Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Silnik Rakietowy IGA-1
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 2:49 pm    Temat postu: Silnik Rakietowy IGA-1 Odpowiedz z cytatem

Witam

W ramach zespo逝 ( na razie dwuosobowego ) "Knopir" ( bo sk豉d zespo逝 to : knod , pirotechman ) , kt鏎ego celem jest wyniesienie na kilkaset m kamery wideo i pokazanie filmu "uciekaj帷ej Ziemi" zbudowa貫m SR "IGA-1". Nie jest to jeszcze to o co mi chodzi bo silnik jest zbyt "wo這waty" Wink ale szczerze m闚i帷 wyszed� mi on po pierwszej pr鏏ie ( bez 瘸dnego testu statycznego ). Masa paliwa 270 gram , typ paliwa : "pirotechman" Wink czyli sk豉d z 浩 ( tego paliwa nigdzie nie "zer積掖em" , to m鎩 w豉sny , autorski sk豉d ). Silnik odk豉dam ad acta poniewa� ma za ma貫go "kopa". Ot taka fajna ciekawostka Cool Razz

Film : http://www.pirotechnika.one.pl/www2/IGA1.mpg

Szukam do zespo逝 fachowca od odpalania na odleg這嗆 Wink Moze DARK Question Jest potrzeba aby uruchomi� spadochron ( mechanizm jako awaryjny ) z odleg這軼i 500 m. Nalezu chroni� kamer� wideo przed rozstrzaskaniem Shocked Wink Za "radio" zwracam koszta ( mam nadzieje , 瞠 drobne Cool ).

砰cz� mi貫j niedzieli A.
Powr鏒 do g鏎y
ludz

Do陰czy�: 07 Sty 2003

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 6:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Dlaczego na odleg這嗆? Du穎 pro軼iej i taniej zrobi� dwustonpiowy timer , kt鏎y odczeka jai� ustalony czas , nast瘼nie odpali silnik , a po zmierzonym uprzednio czasie spalania si� paliwa odbezpieczy spadochron,
taki uk豉d sk豉da si� z 2 scalak闚 555 jako timer , powiedzmy impuls co 10s i licznika np. 4017 , to wszystko kosztuje par� z這tych a jest niezawodne i zupe軟ie wystarczaj帷e.Jak kto� chce to mog� takie co� zrobi�.Inna sprawa to np.89c2051 -> taki ma造 mikroprocesor (ok.10z�)
z niego to ju� cuda mo積a zrobi� (ch皻nym powiem jak -> na priva).

yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002
Sk康: Znienacka

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale tu nie chodzi o czas. Trzeba dok豉dnie wyliczy�, jak d逝go si� pali paliwo, a to mo瞠 nie byc dok豉dne. Spadochron otworzy sie pi璚 metr闚 nad ziemi�, albo jeszcze w czasie lotu i klops
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 7:18 pm    Temat postu: Hm ... Odpowiedz z cytatem

ludz napisa�:
Witam!
Dlaczego na odleg這嗆? Du穎 pro軼iej i taniej zrobi� dwustonpiowy timer , kt鏎y odczeka jai� ustalony czas , nast瘼nie odpali silnik , a po zmierzonym uprzednio czasie spalania si� paliwa odbezpieczy spadochron,.

Hm ... kurna zbi貫� mnie z tropu Shocked Shocked

Ma to sens Idea . Jak my郵isz Szanowny Panie knod Question ( knod jest Szefem Zespo逝 ds. Bezpiecznego L康owania Rakiety Razz a ja Szefem Zespo逝 - hehe jednoosobowego - ds. Konstrukcji Silnika Rakietowego Wink ) . Ciekawe kto d...y da Shocked Razz Question i stracimy kamer� bo spadochron nie zadzia豉 czy np. silnik nie eksploduje Question Cool Razz Jak strac� kamer� to ju� nic Wam nie poka輳 Crying or Very sad Ale jak film wyjdzie to ....... Laughing

Pozdr. A Cool
Powr鏒 do g鏎y
JoY

Do陰czy�: 07 Pa� 2002
Sk康: Unknow

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pirotechmanie moglbys powiedziec jak chcesz ta kamere umiescic ? na czubku z boku czy jak?
Jezeli chcesz ja dodatkowo od upadku zabezpieczyc to zrub ciasto z monki zmieniaczanej (gestej) i zapakuj to do jakiegos worka. Dobrze absorbuje sile udezenowa. Uzywaja tego w Ameryce do ochraniaczy na kolana i biodradla dla ludzi staszych, byc moze i w rakietach znajdzie zastosowanie.

ludz

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Schemat poszed� do rakietmistrza Pirotechmana , my郵� 瞠 si� wkr鏒ce pojawi.Wg mnie ma to sens , je瞠li silnik jest w miar� bezawaryjny , po za tym mo積a do豉dowa� czujnik odwr鏂enia rakiety i wtedy nawet jak silnik padnie to spadochron si� wyrzuci no nie ?!
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 9:07 pm    Temat postu: Hej , knod :-) Odpowiedz z cytatem

ludz napisa�:
Schemat poszed� do rakietmistrza Pirotechmana , my郵� 瞠 si� wkr鏒ce pojawi.Wg mnie ma to sens , je瞠li silnik jest w miar� bezawaryjny , po za tym mo積a do豉dowa� czujnik odwr鏂enia rakiety i wtedy nawet jak silnik padnie to spadochron si� wyrzuci no nie ?!

Rakietmistrz Shocked Shocked. Nie 幢e Wink . To Tw鎩 list na zielono :

Cze嗆!
Chcia豚ym przedstawi� m鎩 pomys� na ten uk豉d.

Jest to prosty uk豉d czasowy na bazie mikroprocesora (b. popularny i tani ok 10z�).Mog� go wykona� ze wszystkimi wodotryskami jakie tylko sobie Pan za篡czy Wink (oczywi軼ie bez mikrofal闚ki i suszarki do skarpetek Smile.Wi璚ej opisu na obrazku. A mo瞠 tak konkurs na forum dotycz帷y takiego uk豉du ? Prosz� tak瞠 o umieszczenie mojego schematu na forum.

Pzdr. Ludz

P.S. Errata Wink :
na obrazku : zamiast "jako detonator" >>> "jako zapalarka" , sorki

Moja pro軸a do Szefa Zespo逝 ds. Bezpiecznego Powrotu Rakiety ( knoda Wink ) o komentarz , opinie i sugestie Cool Razz Co ja b璠� Ci si� wtr帷a� Question Shocked Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
DARK

Do陰czy�: 29 Gru 2002

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zastanawia貫m si� gdzie chcecie umie軼i� spadochron Question My郵a貫m troche Confused (czasami mi si� to zdarza) nad tym i doszed貫m do wniosku 瞠 nie mo瞠 by� z przodu wystrzeliwany przed rakiete bo istnieje du瞠 prawdopodobie雟two 瞠 sie na niej opl帷ze, z ty逝 te� raczej nie bo jest silnik wi璚 albo wystrzeliwany na bok albo zamocowany na zewn徠rz rakiety i zwalniany np. przez przepalenie jakiego� wi您ania. W takim przypadku mo瞠 by� przeciwwag� dla kamery umieszczonej po drugiej stronie.
Macie juz jak捷 sprawdzon� koncepcje?
Pozdrowienia
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
knod

Do陰czy�: 16 Wrz 2002
Sk康: 3miasto

PostWys豉ny: Nie Lut 16, 2003 11:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juz odpowiadam:
- Kamare jest dosc cennym ladunkiem wiec najlepszym rozwiazaniem jest zastosowanie 2 niezaleznych systemow odpalania spadochronu.
-Wersja czasowa jest sensownym rozwiazaniem lecz najprawdopodobniej nie bedzie mozna wczesniej dokladnie ustalic czasu lotu Crying or Very sad
-Co do timera na 555 to robilem juz proby z 556 (post:Houston - sprowad嬈ie nas na Ziemi�) z tym ze uklad zaczyna odliczas w momencie gdy silnik przestaje pracowac i z tego powodu nastepuje chwilowe zwarcie poprzez przelacznik rteciowy - ta wersja potrzebuje b. dynamicznego silnika.
-uklad z mikrokotrolerem jest o wiele bardziej niezawodny i ma mozliwosc rozbudowy (musze sie w koncu nauczyc je programowac) ale proponowana wersja to tez czasowka).
- Jako podstawowy system odpalania spadochronu proponuje uklad na bazie KMZ51 - reaguje on na zmiane polozenia wiec czas lotu nie bedzie tu mial znaczenia a jedynie odpowiednie wywazenie rakiety - jutro wstawie tu linka do dokladnego opisu wraz ze schematem tego ukladu.
-"Przezorny zawsze ubezpieczony" wiec przydalby sie 2 niezalezny uklad - proponuje wersje radiowa - widzimy ze cos sie dzieje zlego z 1 modulem zaplonowym wiec odpalamy zapasowym (mamy mozliwosc interwencji w dowolnym momencie czasowym).
-Spadochron zamierzam umiescic z przodu wyrzucany 1g ladunkiem PC odpalanego elektrycznie - typowy uklad stosowany w klasycznym modelarstwie rakietowym i przeze mnie - postaram sie wrzucic w tygodniu dokladny rysunek tego ukladu.
- Co do kamery to sadze ze bedzie ona umieszczona w korpusie na odpowiedniej wysokosci tak aby mozna bylo odpowiednio zbalansowac srodek parcia i masy.
Pozdrawiam
knod
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
ludz

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak zastosujesz procesor to nie trzeba 瘸dnych dodatkowych uk豉d闚 !!!
Wystarczy wy陰cznik rt璚iowy lub z kulk� , jak rakieta si� obr鏂i to procesorek zapoda Wink spadochron i wy郵e SMS'a jak komur� pod陰czysz Razz .To bardzo proste i ekonomiczne no i niezawodne, po za tym tanie i ma貫 !!! Jedyne du瞠 elementy to przeka積iki i kondziory od zapalarki.

knod

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ludz napisa�:
Jak zastosujesz procesor to nie trzeba 瘸dnych dodatkowych uk豉d闚 !!!
Wystarczy wy陰cznik rt璚iowy lub z kulk� , jak rakieta si� obr鏂i to procesorek zapoda Wink spadochron i wy郵e SMS'a jak komur� pod陰czysz Razz .To bardzo proste i ekonomiczne no i niezawodne, po za tym tanie i ma貫 !!! Jedyne du瞠 elementy to przeka積iki i kondziory od zapalarki.

Teoretycznie tak ale a autopsji wiem ze przelaczniki rteciowe i kulkowe nie sprawdzaja sie na 100%:
-szarpnie rakieta po wypaleniu paliwa, zalaczy przelacznik i odpali za wczesnie
-rakieta bedzie miala za maly ciag i zamiast wysokiego lotu zrobi niski luk i spadochron odpali za pozno.
-czesto w tego rodzaju przelaczniku po przekreceniu go gwaltownie o 180stopni rtec sie rozbijala na male kuleczki zalaczajac z opuznieniem (na to ma chyba duzy wplyw temperatura)
-itd
Zamiast tego zawodnego elementu proponuje zastosowac http://www.korozja.pl/rakieta/hmc1001.pdf lub http://www.korozja.pl/rakieta/KMZ51.pdf
Oczywiscie moze byc on podlaczony do mikrokontrolera lub pracowac w prostym ukladzie http://www.korozja.pl/rakieta/Magnet.pdf
Pozdrawiam
knod
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 1:14 pm    Temat postu: Spadochron Odpowiedz z cytatem

Witam

My郵� jednak , 瞠 to rozwi您anie umieszczenia spadochronu

Jest skomplikowane i ma這 pewne. Juz si� o kamer� boj� Razz Proponuj� moj� wersj� jak na zdj璚iu :

Spadochron umie軼i貫m w g這wicy zrobionej z butelki polietylenowej do嗆 lu幡o nasuni皻ej na korpus rakiety. To co� na samej g鏎ze to mechanizm, w kt鏎ym pal帷y si� proch mia� zsun望 g這wic� ( delikatnie odstrzeli� j� ) ze spadochronu ( upakowany jest w butelce- g這wicy ). P璠 powietrza wtedy rozwja jego. Jak napisa貫m wcze郾iej nie zadzia豉這 to "co�" na samej g鏎ze rakiety Rolling Eyes Ale uwa瘸m, 瞠 przy tym rozwi您aniu 鈔odek ci篹ko軼i rakiety przesuwa sie ku g鏎ze co jest korzystne. Ponadto mo積a upakowa� wi璚ej powierzchni spadochronu co pewno zdecydowanie "woli" kamera Cool Razz Co Wy na to Idea Question

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
knod

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 1:54 pm    Temat postu: Re: Spadochron Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
My郵� jednak , 瞠 to rozwi您anie umieszczenia spadochronu jest skomplikowane i ma這 pewne. Juz si� o kamer� boj� Razz ...

Tez bym sie bal gdyby ktos mi po raz pierwszy takie cos pokazal Wink Mimo wszystko ten system dziala i nie jest wcale skomplikowany Laughing Jestem jednak za tym aby wybrany docelowy uklad (niezaleznie ktory zostanie przeglosowany) poddac najpierw probom poligonowym czyli lot z atrapa kamery.
Pozdrawiam
knod
Powr鏒 do g鏎y
ludz

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CZe!
Proponuj� tak.Jeden uk豉d na procesorze i czujniku rurkowym (TIMER + CZUJNIK).Drugi uk豉d to sam cz. rurkowy z kulk� i kondensator - szczyt prostoty i niezawodno軼i.Mamy w sumie 2 niezale積e uk豉dy i p馧 bo procesor ma timer i czujnik.Umieszczamy 2 sp這nki w 豉dunku spadochronu i mo瞠my spokojnie spa�.Problem szarpania rakiet� i nieprzewidzianych wystrza堯w spadochronu mo積a by rozwi您a� stosuj帷 odpowiednio d逝g� rurk� w czujniku.Zreszt� , jak chcecie ale warto spr鏏owa� z uk豉dem bez kamery i p騜niej ocenia�.Co do spadochronu to proponuj� ma陰 rurk� na zewn徠rz , co� jak przy paraloniach , troch� spadnie aerodynamika ale b璠zie bezpieczniejsze(IMHO).

pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 4:28 pm    Temat postu: Nie wypowiadam sie co .... Odpowiedz z cytatem

Nie wypowiadam sie co do elektroniki. Pozostawiam to dla knoda . Ale ja jedn� pr鏏� zrobi� tak :

Spadochron w butelce PET jako g這wicy.

Do butelki wchidzi : kapsel ( to na 鄴速o ) . wata, folia AL. spadochron.

Widok :

W g鏎nym kapslu jest nakapana ( i wysuszona ) mieszanka piro na bazie KCLO3 /cukier/ lepiszcze.

Rakiete na wyrzutni uzbrajamy tak :

1. Odkr璚amy g鏎ny kapsel. Wk豉damy do butelki kulk� z gipsu ( w 鈔odku tej kulki jest nakr皻ka metalowa aby kulk� gipsow� obci捫y� ). Kulk� tu� przed w這瞠niem nas帷zamy w st篹. H2SO4 ale tak aby kulka by� tylko zwil穎na. Czyli starczy moze dwie krople kwasu.

2. Zakr璚amy g鏎ny kapsel z mieszank� piro.

Rakieta jak zaczczyna spada� to i kulka spada na mieszank� piro : KCLO3 / cukier/ lepiszcze. Na skutek kontaktu z kwasem nast瘼uje zap這n mieszanki i butelka jest 軼iagana ze spadochronu Wink P璠 powietrza otwiera spadochron a my krzyczymy huuuuuuurrrra Razz

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
knod

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 5:46 pm    Temat postu: Re: Nie wypowiadam sie co .... Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
...Rakieta jak zaczczyna spada� to i kulka spada na mieszank� piro : KCLO3 / cukier/ lepiszcze. Na skutek kontaktu z kwasem nast瘼uje zap這n mieszanki i butelka jest 軼iagana ze spadochronu Wink P璠 powietrza otwiera spadochron a my krzyczymy huuuuuuurrrra Razz

Spsob prosty i latwy w realizacji. Jezeli zda proby poligonowe to jestem za. Mam nadzieje ze znajdzie sie jeszcze jakas robotka przy projekcie dla mnie Laughing
Pozdrawiam
knod
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 6:13 pm    Temat postu: Re: Nie wypowiadam sie co .... Odpowiedz z cytatem

knod napisa�:
.....Jezeli zda proby poligonowe to jestem za. Mam nadzieje ze znajdzie sie jeszcze jakas robotka przy projekcie dla mnie Laughing

Cholera chyba Ci "chleb" zabieram Wink A tak na serio to zr鏏 swoj� wersj� a ja swoj�. Na miejscu podejmiemy decyzj� do czego podczepimy kamer� Cool Jest ona wa積a dla mnie, nie chc� jej straci� Crying or Very sad Wybierzemy najlepsze rozwi您anie Rolling Eyes Zrobi� 4 silniki. Po jednym na Tw鎩 i m鎩 test ( zamiast kamery damy balast ). Potem wybierzemy skuteczne rozwi您anie Wink 字ednica zewn皻rzna silnika - 55 mm , d�. 250 mm .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
$nop

Do陰czy�: 13 Kwi 2002

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hm robicie z igly widly mozna troche poglowkowac i cos latwiejszego wymyslec
np.
plastikowa przezroczysta rurka zalepiona z dwoch stron glejem na goraco
i przed tym nalac z 5m rteci do niej itp. i zatopic w gorze dwa przewody z zdjeta izolacja
i tak rakieta se leci dogory konczy sie palifko (piwo to moje paliwo :wink: ) rakieta prawie zawsze leci nie w pionie wiec jak nie leci to przy spadaniu nastepuje jej przechyl w jakas tam strone i leci w kierunku ziemi nie dysza tylko czupem a rtec sie przelewa przez rurke i obiek sie zamyka no i spadachron sie otwiera proste tylko jeszcze w tym jest jeden pikus
co sie staniegdy rakieta bedzie leciala dysza do ziemi a tak moze sie stac i trzeba byc ubezpieczonym na wzsystko to juz trudniejsza sprawa trzeba poglowkowac jeszcze bardziej ale to innym razem
mysle ze takie prawdopodobienstwo jest jak wybuchu przy prasowaniu mwi w slomke gdy czubek rakiety jest ciezszy od dyszy, ale gdy sa stateczniki to przy spodaniu w dol wiatr ped rakiety w dol powinien przekrecic ja by sie spadachron uruchomil

ale z tym trzeba proby porobic
Powr鏒 do g鏎y
DARK

Do陰czy�: 29 Gru 2002

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
P璠 powietrza otwiera spadochron a my krzyczymy huuuuuuurrrra

A jak sie nie otworzy to krzyczymy o ku...wa Shocked Very Happy
Pozdrowienia
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002
Sk康: krak闚

PostWys豉ny: Pon Lut 17, 2003 9:51 pm    Temat postu: Re: Silnik Rakietowy IGA-1 Odpowiedz z cytatem

Witam!

Piszesz o systemie awaryjnego otwierania spadachronu -a niby jak mia豉by wr鏂ic na ziemi� rakieta lub zasobnik z kamer�.Zgadzam si� ze sposobem zaproponowanym przez Knoda ----normalny op騜niacz pirotechniczny( zapalany przez paliwo silnika) z odpowiednim 豉dunkiem miotaj帷ym -system sprawdzony w modelarskich silnikach rakietowych .Na sytuacj� w kt鏎ej by silnik eksplodowa� i tak podejrzewam 瞠 dla kamery i tak nie b璠zie ratunku.-zw豉szcza na niskiej wysoko軼i (brak otwarcia spadachronu).Nie piszesz jak� kamer� chcesz zastosowa� -o jakiej masie i konstrukcji .Samo przeci捫enie przy wybuchu pewnie zniszczy kamer� .Mo瞠 najodpowiedniejsza by豉by niewielka kamerka a w豉軼iwie to taki kompletny modu� na p造teczce jakie� 3,5x3,5 cm (czarno -bia豉 poni瞠j 100z� ) do tego te� ca趾iem niedu篡 nadajnik radiowy -niestety ju� troch� dro窺zy.Wszystko to ma niewielk� mas� -kamera nie zawiera cz窷ci ruchomych .Wszystko mo積a dosta� chocia瘺y na gie責ach elektronicznych.Taki nadajnik pracuj帷y bodajrze na 1,2Ghz z moc� 0,5W daje na ziemi ok 1,5km .No ale na to czeba mie� troch� kasy na zbyciu (o co coraz trudniej) -ale twoja kamera te� pewnie troch� kosztowa豉 !
Pozdrowienia Ma造
Ps.ζtwiej by這by sfilmowa� (obiektyw pionowo w d馧 ) ziemi� w czasie opadania zasobnika z kamer� na spadachronie.

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum