Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Wyrzutnia iskier

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
alpha

Do陰czy�: 24 Mar 2004

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 5:03 pm    Temat postu: Wyrzutnia iskier Odpowiedz z cytatem

kombinowalem ostatnio nad takim efektem: cos jak wulkan tyle, ze w jednym momencie wyrzucajacy w gore bardzo duzy snop iskiej bardzo wysoko.

w ramach realizacji pomyslu zalozylem ze iskry to bedzie wegiel drzewny natomiast do miotania uzyje fb (kclo3 + al). na dol mozdzieza nasypalem plaska lyzke fb i na gore troche C (pyl). efekt to bylo takie sredio glosne puff i 2m ogien wylotowy. zero iskier.
pomysl numer 2. zamiast pylu weglowego dalem pokruszony C drzewny. byly kawalki o srednicy 1-2mm i pyl. + kopiasta lyzeczka fb.
efekt dosc nieoczekiwany. wszystko spalilo sie momentalne co dalo w efekcie efektowny huk. na tyle duzy ze ptaki z calej okolicy sobie polecialy w poplochu Wink
nie bylo ani iskier ani nawet ognia wylotowego. co jeszcie ciekawsze... mozdziez (kartonowy) wogole tego nie odczul.
dodam ze nie bylo zadnej przybitki. jak myslicie co tam sie stalo?

no i co zrobic zeby uzyskac efekt o jakim pisalem na poczatku?
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
砰du

Do陰czy�: 20 Mar 2004

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raczej tak jak ty chcesz to tego nie zrobisz bo wszystko spali si� w "mo寮zierzu" chyba 瞠by u篡� kr鏒kiej rurki 5-7 cm tekturowej i z jednej strony zatkana(1cm) dziurka na lont i fb a na to s豉bej jako軼i fb albo saletra w璕iel w dziale komety masz i fb si� spali odpali ten ca造 proch i dopiero to jakby wypchnie ten proch iskrz帷y. Drugi spos鏏 Mo瞠 by� taki ze po prostu bardzo dobrej jako軼i proch czarny z dodatkiem py逝 metali do cienkiej, kr鏒kiej rurki i to odpali� tak 瞠by przez ca豉 d逝go嗆 prochu (prochu nie du穎 ale rurka kr鏒ka) by� w這穎ny lont, wszystko powinno buchn望 w g鏎� ale to te� nie b璠zie wysoko.

P.S1 Wydaje mi sie, 瞠 powinien by� proch w g鏎nej mieszance(iskrz帷ej) a nie tylko w璕iel.

P.S2 A tak w og鏊e to po co Ci co� takiego nie mo瞠 by� po prostu fontanna z dysz� albo wulkan ?
Powr鏒 do g鏎y
swallower

Do陰czy�: 05 Maj 2004
Sk康: mam wiedzie�?

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zydu dobrze pisze. Mo瞠sz te� spr鏏owa� zrobi� ma貫 gwiazdki, na P.cz. albo KClO3:Mg:S, KClO3:Cukier i wiele innych... Wink .

Pozdro, FJ

alpha

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak bym chcial zorbic wulkan to bym go zrobil, to ma byc cos troche innego Smile
nastepna proba bedzie wlasnie na kno3 + c ale boje sie ze bedzie poprostu kula ognia. ale sprobowac warto Wink
jeszcze niewiem czy dac do miotania fb czy pch.
Powr鏒 do g鏎y
砰du

Do陰czy�: 20 Mar 2004

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spr鏏uj w cienkiej rurce o grubych 軼iankach i lont przez ca豉 d逝go嗆 dzi瘯i temu uzyskasz ci郾ienie i po prostu iskry z mieszanki zostan� wypchane do g鏎y to tylko taka jeszcze jedna moja ma豉 podpowiedz co do tego.
Powr鏒 do g鏎y
alpha

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kondix napisa�:
chodzi o to ??????

Mg
Fe
te s� nisko wyrzucane, ale robi貫m takie, kt鏎e lata造 znacznie wy瞠j (ale wi璚ej ni� 4,5 metr闚 mi sie nie uda這 Embarassed )

ooo to ladne Smile Wink
jak to jest zrobione?
Powr鏒 do g鏎y
Zbigniew

Do陰czy�: 11 Cze 2004
Sk康: z Piek豉

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm, napewno musi by� d逝gi mo寮zierz, aby iskry szly pionowo, no i najlepiej cos na wzor wyrzutni gwiazdek, na dol Fb a na gore maka/wegiel. Mozna tez dac proch z 50-60% wagowo wegla tez bedzie good.
re down:
no tak, niedoczytalem i do tego sam moglem sie domyslec ze jak dlugi mozdzierz i fb to walnie. Daj na dol pcz lob pch Very Happy i nieduza ilos i nieszeroki mozdzierz bo jak bedzie szerszy to grzej takie luzne ladunki ida. A jak dales Fb to chyba bez zatyczki? Razz jak z pcz to daj zatyczke, a z pch to trza posprawdzac. Ja sobie zaraz zrobie cos takiego PCz + maka w pudeleczku po lekach. Very Happy takui maly test. Myslalem nad fb ale zapewne by wywalilo... nie wiem, moze nieco fb (kmno4 + al) wymieszam z pcz i to wsypie Very Happy no to jest my郵, moze jeszcze dzis napisze co wyszlo Razz
p.s lol podczas pisania postu se wymyslilem co zrobie Very Happy

Ostatnio zmieniony przez Zbigniew dnia Sob Gru 11, 2004 6:25 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
alpha

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 6:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bakun_ napisa�:
hmm, napewno musi by� d逝gi mo寮zierz, aby iskry szly pionowo, no i najlepiej cos na wzor wyrzutni gwiazdek, na dol Fb a na gore maka/wegiel. Mozna tez dac proch z 50-60% wagowo wegla tez bedzie good.

no to takie cos walsnie zrobilem i bylo tylko duze bum
Powr鏒 do g鏎y
Zbigniew

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i raczej niewyszlo to co mialo wyjsc. Chyba za slaby proch by� 瞠by utworzy� si� s逝p. Wyszed� mini fugas, a na ziemi widzialem troche maki... pewnie ta gorna warstwa sie nie zapalila. Trzeba jednak dosc mocny proch.. zatyczke dalem oryginalna od pudelka od lekow Very Happy
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Sob Gru 11, 2004 11:26 pm    Temat postu: star mine, ale iskry nie gwiazdki Odpowiedz z cytatem

szybko i konkretnie:
1) po prostu zrobi� wyrzutnie gwiazdek, ale gwiazki zastosowa� co� na rodzaj "willow" "tiger tail" czy "chryzantemowe". Jakby nie patrze� tworz� efekty sk豉daj帷e si� z pi瘯nych z這tych iskier w璕la..
2) zamiast gwiazdek da� zwyk造 proch odpowiednio zmodyfiowany (na d馧 rurki miotaj帷y a p騜niej ten proch lub gwiazki zastosowane w punkcie pierwszym)
3) jak komu� co� wyjdzie to niech filmy daje do tematu star mine!!
4) poniewa� w gruncie rzeczy temat podchodzi pod star mine i ten mo瞠 zosta� usuni皻y. Lecz pierwsze sobie tutaj pogadajcie i popr鏏ujcie, a jak b璠� konkrety to dawa� w star mine
ps zanied逝go te� co� takiego spr鏏uje...(wymy郵e tylko w teorii Wink )
pozdrawiam
P2

alpha

PostWys豉ny: Nie Gru 12, 2004 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kondix... czym sa miotane te pyly metali i czy to tylko pyly czy mieszane z jakims utleniaczem?
Powr鏒 do g鏎y
kondix

Do陰czy�: 27 Sty 2004
Sk康: z ma逍ki po winie...

PostWys豉ny: Nie Gru 12, 2004 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja robie tak je瞠li robie wy瞠j wyrzucane
rurka z jedn� zatyczk�
na d馧 proch(najlepiej s豉by fb), z boku zapalane, i na to wi鏎y mg, albo drobne kulki Al czy Fe, staram sie na g鏎ze tego nie zatyka� chyba 瞠 chcemy rzeby wybuch這

ps. poszukajcie w tej komnacie temtau micha豉- moje fajerwerki, on tam te� co� takiego robi i podaje chyba nawet jak

pps. te na filmach to kubek po filmie, na dnie fb, na tym py� metalu i odpalane od g鏎y- w這穎ny lont (to by豉 prowizorka na szybko- mo積a se 豉pki poparzyc przy zapalaniu Confused )

Laughing

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
HellFire

Do陰czy�: 04 Mar 2004

PostWys豉ny: Nie Gru 12, 2004 4:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jezeli dobrze interpretuje wasze zamiary to chodzi o uzyskanie wlasnie takiego efektu:

czyli cos o czym mowil P2 Wink gwiazdki z duza zawartoscia C (Al odpada bo iskry byly "bielsze")

Pozdrawiam HF

//kx ja wole jednak jak same iskry jak na moich filmikach opadaj� po woli w d馧

alpha

PostWys豉ny: Nie Gru 12, 2004 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wlasnie zrobilem 2 wystrzaly na podstawie tego co kondix napisal...
do starmine nasypalem 1 plaska lyzke fb (kclo3+al na oko) i na to pol luzki (moze 3/4) Mg... efekt wyszedl w sumie fajny. nie bylo wydac pojedynczych iskier ale i tak mi sie podobalo... wszystko wyszlo na jakies 2m.
teraz sproboje dac wiecej lepszego (dokladnie wazonego) fb i jeszcze na mg polozyc np. 4 gwiazdki czerwone.
szkoda ze nie mam nic do nakrecania bo bym foty poslal Evil or Very Mad

//edit kx proch fotob造skowy ma by� s豉by w przeciwnym razie prawdopodobie雟two wybuchu wzrasta
Powr鏒 do g鏎y
Zbigniew

PostWys豉ny: Nie Gru 12, 2004 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie test na fb wyszedl ladnie, i wg. mnie lepiej dac sam wegiel badz proch z duza zawartoscia C o malutkich granulkach, Wtedy jest s逝p iskier co� takiego mi wysz這 ale pod 2 m iskry rozlecialy sie na boki i zadu篡 blysk bo dodalem maki ktora splala sie w powietrzu. Ogolem, wegiel rox Very Happy Musze teraz cos takiego zrobic na wiekszym mozdzierzu...
HF: to co pokazales to zwykla wyrzutnia gwiazdek, jak dlamnie to powinien byc czysty slup iskier cos takiego chyba pirotechman robil...

Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Nie Sty 09, 2005 5:48 pm    Temat postu: przeniesione Odpowiedz z cytatem

Wamp30 napisa�:
cze嗆
to co zaraz opisz� to wg. mnie starmine, ale z tym 瞠 u mnie pseudo-gwiazdki lec� i spadaj� na ziemie pal帷 sie jeszcze (nie z powodu niskiego lotu)
a wi璚 dzi� m鎩 lekko nierozgarni皻y braciszek dosta� w prezencie odemnie troch KMnO4 i Al (py�) i lont.
Bawi� si� tym i co� tam wykombinowa�. Poszed貫m z nim to odpali� i tak:
odpala lont, czekamy, czekamy i nagle lekkie bum i snop iskier tzn. to ju� bardziej pod gwiazdki podchodzi bo spore by造 te isry. Te iskry polecia造 na ok, 2m i ci庵le pal帷 si� spad造 na ziemi�. Wygl康a to super i fajny b造sk jest na pocz徠ku. Sprawdza貫m czy to nieby� przypadek, i nieby� ,bo zrobi貫m co� takiego z jego przepisu i tak samo wysz這.
Tak to mniejwi璚ej wygl康a:
Taki pojemniczeo od farb szkolnych z wieczkiem, w御ki bo 2,5 鈔ednicy i 4 cm wysoko軼i. Wieczko do嗆 lekko da這 si� zdj望.

A mieszanka to taka; KMnO4 (w do嗆 sporych kryszta豉ch 鈔ednio mia造 ok 1,5 mm ) + py� Al, + troche zmielonego fotob造sku na KMnO4 i Al.
Wszystko zmieszane i od g鏎y we wieczku dzi鏎ka na lont.
Ma造 wybuch i wiele iskier wysoko lec帷ych i d逝go si� pal帷ych.

Uff, ale si� rozpisa貫m my郵� 瞠 ka盥y zrozumie co mia貫m na my郵i.

ps. Mam sprytnego brata

przeniesione

Minik

Do陰czy�: 10 Lip 2004
Sk康: Bochnia

PostWys豉ny: Wto Sty 11, 2005 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja uzyska貫m taki efekt jak do niedu瞠go mo寮zie篡ka nasypa貫m troche P.czekoladowego i na wieszch sproszkowany glin. Efekt by� taki 瞠 w g鏎e posz這 bardzo du穎 bia造ch iskier na jakie� 0,5 metra. Rolling Eyes
P.S ζtwe w zrobieniu i 豉dnie wygl康a Smile

Narazie
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum