|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tetrazen

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2004 10:02 am Temat postu: Proch cz. spiekany |
|
|
A ja robiłem paliwo z drobno mielonego prochu czarnego spiekanego pod cisnieniem.
Od razu mówię, że ubijanie np. młotkiem daje mały przyrost gęstości w stosunku do prasowania zwykłym większym ściskaczem stolarskim.
Bloki paliwa przygotowywałem przez sprasowanie w rurce stalowej prochu na zimno, następnie podgrzewałem rurkę (ze stalowymi tłokami) do temp. ok. 120-150 st. C (wystraczy aby stopiś siarkę). Potem na gorąca prasowałem w ściskaczu stolarskim na maxa. (aż zniszczyłem jeden ściskacz) - w stosunku do ściskania na sucho da się jeszcze wiele zdziałać - czasm aż siarka wyciekała.
Raz udało mi sie przekroczyć gęstość 2 g/cm3 - ale tu wiele zależy od rozdrobnienia - moje paliwka były tak drobno zmielone (zwłaszcza węgiel) , zę przy splalaniu nie dawały iskier.
Proch tak spiekany nigdy mi nie wybchł w silniku, spala się z prędkością ok 1 cm/s.
Naturalnie tak spreparowane paliwo do rakiet musi posiadać wydrążony kanał (chyba, że zadowala nas mizerny ciąg), można wiercić po prasowaniu ale nie jest to wygodne, lepiej ztroszczyć sie o to w czasie prasowania na gorąco.
Niebawem opisze swoje siniki i ich osiągi.
Jeszcze jadno: po sprasowaniu na gorąco lepiej od razu wucisnąć blok z tulei potem może być problem. A i rurka stalowa naturalnie musi być dość grubościenna i gładka od środka żeby dało sie to wszystko zrobić. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirozol

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2004 9:49 pm Temat postu: |
|
|
hmmm..ze zrobieniem kanalu moga być problem przy tak mocnym sciskaniu.A ty jak zrobiles w tym kanal? _________________ NAJWIEKSZY MOTOCYKL NA SWIECIE!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2004 9:59 pm Temat postu: |
|
|
To prawda, taka metoda istnieje i daje niezłe rezultaty. Sam widziałem cylinderki prochu prasowanego w imadle w dwuczęściowej tulei skręcanej na śruby imbusowe (nie ma wtedy konieczności wypychania ziarna) z tłokiem od razu z forma na kanał, gdzie lepiszczem była siarka plastyczna.
Odważki prochu zamykano w puszkach grzano w piecyku (żadnego odkrytego ognia). Ziarna po sprasowaniu były dość wytrzymałe, z metalicznym grafitowym połyskiem.
Jednak metoda ta, mimo, że dobra, moim zdaniem jest bardziej niebezpieczna (ze względu na grzanie prochu) niż wiązanie prochu acetonowym roztworem NC bądź żywicy epoksydowej (poliestrowej) i utwardzacza.
Wykonywałem to w następujący sposób: brałem NC lub żywicę z utwardzaczem w ilości około 3% masy prochu, dolewałem acetonu tyle, aby całość stanowiła około 10% masy prochu a następnie po zmieszaniu wkładałem do słoika, zakręcałem i długo tym trzepałem, od czasu do czasu "wietrząc" słoik. Część acetonu odparowywała.
Po zaprasowaniu tak "nasączonego pcz" w silniku z tulei papierowej (nie zdarzało się, że nadmiar płynu wyciekał) i wysuszeniu ziaren przez kilka dni uzyskiwałem powtarzalne silniki z bardzo wytrzymałym ziarnem prochowym. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2004 10:19 pm Temat postu: |
|
|
pirozol napisał: | hmmm..ze zrobieniem kanalu moga być problem przy tak mocnym sciskaniu.A ty jak zrobiles w tym kanal? |
Tłoki w tulei miały otwory, przez które przeciągnąłem na całej długości pręt stalowy. Nalezy go wyjąć najpierw a potem dopiero wycisnąć sprasowany proch.
Grzanie prochu nie jest niebezpieczne, zapala sie dopiero w temp. ok. >250 st. C.
Na początku grzałem to razem ze stalowym ściskaczem w piekarniku (potem doszedłem do wniosku, że to jednak trochę szalony pomysł )
Potem grzałem na grubszej stalowej blaszce bezpośrednio na gazie tylko tuleję bez ściskacza.
A tak na marginesie to ze ściskacza można na prawdę niezłe ciśnienia wycisnąć. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|