Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ghonox

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 6:25 pm Temat postu: KNO3 + Benzoesan Sodu ? |
|
|
Witam. Słyszałem kiedyś o prochu KNO3+Benzoesan Sodu
Na forum nie znalazłem nic na ten temat więc to pewnie pic na wodę fotomontaż. Jednak może ktoś się z tym spotkał? Niedługo będę miał trochę benzoesanu Na to po testuję. Może okazać się coś dobrego ;] _________________ Legalize it! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Kiedyś chciałem coś wykombicować dodając po trochu benzoesanu Na do KNO3 ale nie chciało się palić w żadnych proporcjach, nie sądze żeby coś wyszło... tym bardziej coś szybszego od świszczały... _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 8:23 pm Temat postu: |
|
|
mozesz zrobic cos takiego ze wziąć pcz i zmieszac z Bez Na 6:4 lub zrobic proch 75:15:10 KNO3:Bez Na:S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 8:53 pm Temat postu: |
|
|
robiłem widziałem, działa, pali sie mniejwięcej jak saletra z cukrem, a ubita w rurce daje efekt spalania tak jakby gazu, tylko że żółtym płomieniem, dokladnych proporcji nie znam bo na pałe zmieszałem żeby zobaczyc czy sie pali, i sie pali, tylko trzeba odpalać jakims pcz czy grubym lontem bo visco 2mm nie daje rady |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Na takiej mieszance Pan Arkadiusz robil kiedys gwizdzace rakietki. Poszukaj dokladnie.
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 3:46 pm Temat postu: |
|
|
Zapewne na KClO3+Benzoesan sodu czyli świszczała. Sam takie robiłem  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ghonox

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 4:02 pm Temat postu: |
|
|
doznanie:
Robiłeś tak lub słyszałeś, czy tylko teoretyzujesz ?
Spróbuję oby dwie wersje i efekty opisze tutaj ;]
DNF, jesteś pewny że na KNO3+ Benzoesan Sodu? ;d Przeważnie świszczały robi się na KCLO3. Szukałem i nie mogę znaleźć : | _________________ Legalize it! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Ghonox napisał: | Robiłeś tak lub słyszałeś, czy tylko teoretyzujesz ?
|
Ja dawno temu robiłem więc moge potwierdzić fajnie świszczą  _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 5:01 pm Temat postu: |
|
|
robilem kiedy mialem dostep do passfire to tam takie bylo to zrobilem ten 2 gi i fajnie mi wychodzilo |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście że się to pali i to nawet porównywalnie do PCz. Na forum należy szukać tego pod hasłem "proch biały"  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ghonox

|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 4:34 pm Temat postu: |
|
|
znalazłem pod hasłem "pyrdex"
75:15:10 KNO3 : BNa : S
Pali się ponoć szybciej jak proch czarny ;] Czyli do strzelania szelkami się nada ; ] Zgranuluję go jeszcze i zobaczę czy szybszy będzie
BTW@ offtop:
Zrobiłem potato guna z rur, dość solidnego. Ojciec jak strzelał to lufa wybuchła o.O jakimś cudem nic mu się nie stało, a ostre kawałki plastiku poleciały we wszystkie strony... _________________ Legalize it! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Pali sie ponoc ...ludzie praktyki ! na teoretycznych rozwazaniach nic sie nie zbuduje
Osobiscie przy probach uzycia BNa do innych celow niz SSA muszez z przykroscia stwierdzic ze sie nie nadaje za bardzo z KNO3 wychodzi tylko kiepsko palaca sie papka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 7:40 pm Temat postu: |
|
|
a probował ktoś z KMnO4? Niestety nie mam BNa, a sprawdziłbym.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Ładuje KNO3/BNa do czarnoprochowca i strzela się dużo lepiej niż fabrycznym czarnym. Mniej kopie - jest bardziej "miękki" przy wystrzale.
KNO3 i BNa rozpuszczam w wodzie, potem odparowuje ją na małym ogniu, suszę otrzymaną papkę, potem rozcieram w możdzierzu. Ten mix jest nieco trudniej zapalny od PCz. Jeśli tylko wymiesza się zmielone składniki to efekt jest faktycznie mizerny. Mix KNO3/BNa/S jest bardzo ładnie opisany w jednym z patentów dostępnych na www.freepatentsonline.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 6:58 am Temat postu: |
|
|
Mieszanina w postaci dwóch zmieszanych suchych pyłów jest beznadziejna bo jej gęstość usypowa jest niewielka[kno3 ma niewielką gęstość , a BNa to wogóle jeszcze ze 3 razy mniejszą]
Dlatego granulacja daje tak wiele. Bardzo dobrze wychodzi na acetonie albo denaturacie.Nie wiem dlaczego ale jak wrzuci się BNa do acetou albo denaturatu to wychodzi coś a'la roztwór koloidalny. Chyba przez tą małą gęstość BNA, dlatego pływa w cieczy [ale nie po powierzchni] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 3:19 pm Temat postu: |
|
|
aspiryna napisał: | Ładuje KNO3/BNa do czarnoprochowca i strzela się dużo lepiej niż fabrycznym czarnym. Mniej kopie - jest bardziej "miękki" przy wystrzale.
KNO3 i BNa rozpuszczam w wodzie, potem odparowuje ją na małym ogniu, suszę otrzymaną papkę, potem rozcieram w możdzierzu. Ten mix jest nieco trudniej zapalny od PCz. Jeśli tylko wymiesza się zmielone składniki to efekt jest faktycznie mizerny. Mix KNO3/BNa/S jest bardzo ładnie opisany w jednym z patentów dostępnych na www.freepatentsonline.com |
A jakie proporcje ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ghonox

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 3:22 pm Temat postu: |
|
|
A granulacja na NC wchodzi w grę? ; - p
Co paruje szybciej? Aceton czy Denaturat? ; ]
^^ ? _________________ Legalize it! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 3:32 pm Temat postu: |
|
|
Aceton paruje szybciej i bardziej śmierdzi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ghonox

|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 3:55 pm Temat postu: |
|
|
smród to nie problem akurat ;p
Planuję zrobić tak:
Proporcje (no właśnie, jakie proporcje na pyrodex? węgla chyba dodać trzeba, na filmach widzę że to szare) odpowiednie składników zmieszać, zalać acetonem, tak żeby uzyskać rzadkie błoto. W błocie rozpuścić lakier NC, wszystko na blaszce do ciasta, grubość z 6mm. Jak aceton odparuje, to zostanie skorupka, tylko ja pokruszyć i granulowany pyrodex :] _________________ Legalize it! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 4:40 pm Temat postu: |
|
|
oj nie lakier NC zwany kaponem szczerze odradzam jezeli masz zamiar to suszyc w domu choc podobno calkiem niezle moze wyjsc ...wszakze jak juz mowilem jezeli idzie o mieszanine bez granulacji a raczej przegryzania to wielka kupa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|