Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 5:53 pm Temat postu: [tokorka] Jak toczyć stozki w dyszy? |
|
|
Witam mam takie pytanie jak toczyc stozki w dyszy nie mam ziekonego pojecia jak podiechac nozem i jakim jak ktoś by mugłm ito dokładnie opisac a jescze lepiej zdiecia przesłać.
Pozdrawiam Michał |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pon Maj 31, 2004 1:53 pm Temat postu: |
|
|
Oj, oj,oj Michal!
Zapytaj tokarza,on ci wytlumaczy. A tak nawiasem mowiac to nie ma nic prostrzego jak toczyc stozki(dysze). Jezeli to pytanie jest jeszcze aktualne to moge ci cos niecos podpowiedziec.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 7:13 pm Temat postu: |
|
|
Hallo Michal,
Przesylam ci pare zdjec odnosnie toczenia dysz.
Na zdjeciu moja tokarka ktora dostalem z pracy. Rok produkcji 1948 ale dla moich celow OK.
Nastepne zdjecie przedstawia podzialke w/g ktorej mozna nastawic dowolny kat toczenia. Z nazewnictwem mam problemy gdyz nie znam polskich okreslen-nazw.
A oto widok tokarki z gory z ustawionym katem 10° .
A oto noz do toczenia dysz. Jezeli ktos ma jeszcze pytania w tej sprawie to chetnie odpowiem.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sro Cze 09, 2004 2:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wielkie dzieki
Niestety u mnie tokarka nie ma takiej podziałki do wybierania kątów choć mozna noż ustawiac pod dowolnym kątem tak jak u Ciebie.
Nic będe musiał pomysleć jak to wymierzyć.
Możesz zrobic lepsze zblizenie tego noża? bo zabardzo nie widać.
Pozdr. Michał |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Nie Cze 20, 2004 11:01 pm Temat postu: |
|
|
Panowie, Wielkie dzieki za pomoc ale juz wszystko sie wyjasniło posiedziałem nad tokareczka podumałem popatrzyłem sie wszystko przemyslałem i juz wiem ze moge wszytko
Brakuje mi tylko noza do toczenia stozków bede musiał zkupić a puźniej tylko chęci.
Pozdrawiam, Michał _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skałt

|
Wysłany: Nie Sie 15, 2004 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Ja stożki robie tak najpierw tocze ten kształt zewnętrzny a później biore wsadzam w uchwyt od dużej wiertarki stołowej którą ma mój wujek ślusarz wiertło takie żeby zostało tyle mm ścianki ile potrzeba dysze wsadzam do uchwytu pod spodem i ustawam na 380 obrotów i powoli ktęce korbką Ps. szkoda że nie mamm aparatu nie musiał bym tyle pisać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|