Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jak NIE robić karmelka
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> BHP w modelarstwie rakietowym.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mr_spoon



Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 28

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

===>NIGDY<=== nie róbcie karmelka w mikrofalówce. Ja włożyłem 2 łyżki cukru i 2 saletry i jak po chwili się zapaliło to aż dżwiczki z mikrofali otworzyło Shocked , cała kuchnia zadymiona, a jak wiadomo nieszczęscia chodzą parami więc musiał mi kwiatek przy okazji spaść Evil or Very Mad . Ale za to sam cukier topi sie w mikrofali idealnie i myślę, że warto by nad tym popracować bo mogą byc ciekawe efekty.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Piroman2



Dołączył: 12 Maj 2002
Posty: 834
Skąd: z moździerza ;)

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście ze nie mozna robić, jakbys czytał forum(napewno na forum Malutkiego o tym pisało) to byś wiedzial że takich rzeczy sie nie robi. Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mr_spoon



Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 28

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale za to topienie cukru znakomicie wychodzi i można dodać póżniej saletry i pomieszać
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to masz chłopie więcej szczęścia niż rozumu
Ale widzę że podejście experymentatorskie to Ty masz . Jednak najpierw trzeba doooobrze pomyśleć a później coś robić.
Podobnie jak
NIGDY NIE WOLNO MIELIĆ MIESZANEK PIRO W MŁYNKU DO KAWY
jeden spóbował i wyleciał z kuchni ale razem z oknem a to było piąte piętro

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mr_spoon



Dołączył: 04 Lip 2003
Posty: 28

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym wylecial przez okno jakby starzy w domu byli Laughing Laughing Laughing
Ale jak od dawna wiadomo człowiek uczy się na błędach. A co ty panie kermicie myslisz o tej mojej "rewolucyjnej" metodzie Question Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
leszek



Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 102
Skąd: TORUŃ

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mr_spoon napisał:
człowiek uczy się na błędach.

a powinien na uniwersytetach....
szczególnie w piro
pozdr.L.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Mateusz(l33t)



Dołączył: 10 Lis 2003
Posty: 54
Skąd: chyba moge już napisać że jestem stąd xD

PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko głupiec uczy sie na własnych błędach .. mądrzy ludzie uczą się na błądach innych Wink moje ulubione powiedzenie Twisted Evil
_________________
za grosz buntu Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Nie Kwi 04, 2004 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy Exclamation
mr_spoon napisał:
ale za to topienie cukru znakomicie wychodzi i można dodać póżniej saletry i pomieszać

Mam poważne wątpliwości a to z tego powodu, że dodanie zimnej saletry doprowadzi do natychmiastowego przechłodzenia,a w konsekwencji zestalenia, uzyskanego wcześniej karmelu, tak że nawet nie da się tego porządnie wymieszać.
Czemu nie spróbujecie mojego sposobu na fałszywą karmelkę Question to daje niezłe rwezultaty a nie trzeba się tak bać o zapalenie jak przy prawdziwej.
Arrow
Fałszywa karmelka

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
obcyx



Dołączył: 13 Sty 2004
Posty: 7
Skąd: łodzkie

PostWysłany: Czw Maj 06, 2004 12:33 pm    Temat postu: karmelka Odpowiedz z cytatem

Ja osobiscie robilem w mikrofali cukier jak pisaliscie wczesniej a miesza sie super. Zrobilem to jednak trochę inaczej nagrzalem talez dodalem pozniej cukier odczekalem pare minut wymieszalem znow pare minut i tak az do calkowitego roztopienia. Pozniej na blat i wymieszanie skladnikow. Nie zastyga bo talez jest goracy jak cholera. Embarassed ale to nie jest dobry sposob. Z karmelizacja mieszanki to oczywiscie prawda. Palnie bo cukier jak sie bardzo przetopi powstaje troszke wegla a on przewodzi i buuum. Mad . Najlepsza jest patelka, ale nie zwykla tylko teflon. Nic nie przywiera i latwo schodzi. A co do karmelki falszywej nie robilem, ale dobry sposob.
NARA

ALE I TAK JEST PARTIA ZĄDZĄCA !!! Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Snake



Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 24
Skąd: z rury

PostWysłany: Czw Maj 06, 2004 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaki koles! zrobil karmelka w mikrofali bosze Laughing

nie wiesz ze to trzeba mieszac hehe - no ale kazdy chce sprobowac czegos nowego ofkoz Cool

_________________
WWW.PIROPORTAL.ONE.PL <<< Zapraszam
Serwer na filmy: http://www.piroportal.boo.pl/FTP/download.php
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
Gość






PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałem dopowoedziec że karmelki sie miesz jak powyżej wspomniano aha i co do patelni to nie ma różnicy troszkę masła i nic nie przywiera a wychodzi fajnie
Razz
Powrót do góry
Paul S



Dołączył: 24 Lis 2003
Posty: 252

PostWysłany: Nie Sie 08, 2004 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi Suseł,
A probowales juz na boczku - wedzony jest najlepszy! Wink

Boze- patrze, czytam i oczom nie wierze!

Paul
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
tryt



Dołączył: 19 Maj 2004
Posty: 156
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob Sty 29, 2005 3:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karmelek w mikrofali Shocked ...............

może w piekarniku Cool

różni są ludzie.................
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
prof. habilitowany CTX



Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 20
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob Sty 29, 2005 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie, robiłem sobie dzisiaj karmelka na grillu ale mi się zapalił. Może użyłem złych przypraw( Podtawowa mieszanka grillowa- kurde się aby wykosztowałem-50gr)?? Laughing Laughing Laughing

P.S Na forum MaLuTkIego byl tai gośc co też na maśle robił Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sk8



Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 29

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2005 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh mikrofalówka to nie piekarnik i nie grzeje grzałką, pozatym trzeba to dobrze mieszać a nie zosstawić w piekarniku. ja użwyam ale garnku i po zkonczemiu zalewam woda i garnek jest idealnie czysty. kiedys chciałem zobaczyc co będzie jak skarmelizuje saletre amonowa po zgaszeniu po minucie zaczeła robic się piana brązowa i nagle czerwony płomien ale jakby tego było mało to poalilo sie dająć czane gąbki ze spalenizny:d sprzątałem 2 dni a mama to powiedziała ze mam wiecej nie gotować ale i tak na nastepny dzień gotowałem a mamie przeszlo:d
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
NewFarm



Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 108
Skąd: Z próżni

PostWysłany: Nie Kwi 17, 2005 6:09 pm    Temat postu: Ehhh... Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez NewFarm dnia Sob Sty 27, 2007 7:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ciechan



Dołączył: 10 Lis 2004
Posty: 11
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Nie Kwi 17, 2005 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To swoją drogę widzę, że większość młodych osób robiła pierwszego karmelka jak nikogo nie było w domu... Ja się nie dziwię Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
sk8



Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 29

PostWysłany: Pon Kwi 18, 2005 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałem problemy, żeby powiedzieć mamie po co to robie(zawsze mówiłem na chemie:d) kiedys weypalałem resztki i poszedłem oglądać telewizor, zapomiałem otym i sios6tra przychodzi do mnie poeiedzieć że garnek się pali, przychodze i patrze a tam kula ognio nie wiedziałem za co łapać żeby go zdjąć ale na szczęście nie było więcej jak 20gram.
dym raczej pachniał to też po małym wywietzreniu nic mama nie wyczułe, ale to jeszcze nic gdyby ktoś widział karmelizowanie saletry amonowej, to się jaalo i latały czarne gąbki. sprzątałem kilka dni a to si ę na tłuszczu rozcieralo, ale robota nie polecam w domu,!pozdro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
NewFarm



Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 108
Skąd: Z próżni

PostWysłany: Pon Kwi 18, 2005 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karmelizowac saletre amonową??Szczerze nic o tym nie slyszalem ale jesli juz jest sens takiej roboty to zrobie Laughing Cool Moglby ktos powiedziec jakto sie robi?
_________________
Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maxlam
Gość





PostWysłany: Pon Kwi 18, 2005 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NewFarm napisał:
Karmelizowac saletre amonową??Szczerze nic o tym nie slyszalem ale jesli juz jest sens takiej roboty to zrobie Laughing Cool Moglby ktos powiedziec jakto sie robi?


Z amonówki to nic z tego nie będzie
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> BHP w modelarstwie rakietowym. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP