| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk康: krak闚
|
Wys豉ny: Pi� Lis 19, 2004 7:01 pm Temat postu: "Zefirek " po raz drugi i............. |
|
|
Witam !
W pi徠ek 12.11.odby� si� drugi start rakiety "Zefirek"--i ostatni hehe.
Tu pragn� nadmieni� 瞠 jak jeszcze raz przyjdzie mi na my郵 przeprowadza� pr鏏e w tak� pogod� (mg豉) to niech najblizej stoj帷a osoba kopnie mnie mocno w du.......
To tyle taka ma豉 dygresja jak to m闚i� m康ry polak po szkodzie.
Rakieta by豉 tym razem wyposa穎na w silnik wykonany z rurki aluminiowej
jako paliwo pos逝篡豉 tradycyjna karmelka z niewielkim dodatkiem tlenku 瞠laza.Ziarno dwu cz窷ciowe --inhibitowane powierzchnie zewn皻rzne z wyj徠kiem powierzchni pomi璠zy cz窷ciami ziarna.
Rakieta tym razem wyposa穎na w elektroniczny uk豉d odpalania spadochronu (poszycie parasola)
oparty na uk豉dzie KMZ51 wg.schematu kol.Knoda.
Pr鏏a -sukces tylko po這wiczny -rakieta nie wr鏂i豉 tzn.pewnie wr鏂i豉 ale nie wiadomo gdzie spad豉.
Nie wiadomo czy na otwartym spadochronie j� znios這 czy te� spad豉 relatywnie niedaleko ale wbi豉 si� g喚boko w ziemi� --posiadaj帷 wi瘯sz� mas� i wysoko嗆 lotu tym razem.Maj帷 na uwadze poprzedni start --teraz mog豉 si� wbi� spokojnie a� po same lotki.
Szukali鄉y z kol.Jaskiniowcem i kol.Paw貫m-- kamerzyst� ale nie uda這 si� jej znale嗆.
PS,
Na koniec uk這n w stron� kol.Jaskiniowca kt鏎y szczerze odradza� mi loty w tak� aure ...........poprawi� si�
Filmik b璠zie jak kol. Eltopsj umie軼i go na swoim serwerze -dzi瘯i.
Pozdrawiam _________________ Ma造
..."Jak mam czas to siedz� i my郵� jak nie mam czasu to tylko siedz�" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Pi� Lis 19, 2004 7:38 pm Temat postu: |
|
|
hehe 12.11 mozna bylo jeszcze spokojnie odpalac ale tak o 12.00 a 17.11 o 14.00 ja mialem zaplanowany lot mojego modelu "LENA 2,5" lecz pogoda byla totalnie do >ty貫k< (deszcz, SILNY wiatr) _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wojtek
Do陰czy�: 26 Sty 2003 Posty: 168
|
Wys豉ny: Pi� Lis 19, 2004 11:21 pm Temat postu: |
|
|
Hmm mam nadziej�, 瞠 rakieta nie wbi豉 sie komu� w dach samochodu ...
Troch� si� dziwi� kolegom, 瞠 zdecydowali si� na oblatanie tak zaawansowanego technicznie modelu przy takich beznadziejnych warunkach pogodowych.
Szkoda, naprawd� szkoda pracy w這穎nej w rakiet�, silnik i uk豉d odzysku.
Mo瞠 ten przyk豉d b璠zie ostrze瞠niem dla innych aby mimo wszystko cierpliwie czeka� na dobre warunki meteo. No c騜 BHP to jak do tej pory najrzadziej czytany dzia� forum......a skutki wida�
Pozdrawiam
wojtek
Ostatnio zmieniony przez wojtek dnia Nie Lis 21, 2004 1:16 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sob Lis 20, 2004 1:04 pm Temat postu: |
|
|
C騜, nie zawsze wszystko sie udaje w 100 %. Widoczno嗆 w poziomie nie by豉 taka marna, na pewno powy瞠j 100 metr闚. Absulutna cisza w powietrzu, 陰ki pu軼iutkie. Ryzyko by這 tylko w dw鏂h zakresach: mo磧iwo嗆 utraty modelu (co te� si� sta這) i mo磧iwo嗆 uderzenia w kogo� z nas, w razie nie odpalenia spadochronu. Ale do tego drugiego to trza by mie� koszmarnego pecha.
A mo磧iwo嗆 odpalenia modelu, to nie tylko kwestia pogody, ale i czasu. Akurat w tym terminie uda這 si� Ma貫mu za豉twi� kamerzyst� (przecie� filmik b璠zie r闚nie� dla Was), a i mnie uda這 sie na t� chwil� wyrwa� z domu.
Osobi軼ie sk豉dam tutaj gratulacje za pi瘯ny model, , krzepko dzia豉j帷y silnik i pi瘯ny lot. Osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 chyba jednak otworzy� si� spadochron i model zwia這 gdzie� dalej (bo 瞠 nie ma wiatru na poziomie ziemi, to nie znaczy, 瞠 nie ma go wy瞠j, o czym nie raz si� przekona貫m)
P.S. Dzi瘯i Ma造 za zaproszenie do udzia逝 w starcie.  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys豉ny: Sob Lis 20, 2004 11:51 pm Temat postu: Zefirek2 |
|
|
Witam serdecznie!
... tak, nie da si� ukry� - to ju� zupe軟ie (by� ) inny Zefirek. Szkoda, 瞠 znikn掖 bezpowrotnie we mgle. Popatrzczie na film:
Start Zefirka z nowym silnikiem (0,66M ok. 20 sekun filmu)
Pozdr. J |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tryt

Do陰czy�: 19 Maj 2004 Posty: 156 Sk康: Gda雟k
|
Wys豉ny: Sob Sty 29, 2005 1:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Ca趾iem 豉dny start (film) rakieta znikn窸a we mgle .
Swoj� drog� nie mogli軼ie poczeka� na 豉dniejsz� pogod�......
szkoda takiej fajnej rakiety...........
Pozdro 4all |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Sty 29, 2005 7:49 pm Temat postu: |
|
|
| W modelarstwie cz瘰to stosowa這 si� generator wytwarzaj帷y d德i瘯 w celu lokalizacji modelu (przynajmniej kiedy� i pewno nic si� nie zmieni這 w tej materii tylko generatorki s� lepsze l瞠jsze itp.) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Nie Sty 30, 2005 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam
S� takie piszczyki zasilane na 9V cena to oko這 4 z� s� do嗆 ma貫 i lekkie
(okolo 3g) a na bateri 9V dziala造 by pare dni bez przerwy wi璚 do rakiety
w sam raz. Kiedy� bawi貫m sie tym piszczykiem w robienie alarmu do szawki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sob Lut 12, 2005 10:01 am Temat postu: |
|
|
Witam!
Wczoraj znalaz貫m szcz徠ki rakiety a dok豉dniej jej doln� cz窷� le瘸豉 rozmoczona ko這 NCK
na g鏎ce saneczkowej. Pewnie jakie� dzieci j� tam przywlek造 i zabra造 cz窷� ze spadochronem .
Jak si� stopi 郾ieg to poszukam reszty. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

Do陰czy�: 18 Maj 2003 Posty: 75
|
Wys豉ny: Pon Lut 14, 2005 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
znale幢i鄉y reszt� rakiety: zniszczony uk豉d, troch� ) korpusu i g這wice.
G這wica by豉 wbita w ziemie, a reszta by豉 w zupe軟ie innym miejscu (znaczy korpus) bo uk豉d te� by� gdzie indziej. Jednak co� mnie zaskoczy這 przy uk豉dzie by豉 瘸r闚eczka z �. miotaj帷ym (nienaruszonym), tak wi璚 spadochron nie wypali�. Spadochronu nie znale幢i鄉y, wi璚 rakieta prawdopodobnie wyl康owala na pode軼ie ko這 nck-u i porozrzuca造 j� dzieci... Tak wi璚 jest kwestia do przemy郵enia czemu spadochron nie wypali� . Przecie� uk豉d jest pewny, mo瞠 co� si� roz陰czy這 . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
knod
Do陰czy�: 16 Wrz 2002 Posty: 195 Sk康: 3miasto
|
Wys豉ny: Pon Lut 14, 2005 1:50 pm Temat postu: |
|
|
podczas preparowania ladunku wyrzucajacego spadochron moze dojsc do zerwania delikatnego wlokna zarowki, nalezy przed startem zawsze sprawdzac rezystancje
problemem moze tez byc niewystarczajace rozgrzanie wlokna - w takim przypadku nalezy przetestowac ladunki miotajace z roznymi zaroweczkami (oczywiscie ladunek podlaczony do ukladu a nie do baterii ) - polecam te do podswietlania deski rozdzielczej samochodu 3V/50mA koszt ok 80gr/szt - nigdy jeszcze mnie nie zawiodly
pozdry
knod |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Czw Lut 24, 2005 6:35 pm Temat postu: Zefirek - uk豉d odzysku |
|
|
Witam serdecznie!
Tak zgadzam si� z koleg� knodeem. Trzeba pamieta� o wydajno軼i pr康owej baterii, o czym cz瘰to si� zapomina. Szczeg鏊nie baterie 6F22 (9V) maj� marna wydajno嗆 pr康ow� (alkaliczne 6F22 s� niestety du穎 dro窺ze od tych typowych - tanich). Poza tym nale篡 mie� na uwadze fakt, 瞠 w堯kno 瘸r闚ki inaczej zachowuje si� kiedy 鈍ieci w ba鎍e w obecno軼i rozrzedzonego gazu obojetnego, a inaczej kiedy ba鎥� usuniemy (st逝czemy) i w堯kno "obci捫ymy" cieplnie dodatkow� "mas�" jak� jest mieszanka piro - podsypka. W堯kno wymaga wtedy znacznie wi瘯szego pr康u aby 瘸rzy� si� podobnie jak wtedy kiedy by這 zamkni皻e w szklanej ba鎍e. Najlepiej uk豉d odzysku sprawdza� statycznie. Jeden z wymiennych 豉dunk闚 miotajacych nale篡 "od瘸這wa�" i przeprowadzi� test statyczny (przynajmniej jeden) przed startem na poligonie. Wtedy b璠ziemy pewni, 瞠 nie zawiedzie nas w warunkach "bojowych", a poza tym przekonamy si�, czy spadochron zosatnie "odstrzelony" na w豉軼iw� odleg這嗆, aby m馧 si� poprawnie otworzy�.
Pozdr sj |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Czw Lut 24, 2005 11:42 pm Temat postu: |
|
|
Fakt, wydajno嗆 pr康owa zwyk貫j 6F22 jest marna. Dlatego w UUWS stosuj� kondensatory. Wspania陰 wydajno嗆 pr康ow� maj� akumulatory w wielko軼i baterii 6F22, ale to koszt rz璠u 40 z�. W przypadku zastosowanioa jako masy zapalaj帷ej prochu czarnego, nie mo積a te� zapomina� o tym, 瞠 w璕iel drzewny....przewodzi pr康. Spraw� sumarycznie mog� za豉twi� tylko testy, a lepiej jeszcze przeprowadza� je na cz窷ciowo "padni皻ej" baterii. Trzeba si� te� liczy� z efektem os豉bienia wydajno軼i baterii przy stosowaniu jej w niskich temperaturach. Ja sw鎩 uk豉d testowa貫m w zamra瘸rce. Minus 18 i chodzi  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Pi� Lut 25, 2005 8:32 am Temat postu: Zefirek hmmm |
|
|
Witam serdecznie!
Tak dla 軼is這軼i to pr康 przewodzi grafit, czyli odmiana alotropowa w璕la, je郵i si� nie myl� . Pewnie to mia貫� na my郵i jaskiniowiec. Jednak to temat na inne forum.
Pozdr. sj
PS w璕iel drzewny => grafit - chyba juz bedzie zgoda w tym temacie kolego jaskiniowiec - nieprawda�  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|