|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
spiker1974
|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 6:26 pm Temat postu: Donory chloru, test który najlepszy? |
|
|
Zawsze zastanawiałem się który z nich jest najlepszy, lub uniwersalny, więc kiedyś kiedy mi się jeszcze chciało, zrobiono testy kilku dość popularnych i znanych (przynajmniej dla mnie) mieszanek w których oprócz oryginalnych donorów zastąpiono je innymi. Użyto parlonu, PCV i C2Cl6 (heksachloroetan) . Może to i trochę marnowanie odczynników ale czasem człowiek woli się przekonać doświadczalnie niż zastanawiać się latami w teorii. Bo nie raz na wielu forach pisano to lepsze czy że tanto kasuje resztę lecz bez faktycznego porównania można tak sobie gdybać.
Wykonano więc pręty o tej samej średnicy, każdy z 50g mieszanki metodą ubicia w rulonie z sztywnej folii i rozwinięcia po zaschnięciu. Tak by pozostały bez opakowania zawieszone przy spalaniu równoczesnym trzech prętów z tymi samymi mieszankami lecz różnymi donorami . Oczywiście ze względu na różną gęstość pręty z perlonu, który ma bardzo małą gęstość wychodziły najdłuższe potem oczywiście PCV nieco mniejsze i na końcu C2Cl6 zdecydowanie gęstsze a co za tym idzie mniejsza objętość mieszanki.
Przetestowano takie składy:
Niebieski organiczny Shimizu. nadchloran potasu 60.8%, węglan miedzi 12.3%, parlon 13.1, red gum 9%, dextryna 4.8%.
W tej mieszance parlon, jeśli chodzi o kolor zdecydowanie pobił pozostałe mieszanki. Jako fakt warty odnotowania dodam że mieszanka ta z PCV spalała się dużo wolniej, wiec może być dobra na flary.
Niebieski organiczny Conkling. nadchloran potasu 65%, czarny tlenek miedzi 14%, parlon 9%, red gum 7%, dextryna 5%.
W tej mieszance niebyło różnicy w kolorze, parlon spalał się troszkę wolniej.
Zielony organiczny Shimizu. azotan baru 28%, nadchloran potasu 48%, red gum 14%, parlon 5%, dextryna 5%.
Tu PCV okazało się do niczego, parlon i C2Cl6 sprawiły się tak samo dobże.
Zielony metaliczny Veline. azotan baru 23%, węglan baru 14%, nadchloran potasu 29%, red gum 5%, PAM 200Mesh 11%, parlon 14%, dextryna 4%.
Tu najlepszy był parlon, potem PCV a C2Cl6 kompletnie do niczego. Mieszanka ta z parlonem spalała się też najwolniej.
Czerwony metaliczny Veline. nadchloran potasu 55%, węglan strontu 15%, PAM 200Mesh 6%, red gum 9%, parlon 15%, dextryna +5%.
Tu PCV kompletnie nie nadaje się, wychodzi z tego świeca dymna która zabijała kolor. Reszta parlon i C2Cl6 kolor ten sam.
Czerwony metaliczny Ruby. azotan strontu 50%, nadchloran potasu 8%, parlon 18%, PAM 200Mesh 12%, węgiel pył 5%, siarka 5%, red gum 2%, dextryna 5%.
Tu wszystkie donory dawały ten sam kolor, jedynie mieszanka z parlonem spalała się wolniej.
Wniosek z tego że każda mieszanka może wymagać innych donorów, w niektórych da się je zastąpić w innych nie, wręcz niweczą całą prace a więc nie ma jednego uniwersalnego tym bardziej najlepszego. Jedyne o czym się dobitnie przekonałem to że są niezastąpione bo mieszanki te bez donorów dawały wprost żałosne efekty. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo fajne testy, przydały by się filmiki dla podkreślenia całości.
Pozdrawiam Spanner
Bardzo mi sie podpoba, dowiedziałem się coś nowego i praktycznego. Tak trzymać ! nie chciałem pisać sztucznego posta/Piroman2 _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|