Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Nie Cze 12, 2005 6:42 am Temat postu: Projekt BullPuppy |
|
|
Ostatnio zacz±³em budowaæ modelik rakiety BullPuppy , postanowi³em zasiêgn±æ jêzyka bardziej do¶wiadczonych modelarzy chcia³bym poznaæ wasze opinie i propozycje dotycz±ce mojej konstrukcji .
Jest to ogólny zarys projektu do którego mam zamiar wprowadziæ poprawki
Moim pierwszym problemem jest to i¿ model w powy¿szych proporcjach nie spe³nia za³o¿enia :
1) Pole rzutu stateczników stanowi 44% pola rzutu powierzchni bocznej kad³uba na p³aszczyznê warto¶æ ta jest o wiele za niska
2) Sp wyznaczony przez spacecada nie dzieli pola powierzchni rzutu na dwie równe czê¶ci
Nie chce powiêkszaæ dolnych stateczników , zale¿y mi te¿ na górnych mimo i¿ bêd± one utrudnieniem co z tym problemem zrobiæ jaki bêdzie mia³o to wp³yw na rakietê co proponujecie
Na pierwszy rzut oka widaæ ¿e orygina³ nie spe³nia te¿ tych warunków |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Nie Cze 12, 2005 11:41 pm Temat postu: wiêksze stateczniki |
|
|
K³aniam siê piêknie
Jest jeszcze jedno wj¶cie z sytuacji, a mianowicie powiêkszenie tylnych stateczników, albo nawet ich wyd³u¿enie poza ty³ modelu.
Aby za¶ nie zaburzaæ wygl±du ca³ej rakiety, stateczniki trzeba zrobiæ z prze¼roczystego tworzywa, a na nich namalowaæ te o rzeczywistym kszta³cie. Rozwi±zanie takie jest stosowane w modelach rakiet pozbawionych stateczników, albo ze zbyt ma³ymi statecznikami. _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Pon Cze 13, 2005 8:40 am Temat postu: Re: wiêksze stateczniki |
|
|
dziadek kermit napisa³: | K³aniam siê piêknie .... |
Wiecie sk±d ten u¶miech u dziadka-kermita i ten nick . Bo - w jaki¶ sposób tak¿e dziêki forum - kermit zosta³ dziadkiem . Gratulujê i zyczê teraz aby¶ po raz kolejny sta³ siê mê¿em babci ( bo na razie Twoja ¿ona jest ¿on± dziadka )
Mi³ego dnia
PS. Wypapla³em ale to przecie¿ RADO¦Æ a i Twój nick . A post ten skasujê |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PlMrLex
Do³±czy³: 05 Cze 2005 Posty: 9 Sk±d: £otwa, Ryga
|
Wys³any: Pon Cze 13, 2005 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Je¿eli BullPuppy chce zbudowaæ kopie to niema co kombinowaæ z wygl±dem i ze statecznikami, przeciesz to kopia. Je¿eli model nie bêdzie mia³ stabilnego lotu to jedyne co ci zostaje to kombinowanie z waga.
A co do przednich stateczników, to cos mi siê wydaje ze w oryginale oni uczestniczyli w sterowaniu cackiem. Czemu bym tego nie u¿yæ?? Ja wiem, ze lot rakiety nie trwa wystarczaj±co d³ugo ¿ebym mo¿na by³o tym siê nabawiæ ale przy u¿yciu odpowiedniego silnika i sporej chêci mo¿na bym by³o podziwiaæ w 60% kontrolowany lot rakiety. Czemu w 60?? Bo niestety ci±giem silnika kontrolowaæ w naszych warunkach niestety siê nie da. Takie cos bym oczywi¶cie „trochê” kosztowa³o ale w dni dzisiejsze jest dostêpne mnóstwo pilotów o bardzo niskiej cenie i profesjonalnym wykonaniu (mi uda³o siê kupiæ za 80zl, cyfrowy i z zasiêgiem ponad 4km). Taki pilot sam posiadam, tylko ze jeszcze nie u¿ywa³em w rakietach.
Powodzenia w budowaniu.
Pozdro PlMrLex. _________________ nawet papier toaletowy wie ze trzeba sie rozwijac! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Cze 13, 2005 4:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Buduje model o ogólnej bryle (BullPuppy) dla ¶cis³o¶ci
Korpus - PVC , przegrody , g³owica tylni sto¿ek – drewno , usterzenie durAl takie materia³y mam zamiar zastosowaæ pocz±tkowo.
Model na pewno bêdê udoskonala³ upodabnia³ do orygina³u
drewno zast±piê PVC
usterzenie wykonam ze sklejki lub tekstolitu.
korpus zrobiê z odchudzonej rury PVC
Napêdem jest lekki silnik karmelkowy Al
Jedynym moim celem w pocz±tkowej fazie jest sprowadzenie modelu w jednym kawa³ku lot 100-150m ca³kowicie mnie satysfakcjonuje. Najwiêkszym problemem konstrukcyjnym bêdzie wykonanie spadochronu zawsze mam z tym problem.
Co do mojego pierwszego postu martwi mnie geometria ale ca³± sprawê jeszcze raz przemy¶lê po zgromadzeniu wszystkich elementów w zasadzie brakuje mi tylko (podzia³u) a dla mnie w tej konstrukcji jest to serce modelu. Jeszcze nie zdecydowa³em czy odrzucê sam± g³owice czy g³owice z czê¶ci± korpusu
Chce zastosowaæ problematyczn± opcje nr.2 zawsze bêdê móg³ powróciæ do pomys³u z g³owic± |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wys³any: Pon Cze 13, 2005 4:55 pm Temat postu: za ma³y refleks :( |
|
|
K³aniam siê piêknie
PlMrLex napisa³: | Witam!
A co do przednich stateczników, to cos mi siê wydaje ze w oryginale oni uczestniczyli w sterowaniu cackiem. Czemu bym tego nie u¿yæ??
Pozdro PlMrLex. |
Ca³kowicie siê zgadzam z Twoim stwierdzeniem, lecz co do nastêpuj±cego po nim zapytania, to mam powa¿ne w±tpliwo¶ci i to natury czysto praktycznej.
Jak s±dzisz z jakimi prêdko¶ciami poruszaj± siê modele lataj±ce sterowane drog± radiow± , bo mnie siê zdaje, ¿e conajmniej o jeden rz±d wielko¶ci (x 10 albo raczej 1/10) mniejszymi od prêdko¶ci lotu rakiety.
Dlatego s±dzê, ¿e nie jest to najlepszy pomys³, bo po prostu nie bêdziesz w stanie opanowaæ lotu rakiety i to z du¿± nadsterowno¶ci±, wynikaj±c± z w³a¶ciwo¶ci uk³adu struj±cego "kaczka". Dochodzi do tego brak uk³adu odniesienia i katastrofa jest wówczas nieunikniona.
Same systemy sterownicze dzia³aj±ce w uk³adzie "kaczki", teraz dopiero zaczê³y odgrywaæ, kiedy s± dopracowane uk³ady sterowania aktywnego oparte na szybkich komputerach.
Jednym s³owem pe³en jestem w±tpliwo¶ci co do realno¶ci Twojego pomys³u, chyba, ¿e zdo³asz przekonaæ i mnie i innych ....
pozdrawiam /-/ dziadek kermit _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PlMrLex
Do³±czy³: 05 Cze 2005 Posty: 9 Sk±d: £otwa, Ryga
|
Wys³any: Pon Cze 13, 2005 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Ca³kowicie siê zgadzam z Panem Kermitem! Nadajniki o standardzie europejskim 27Mhz dla rakiety siê nie za bardzo siê nadaj±. Ale s± tez inne. Ja mam ze stanów na 75.64mhz s± i na wy¿szych... Oczywi¶cie to siê nie dorówna do komputera w ¶rodku rakiety ale zawsze co¶.
Chocia¿ i rakietami wojskowymi steruj± podczas lotu w poszczególnych przypadkach ale transfer danych odbywa siê na czêstotliwo¶ciach od 1hz i wy¿ej, co w naszych warunkach jest raczej niemo¿liwe.
A co do rakiety to wydaje mi sie ze "nos" oryginalnej rakiety jest dluzszy nim ty masz. to sa szczeguly ale to ma wplyw na rakiete. tym bardziej jezeli to kopia. _________________ nawet papier toaletowy wie ze trzeba sie rozwijac! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 7:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Jak na t± chwile Projekt BullPuppy UMAR£ realia sprowadzi³y mnie na ziemie …
Przy tej masie silnika „niekorzystnym rozmieszczeniu ¶rodka ciê¿ko¶ci ” nie ma mo¿liwo¶ci zbudowania modelu o bryle BullPuppy . Jednak¿e z elementów które ju¿ posiadam buduje co¶ takiego .
Fotka elementów
Z pierwowzoru pozosta³ tylko tylni sto¿ek  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

Do³±czy³: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk±d: Trinneck
|
Wys³any: Wto Lip 12, 2005 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Hmm Saud = Daus (od tylu czytajac) myle sie ?? chyba nie - zdradzila cie glowica z "dziurka"
hmm szkoda ze zrezygnowales z projektu ciekawie sie zapowiadal start  _________________
plany na dzi¶ s± takie, ¿e ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Nie Lip 17, 2005 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Saud napisa³: |
Przy tej masie silnika „niekorzystnym rozmieszczeniu ¶rodka ciê¿ko¶ci ” nie ma mo¿liwo¶ci zbudowania modelu o bryle BullPuppy . |
mo¿e troche za szybko zrezygnowa³e¶...zobacz, komu¶ to siê uda³o
http://www.yellowjacketsystems.com/jimball/construction/pup/default.htm
Koñcówka lotu troche nie teges....ale posz³a piêknie. Mo¿na popatrzyæ na szczegó³y wykonania i rozmieszczenia punktów masy. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

Do³±czy³: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk±d: Trinneck
|
Wys³any: Nie Lip 17, 2005 10:23 pm Temat postu: |
|
|
Koñcówka rzeczywi¶cie nie teges , ale nie zmienia to faktu, ¿e modele o takiej bryle s± mo¿liwe do budowy w warunkach amatorskich z bardzo dobrym skutkiem czy¿by mieli¶my do czynienia ze zjawiskiem kiedy obliczenia id± w k±t a przechodzimy do skuteczniejszej formy sprawdzenia jak± est praktyka (to taka dygresja odno¶nie postu zawieraj±cego obawy nt. zbyt ma³ej powierzchni stateczników) _________________
plany na dzi¶ s± takie, ¿e ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wys³any: Pon Lip 18, 2005 12:26 am Temat postu: wywa¿enie i zmiana wywa¿enia |
|
|
Klaniam siê piêknie
Piêkna rakieta jednak model do wykonania trudny, a dowodzi tego zachowanie siê rakiety po starcie.
Jednak jest niedostabilizowana bo posz³a wyra¼nie z wiatrem a nie pod wiatr. Mo¿na siê przekonaæ po obejrzeniu pierwszych klatek filmu. Obrazek otwiera ³±cze do odpalenia filmu ze startu.
Prawdopodobnie u¿yty zosta³ silnik o du¿ej masie paliwa, bo dopiero po jego wypaleniu lot modelu by³ stabilny ( niestety jednak zgodnie z kierunkiem si³y grawitacji )
trochê mi szkoda tego Faceta ale siê chyba nie za³ama³ skoro pokazuje to na swojej stronie  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Pon Lip 18, 2005 9:06 am Temat postu: |
|
|
Ja tam temu go¶ciowi bardzo wspó³czujê...tyle pracy, piêkny model.
Co do sprawy wywa¿enia: w tej konfiguracji jak na grafie Spacecada na pocz±tku tematu rakieta mog³a byæ bardzo trudna do wywa¿enia - juz mówiê czemu (chodzi o pewne za³o¿enia u¿ytkowe pocisku)...
Jak kiedy¶ z³o¶liwie zauwa¿y³em pociski wojskowe projektuje siê odwrotnie ni¿ rakiety amatorskie... tak, ¿e najpierw siê okre¶la co ma w nich siedzieæ i ile wa¿yæ, potem jaki to ma mieæ kszta³t (np. do jakiej komory, do jakiego podwieszenia ma pasowaæ) a na koniec dobiera siê stosowny silnik. Wynik tej pracy widaæ doskonale - pocisk jest zwarty, któtki, ³atwy w transporcie i manipulacjach. Za³o¿ê siê, ¿e 2/3 d³ugo¶ci korpusu wype³nia potê¿ny silnik o krótkim czasie dzia³ania, resztê - du¿a i ciê¿ka g³owica bojowa. Zak³adam, ¿e jest to pocisk typu powietrze-co¶ tam, wiêc w momencie zej¶cia z prowadnic samolotu spory procent silnika jest ju¿ wypalony, co dodatkowo przesuwa ¶rodek ciê¿ko¶ci do przodu. Do tego ju¿ z racji ruchu samolotu do przodu pocisk ma pewn± dodatkow± stateczno¶æ.
Rzeczywi¶cie - robienie pionowo startuj±cych modeli pocisków typu powietrze-co¶ tam nie mo¿e nale¿eæ do rzeczy ³atwych....pewnie du¿o ³atwiej kopiowaæ rakiety startuj±ce pionowo z trwardego pod³o¿a _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Lip 18, 2005 5:56 pm Temat postu: |
|
|
PINOT napisa³: |
mo¿e troche za szybko zrezygnowa³e¶...zobacz, komu¶ to siê uda³o |
Wiedze ¿e ¼le siê wyrazi³em NIE ZREZYGNOWA£EM ze zbudowania Bullpuppy
PINOT napisa³: |
Za³o¿ê siê, ¿e 2/3 d³ugo¶ci korpusu wype³nia potê¿ny silnik o krótkim czasie dzia³ania, resztê - du¿a i ciê¿ka g³owica bojowa.
|
Jest to sedno sprawy silniczek ze zdjêcia nie jest silniczkiem prezentowanym w moich wcze¶niejszych postach jest mniejszy trzy segmentowy, ud¼wig ma ale do tej konstrukcji jest za lekki .
Zbuduje wiêkszy ¶rednicowo model Bullpuppy z silniczkiem "nr1" ma wiêksz± masê , dodatkowo bêdzie ³atwiej upakowaæ spadochron
ale to potrwa ...
pessos napisa³: |
kiedy obliczenia id± w k±t a przechodzimy do skuteczniejszej formy sprawdzenia jak± est praktyka (to taka dygresja odno¶nie postu zawieraj±cego obawy nt. zbyt ma³ej powierzchni stateczników)
|
tylko praktyka poparta obliczeniami
boje siê rakiet z ma³ymi statecznikami wypadek mia³em...
dziadek kermit napisa³: |
szkoda tego Faceta ale siê chyba nie za³ama³ skoro pokazuje to na swojej stronie
|
Zosta³ mu spadochron wystarczy dorobiæ resztê  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Pon Lip 18, 2005 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Jak by kto mia³ problem z SR to podrzucê do testu
Tak naprawdê aby zrobiæ wojskowy pocisk rakietowy to najwazniejsze to jego przeznaczenie taktyczne. Potem robi siê techniczne za³o¿enia i opracowuje teoretycznie. Przyk³adowo mo¿na umie¶ciæ MW wew±trz SR ( trzeci od góry )
i przy explozji mamy wiêksz± ilo¶æ od³amkow od fragmentacji samego SR. Rakietê opracowuje siê razem z SR - na podstawie za³o¿eñ taktyczno - technicznych. Nie ma tak ,¿e mamy zbudowan± wojskow± rakietê a na koñcu kumamy jak w to wsadziæ ( i jaki ) SR. To jeden proces budowy rakiety.
Modelarze rakiet - fakt - maj± gotowy zestaw SR i do nich buduj± rakiety. Za to my mo¿emy pod dan± rakietê budowaæ SR. Najbli¿szy chyba pewnych SR jest ksard.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Obserwator

Do³±czy³: 20 Lip 2005 Posty: 10 Sk±d: Z miasta stu mostów
|
Wys³any: Wto Wrz 27, 2005 8:52 pm Temat postu: |
|
|