Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
egzekta

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 4:38 pm Temat postu: Trochę materiałowznawstwa :) |
|
|
Powiedzcie mi, doświadczeni koledzy, z czego robicie modele rakiet, a zwłaszcza stateczniki (oprócz balsy)? Te na zdjęciu były z dwumilimetrowej twardej tektury, na tyle twardej, że nie jestem w stanie jej podrzeć palcami. Mimo to stateczniki są w strzępach, a zapewniam Was, że w czasie startu i lotu nie działało na nie nic oprócz oporu powietrza, poza tym start był raczej ładny, pionowy (przynajmniej w czasie pracy silnika - wywnioskowałem to po kształcie smugi). Siła uderzenia o ziemię odpada - co prawda rakieta nie miała spadochronu, ale podłoże było mięciutkie, trawiaste, poza tym rakieta spadała raczej wolno co sugerowałoby że już wtedy stateczniki były w strzępach (o głowicy nie wspomnę). Muszę powiedzieć, że prędkość rakiety była nawet więcej niż spora, ale czy to wystarczyło żeby tak załatwić dwumilimetrową tekturę??? Miałbym filmik z tego startu, ale niestety kamerkę obsługiwała niekompetentna osoba
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
egzekta

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 4:51 pm Temat postu: |
|
|
SpaceCAD pokazuje prędkość maksymalną 560km/h Wolne żarty. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 5:31 pm Temat postu: |
|
|
no to masz odpowiedźna swoje pytanie
Wywiało  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja stateczniki w rakiecie robię z 3 mm płyty drewnianej przeznaczonej na boazerie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
egzekta

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Wywiało Ktoś może ma podobne doświadczenie? Na ile można wierzyć programowi SpaceCAD?
Cytat: | Ja stateczniki w rakiecie robię z 3 mm płyty drewnianej przeznaczonej na boazerie. |
Jaki jest ciężar właściwy takiej płyty? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2005 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Arkusz takiej płyty jaki posiadam o wymiarach 89 cm x 37 cm czyli 0,3293 m2 waży ok. 900g; więc ok. 0,27g/cm2. Trochę ciężkie, ale wytrzymałe i jak narazie to mi wystarcza do modeli rakiet. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|