Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakietoplan

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Mar 18, 2003 6:58 pm    Temat postu: Rakietoplan Odpowiedz z cytatem

Witam

Czy kto� na Forum kiedykolwiek budowa� pojazd lataj帷y, zdalnie sterowany (stery kierunku i wysoko軼i, bez regulacji ci庵u), z nap璠em rakietowym? (co� w stylu „rakietoplanu”). Chodzi mi o pojazd, maj帷y kszta速 jakiego� modelu, z odpalanymi silnikami rakietowymi z ziemi. Odpalamy silnik, rakietoplan unosi si�, my sterujemy, a nast瘼nie po wypaleniu si� paliwa jaka� m帷zka prochowa umieszczona na ko鎍u paliwa odbezpiecza „zawleczk�” otwieraj帷� spadochron. Ja mam kilka pomys堯w na zbudowanie takiej zabaweczki, ale najpierw ch皻nie poczytam opinie innych.
I druga kwestia, samochodzik zdalnie sterowany z nap璠em rakietowym. Co� mi si� zdaje, 瞠 uk豉d steruj帷y b璠zie zbyt ci篹ki, aby silnik rakietowy by� w stanie poruszy� co� takiego. Nie mam co to tego pewno軼i. Sam kiedy� budowa貫m taki sprz皻, ale z Jeepa zdalnie sterowanego. By這 za ci篹kie, ale nie chcia貫m psu� zabawki, aby wymontowa� tylko potrzebny uk豉d. R闚nie� czekam na opinie.

Pozdrawiam „rakietomaniak闚”

P.S. Na forum zajrz� dopiero za kilka dni, wi璚 nie oczekujcie zbyt cz瘰tej mojej tu obecno軼i!!
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Mar 18, 2003 7:19 pm    Temat postu: Re: Rakietoplan Odpowiedz z cytatem

lojki napisa�:
.....Czy kto� na Forum kiedykolwiek budowa� pojazd lataj帷y, zdalnie sterowany (stery kierunku i wysoko軼i, bez regulacji ci庵u), z nap璠em rakietowym? (co� w stylu „rakietoplanu”). ....!!

Ja Ci zrobi� silnik a Ty reszt� i co Cool Question . Te� mnie to ciekawi. "S豉by" silnik rakietowy z d逝gim czasem pracy ( my郵�, 瞠 ponad 60 sekund ). Ale teraz sam nie wiem jak si� za to nale篡 zabra� Question . Ale w razie czego wzia� bym si� za to Wink . Samoch鏚 z nap璠em rakietowym mnie nie ciekawi.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002
Sk康: Znienacka

PostWys豉ny: Wto Mar 18, 2003 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem samoch鏚 ci篹ko by這by ustabilizowa�. M鏬豚y si� przewr鏂i�, chyba 瞠bys da� s豉by silnik. Ale wtedy kiepsko z przyspieszeniem. Mo積a by spr鏏owa� mocnego silnika i du篡ch spojler闚 z ty逝 i z przodu.
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
knod

Do陰czy�: 16 Wrz 2002
Sk康: 3miasto

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 4:21 pm    Temat postu: Re: Rakietoplan Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:

... "S豉by" silnik rakietowy z d逝gim czasem pracy ( my郵�, 瞠 ponad 60 sekund ).

Jezeli to ma latac w poziomie to moga byc problemy ze zmieniajacym sie srodkiem ciezkosci w czasie.
Pozdry
knod
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
leszek

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: TORU�

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zgadza sie. w modelaestwie rakietoplan leci pionowo a po wypaleniu paliwa 豉dunek miotaj帷y wyrzuca silnik i model leci swobodnie . wywa瘸nia dokonujesi� bez silnika
pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 4:52 pm    Temat postu: Bo to .... Odpowiedz z cytatem

leszek napisa�:
zgadza sie. w modelaestwie rakietoplan leci pionowo a po wypaleniu paliwa 豉dunek miotaj帷y wyrzuca silnik i model leci swobodnie . wywa瘸nia dokonujesi� bez silnika
pozdrawiam

Bo to nie jest taki sobie zwyk造 SR. Powinien by� na paliwie o niskiej temperaturze palenia. Silnik w kszta販ie litery

..................................T

Ta laseczka o g鏎y to dwa pojemniki z paliwem. Ta laseczka w d馧 to rurka z dysz� id帷a od 鈔odka tych pojemnik闚 z paliwem. Paliwo wypala si� w g鏎nej lasce i 鈔odek ci篹ko軼i si� ma這 zmienia. Podoba si� Question Wink . Serio, tak bym si� za to wzi掖.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
leszek

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym momencie decydujesz si� na kierowanie modelem (rakietoplanem) w czasie pracy silnika czyli gdy ma najwi瘯sza pr璠ko嗆 i trudno jest nim kierowa�. A czy nie lepiej wywali� go na odpowiednia wysoko嗆, odrzuci� silnik i sterowa� swobodnym powrotem na ziemi� . Wyczynowe wracaj oczywi軼ie po okr璕u bo nie maj� sterowania.
pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 10:26 pm    Temat postu: No i .... Odpowiedz z cytatem

leszek napisa�:
....A czy nie lepiej wywali� go na odpowiednia wysoko嗆, odrzuci� silnik i sterowa� swobodnym powrotem na ziemi� ....

No i do tego ma s逝篡�. Zobaczcie, to wykres pracy SR "Predator 1M" ( z hamowni "knoda" Wink )

Czyli zak豉dam , 瞠 nowy silnik da ci庵 np. 1 kG i czas pracy 100 sek. ( ten sam impuls ca趾owity ). To takie oczywi軼ie "gl璠zenie" bo inne powinno by� paliwo. Og鏊nie paliwo powinno wolno si� pali�, czo這wo , ma豉 鈔ednica krytyczna dyszy. I uk豉d jaki poda貫m czyli litera T. Bo inaczej to ........ ja ju� mam przecie� ca趾iem profesjonalne silniki - np. IGA2 albo IGA -4. Prawda knod Cool Question ( s造sza� i widzia� "Predatora" Wink ).

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
leszek

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 10:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ten PIC nie powinien by� odwr鏂ony?
Tzn. wi瘯szy ci庵 na poczatku aby pokona� bezw豉dno嗆.
Bo przy rakietoplanie (teoretyzuj帷) wypali po這w� paliwa na wyrzutni (wida� to na Twoich filmach) i spali po這we rakietoplanu bo ten przy takiej samej masie jak rakieta mie� kilkunastokrotnie wi瘯sz� powierzchnie czyli delikatniejsza konstrukcj�.
pozdr. Leszek
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 11:01 pm    Temat postu: Tylko ..... Odpowiedz z cytatem

leszek napisa�:
...Bo przy rakietoplanie (teoretyzuj帷) wypali po這w� paliwa na wyrzutni (wida� to na Twoich filmach) i spali po這we rakietoplanu ...

Tylko SR "Preadator" ma tak� charakterystyk�. Dla rakietoplanu jest ten SR wg mnie idealny. A silniki IGA - 2 i 4 s� "bardzo szybkie" w starcie. Wida� to na filmie rakiety IGA-2. Potem poka輳 d逝窺zy kawa貫k.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
leszek

PostWys豉ny: Sro Mar 19, 2003 11:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedna rzecz: Twoje silniki na magnezie daj� du膨 temp. i d逝gi p這mie� co jest fajne w rakiecie ale nie w rakietoplanie
pozdr. L
Powr鏒 do g鏎y
knod

Do陰czy�: 16 Wrz 2002
Sk康: 3miasto

PostWys豉ny: Czw Mar 20, 2003 11:09 am    Temat postu: Re: No i .... Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
... ja ju� mam przecie� ca趾iem profesjonalne silniki - np. IGA2 albo IGA -4. Prawda knod Cool Question ( s造sza� i widzia� "Predatora" Wink ).

Oj prawda Exclamation Laughing Pracujacy 'Predator' naprawde robi wielkie wrazenie. A to ze sie stopniowo 'rozpala' ma swoj urok - dzieki temu start rakiety do zludzenia przypomina prawdziwe starty - zapala sie silnik, bucha plomien rakieta powoli rusza a nastepnie sie rozpedza.....
Jak znajde nieco czasu to zmajstruje sobie cos podobnego Very Happy
Pozdrawiam
knod
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Mar 20, 2003 11:48 am    Temat postu: A ...... Odpowiedz z cytatem

leszek napisa�:
...Twoje silniki na magnezie daj� du膨 temp. i d逝gi p這mie� co jest fajne w rakiecie ale nie w rakietoplanie
pozdr. L

A dlaczego nie Question SR lekko pod k徠em wi璚 gazy nie osmol� samolotu. Stopniowo rosn帷y ci庵 , te� stopniowo nadaje rakietoplanowi pr璠ko軼i. My郵�, 瞠 zrobienie czasu pracy SR do 10 sekund to 瘸den dla mnie problem. Koniec gadania "po pr騜nicy" Wink . Czekam na praktyka Wink . Zreszt� zmniejszy� dla mnie tepmeratur� to te� 瘸den problem.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Mar 20, 2003 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie

Widz�, 瞠 si� rozgadali軼ie. To dobrze. No wi璚 – z jakiego materia逝 proponowaliby軼ie kad逝b „samolociku rakietowego”? Balsa ca趾owicie odpada. No to my郵�, 瞠 jakie� tworzywo sztuczne (albo szkielet z cienkich odcink闚 rurek z w堯kna szklanego, a pokrycie to ju� tam jak kto lubi. Z silnikiem sprawa prezentuje si� tak. Aby by� najlepszy silnik do takiego modelu (albo najlepsze, bo mo積a by zamontowa� silniki „stereo”!), powinien (ten silnik) spe軟ia� warunki:
1. Lekka obudowa i lekkie paliwo
2. Niska temp.
3. D逝gi czas dzia豉nia
4. Do嗆 dobry ci庵.
Mo瞠sz si� za to zabra�, pirotechman Smile. A budow� uk豉du steruj帷y proponuj�, 瞠by� skonsultowa� z jakim� znajomym elektronikiem – je郵i w ostateczno軼i nikogo takiego nie znajdziesz, albo nie znajdziesz ksi捫ek na ten temat (bo ksi捫ek jest do diab豉), to postaram si� wys豉� ci jakie� materia造. Ale nie obiecuj�, bo nie mam sta貫go 陰cza, a jak ostatnio wydzwoni貫m 400 z�, to ... dobrze, 瞠 jeszcze 篡j� Smile.
Ja tam si� na silnikach zbytnio nie znam (troch� podstaw), ale chyba na forum powiedzieli軼ie wszystko, co trzeba.
Odezw� si� w pi徠ek.

Pozdrowienia

P.S. Pirotechman, na ten temat jest w Sieci od jasnej cholery – ja szuka貫m na Google i do diab豉 plan闚, projekt闚, itp., itd.!!!
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Mar 20, 2003 2:52 pm    Temat postu: hehe Odpowiedz z cytatem

lojki napisa�:
......Mo瞠sz si� za to zabra�, pirotechman Smile. A budow� uk豉du steruj帷y proponuj�, 瞠by� skonsultowa�.......!

Hehe .

Pozdr. A

PS .Chyba to m鎩 najkr鏒szy post Shocked Wink
Powr鏒 do g鏎y
rocket_*

Do陰czy�: 17 Sie 2004
Sk康: Nowy S帷z

PostWys豉ny: Wto Pa� 19, 2004 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do tego raketopalnu to masz tutaj link
http://www.dars.org/jimz/amrk-6.htm
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
KML

Do陰czy�: 02 Maj 2003

PostWys豉ny: Nie Sty 02, 2005 2:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... www.jetex.org ... tam jest troche plan闚 w dziale MODELS.
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum