| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys豉ny: Sob Wrz 04, 2004 7:14 pm Temat postu: Opary karmelka. |
|
|
witam,
Da貫m ten temat bo z tego co widze na worum d騜o os鏏 gotuje karmelka. I mam do was zapytanie czy para z gotowanego karmela jest truj帷a, lub szkodliwa dla organizmu. Bo jak wiecie i ja wiem z do鈍iadczenia 瞠 wdychanie pary z gotowanego karmela jest nieunikniona.
Pozdrowienia
Tomek. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Pingwin

Do陰czy�: 19 Mar 2004 Posty: 110
|
Wys豉ny: Sob Wrz 04, 2004 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... Nie? Jaka para:P Mowisz o parze wodnej, ktora sie unosi z KNO3, ktora zawierala wode? Ja tam innej pary ni widze;)... A jak jest to obstawiam, ze trujaca nie jest:P
Pozdro _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bibel

Do陰czy�: 19 Mar 2004 Posty: 22
|
Wys豉ny: Sob Wrz 04, 2004 9:10 pm Temat postu: |
|
|
TRUJ。A !!!! moze i tak Ja tam wiem tyle ze pachnie jak zwykly karmelek (taki jadalny) choc nie radze go spozywac  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Delta

Do陰czy�: 17 Maj 2004 Posty: 109 Sk康: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wys豉ny: Sob Wrz 04, 2004 10:01 pm Temat postu: |
|
|
A opary z karmelka buahahaha niezle _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Nie Wrz 05, 2004 9:55 am Temat postu: |
|
|
Bez obaw, raczej opary (wodne) znad karmelka nie s� zbyt toksyczne. Cukier jest jadalny a saletra jest dodawana do mi瘰a w czasie peklowania. Prawie nie ma szynki bez saletry w srodku. kwastia tylko ilo軼i. Bo saletra jako 鈔odek szkodliwy nie nadaje si� (absolutnie!) do jedzenia jej 造磬ami. Opary znad karmelka to woda z minimalnymi ilo軼iami saletry i produktami rozk豉du cukru. Jak przesma篡sz karmelka, to mo瞠 to capi�, jako 瞠 ca陰 masa substancji organicznych jest lotna z par� wodn�. Ale...jak przypalisz karmelka, to ju� prawie nie ma tam wody, wi璚 zbyt du穎 tych opar闚 nie b康zie. Tak wi璚 moim zdaniem spoko, ale mi這, 瞠 pytasz.
ZA TO WYBITNIE UCZULAM NA TE BIAΒ POZOSTAΜ列I PO WYPALENIU SALETRY Z CUKREM W WARUNKACH NISKIEGO CI吉IENIA, ZWxSZCZA, GDY NIE JEST TO KARMELEK, TYLKO MIESZANINA "NA OKO". TO JEST MASA, KT紑EJ CZ呇� STANOWI AZOTYN SODU, KT紑Y JEST TRUCIZN�. JU� KILKA GRAM AZOTYNU POTRAFI ZABI�. EFEKTEM POCZ﹗KOWYM JEST ZACZERWIENIENIE SK紑Y, OSxBIENIE I OMDLENIE NA SKUTEK ROZSZERZENIA NACZY� KRWIONO吉YCH I SPADKU CI吉IENIA KRWI. Prawdopodobie雟two zatrucia sie tym nie jest du瞠, bo musia豚y kto� si� tego na穋e�, ale lepiej o tym wiedzie�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Greegor
Do陰czy�: 30 Gru 2004 Posty: 6
|
Wys豉ny: Pon Sty 24, 2005 12:33 am Temat postu: |
|
|
Ostatnio patrza貫m na tzw. s鏊 peklow� w moim sklepie. Okaza這 si� 瞠 zawiera s鏊, majeranek i w豉郾ie azotyn sodu [/b] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
prof. habilitowany CTX
Do陰czy�: 20 Sie 2004 Posty: 20 Sk康: Lublin
|
Wys豉ny: Pon Sty 24, 2005 12:58 am Temat postu: |
|
|
| jaskiniowiec napisa�: | | AZOTYN SODU |
A z k康 tam do cholery wzi窸e� NaNO2?? LOL |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Pon Sty 24, 2005 5:45 pm Temat postu: |
|
|
| CTX napisa�: | | A z k康 tam do cholery wzi窸e� NaNO2?? |
z cz窷ciowej redukcji azotanu przy jego nadmiarze  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pon Sty 24, 2005 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Sorki, fakt, napisa貫m azotyn SODU, podczas gdy mia這 by� POTASU. Niestety, ale to wsio ryba, bo to nie pierwiastek truje, tylko jon azotynowy
Azotyn sodu ma oznaczenie R25, czyli toksyczny po po趾ni璚iu. Zapraszam na http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,1,2,S, poten znale潭 azotyb sodu, klikn望, i na dole strony s� odno郾iki do karty charakterystyki surowca (w formacie html i pdf). Pisa貫m, 瞠 trza by� ostro積y, bo 瞠by zej嗆 trzeba by si� tago na穋e�. Poza tym faktycznie jest konserwantem, ale dopuszcalna ilo嗆 to oko這 125 mg na kilo np. szynki. Dawka niewielka (trzba by zje軼 ko這 32 kilo szynki, 瞠 by zatru� si� azotynem.
Ale szczeg鏊nie jest truj帷y dla organizm闚 wodnych. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sty 24, 2005 8:59 pm Temat postu: |
|
|
otoz zauwazylem dziwna rzecz a mianowicie nawet dwie dziwne rzeczy :
1) co to sa za brazowe kulki ktore teraz dozucaja do KNO3 w ogodniczym??
2) zauwazylem ze przy gotowaniu karmelka z dodatkami np siarka i weglem albo samym weglem lub siarka zaczynaja strasznie piec oczy o co w tym chodzi?? zdaje mi sie ze jak dawniej robilem karmelka to tego nie bylo czyzby teraz cos takiego dorzucali??? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sk8

Do陰czy�: 04 Sty 2005 Posty: 29
|
Wys豉ny: Pon Kwi 04, 2005 12:18 pm Temat postu: |
|
|
te kulki to najcz窷ciej jest to tlenek magnezu ale oczywi軼ie 瞠 tez tam sa takie zaniczeyszcenia jak siarka. tak to 鄉ierdzi a oparyy to nie tylko woda s� tam te� roz這穎ne w璕lowodory, tworza si� jakies gazy. no i zanieczyszczenia kture reaguj� w podwy廣zonej temperaturze sam sprawdz np. kup czysta saletre i zobaczysz czy to tez smierdzi bo mi nie:d
pozdrawiam! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|