Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Silniki na paliwo ciekłe, hmmm !
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eltopsj

PostWysłany: Sob Lip 28, 2007 10:24 am    Temat postu: Silniki na paliwo ciekłe, hmmm ! Odpowiedz z cytatem

Witam!

Jak czasami popatrzę na to, co się dzieje za granicą w rocketry, to mi ręce opadają. U nas ludzie "mordują" się żeby zrobić w miarę dobry (powtarzalny) silnik na paliwo stałe, już nie wspomnę o tym, że ze sprzedażą tego typu artykułów to już "totalny kosmos" panuje (wiadomo z jakich względów). A tam proszę bardzo:

http://systemesolaire.safeshopper.com/2/7.htm?339

... można sobie kupić do złożenia kit rakiety z silnikiem na paliwo ciekłe (benzyna + 50%H2O2), bagatela ok. $1000 toto kosztuje co prawda, ale fakt, faktem - jest do kupienia (sama dokumentacja $22). Ech, ciśnie się tylko na usta.

Pozdrawiam
PS Nawet jeszcze z silnikami hybrydowymi nikt nie próbował u nas eksperymentów. No cóż "bidny" ten nasz naród i chyyyyba jeszcze długo nic się nie zmieni w tym względzie. Crying or Very sad

parametry:

SS67B-3 Engine Specifications:

Thrust: 260 Newtons (57.2 lbs)
Burn : 8.5 seconds
Total Impulse: 2210Ns
Chamber temperature: 450 C (842 F)
Chamber pressure: 200 psi
Nozzle area ratio(exit/throat):2.62:1
Exit gas velocity: Mach 2.4
Fuel: Super unleaded gasoline
Oxidizer: 50% Hydrogen Peroxide
Estimated altitude: >5000 ft.
Dry weight: 4.60 kg (10.12 lbs) (including nose cone, parachute, fins)
Loaded weight: 7.1 kg (15.62 lbs)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
p8p8

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak się składa że od dwóch tygodni pracuje nad silnikiem na paliwo stałe (zmusiła mnie całkowita nuda panująca u mnie oraz pogoda która uniemożliwia start moich rakiet ) narazie przejżałem pare projektów (była gdzieś dokumentacja na jakieś zagranicznej stronie) oraz rozrysowałem sobie ogólnie projekt udało mi sie opracowac sposób podawania mieszanki który jest w miare regularny prosty w zrobieniu oraz nie wymaga pompek elektroniki i tych innych drogich i skomplikowanych rzeczy polega on na stważaniu ciśnienia w zbiorniku z paliwem narysuje projekt w paincie i dam na forum dodam że system podawania paliwa został już przetestowany (oczywiście nie w silniku napełniał poprostu szklankę wodą znajdującą się w prowizorycznym baku ) jak już mówiłem podawanie było dośc równomierne tera pracuje nad wtryskami oraz komorą spalania sądze że przed 5 sierpnia uda mi sie przeprowadzic jakiś test konkretny i takie pytanie do was poszukuje utleniacza co byście proponowali zastosowac musi to byc oczywiście jak najłatwiej dostępne i w miare niedrogie(och te polskie budżety Very Happy )
pozdro
p8p8

p8p8

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proszę oto ogólny projekt ja to widzę tak
http://img156.imageshack.us/my.php?image=silniknapaliwociekeya0.png
jutro wracam do warsztatu i jak dobrze pójdzie to może skończe komore spalania o wszystkich pracach będę na bieżąco informował mam jeszcze problem bo nie wiem zkąd można by wziąśc takie małe zaworki
pozdro
p8p8

Hubcio

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p8p8 oczywiście chodzi ci o paliwo ciekłe bo widzę malą pomyłeczkę na początku:nad silnikiem na paliwo stałe

Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
p8p8

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak mała pomyłeczka w kąńcu ciągle pisze się o silnikach na paliwo stałe to i weszło w krew Very Happy
zapomniałem wcześniej podac jednej żeczy wymierzyłem już pojemności oraz wymiary komór A,B i C
najpierw pojemności
A (ciśnieniowa) - 92,25cm3
B (bak1) - 61,5cm3
C (bak2) - 61,5cm3
chcę wykonac wszystkie zbiorniki z rury średnic 32mm (popularna PCV-ka)
długośc zbiorników
A - 15cm(komora) + 2X po 2 cm na zatyczki razem 19cm
B i C - 10cm(komora) + 2X po 2 cm na zatyczki razem 14cm

i co sądzicie aby zamiast świecy wmątowac 2 elektrody a do nich podłączyc coś w stylu pizdoelektryczka z zapalniczki tylko jest kwestia odizolowania od metalowej komory spalania lub przerobic świece pod pizdoelektryczek

eltopsj

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p8p8 napisał:
i takie pytanie do was poszukuje utleniacza co byście proponowali zastosowac musi to byc oczywiście jak najłatwiej dostępne i w miare niedrogie(och te polskie budżety Very Happy )

... proponuję ciekły wodór i tlen Very Happy Very Happy Very Happy .

... a tak na poważnie, pisząc, że nikt nie próbował tych tematów (paliwa ciekłe i hybrydowe) miałem oczywiście na myśli WYŁACZNIE PROFI i nie WSZYSTKICH i niekoniecznie tych wszystkich podpisanych jako PROFI na tym forum Wink . Jakoś nie dopatrzyłem się w Twoich postach profesjonalnie wykonanych przez Ciebie i powtarzalnych silników na paliwo stałe, a od tego raczej trzeba zacząć, żeby przejść do zagadnień związanych z paliwami ciekłymi, no ale może jesteś małomówny i nie wszystkie swoje osiągnięcia nam przedstawiłeś (od 2005 roku), a w związku z tym jestem w błędzie??

Dlatego i póki co ODRADZAM Tobie jakiekolwiek eksperymenty z ciekłymi paliwami. Rolling Eyes I bez obrazy oczywiście, ale sam charakter pytań, jakie zadajesz w tym temacie, zobligował mnie do wystosowania takiego ostrzeżenia. Oczywiście zrobisz jak zechcesz. Jak masz spore środki finansowe (bo prace przy paliwach ciekłych wymagają naprawdę spoooooorych "finansów"), to proponuję się skoncentrować na silnikach ze stałymi materiałami pędnymi i np. zrobić konkurencję Wink zespołowi krakowskiemu.

Temat ciekłych paliw uważam za interesujący, ale ZAREZERWOWANY WYŁĄCZNIE dla zespołu FACHOWCÓW, bardzo dobrze znających zagadnienia balistyki wewnętrznej rakiet, materiałoznawstwa, oraz posiadających stosowne zaplecze finansowo/warsztatowe. Myślę, że na chwilę obecną jedynie "zespół krakowski" (którego powstanie jest już faktem) byłby w stanie podjąć się opracowania pierwszego amatorskiego, krajowego silnika rakietowego na paliwo ciekłe, ale tu trzeba OLBRZYMICH funduszy jak mniemam i chyba nie jestem w tym mniemaniu odosobniony.

Pozdrawiam
PS p8p8 proponuję na początek lżejszy i bezpieczniejszy kaliber - silniki hybrydowe, jak jesteś przy kasie.
Powrót do góry
pessos

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Jeszcze przed wyjazdem do Grecji (nie wrócę przed końcem konkursu o V2 Sad ) postanowiłem zajrzeć na forum patrzę a tu taki ciekawy temat o SS67B-3 Smile No więc zapraszam na stronkę do, której link podałem już jakieś 2 lata temu na forum VMC, poświęconą temu silnikowi gdzie macie trochę więcej fotek i jak toto fikuśnie wygląda - niestety daleeeeeko nam to takich konstrukcji Confused
Pozdrawiam
Szymon
do "napisania" za 4 tygodnie Wink

plany na dziś są takie, że ich nie ma
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
p8p8

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eltopsj powiem tak
nie znasz ty mnie ani ja nie znam ciebie i najprawdopodobniej nigdy się nie poznamy ponieważ nigdy najprawdopodobniej sie nie spotkamy (takie piepszenie od bidy:D) poprostu nie mam co robic i sie za to wziołem nie stawiając sobie żadnych wysokich celów nie mam zamiaru oświecenia wielu biednych polskich modelaży tanią konstrukcją silnika na paliwo ciekłe który da rade zrobic każdy 8 latek z puszki po coli i kawałka sznurka (coś w stylu mac gaywer Very Happy)poprostu pogoda na niebie taka jaka widac nie będe się wypowiadał ni dy rydy wypuścic rakiety bo wiater piździ i już zapomniałem kiedy były odpowiednie warunki a że piniędzy trochę mam to moge se poinwestowac w przedsiewzięcia z wyższej półki (ale nie ze zbyt wysokiej Smile ) a jeśli chodzi o silniki standardowe to i tak niedługo wkleje na forum konstrukcje bardzo fajnego małego silniczka dla początkujących tylko chcę go najpierw w jakiejś rakiecie przetestowac dodam narazie tyle że silnik jest klasy D
pozdro
p8p8

tryt

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Projekt ambitny
ale tak na chłopski rozum to czy ciśnienie w twojej komorze ciśnieniowej
z rury pcv Shocked nie powinno być większe i to ciągle o tę samą wartość
niż w komoże spalania aby mieszanka była wtryskiwana równomiernie? (niewykonalne?)
Powrót do góry
p8p8

PostWysłany: Nie Lip 29, 2007 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

też się nad tym zacząłem zastanawiac a więc rozumując po chłopsku zakładając że (przykładowo) w komorze spalania ciśnienie wynosi np. 20 atmosfer to teoretycznie w zbiorniku z powietrzem ciśnienie powinno wynosic conajmniej 40atmosfer i te ciśnienie powinno się tam utrzymywac przez cały czas pracy silnika a takie silniki zazwyczaj działają dosy długo wniosek żadna PCV-ka tego nie wytrzyma posiadam w swoim składzie rury stalowe o grubości ścianki 8mm to by sie nadało tylko wadą tego jest ogromna waga która nie pozwoli modelowi latającemu oderwac się od ziemi (co innego gdyby eksperymentowac z modelami jeżdzącymi albo pływającymi) potrzeny byłby jakiś materiał lekki a zarazem cholernie wytrzymały z niego takrze trzeba by wykonac zbiorniki
eltopsj

PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 1:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

p8p8, myślę, że większy pożytek ze Swoich pieniędzu (jak twierdzisz masz ich trochę) zrobisz jak zakupisz plany silnika SS67B-1 ($22 + $5 kosztują, o ile dobrze widzę), patrz tutaj:

http://pages.total.net/~launch/

... i udostępnisz je wszystkim chętnym (bo publikować nie można, rzecz jasna), a nie zmarnujesz je na eksperymenty, których rezultaty - jako złom - "wylądują" na koniec w graciarni Wink . Będzie jakiś punkt zaczepeinia do dalszych opracowań, o konstrukcję sprawdzoną i działającą, zarówno dla Ciebie, jak i dla innych zainteresowanych tego typu silnikami. Można będzie się zorientować, jaki jest stopień komplikacji tego silnika i czy jest sens w to "wchodzić" przy skromnych polskich budżetach, jak to sam trafnie zauważyłeś.

Pozdrawiam
Powrót do góry
p8p8

PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeśli mają byc ogólnie dostępne dla wszystkich modelaży to może jakąś zżutkę zorganizowac Wink będą wtedy one bardziej należały do ogułu niż do jednej osoby wkońcu te 27$ rozżucic przykładowo na 10 osób to wyjdzie 2.7$ a to już jest tanio
pablo

PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eltopsj napisał:
proponuję na początek lżejszy i bezpieczniejszy kaliber - silniki hybrydowe, jak jesteś przy kasie.

Silniki hybrydowe wcale nie są bezpieczniejsze od silników na paliwo ciekłe. Niedawno w Stanach silnik hybrydowy zabił 3 osoby. Eksperymentowanie z silnikami rakietowymi jest zawsze niebezpieczne, nieważne w jakiej technologii są budowane.
Powrót do góry
eltopsj

PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

... nie zgadzam się! Siejesz demagogię pablo. Taka argumentacja nie przekonuje i jest z gruntu błędna wg. mnie. U nas też niedawno temu zginął człowiek i to zdolny eksperymentator, którego zabił (dosłownie) silnik na paliwo stałe i czy to oznacza, że silniki ze stałym materiałem pędnym są niebezpieczniejsze od innych. NIE. Po prostu wypadki zdarzają się wszędzie i na to nie ma rady i wiadomo: zawsze winien jest człowiek, a nie wytwór jego rąk (niektórzy mylą te pojęcia) Jeśli natomiast mielibyśmy porównywać silniki między sobą, to przy którym postawisz WIĘKSZY znak niepewności z punktu widzenia amatora konstruktora? Przy hybrydowym, który ma stosunkowo nieskomplikowaną konstrukcję (czytaj: mniej elementów do ewentualnego przypadkowego popsucia), oraz gdzie masz do czynienia z jednym ciekłym komponentem (N2O), który na dodatek sam w sobie nie jest niebezpieczny (poza faktem, że jest przechowywany w butli pod ciśnieniem), czy przy klasycznym silniku na paliwo ciekłe z dwoma, często niebezpiecznymi komponentami w stanie ciekłym (np. H2O2 w dużym stężeniu), oraz sporą ilością złożonych elementów mechanicznych, o których awarię nietrudno (zwłaszcza jeśli wykonane będą w warunkach amatorskich)??

Pozdrawiam
PS ... że silniki rakietowe są niebezpieczne (jakie by one tam nie były), to nie potrzeba tu chyba nikogo o tym przekonywać. Zawsze tam, gdzie człowiek "bawi" się ogniem, tenże może go "poparzyć" dosłownie i w przenośni Wink
Powrót do góry
tryt

PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p8p8 napisał:
jeśli mają byc ogólnie dostępne dla wszystkich modelaży to może jakąś zżutkę zorganizowac Wink będą wtedy one bardziej należały do ogułu niż do jednej osoby wkońcu te 27$ rozżucic przykładowo na 10 osób to wyjdzie 2.7$ a to już jest tanio

jestem za Very Happy
Powrót do góry
pablo

PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eltopsj napisał:

U nas też niedawno temu zginął człowiek i to zdolny eksperymentator, którego zabił (dosłownie) silnik na paliwo stałe i czy to oznacza, że silniki ze stałym materiałem pędnym są niebezpieczniejsze od innych.

Nie napisałem, że silniki hybrydowe są niebezpieczniejsze od innych, napisałem że nie są bezpieczniejsze od silników na paliwo ciekłe.
Cytat:

Jeśli natomiast mielibyśmy porównywać silniki między sobą, to przy którym postawisz WIĘKSZY znak niepewności z punktu widzenia amatora konstruktora? Przy hybrydowym, który ma stosunkowo nieskomplikowaną konstrukcję (czytaj: mniej elementów do ewentualnego przypadkowego popsucia), oraz gdzie masz do czynienia z jednym ciekłym komponentem (N2O), który na dodatek sam w sobie nie jest niebezpieczny (poza faktem, że jest przechowywany w butli pod ciśnieniem), czy przy klasycznym silniku na paliwo ciekłe z dwoma, często niebezpiecznymi komponentami w stanie ciekłym (np. H2O2 w dużym stężeniu), oraz sporą ilością złożonych elementów mechanicznych, o których awarię nietrudno (zwłaszcza jeśli wykonane będą w warunkach amatorskich)??

Silniki rakietowe na paliwo ciekłe wcale nie muszą mieć skomplikowanej konstrukcji. Mogą mieć podobny stopień komplikacji co silniki hybrydowe. Można sobie wyobrazić nawet silnik rakietowy na paliwo ciekłe z N2O jako utleniaczem. Po za tym N2O jest niebezpieczny właśnie dlatego, że jest cały czas pod dość znacznym ciśnieniem (ok. 70 bar przy 20st.C o ile się nie mylę), oczywiście jeśli jest w stanie ciekłym. W takiej postaci jest najczęściej używany w hybrydach.
Powrót do góry
p8p8

PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 10:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o nie nie mój kolego w tym wypadku trzeba się zgodzic z eltopsj-em każdy silnik na paliwo ciekłe przeciętny polski modelarz wykonuje w domowym warsztaciku (przypuścmy że ktoś takie robi i mu sie udaje Very Happy )za pomocą swoich rąk każdą częśc mocuje osobiście oraz sam wybiera te części lub wyrabia które mu są potrzebne nie ma sztabu naukowców którzy mu przetestują te wszystkie rurki pompki zbiorniki itp. dlatego te wyroby nie są zbyt pewne a zarazem stważają zagrożenie jemu oraz najbliższemu otoczeniu to sie tyczy do każdego rodzaju silników produkowanych w warunkach domowych (oczywiście w pewnośc wykonywanych części wchodzi jeszcze taki czynnik jak doświadczenie modelarza ale to pomińmy) rozumując tym tokiem silnikiem najbezpieczniejszym jest ten który jest najmniej skomplikowany czyli silnik na paliwo stałe potem jest silnik hybrydowy a dopiero na końcu silnik na paliwo ciekłe
pozdro
p8p8

p8p8

PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prosze pierwszy krok zrobiony pewien user a dokładnie Metroid90 zdobył w jakiś sposób plany tego silnika jeszcze ich dokładnie nie przejżałem ale robota na wieczór już jest
oto link http://www.dvukovic.info/rocket/
proponował bym jakąś nagrode dla metroid90 wkońcu składki już nie trzeba będzie organizowac może * Wink

Hack

PostWysłany: Pią Sie 03, 2007 4:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niestey nie pokazano sposobu laczeina"parownika", nie ma tez klas wykończenia powierzchni, aluminium T6 jest u nas srednio dostepne, spawy typowo maszynowe.
Napelnianie lyzeczokom zaplonniczka KMnO4 ? to da sie obejsc;)))
pozycie 23 i 32-37 50-57 u nas niedostepne.
Rys "nozzle bulkhead", to element bardzo odpowiedzialy, trudny w wykonaniu, widzialem resztki jak byl wykonany z Al, element ktory niszczy sie poprostu.
Mam tam o wiele wiecej uwag pod wzgledem realnosci wykonania i obslugi.

dzieki kolego za zamieszczenie planow.Warto sie zapoznac

eltopsj

PostWysłany: Pią Sie 03, 2007 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

... no i jakis cel w końcu osiągnęlismy. Dobrze, żeby wszyscy, którzy teraz, czy w przyszłości postawią temat typu: "buduję (chcę zbudować/zastanawiam się nad budową) silnik/a na paliwo ciekłe" obejrzeli sobie te plany, siedli chwilkę na dup.. i się nad tym poważnie zastanowili, czy podołają!

Pozdrawiam
Jakaś podstawa do "rozważań" juz jest Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: