Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

"Projekt Hermes"

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Sro Cze 02, 2004 8:19 pm    Temat postu: "Projekt Hermes" Odpowiedz z cytatem

Witam!
Wreszcie nada篡豉 sie okazja wi璚 chcia豚ym wam przedstawi� efekty mojej pracy i Dawida(doktoraX).
Rakieta Hermes nap璠zana by豉 silnikiem Pionier-G-1000.
Masa paliwa to 1100g karmelki z Al. Ca豉 rakieta to monstrum o wadze prawie 4kg( nawet ponad , juz niepamietam dok豉dnie). Mierzy豉 145cm.
Po d逝gim okresie prac odby� sie jej dziewiczy i ostatni lot.
Jednak nie wszystko posz這 jak trzeba. By� mo瞠 jest to wynik pospiechu chocia� po wygl康zie rakiety kt鏎� zmontowa� doktorek tego nie wida�.
To by� kawa� dobrej roboty.
Juz na samym stracie p瘯豉 dysza i to w 3 miejscach. Mimo to rakieta wzbi豉 sie w niebo. Po pewnym czasie dysza zostaje wyrwana z silnika, przepali� si� silnik zboku tak 瞠 spali� sie korpus z pcv.
Reasumuja rakieta Hermes do doskona豉 konstrukcja, dopracowa� nale篡 jeszcze nap璠. Byc mo瞠 latem we幡iemy sie do roboty i powr鏂imy do tego projektu.

Tu macie filmik. Kr璚i� go kumpel(przysz這 du穎 ludzi). A ci dwaj go軼ie to Dawid(doktorx)i kole� w kasku kt鏎y bardzo chia� wcisn望 guzik ale si� wystraszy�.
http://www.lozbaszyn.oswiata.org.pl/inne/hermes.wmv

A to ja (na pare dni przed 18urodzinami) i rakieta

Iron

Do陰czy�: 22 Maj 2004

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 9:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaka by豉 ca豉 鈔ednica tej rakiety i jej dysza Question
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 11:28 am    Temat postu: Re: "Projekt Hermes" Odpowiedz z cytatem

fox napisa�:

Reasumuja rakieta Hermes do doskona豉 konstrukcja, dopracowa� nale篡 jeszcze nap璠. Byc mo瞠 latem we幡iemy sie do roboty i powr鏂imy do tego projektu.

Witam

Gratuluje udanego lotu rakiety. Film ze startu bardzo mi si podobal - rakieta rowniez.
Doceniam wasza prace, ktora wlozyliscie przy realizacji projektu HERMES.
Kto buduje modele rakiet wie ile wysilku to wymaga.
Chociaz nie wszystko sie udalo to jednak mam nadzieje, ze Was to nie zniecheci i powrocicie do tematu aby nastepne proby byly jeszcze lepsze.

Pozdrawiam

KSARD
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
esemg

Do陰czy�: 01 Cze 2004
Sk康: Vallhala

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zaciekawilo mnie to troche i tez chyba sprobuje zrobic wlasna rakiete,
ale mam pytanka
pyt1. gdzie to moge odpalic zeby mnie o terroryzm nieposadzili jak zestrzele jakas awionetke Very Happy
pyt2. jakie paliwo najlepiej zastosowac w wiekszych rakietach Question

Go嗆

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 12:56 pm    Temat postu: Re: "Projekt Hermes" Odpowiedz z cytatem

fox napisa�:
.....Wreszcie nada篡豉 sie okazja wi璚 chcia豚ym wam przedstawi� efekty mojej pracy i Dawida(doktoraX).
Rakieta Hermes nap璠zana by豉 silnikiem Pionier-G-1000.
Masa paliwa to 1100g karmelki z Al. ..............A to ja (na pare dni przed 18urodzinami) i rakieta

Podoba mi si�. Daj jeszcze zdjecie SR bo chyba macie. Jako� trudno mi uwierzyc w te 1,1 kg paliwa. Co mi sie podaba to fakt, 瞠 raieta po starcie odchyli豉 si� od pionu a potem do pionu sama wrci豉 Shocked . Filmy potem wrzuc� na serwer , moze HNIW albo Vincenzo.

Pozdr. A

PS. Teraz, po urodzinach na pewno bym Ciebie nie pozna� Rolling Eyes Wink
Powr鏒 do g鏎y
fox

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 3:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wtam!
Dzi瘯i za **** . Silnik by� na pewno na 1100g karmelki i bezproblemu m鏬� bym nim zabija� na meczach. Jak wygl康造 pr鏏y przedstawi貫m w temacie "Pionier", ale tamten silnik by� na 700g i te� nie wytrzyma豉 zatyczka, a poniewa� sie nam spieszy這 bo potrzebowalismy co nie co do szko造 wi璚 pr鏏y silnika by造 3!!!. Co przy takich silnikach wydaje sie by� (co tu duzo ukrywa�) Kamikadze boski wiatr!!!.
Sprostuje teraz odchylenie rakiety!!!
O t騜 odpalana by豉 w ekstremalnych warunkach!!! Wia這 cholernie silnie
rakieta na wyrzutni niemal sie ko造sa豉 wi璚 wyprostowanie lotu i to 瞠 nie polecia豉 ona w odwrotn� stron� 鈍iadczy o dobrej konstrukcji
Ktos kiedys pyta� sie czy wolny star jest mo磧iwy, no wi璚 prosz� bardzo
a te przekrzywienie lotu czyz nie wygl康a這 efektownie, prawie jak rakiety woda powietrze wystrzeliwane z okr皻闚 Wink Very Happy Very Happy Very Happy .

fox

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nom daje zdj璚ia wersji na 700g

a tu macie link do tego tematu
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2900

pozdrawiam
ps.Dzi瘯i sa te mi貫 s這wa zw豉szcza 瞠 od tak cenionych ludzi polskiego modelarstwa rakietowego.
Ja wiem jedno to jest nasza 簑ciowa pasja. Kto wie mo瞠 kiedys polacy b璠� walczy� o "Nagrod� X"

Ostatnio zmieniony przez fox dnia Czw Cze 03, 2004 9:23 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora Adres AIM
Doktor X

Do陰czy�: 01 Gru 2003

PostWys豉ny: Czw Cze 03, 2004 6:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciesz� si� 瞠 podoba si� Wam nasza rakieta teraz pracujemy nad rakiet� ze spadochronem i w豉snego pomys逝 zapalnikiem do 豉dunku wyrzucaj帷ego spadochron ale narazie nic wi璚ej na ten temat nie b璠� m闚i� bo najpierw trzeba to przetestowa�. Planujemy jej start w czerwcu.
Ciekawy jest ten efekt gdy rakieta prostuje sw鎩 tor lotu.
Powr鏒 do g鏎y
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 4:08 pm    Temat postu: Projekt Hermes Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Gratulacje nale膨 si� jak najbardziej. Niema豉 rakieta jak na pocz徠ek, a wi璚 spore koszty i du穎 pracy, wiem co� o tym bo sam w tej chwili buduj� rakiet� nie mniejsz� od Waszej. Wida�, 瞠 prawdziwi z Was pasjonaci. My郵�, 瞠 nast瘼ny start Waszej rakiety (pewnie powstanie druga wersja Hermesa, bo z pierwszej jak s康z� niewiele zosta這 Wink ) b璠zie na pewno nie mniej ciekawy. Tylko nie zapomnijcie zamontowa� do rakiety co� wi璚ej opr鏂z silnika Wink .

Pozdr. J
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum