Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CmOs

Dołączył: 29 Gru 2004 Posty: 61 Skąd: okolice Europy a konkretnie z Polski
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 6:07 pm Temat postu: Super Zapłonnik !!! |
|
|
Cześć wszystkim!
Zrobiłem ostatnio partię fenomenalnych, ultramałych, ultra prostych do sporządzenia zapłonników
Potrzebne odczynniki:
-KClO3 (chloran potasu - dla lamów )
-Pył Al (aluminium - j.w)
Oba składniki mieszamy w proporcjach ok 1:1 i dodajemy wikolu, aż zrobi się z tego gęsta papka.
Teraz trzeba przygotować przewód: odcinek dowolnej długości obieramy z jednej strony (tu podłączymy zapalarkę), a z drugiej strony obieramy tylko 1 - 3mm.
Moczymy kabel w papce KClO3 + Al + wikol i na kabelku robi się mała kuleczka, kropelka. Czekamy aż wyschnie i mamy super zapłonnik (układ zapalczy)
Jest on b.mały i dość śilny.
Zdjęcia gotowych zapłonników:
A tak to działa:
http://xthost.info/cmos/zapalnik.mpg
Piszcie co o tym sądzicie!  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Fajniusi tylko według mnie lepszy był by budziol zamiast wikolu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Super, ale wybaczcie pytanie - jak to działa? Prąd przechodzący przez KClO3+Al. go odpala, czy jest tam jakiś element grzejny?. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Prąd przechodzi przez aluminum. Nie ma tu żadnych elementów grzejnych. Mieszanka się sama nagrzewa i to jest to!! Prostota na maxa.
maxlam napisał: | Fajniusi tylko według mnie lepszy był by budziol zamiast wikolu |
Faktycznie, może będzie lepiej - spróbuje. Chociaż jeśli chodzi o kruszenie i odpadanie "kropli" ok kabla jest praktycznie zerowe (testowałem)  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Minik

|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Czesc
Jestem pełen podziwu
Nigdy nie widziałem tak taniego, efektownego i łatwego zapalnika ! W dodatku jest mały A "wybuch" jest dość mocny.
Gratulacje CmOs
Narazie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 8:34 pm Temat postu: Re: SUPER ZAPALNIK !!! |
|
|
CmOs napisał: |
Zrobiłem ostatnio partię fenomenalnych, ultramałych, ultra prostych do sporządzenia zapalników
Moczymy kabel w papce KClO3 + Al + wikol i na kabelku robi się mała kuleczka, kropelka. Czekamy aż wyschnie i mamy super zapalnik!!
Jest on b.mały i dość śilny.
: |
Zrobiłem "cuś" takiego 10 lat temu ale na pylku Cu. Sam pył Cu plus nie co nitro. Odchodzi od napięcia w sieci . Robiłem dla siebie mikroładunki z 1 g MWK. Rurka, MWK, ten zapalnik na Cu. Plus sieć. Czasami jak Cu było za dużo to wysiadały korki . Ale ogolnie działało ok . U Ciebie wikol jest ważny. Wolno schnie i układ przewodzi prąd. Ciekawe co będzie jak dobrze wyschnie . Dodaj nie co Ca(NO3)2 wtedy nie wyschnie . Za pomysł trzy ***
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 8:40 pm Temat postu: Re: SUPER ZAPALNIK !!! |
|
|
piro_techman napisał: | ...A od jakiego napięcia to "odchodzi"
Pozdr. A |
Ja to odpalałem moją zapalarką naładowaną do 3/4 mocy (200V) i jea widać ładnie strzela. Myślę że odejdzie od zasilacza sieciowego takiego 12V 1A  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 8:50 pm Temat postu: Re: SUPER ZAPALNIK !!! |
|
|
CmOs napisał: | ....Myślę że odejdzie od zasilacza sieciowego takiego 12V 1A  |
Nic z tego
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Ja sądzę że to zależy od proporcji i ilości mieszanki i oczywiście od mocy zasilacza......
P.S: EXPERYMENTOWAĆ - to jest moje motto heh
Spróbować zwsze można.
P.S2: dzięki za ***  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym zmnijeszył ilość Al a dał siarkę plus 0,5 % bieli cynkowej ( jak siarka to i biel czyli ZnO ). Wynalazek to by było jak by działało to od bateri 4,5 V
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2005 10:00 pm Temat postu: |
|
|
piro_techman napisał: | ...Wynalazek to by było jak by działało to od bateri 4,5 V
Pozdr. A |
To fakt. Można popróbować z grafitem... też ma niezerową rezystancję
Ja teraz wszystko będę odpalał od tych zapalników w 5 min zrobiłem ich 10. heh
Aha - jeszcze jedno jeżeli wikol rozcieńczy się z wodą w proporcji 1:1 to nawet jak w 100% wyschnie to działa! (dalej przewodzi prąd - pyłu al jest tyle że zawsze gdzieś jakieś cząsteczki stworzą obwód ) Tylko wtedy traci na elastyczności i może się kruszyć.
Pożyjemy zobaczymy - jutro kolejna doza testów i może jakieś fotki lub filmiki.  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Nadchodzą nowinki!!!
Dziś testowałem mieszankę Al + KNO3 + żel do włosów
Zalety: nie trzeba mieć chloranu i jak wyschnie do 100% to i tak działa (żel do włosów zamiast wikolu).
Wady: odrobine mniejsza elastyczność.
Efekty: słabsza "iskra" ale za to tańszy (chodź nawet z chloranem tanio wychodzi.)
http://xthost.info/cmos/zapalnik_kno3.mpg _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 3:53 pm Temat postu: |
|
|
a co jezeli trzeba odpalic np. karmelka? albo inne niewybuchowe zabawki typu paliwko rakietowe?
odejdzie od tego, czy dasz jakiegos primera? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 4:20 pm Temat postu: |
|
|
szpaner napisał: | a co jezeli trzeba odpalic np. karmelka? albo inne niewybuchowe zabawki typu paliwko rakietowe?
odejdzie od tego, czy dasz jakiegos primera? |
Robisz zapłonnik np. z PCz odrobinkę w cienką folię do środka to maleństwo i kleisz taśmą na przewodzie. Masz już zapłonnik do karmelka. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Odpalanie karmelka zapalnikiem ?? Chyba wolę zapalniczkę. (wiem że chodzi o inne przypadki )
Nie próbowałem, za to petardy na FB lub p.cz odpalają.
Chciałem Ci szpaner odpowiedzieć, ale maxlam mnie wyprzedił...
Zrobiłem kolejną próbę: na gotowy zapłonnik w wersji na KNO3 założyłem rurkę termokurczliwą. W podobny sposób można odpalić lont! Z drugiej strony rurki wsypuje się odrobinkę pcz i wkładamy lont. Teraz delikatnie i uważnie podgrzać rurkę i mamy lont odpalany elektrycznie!!!
http://xthost.info/cmos/zapalnik_kno3_rurka.mpg _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 380 Skąd: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 5:13 pm Temat postu: |
|
|
Gratulacje dobrego pomysłu . Ciekawe czy by działało też na KNO3 + Al , bo mam saletry na zbytku. Zobacze.
Pozdro
DJ MHz _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 5:18 pm Temat postu: |
|
|
DJ MHz napisał: | Gratulacje dobrego pomysłu . Ciekawe czy by działało też na KNO3 + Al , bo mam saletry na zbytku. Zobacze.
Pozdro
DJ MHz |
PRZECIEŻ PISAŁEM
CmOs napisał: | Nadchodzą nowinki!!!
Dziś testowałem mieszankę Al + KNO3 + żel do włosów
Zalety: nie trzeba mieć chloranu i jak wyschnie do 100% to i tak działa (żel do włosów zamiast wikolu).
Wady: odrobine mniejsza elastyczność.
Efekty: słabsza "iskra" ale za to tańszy (chodź nawet z chloranem tanio wychodzi.)
http://xthost.info/cmos/zapalnik_kno3.mpg |
KILKA POSTÓW WYŻEJ JEST .... LOL  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Jak macie mysz to weźcie jej "bobka" , wysuszcie jego po czym utrzyjcie , dodajce wikolu i tez zadziała .
Nie co żartowałem choć dużo w tym co napisałem prawdy. Wg mnie masa powinna mieć skład np. : KCLO3 ok. 25 %, 5 % S , 65 % opiłki żeliwne i 5 % NC lakiernicza. I nie wikol a rozpuszczalnik NC. Rola KCLO3 i siarki to wzmocnić "ogień" od iksry. Opiłki mają przewodzić prąd czyli mają zwiększyć przewodnictwo właściwe masy piro. Składów może byc wiele. Uwaga do badaczy. Odpalić zapalnik w kubku metalowym i zobaczcie czy Wasza masa na KNO3 się spali czy nie
Pozdr. A
PS. Może być ptasi "kleks"
W zapalniku tym główną rolę odgrywa ładunek zgormadzony na kondensatorze |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
$nop

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Przetestujcie na zapalarce z lampy blyskowej kolejno przy kablach telefonicznych 25,50,75,100m, jesli odpali przy 50m to jest to wynik dostateczny ktory moze znalesc zastosowanie, odpalanie wrecz od same zrodla zasilania to wynik niepraktyczny.
Czekam na wyniki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 4:36 pm Temat postu: |
|
|
Ja przetestuje w weekend o ile pojadę na działkę....
Mam chyba ze 150m kalbla telefonicznego (taka 2 żyłowa skrętka) i sprawdze na całości. Myślę że zadziała - zobaczymy.
A teraz jeszcze o odpalaniu lontu:
Gdy chcemy odpalić visco 2mm to najlepiej z jednej strony wysypać trochę prochu i w powstałą lukę wsadzić zapalnik. Jeszcze trzeba na tym rurkę termokurczliwą zacisnąć i gotowe. Całość wygląda tak:
Testowałem tylko 2 razy - raz na KCLO3 a drugi raz na KNO3 i lont za każdym razem odpalił prawidłowo.
P.S: maxlam zgadnij od kogo mam ten lont !  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|