcić do dalszych działań.
Pozdrawiam, Rime. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Czw Lip 21, 2005 12:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 11:03 am Temat postu: |
|
|
Coś dzisiaj ze mną nie tak....
Ciągle o czymś zapominam
Moja nieudana mini bateria 3 strzały. 3x szelka 1", taka jak pokazałem w temacie o szelkach. Za mało miotającego oraz za długi opóźniacz.
FILM
A tutaj jeszcze jeden film z odpalenia 3 strzalowej "baterii" wg. mojego "przepisu"
FILM _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2005 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Witam, oto film z odpalenia 3 strzalowej "baterii" wg. mojego "przepisu"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Sob Lip 23, 2005 10:52 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie.
Dzisiaj mam dla was film 10 strzałowej baterii.
Najpierw 9 strzałów - gwiazdek a na koniec jeden strzał mini szelka 0,5" która wyleciała za nisko. Miotałem komercyjnym PCZ.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Sob Lip 23, 2005 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Ładne, aczkolwiek obecnie na komercji jedziesz:)
I tak prawde mówiąc, nie zbyt to się nadaje na tradycyjna baterię, dlatego że prawie całość mogła by być równie dobrze jednym rzymskim ogniem, a później jeden moździerzyk z szelką. Zdecydowanie może i lepiej by wyszło i mniej miejsca - tylko dwie rurki.
Wydaje mi się, ale nie wystrzeliwuje się pojedyńczych gwiazd, zazwyczaj komety czy właśnie wyrzutnie gwiazdek, albo rzymskie ognie połączone, nie wspominając o szelkach.
Miał byś dobrego cakes jakbyś zrobił 10 rurek, a każda z nich to właśnie rzymskie ognie, napewno wyglądało by przepięknie, wtedy możemy o czymś mówić
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 9:45 am Temat postu: |
|
|
Przygotowania do sylwestra pełną parą. Na dobry początek zrobiłem 1" baterię kometo-szelek. Najpierw piękny złoty ogon:
KNO3 55
S 15
C mieszany 25
Dex. 5
25% alkohol
...a potem FB + czerwone organiczne gwiazdki.
Nazwałem to "Hausaufgabe" bo skończyłem robić zadanie z niemieckiego... Wygląda to tak:
Natomiast z boku napisałem:
"1. WYRZUTNIA
Postawić na stabilnej powierzchni, wyjąć lont odpalić i oddalić się. Nie odpalać w pobliżu zabudowań i materiałów łatwopalnych.
MADE IN POLAND by Damian for Sylwester 2005/2006. Wyrób nie posiada kody klasyfikacyjnego ADR-1.4G" _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Mnie bardziej interesuje działanie fajerwerków to jaki efekt dają, a nie ich zewnętrzna wrstwa dekoracyjna
Moim zdaniem ozdabianie produktów powinno zostawić się na koniec, choć rozumiem jaką daje satysfakcje własnoręcznie zrobiony fajerwerk, który do tego wygląda na komercyjny.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Sob Paź 29, 2005 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisał: | Mnie bardziej interesuje działanie fajerwerków to jaki efekt dają, a nie ich zewnętrzna wrstwa dekoracyjna
Moim zdaniem ozdabianie produktów powinno zostawić się na koniec, choć rozumiem jaką daje satysfakcje własnoręcznie zrobiony fajerwerk, który do tego wygląda na komercyjny.
pzdr.
P2 |
spoko orinoko, bydzie działać
Nie jestem zadowolony. Bateria jest 6 strzałowa. Ja przygotowałem siedem 1" kometo-szelek. Ostatnia dostała inne gwiazdy (Falls) i odrobinkę więcej miotającego. Wyplucie gwiazd na wys. ok. 15m
http://rapidshare.de/files/7210840/hausaufgabe_jedna_falls.avi.html
Wnioski: Mieszanka jeszcze nie była do końca sucha (25% alk.). Będe rozbierać baterie. Dosypie miotającego, skróce kometo-szelki od strony zapłonu o ok. 1.5cm, wzmocnie wikolem taśmowe zamknięcie górnej części każdej kometo-szelki. Nie wiem czy można jednak nazywać kometo-szelkami, powinno być raczej kometo-wyrzutnia gwiazdek. _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
macabra
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Przedstawiam wam mój wynalazek - nic odkrywczego ale jak miotałem fb to robiło naprawdę duże wrażenie - gwiazdki bardzo daleko latały. Ten mój niby starmine to poprostu połączone rurki a zresztą co ja bede pisał - i tak wszystko widać na fotce :
I oczywiście film:
http://video.google.pl/videoplay?docid=7601678077337940491&hl=pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nostra
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 6:40 pm Temat postu: |
|
|
3 Cakes... każdy po 5 strzałów, kaliber 1,5 cm, lift to pcz granulat w ilości 3g na rurkę... 3 strzały to kometki na bazie GT, czyli Green TT, zaś 2 to szeleczki hukowe z komercyjnym cracklingiem, burst kclo4/al/mg, odpalane visco 2mm.
Powrót do góry |
|
|
|