Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakieta dla wszystkich- dyskusja
Id� do strony 1, 2, 3, 4  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004
Sk康: Trinneck

PostWys豉ny: Pon Wrz 05, 2005 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czo貫m
Jestem z tob� Very Happy Pomys� wydaje mi si� jak najbardziej trafiony temat napewno si� przyda Wink Tylko teraz trzeba pami皻a�, 瞠 je瞠li to ma by� rakieta dla pocz徠kuj帷ych wi璚 materia造 w miare mo磧iwo軼i og鏊nodost瘼ne, tanie, 豉twe w obr鏏ce i musimy bra� polskie realia ( Wink ), bo z tego co si� domy郵am to temat ma zach璚a� do modelarstwa w dos這wnym tego s這wa znaczeniu (a nie do jego pirotechnicznej strony, jak to ma miejsce powszechnie na formu Laughing ). Czyli JAK NAJTANIEJ JAK NAJLEPIEJ I JAK NAJBARDZIEJ Wink
Pozdrawiam
Szymon

plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
pablo

Do陰czy�: 06 Gru 2002
Sk康: 堯dzkie

PostWys豉ny: Pon Wrz 05, 2005 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%2BD25-5+%2Bsilnik&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 2:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja uwa瘸m ,瞠 nie wolno nikomu "obsuwa�" nas ( tych co pr鏏uja zrobi� SR ) za to, 瞠 co� nie wyjdzie Wink . Mam kolejny SR ale w wersji sprawdzonej wi璚 jak by kto chcia� to zapraszam. Jest gratis Wink . Ci篹ar paliwa 280 Gram, fi zewn. 52 mm. Typ SR - z wk豉danym paliwem, nieinhibitowanym czyli jak SR "Olusia".

Co ja z tego mam Question . Film Exclamation . Wi璚 w zamian za gratis nie narzeka� na to co mog� da� Wink . W ko鎍u kiedy� dopn� swego i zrobi� profi SR . Cho熲y dla mojej satysfakcji Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
egzekta

Do陰czy�: 19 Sie 2005

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Wink Jest dok豉dnie tak jak m闚isz Paul, w Polsce droga jest nie tylko benzyna Smile Co prawda "expertem" nie jestem, ale przez ostatni miesi帷 uda這 mi si� opracowa� przynajmniej jedn� sprawdzon� (jak na razie 4 pr鏏y i 4 udane) konstrukcj� silnika. Przeliczy貫m wszystkie koszta zwi您ane z budow� silniczka i tak: koszt JEDNOSTKOWY wychodzi mi 2,70z� i jednorazowy koszt potrzebnych do produkcji element闚 to 6,50z�. Silnik ma niewielkie rozmiary (s這wo "niewielkie" nasuwa mi si� po por闚naniu jego rozmiar闚 z rozmiarami silnik闚 z filmik闚 na tym forum Smile ) - 鈔ednica 27mm, d逝go嗆 140mm, masa paliwa 35g. Robi帷 "kosztorys" zak豉da貫m, 瞠 w ka盥ym domu znajdzie si� co� takiego jak np. wiertarka lub m這tek Smile Przy odrobinie wprawy parametry silniczka s� jak najbardziej powtarzalne. Jego osi庵i (Ic=18Ns, Fmax=5,5kG, F鈔=3kG, czas pracy=0,5sek - sprawdzane na hamowni) to mniej wi璚ej po這wa warto軼i parametr闚 przewidywanych w programie SRM, wi璚 prawdopodobnie jeszcze mo積a w nim co� ulepszy�. Je郵i kto� b璠zie chcia� dok豉dny opis budowy tego silniczka to ch皻nie zamieszcz� to gdzie� w necie.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 7:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to moja dzisiejsza pr鏏a SR typ "Olusia" czyli wk豉dane paliwo, nieinhibitowane. Masa plaiwa 300 gram. masa SR - ok. 600 gram.

FILM

Kr璚i貫m Muskiem st康 ni窺za jako嗆. Mam nowy komp i nie moge chwilowo jego rozebrac aby podpi帷 karte TV. Musz� to zrobi� w serwisie. Wtedy filmy z kamery b璠a lepsze jako軼iowo. Ale na razie nie s� to bardzo wazne testy. Mam 4 SR. Dzi� jeden spali貫m i 3 mam do dlaszych pr鏏. W tym na hamowni. Jeden SR poleci z Mustkiem.

Paul S napisa�:
.....kazdy chce zrobic wszystko sam....
Ludzie!!!! Ja chce tylko zbudowac rakiete. ....l

Masz racj�. Ja te� chc� aby jedni budowali rakiety a inni SR Wink . Pisa貫m ju� Jasieczqowi aby nie zarwaca� sobie g這wy budow� SR. Niech robi rakiety, proste i szybkie w produkcji. Inni te� Wink Zrobi� dobry SR to sporo pracy. Pr騥ba do mod闚 aby przenie郵i posty tam gdzie by� powinny.

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Wto Wrz 06, 2005 7:44 pm, w ca這軼i zmieniany 3 razy
Powr鏒 do g鏎y
pessos

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czo貫m
I znowu si� zaczyna Rolling Eyes Paul poda� temat, a wy ju� szukacie dziury w ca造m Evil or Very Mad Najpro軼iej b璠zie jak w ko鎍u si� zabierzemy do roboty, a posty odbiegaj帷e od tematu b璠ziemy mieli kulturalnie tam, gdzie s這nko nie dochodzi Mr. Green
Wi璚 tak, ustalmy na pocz徠ek jaki to ma by� model czy jaki� "fiku郾y i wypasniony" czy najprostrzy byle lecia� Wink Question P騧niej wybierzmy materia造, kt鏎e trzeba skompletowa� Idea I jaki mniej wi璚ej warsztat narz璠ziowy by豚y niezb璠ny Idea
Rozumiem Paul, 瞠 masz ju� mniejwi璚ej jaki� koncept odno郾ie budowy ( prawda Rolling Eyes )
Pozdrawiam Szymon

Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
crave

Do陰czy�: 27 Wrz 2003

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozw鏊cie, 瞠 si� w陰cze do tematu...

Trzeba zacz望 od pewnych za這瞠�:

1. i najwa積iejsze - silnik: kupny czy w豉sny. Ja by豚ym mimo wszystko za w豉snym: gdyby chodzi這 o proste silniczki 5 Ns, to kupne nie by豚y by z造m rozwi您aniem, ale kiedy chodzi o wi瘯sze silniki, to pojawia si� problem.
Nie kupi si� ich w ka盥ym modelarskim. A do tych 19 z� wtedy dojdzie nie tania przesy趾a (w ko鎍u zawieraj� "materia� wybuchowy" a wtedy, dochodz� dodatkowe koszty na poczcie), a przecie� nie o to chodzi. Zreszt� kilka silnik闚 to w tym przypadku oko這 100-200z� - troszk� za du穎.

Silnik samor鏏ka to odzielny temat, ale jak mia� by wygl康a�, mo積a sobie zdefiniowa�:
- korpus PCV (豉two si� kleii, jest tani)
- dysza cement/szamot bez wk豉dek - my郵�, 瞠 FnMilo podj� by si� zrobienia prasy do dyszki w ramach projektu Wink, wklejana na 篡wic�, aby unikn望 metalowych cz窷ci. To samo zatyczka.
- paliwo karmelkowe (sorbitolka by豉 by najbezpieczniejsza), z inhibitowanymi (my郵� nad papierem+篡wica poliestrowa) pow. zewn皻rznymi, by obliczenia uwzgl璠niaj帷e rozpalanie na ca貫j powieszchni nieinhibitowanej, by造 jak najbli窺ze prawdy (czyt pow. zewn皻rzne lubi� si� raz zapala�, a raz nie).
Ilo嗆 paliwa to sprawa wt鏎na - zale篡 to od reszty cz窷ci i ich wagi.

Akurat przy silnikach robionych samemu mamy komfort doboru silnika do modelu, nie odwrotnie.
Silniki powinny by� wykonywane seryjnie, poczym poddane serii pr鏏 statycznych na hamowni, by oceni� ich powta瘸lno嗆.
My郵�, 瞠 to odpowiednie zadanie dla mnie Wink

Gdy rozpatrzymy ju� kwesti� silnika id幟y dalej:
Korpus - lekki i ci篹ki w wykonaniu czy ci篹ki i lekki w wykonaniu?
Do wyboru mamy drogie i wymagaj帷e niewielkiego (ale jednak) zaplecza technicznego, kupy materia堯w w postaci balsy, w逝kien szklanych, etc.
Po przeciwnej stronie stoi ci篹ki, ale prosty w wykonaniu i powta瘸lny korpus z PCV. Przy rozdzieleniu prac mi璠zy forumowiczami powta瘸lno嗆 jest szczeg鏊nie wa積a - wystarczy p鎩嗆 do sklepu i poprosi� o rur� 2" (czzy jak彗olwiek chcemy). Problem z PCV polega na tym, 瞠 potrzebujemy lepszego silnika (wi璚ej paliwa, trudniejszy w wykonaniu). poza tym osi庵ni皻a wysokos� jest mniejsza.
Mimo to obstawiam PCV, lub inny materia� dost瘼ny w hurcie i w ca貫j Polsce.

Reszta - czyt. elektronika, g這wica, stateczniki to ju� sprawy mniej istotne.
Powr鏒 do g鏎y
pessos

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

crave napisa�:
Reszta - czyt. elektronika, g這wica, stateczniki to ju� sprawy mniej istotne.

Poza elektronik� to w tym temacie te sprawy s� NAJISTOTNIEJSZE My tu nie chcemy zbudowa� kompletnej, w pe軟i gotowej do startu rakiety, ale model dla ka盥ego Rolling Eyes Idea Tak ci篹ko to zrozumie� Shocked Rolling Eyes Question

Paul S napisa�:
Ludzie!!!! Ja chce tylko zbudowac rakiete. Bez silnika i elektroniki, taka najprostrza - DLA KAZDEGO!!!

I TEGO SI� TRZYMAJMY Exclamation Exclamation Exclamation na reszt� przyjdzie pora Rolling Eyes

P.S qrde ja wiedzia貫m, 瞠 tak b璠zie Evil or Very Mad Mog豚y kto� wyczy軼i� tamat Question [/code]

Powr鏒 do g鏎y
trefl
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pablo napisa�:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%2BD25-5+%2Bsilnik&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

Uuu wpisywalem "PS D 25-5" oraz "TSP-D30-3" i nie znalazlem. Sad No coz starej daty jestem i komputery mnie nie sluchaja. Very Happy

A tak do tematu pozwole dorzucic swoje trzy grosze.
Mysle, ze jesli ma to byc rakieta dla kazdego, to powinna to byc rakieta przystosowana do silnika bez podsypek wyrzucajacych spadochron czyli zawierajaca uklad elektroniczny chocby prosty timer. Wiekszosci mlodych na tym forum nie bedzie stac na kupno chocby paru silnikow fabrycznych. Rakieta "dla kazdego" powinna byc moim zdaniem rakieta na maly silnik wlasnej roboty np. o masie paliwa 50g, z ukladem wyrzucania spadochronu.
Powr鏒 do g鏎y
sativ

Do陰czy�: 05 Cze 2005

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jestem jakim� super-hiper modelarzem ale kilka rakietek zrobi貫m. Korpus by� z rurki po folii al opdklejay t捫e foli� od wewnn徠rz i malowany szk貫m wodnym. Wed逝g mnie to by這by najlepszym rozwi您aniem, poniewa� pcv do lekkich nie nale篡. Poddaje to pod opinie expert闚, pozatym wszyscy by鄉y zrobili takie same rakietki- folia al ma takie same rurki no nie Very Happy
Pozdro
Powr鏒 do g鏎y
crave

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 9:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK, szczerze to mi si� pomyli造 tematy:
Paul S napisa�:
Moze zaczniemy na forum budowac wspolnie model rakiety lekkiej ok, 1m wysokosci i ok. 50do 60mm srednicy. Planuje cos takiego dla wszystkich chetnych na jesienne wieczory.

http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?p=78887#78887
Sorry, przyznaje si�, 瞠 jestem wyko鎍zony Wink

A, 瞠bym nie wyszed� na totalnego idiot�, to skomentuje:

Cel jest trudny. Jak wiadomo w Polsce silnik kupny jest 瘸dkim rozwi您aniem: og鏊nodost瘼ne s� tylko takie do 5Ns.
My郵�, 瞠 瘸den pocz徠kuj帷y konstruktor nie porwie si� na kupno silniczka przez internet, za 20 z�... Budowa w豉snego silnika, to chyba nie to o co chodzi w za這瞠niu projektu, bo jak Paul wcze郾iej wspomina� silniki pocz徠kuj帷ych (i nie tylko) maj� 0 powtarzalnos�.

Wi璚 mo瞠 trzeba zmodyfikowa� ide� i zmniejszy� wymiary rakiety do powiedzmy 鈔. 30 mm, wys. 500 mm, tak by da這 by sie je nap璠zi� dost瘼nymi silniczkami 5Ns?
Powr鏒 do g鏎y
Alien_

Do陰czy�: 17 Sty 2004

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
A widzisz Sativ mniej wi璚ej te wytyczne?
Paul S napisa�:
...o 鈔ednicy ok. 50mm i wysoko軼i ok. 750mm...
Paul

Wi璚 folia Al Sie nie nadaje poza tym troch� ci篹ka.
Jak ju� korpus z papieru to bardziej obstawiam za robionym przez siebie. Np znajdujemy rur� stalowa lub PCV i na niej nawijamy nasz korpus smaruj帷 篡wic� lub czym� innym.
Taki korpus jest lekki i co zarazem wytrzyma造.
Dobra idea z t� budow� lekkiej rakiety amatorskiej Wink
Ja si� zastanawiam z czego bedzie wykonana g這wica do tej rakiety. Poniewa� nie ka盥y ma dost瘼 do tokarki...

Pozdrawiam
Tomasz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szybka w produkcji rakieta to jak do kupy si� zbierze- 8 godzin roboty. Oczywi軼ie nie na pokaz tylko do test闚 SR ale z kultur� sztabow�. Do tego lekka.

Korpus fi 52 mm, d�. 300 mm - jedna sztuka 10 minut roboty , schni璚ie dwa dni. Ale licz� 10 minut.
3 tuleje razy 10 minut = 30 minut. Sk豉danie, malowanie. Dalsze 30 minut.

Razem korpus - 1 godzina. Opisa貫m korpus w innym po軼ie.

Stateczniki.

Robi� teraz z arkusza kartki A4 - do drukarki. Klej� jedn� stron� wikolem, sk豉dam. Znowu smaruj� wikolem jedn� strone i znowu sk豉dam. Jeszcze raz smaruje wikolem i znowu sk豉dam. Wyginam skrzyde趾o. Robi� drug� sztuk�. Dok豉dam do siebie i sklejam. Czas na 1 statecznik 10 minut razy 4 = 40 minut. Nie co przek豉dania przy schni璚iu aby r闚no sch這. Wi璚 razem mamy godzin�.

Monta�, malowanie.

Na oko godzina.

G這wica.

Jeszcze nie wiem jaka , Szacuj� wykonanie 1 h.

Monta� spadu ( zak豉dam ,瞠 jest wielokrotny wi璚 nie licz� robocizny ), piroop積iacza - 2 h. Pomiar czasu na oko , na bazie w豉snych do鈍iadcze� Wink

Razem : 6 h. Ale za堯禦y 8 h.

Czas jest surowy. Wiadomo. Ile potem schodzi czasu na przygladania si� rakiecie i jej macanie Wink . Czasami stawiam sobie j� w pokoju ( bez SR ) i ile radochy z przygl康ania si� jej Laughing .

Wkr鏒ce poka輳 Wam zdjecie rakiety. W zasadzie ju� jest , brak g這wicy i piroop騧niacza.

Acha. Wydatki na rakiete to : blok techniczny A3 - chyba 4 zeta, p璠zel do malowania 1 zet, farba - chyba 250 ml w opakowaniu ale tej farby jest na 10 rakiet. Koszt farby nie pamietam ale jak b璠zie 15 zeta to na 1 rakiete wyjdzie 1,50. Czyli razem koszt poni瞠j dziesi徠aka.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
trefl
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
Ja z kolei mysle, ze rakieta z silnikiem z podsypka prochowa jest o wiele latwiejsza do wykonania , ale jesli jestes innego zdania to robimy z elektronika.

Nie, mysle jak Ty, ze jest latwiejsza w wykonaniu. Obawiam sie jednak, ze malo kto bedzie kupowal silniczki fabryczne (to tak z obserwacji tego forum).

Prosze wziac pod uwage, ze jestem laikiem w tym temacie. Popelnilem tylko kilka rakietek z zestawow kupionych w CSH za czasow Hermaszewskiego czyli z 25 lat temu. Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Wto Wrz 06, 2005 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul, pomys� zacny i ch耩 Twoja szczera. Czekamy na dalszy ci庵...

P.S.1. Nie przejmuj sie dyskusjami, od tego jest forum
P.S.2. Wszystkim nigdy nie dogodzisz, i tak ka盥y zrobi co uwa瘸.
P.S.3. Na pewno wiele os鏏 skorzysta w Twojej wiedzy i praktyki
P.S.4. Jak kto� ze wzgl璠u na koszty b璠zie chcia� co� na silniczki 5 Ns, to zazwyczaj da si� zmniejszy� skal� modelu z zachowaniem podobnych materia堯w i technologii.
P.S.4. W dalszym ci庵u uwa瘸m, 瞠 dla pocz徠kuj帷ych najlepiej jest zaczyna� od modeli na fabrycznych silniczkach. Mo積a nabra� ch璚i do dalszych prac, a nie zniech璚enia wci捫 nieudanymi pr鏏ami w豉snych silnik闚. No i rodzice si� uciesz�, nie b璠� musieli przemalowywa� kuchni po nieudanych pr鏏ach sma瞠nia karmeli Laughing
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 7:31 am    Temat postu: Do roboty Odpowiedz z cytatem

Witaj Paul

Temat - jak to zwykle u nas bywa, rozszed� si� w r騜nych kierunkach.
My郵�, 瞠 musisz "zapoda�" ju� co� z Twojego tematu, aby wreszcie przej嗆 do rzeczy.

Wydaje mi si� tak瞠, 瞠 Twoje pierwotne za這瞠nia do projektu s� OK, a je郵i kto� b璠zie chcia� wykorzysta� informacje podawane przez Ciebie do w豉snych zastosowa�, to tylko lepiej, bo b璠zie okazja do dyskusji i por闚na�.

Sam jestem bardzo ciekawy tego tematu i my郵�, 瞠 du穎 skorzystam z Twojej wiedzy.
Nikogo nie trzeba chyba ju� przekonywa�, co do Twoich umiej皻no軼i teoretycznych a przede wszystkim praktycznych w dziedzinie modelarstwa rakietowego.
Ja mia貫m to szcz窷cie, 瞠 mog貫m na w豉sne oczy przekona� si� o tym.
Elementy HIPERSONALA wykonane przez Ciebie s� w moim posiadaniu i czekaj� na silnik.

PS

Drogi Arku - czy mo瞠sz przenie嗆 informacj� o ostatniej Twojej pr鏏ie silnika do dzia逝 " Silniki Rakietowe" Question
W ten spos鏏 tworzy si� ba豉gan - jak kto� b璠zie chcia� odszuka� informacji o testach Twoich SR-闚, to nigdy nie b璠zie spodziewa� si� znale潭 ich w豉郾ie tutaj. ( ten fragment zostanie usuni皻y)

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A o to moja "szybka" w robocie rakieta. To co widziecie zaj窸o mi 3h.

Postarm si� potem opisa� dok豉dniej jak co robi�. Dla mnie jedno jest pewne. Szybki w pracy, bardzo lekki, wytrzyma造 korpsu robi� na bazie bloku technicznego i wikolu z wod� ( 70/30 ). Korpus pod statecznik zosta� przeci皻y aby wsadzi� pod niego skrzyde趾a ( s� od wewn徠rz rury ). Stateczniki wi璚 trzymaj� si� bardzo mocno.

A co do 烈 to jak dla mnie - strasznie 鄉ierdzi Rolling Eyes

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
....Powoli odnosze takie wrazenie jak bys chciel tym innym - jeszcze zainteresowanym- powiedziec
" nie sluchejcie tego wariata !!! Tak sie robi szybko piekne i tanie modele".....

Ale� wymy郵i� Rolling Eyes . Nasze SR s� zawodne, szkoda takiej super rakiety wypu軼i� na naszych SR. Poda貫m propozycje rakiety taniej i szybkiej w produkcji ale dla naszych SR. Wyobra� sobie , robi� 3 tyg. rakiete a potem wada SR niweczy mi efekty tej pracy Crying or Very sad . Twoja propozycja jest gites ale pod PROFI SR Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
crave

PostWys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 4:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odgrzeba貫m w domu korpusik fi. 35mm, d�. 50 cm - wa篡 80g.
Podobnych wymiar闚 koprus, zrobiony z papieru i wikolu wa篡 60g.

Technologia jego wykonania wydaje mi si� dosy� ciekawa, na potrzeby projektu - wykonany z szarego papieru pakowego, siatki szklanej i 篡wicy - ja u篡wa貫m poliestrowej bo mam j� dost瘼n� bardzo tanio, ale uznaje wy窺zo嗆 epoksydu Wink

Siatka z w堯kna, to bardzo tani zamiennik tkanin szklanych. Oczywiscie nie jest tak dobry, ale za to bardzo 豉two dsot瘼ny. Sprzedawany po ~1,80 mb, kawa趾闚 o wysoko軼i 1m. Stosowanie siatki razem z papierem zdecydowanie upraszcza sam proces klejenia - normalnie papier zagina si�, czasem nawet rwie, co w przypadku siatki nie wyst瘼uje. Opis samego klejenia - na portalu.

Korpusy wychodz� na tyle mocne, 瞠 wg. mnie przy niewielkim modelu powinny wytrzyma� zderzenie z ziemi�, gdyby spadochron si� nie otworzy�. Nie s� wprawdzie pi瘯ne, ale na pewno wygl康aj� lepiej ni� papier pakowy klejony wikolem.
Fotka:

Na marginesie - spr鏏uje przeprowadzi� pr鏏� wystartowania takiego korpusu z silniczkiem modelarskim.

PS. Nikogo nie przekonuje do technologii, wymiar闚, etc. Poprostu dziele si� wiedz� Wink
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

crave napisa�:
.....Korpusy wychodz� na tyle mocne, 瞠 wg. mnie przy niewielkim modelu powinny wytrzyma� zderzenie z ziemi�, gdyby spadochron si� nie otworzy�. Nie s� wprawdzie pi瘯ne, ale na pewno wygl康aj� lepiej ni� papier pakowy klejony wikolem.:

1. Czasami podatno嗆 na zgniot jest korzystna bo poch豉nia energi� kinetyczn�.

2. I tu si� mylisz. Technolgi� klejenia papieru mam bardzo dobrze opanowan�. Nie stosuj� operacji upiekszaj帷ych a mozna to zrobi�. Robi si� to tak ( trwa to oko這 2 minuty na jedn� tulej� l = 300 mm ):

a) papier ca造 si� moczy. Tulejka wychodzi r闚na, bez p璚herzy , po prostu miodzio. Potem w czasie suszenia nie co si� derofmuje ale mamy operajc� dodatkow� b

b) tulej� si� satynuje i kalibruje. Satynowanie polega na posmarowaniu powierzchni tulej 鈍iec� ( r璚znie ). Potem tulej� nalezy przeci庵n望 raz albo dwa przez kalibrownik o 鈔ednicy o kilka dych mniejsz� ni� fi zewn. tulej. Tuleja ma si� z 鈔ednim oporem da� przeciagn望. Robimy tez to r璚zne ale jak ktos ma maszyn� to te� mo瞠 by� Wink . Kalibrownik musi by� dobrze wypolerowany. Jako kalibrownik stosowa貫m szyjki od butelek. Wychodzi這 gites Wink

Po operacji a i b tuleja ma wyglad PROFI Exclamation . Jest lekka, twarda, po uderzenieu w ni� s造szymy metaliczny d德i瘯. Polecam t� metod� tez dla do鈍iadczonych konstruktor闚 rakiet. Wa貫k do nawijania paieru mo積a pokry� foli� Alu - dla u豉twienia 軼i庵ni璚ia tulej z wa趾a. Ale jak pisa貫m wcze郾iej do kleju wikol polecam doda� kleiku skrobiowego.

Polecam te� inny wariant profi tulei. Czyli smarowanie kartki z jednej strony wikolem - przy pomocy p璠zla. Potem , po wysuszeniu - posmarowanie 鈍iec�. na這瞠nie tulej na wa貫k i przeci庵anie po tulej pr皻em do wypolerowania powierzchni tulej. Te� tak mo積a robic i te� uzyskamy 豉dny wygl康 tulej. Wada tej techniki - papier/ karton mniej wch這nie kleju ale mo積a to nadrobi� daj帷 klej nie co bardziej g瘰ty.

Moja propozycja to tylko opcja Wink

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Wrz 07, 2005 6:00 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3, 4  Nast瘼ny
Strona 1 z 4

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum